| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Aktivnosti zdravstvene nege po laparoskopski sterilizaciji
Tina Peklar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Operativni laparoskopski posegi so v ginekologiji privedli do minimalno invazivne tehnike kirurškega zdravljenja, ki so za pacientke mnogo bolj sprejemljivi, saj s sabo prinašajo manjšo travmo in hitrejšo rehabilitacijo po samem posegu. V diplomskem delu je predstavljena obravnava pacientk in aktivnosti zdravstvene nege po laparoskopski sterilizaciji. V teoretičnem delu diplomske naloge so opisane različne metode sterilizacije in sterilizacija po obdobjih. Nato je podrobneje predstavljena laparoskopska sterilizacija, njen pomen, pravna ureditev, način izvajanja ter zapleti. Poseben del je namenjen vlogi medicinske sestre pri obravnavi pacientk s poudarkom na zdravstveno vzgojnem delu, pooperativnem lajšanju bolečin in psihični opori pacientke ter odnosu zdravstvenih delavcev do pacientk. Drugi del obravnava aktivnosti zdravstvene nege dveh pacientk po laparoskopski sterilizaciji. Podlaga za empirični del diplomske naloge sta študiji primera dveh pacientk, obravnavanih po modelu Marjory Gordon, ki temelji na enajstih vzorcih funkcionalnega stanja zdravega obnašanja. Na osnovi zbranih podatkov smo predstavili možne aktualne in potencialne negovalne diagnoze. Izpostavljene negovalne diagnoze so: možnost pooperativnih komplikacij, nevarnost infekcije, nevarnost padca, bolečina, strah pred izidom kirurškega posega, navzea.
Keywords: medicinska sestra, pacientka, laparoskopska sterilizacija, zdravstvena nega, negovalna diagnoza, operacija
Published: 24.12.2009; Views: 3059; Downloads: 559
.pdf Full text (616,20 KB)

2.
Razlike pri zdravstveni obravnavi ženske pri laparoskopski sterilizaciji in histeroskopski Essure sterilizaciji
Aleksandra Pevec, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Sterilizacija je trajna metoda kontracepcije, ki je primerna za vse ženske, katere so odločene, da v prihodnosti (več) ne želijo imeti otrok. Najpogostejši način sterilizacije je laparoskopska sterilizacija, v zadnjem času pa se je začel uveljavljati histeroskopski način sterilizacije s sistemom Essure. Namen diplomskega dela je predstaviti oba posega sterilizacije ter ugotoviti razlike pri psihofizični pripravi pacientke na poseg, poteku posega, zdravstvene nege po posegu in vlogi medicisnke sestre pri obeh metodah sterilizacije. Raziskovalna metodologija: V diplomskem delu je bila uporabljena opisna oziroma deskriptivna metoda dela, raziskava je temeljila na kvalitativni metodi dela. Izvedeni sta bili dve študiji primera s pomočjo intervjuja pacientk in s pregledom in analizo pacientkine medicinske in negovalne dokumentacije. Intervju je vseboval vprašanja odprtega tipa. Določene informacije so bile pridobljene tudi z opazovanjem pacientke. Rezultati: Ugotovljeno je bilo, da se psihofizična priprava pacientke na sterilizacijo in zdravstvena obravnava po sterilizaciji, razlikuje glede na vrsto posega. Priprava pacientke na laparoskopsko sterilizacijo zajema očitno več fizične priprave kot pri histeroskopski sterilizaciji s sistemom Essure. Medtem, ko je psihična in administrativna priprava pri obeh metodah sterilizacije podobna. Razlikuje se tudi zdravstvena obravnava pacientke po posegu ter čas okrevanja med eno in drugo metodo sterilizacije. Sklep: Tako laparoskopska sterilizacija, kot histeroskopska sterilizacija s sistemom Essure, imata svoje prednosti in slabosti, ki se med seboj razlikujejo. Prav tako so pri obeh metodah, sicer redki, vendar možni različni zapleti. Vsaka metoda ima svoje zahteve za pripravo pacientke na poseg, prav tako je različna obravnava pacientke in okrevanje po posegu sterilizacije. Od začetka do konca obravnave pa ima veliko vlogo tudi medicinska sestra.
Keywords: sterilizacija, laparoskopska sterilizacija, histeroskopska sterilizacija, Essure sistem, zdravstvena nega, medicinska sestra.
Published: 03.07.2018; Views: 522; Downloads: 87
.pdf Full text (706,43 KB)

Search done in 0.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica