| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
Pozitivni učinki posodobitve tehnologije rezanja pločevin z laserjem na kakovost proizvodnega procesa
Branko Alt, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene prednosti in tudi slabosti tehnologije laserskega razreza pločevin. Na nekaj primerih izdelkov oziroma polizdelkov sem izdelal analizo stroškov delovnega mesta, s primerjavo stroškov izdelave z dosedanjimi tehnologijami. Glede na vizijo podjetja je bil nakup laserskega rezalnika pločevin nujno potrebna investicija. Kot sem opisal v viziji podjetja, smatram, da je bila za nadaljnji razvoj podjetja investicija za nakup laserskega rezalnika pločevin ključnega pomena. Cilj podjetja je prodreti na trge Evropske unije, predvsem v nam najbližjo Avstrijo. Iz tega vidika bomo prisiljeni v prihodnosti izdelovati tehnološko zahtevnejše ter cenovno ugodne izdelke, ki jih tehnologija laserskega razreza tudi omogoča. Z vlaganji v tehnološko posodobitev proizvodnje ter vlaganji v kader v obliki izobraževanja vseh zaposlenih v podjetju, bodo zastavljeni cilji in vizija podjetja dosegljivi veliko lažje. Vsi kazalniki, ki sem jih obdelal v diplomskem delu, kažejo na korist in upravičenost nakupa laserskega rezalnika pločevin.
Keywords: laserski razrez, kakovost, avtomatizacija, proizvodni proces, tehnologija
Published: 29.09.2016; Views: 428; Downloads: 65
.pdf Full text (8,11 MB)

6.
Zasnova in razvoj rotorja strešnega ventilatorja v podjetju Klima Celje d.d.
Nejc Novak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo primerjali obstoječi postopek izdelave rotorja strešnega ventilatorja, ki se ga poslužujejo v podjetju Klima Celje, z izboljšanim postopkom. Za razvoj novega načina izdelave smo se odločili zaradi povpraševanja na trgu ter konkurenčnosti podjetij. Primerjali smo dva, v praksi najpogosteje uporabljena, načina razreza materiala, to je plazemski in laserski razrez. Z razvojem smo želeli čim ceneje, hitreje ter natančneje izdelati rotor strešnega ventilatorja. Ugotovili smo, da je plazemski razrez, ki je sicer v podjetju v uporabi, cenejši od laserskega razreza, vendar je kvaliteta izdelka slabša. Laserski razrez je natančnejši od plazemskega razreza, kar omogoča krajši čas in lažjo sestavo rotorja. Poleg tega je zaradi natančnosti laserskega razreza težišče rotorja boljše, natančnejši pa je tudi kot naleganja lopatic. Na koncu smo tudi izračunali, kolikšna bi bila cena rotorja pri serijski proizvodnji desetih, stotih in tisočih rotorjev, če bi upoštevali popust na količino.
Keywords: laserski razrez, plazemski razrez, razvoj, rotor
Published: 04.10.2016; Views: 459; Downloads: 61
.pdf Full text (6,02 MB)

7.
Določevanje rezilnega roba transfernega orodja in konstruiranje vpenjalne priprave za laserski razrez
Marko Žerdoner, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava konstruiranje vpenjalne priprave za določevanje rezine transfernega orodja. Naloga najprej predstavi značilnosti orodja in osnovno vpenjalno pripravo za laserski razrez. Prikazan je celoten postopek in način konstruiranja priprave ter postopek določevanja rezine orodja s pomočjo laserskega stroja. Na koncu so podani še merilni rezultati in korekcija rezine na kritičnem področju vleka. Glede na teoretično določeno rezino, jo raziskovalno delo primerja z dejansko odrezano rezino, ter prikaže postopek dosega naročnikove zahtevane tolerance.
Keywords: laserska priprava, laserski razrez, vpenjalna priprava, transferno orodje, rezilni rob, konstruiranje
Published: 28.09.2017; Views: 216; Downloads: 44
.pdf Full text (5,42 MB)
This document has many files! More...

8.
Informacijska rešitev za izračun stroškov pri laserskem razrezu pločevine
Miha Leskovar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili pomen laserskega razreza v kovinsko predelovalni industriji ter kako izdelati informacijsko rešitev za izračunu stroškov laserskega razreza, s katero bodo v podjetju Ključavničarstvo Ajd d. o. o. izboljšali in pohitrili proces izračuna stroškov ter izdajanja predračunov in sprejemanja naročil. Naša informacijska rešitev temelji na okolju JAVA.
Keywords: informacijska rešitev, izračun stroškov, laserski razrez, JAVA
Published: 27.10.2017; Views: 807; Downloads: 74
.pdf Full text (5,75 MB)

9.
Priprava tehnologije izdelave večnamenske polnilne mize
Sandi Rukelj, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opisali izdelavo polnilne mize, ki lahko polni pločevinke, plastenke in steklenice na eni postaji. Cilj diplomskega dela je predstaviti tehnologijo izdelave polnilne mize, ki vključuje laserski razrez, upogibanje in varjenje po TIG-postopku. Poseben poudarek smo namenili laserskemu razrezu, na koncu pa je bila opravljena stroškovna analiza polnilne mize. Po izdelavi mize smo ugotovili, da je ta zelo zahtevna za izdelavo in sestavo, saj pri varjenju prihaja do torzije, kar prispeva k napakam pri končnih merah. Zato je bilo treba mizo dobro pričvrstiti na varilno mizo in z varjenjem na nasprotnih straneh uravnavati deformacije zaradi varjenja. Delo smo si malo olajšali tako, da smo to težavo vnaprej predvideli in na določena mesta dodali pritrdilne uhlje. V okviru diplomskega dela smo zajeli vse faze izdelave, in sicer od surovca do končnega izdelka.
Keywords: polnilna miza, izdelovalne tehnologije, programiranje varjenje, laserski razrez, upogibanje
Published: 09.12.2019; Views: 77; Downloads: 18
.pdf Full text (3,42 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica