| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
OPTIMIZACIJA HIDROLIZE LAKTOZE V REAKTORSKEM SISTEMU Z UPORABO IMOBILIZIRANE BETA GALAKTOZIDAZE
Lucija Križnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Hidroliza laktoze je reakcija, ki lahko poteka s kemijskim ali encimskim katalizatorjem. Laktoza predstavlja velik problem ljudem, ki je zaradi pomanjkanja encima v prebavnem traktu ne morejo hidrolizirati. Z raziskavami v okviru diplomskega dela smo to reakcijo izvajali v šaržnem reaktorju z uporabo imobiliziranega encima β – galaktozidaze, pri čemer laktoza razpade na glukozo in galaktozo. Namen dela je bil v prvi fazi imobilizirati encim, ter kasneje ob spreminjanju dveh ključnih procesnih parametrov zasledovati stopnjo presnove reakcije. Zato smo izbrano reakcijo izvajali pri različnih temperaturah in različnih vrtilnih ferkvencah mešala. S pridobljenimi podatki smo določili optimalne pogoje delovanja encima in potrdili znana dejstva, da višja temperatura in hitrejša vrtilna ferkvenca mešala višata presnovo reakcije. Te meritve so temelj nadaljnjih kinetičnih študij hidrolize laktoze. Kinetični model namreč omogoča opis značilnosti izbrane reakcije in je nujno potreben za kasnejše načrtovanje reaktorjev. Encim lahko pridobivamo iz bakterij, gliv in kvasovk. Glede na izvor encima, je različno tudi njegovo optimalno okolje. Za naše raziskave smo uporabljali encim laktazo iz Kluyveromices fragilis. Določili smo, da je zanjo optimalna temperatura pri ϑ = 45 °C. Optimalno vrtilno frekvenco mešala smo zabeležili pri 50 min-1. Velik vpliv na presnovo smo zasledili tudi pri samem postopku imobilizacije.
Keywords: laktoza, β – galaktozidaza, imobilizacija, hidroliza, procesni parametri
Published: 26.09.2013; Views: 1540; Downloads: 195
.pdf Full text (2,05 MB)

2.
OPTIMIRANJE IN KINETIČNE ŠTUDIJE ENCIMSKO KATALIZIRANE HIDROLIZE LAKTOZE
Gregor Čokl, 2014, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je bila raziskava procesa imobilizacije encima galaktozidaze na trdi nosilec, ki je bil v našem primeru silikagel. Študija je bila usmerjena predvsem na presnovo mlečnega sladkorja-laktoze ter vzporedno še na kvantitativno analizo vsebnosti prostih encimov v raztopini, s čimer se je določala stopnja imobilizacije encima. Delo je potekalo v dveh fazah, od katerih je bila prva proces imobilizacije encima in druga reakcija tako pripravljenega nosilca z laktozno puferno raztopino. Pred samim procesom imobilizacije je bilo potrebno pripraviti ustrezni pufer. Izbrali smo fosfatni pufer (K2HPO4/KH2PO4) z različnimi koncentracijami in pH, ki smo mu dodali določeno količino laktoze. Med procesom imobilizacije je bilo najprej pomembno čiščenje silikagela ter šele nato nanos APTES-a, glutaraldehida in encima. Reakcija je potekala v čaši (šaržni proces) pri konstantni temperaturi (40 oC) v dveh zaporednih serijah po 2 uri. Vzorce smo odvzemali na vsakih 15 minut, ki smo jih kuhali, da smo denaturirali encim. Vzorce za določitev prostih proteinov smo jemali le na koncu vsake serije. Po reakciji je sledila analiza vzorcev s spektometrom. Določili smo absorbanco, iz katere smo s pomočjo predhodno narejene umeritvene krivulje, tako za proteinske kot glukozne teste, izračunali ustrezne koncentracije. Iz rezultatov je razvidno, da je maksimalna presnova pri pH = 7,0, kar je v skladu z objavljenimi študijami. Proteinski testi pa so pokazali nižjo vsebnost encima v raztopini pri nižjem pH, kar se prav tako sklada z literaturnimi podatki.
Keywords: hidroliza, silikagel, laktoza, beta-galaktozidaza
Published: 03.12.2014; Views: 952; Downloads: 163
.pdf Full text (1,79 MB)

3.
LAKTOZNA INTOLERANCA
Tajda Ropič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča in namen: Laktozna intoleranca ali motnja prebave mlečnega sladkorja je stanje, pri katerem primanjkuje encima laktaze ali pa ga sploh ni. Motnja je neozdravljiva. Poznanih je veliko simptomov, preko katerih se lahko prepozna laktozna intoleranca. Laktozna intoleranca postaja vedno bolj znana, vendar ljudje še vedno predolgo odlašajo s samim dokazovanjem bolezni. Namen diplomskega dela je predstaviti značilnosti laktozne intolerance ter hkrati raziskati poznavanje laktozne intolerance med študenti zdravstvene nege. Raziskovalne metode: Uporabljena je bila kvantitativna raziskovalna metoda. Podatke smo pridobili s pomočjo ankete, ki je vsebovala 15 vprašanj. Razdeljenih je bilo 150 anketnih vprašalnikov, vrnilo se jih je 115. V raziskavo je bilo vključenih 115 študentov, študijskega programa Zdravstvena nega. Raziskava je bila izvedena v juniju 2016. Rezultati: Rezultati so pokazali, da študentje vedo, kaj je laktozna intoleranca, poznajo njene povzročitelje, simptome, kateri se pojavijo pri laktozni intoleranci, kako se zdravi laktozno intoleranco, vedo tudi kakšen je napis na živilih, katera so namenjena laktozno intolerantnim osebam ter katera živila vsebujejo mlečni sladkor in se jim morajo laktozno intolerantne osebe izogibati. Vendar pa jih večina ne pozna pomena diete brez laktoze ter razlike med laktozno intoleranco in alergijo na kravje mleko. Sklep: Oseba, ki je zbolela za laktozno intoleranco, se srečuje z raznimi simptomi, kot so bolečine v trebuhu, napenjanje, driska, bruhanje, bolečine v črevesju ali brbotanje in druge. Življenje z motnjo je lahko zelo težko, če je oseba ne vzame resno. Motnja prebave mlečnega sladkorja postaja vedno bolj znana, vendar ljudje še vedno predolgo odlašajo s samim dokazovanjem bolezni.
Keywords: Laktozna intoleranca, laktoza, mleko, alergija na kravje mleko, dieta brez laktoze, motnja prebave mlečnega sladkorja
Published: 12.10.2016; Views: 1393; Downloads: 304
.pdf Full text (696,81 KB)

4.
Študija učinkovitosti imobilizacije beta galaktozidaze na zvitke steklene tkanine
Katja Zečević, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V tej raziskavi smo razvili novo metodo imobilizacije β-galaktozidaze na zvitke steklene tkanine. Raziskali smo uporabnost steklene tkanine kot vlaknastega nosilca z visoko poroznostjo in odprto strukturo. Nov postopek zagotavlja preprosto, cenovno ugodno in industrijsko primerno metodo imobilizacije. Glutaraldehid smo uporabili kot nespecifično povezovalno sredstvo za imobilizacijo β-galaktozidaze na stekleno tkanino. Le-ta je omogočal kovalentno vezavo encima na modificiran nosilec. Učinkovitost imobilizacije encima smo testirali na dobro poznani reakciji hidrolize laktoze. Vse eksperimente smo izvajali v laboratorijskem kontinuirnem reaktorju. Preučevali smo vpliv temperature,  = (20, 25 in 30) °C, pretoka, qV = (1, 2 in 3) mL/min in pH = (6, 7 in 8) na stabilnost in aktivnost β-galaktozidaze med hidrolizo. Presnovo laktoze smo določali z merjenjem koncentracije glukoze. Dosegli smo visoko učinkovitost imobilizacije in končno aktivnost encima. Z večkratno zaporedno uporabo istega imobiliziranega encima je ostala presnova praktično nespremenjena, kar kaže na možno uporabo pri industrijskih aplikacijah.
Keywords: β-galaktozidaza, steklena tkanina, laktoza, imobilizacija
Published: 14.09.2017; Views: 484; Downloads: 181
.pdf Full text (1,87 MB)

5.
Konverzija sladkorjev v subkritični vodi
Karin Hercog, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bilo proučiti reakcijske poti razgradnje različnih sladkorjev v subkritični vodi pri danem času, temperaturi in tlaku. Pri tem smo uporabili sedem različnih sladkorjev (celobioza, fruktoza, galaktoza, glukoza, ksiloza, laktoza, saharoza). Vse reakcije smo izvajali v visokotlačnem visokotemperaturnem avtoklavu pri temperaturi 250 ˚C. Reakcije v avtoklavu za posamezni sladkor smo izvajali pri treh različnih časih, 1min, 5min in 15 min. Rezultati pridobljeni s pomočjo eksperimentalnega dela so služili pri proučevanju na katere komponente se uporabljeni sladkorji pri določeni temperaturi, času in tlaku razgradijo, kakšen je posamezen delež sladkorja in ostalih spojin dobljenih pri razgradnji. Reakcijsko zmes, t.j. vodno raztopino sladkorja smo pripravili s pomočjo destilirane vode. Določili smo deleže razgradnih produktov in sicer delež v vodi topnih produktov, delež v acetonu topnih produktov, trdni preostanek ter pline in izgube. Pri eksperimentalnem delu dobljeno vodno in acetonsko fazo smo uporabili za nadaljnje analize, kot sta HPLC analiza in UV-VIS spektrofotoskopija. S pomočjo HPLC smo določili razgradne produkte posameznega sladkorja in njihove deleže glede na celotno maso vzorca. Iz dobljenih rezultatov je razvidno, da sta ena izmed glavnih produktov razgradnje sladkorjev 5-hidroksi metil furfural in furfural. Iz rezultatov je tudi razvidno, da masni delež vodne faze v odvisnosti od časa pada, medtem ko masni delež acetonske faze s časom narašča. S časom se povečuje masa trdnega ostanka in delež nastalih plinov. Delež samega sladkorja v reakciji s časom pada, kar pomeni da se sladkor razgrajuje.
Keywords: subkritična voda, ragradnja sladkorjev, celobioza, fruktoza, galaktoza, glukoza, ksiloza, laktoza, saharoza
Published: 22.11.2017; Views: 376; Downloads: 55
.pdf Full text (1,80 MB)

6.
Laktoza v jogurtih
Anka Greif, 2018, master's thesis/paper

Abstract: Laktoza je naravni sladkor, ki se nahaja v mleku in mlečnih izdelkih. Ljudje z laktozno intoleranco ne morejo presnavljati laktoze, kar vodi do različnih neprijetnih simptomov po zaužitju. V fermentiranih mlečnih izdelkih je zaradi fermentacije koncentracija laktoze nižja. V magistrski nalogi smo proučili vsebnost laktoze v navadnih jogurtih in jogurtih z oznako »brez laktoze«, ki jih najdemo na slovenskem trgu. Vsebnost laktoze smo določili s pomočjo visokotlačne tekočinske kromatografije (HPLC). Vsi analizirani navadni jogurti z oznako »brez laktoze« so izpolnjevali zakonsko določeno mejo vsebnosti pod 100 mg laktoze/100 g. V preostalih navadnih jogurtih smo ugotovili povprečno 3,99 g laktoze/100 g jogurta, kar pomeni 15,1 % znižanje glede na orientacijsko vsebnost laktoze v surovem mleku, ki znaša 4,7 %. Statistično značilne razlike v vsebnosti laktoze v jogurtih so bile ugotovljene glede na poreklo jogurtov in način pridelave mleka. Na osnovi navedenega priporočamo, da laktozno intolerantne osebe le zmerno zauživajo navadne jogurte, saj je laktoza v njih še vedno prisotna v velikih količinah.
Keywords: laktoza/laktozna intoleranca/jogurt
Published: 25.07.2018; Views: 330; Downloads: 95
.pdf Full text (926,15 KB)

7.
Vpliv sezone na sestavo mleka
Barbara Štajner, 2018, master's thesis/paper

Abstract: V okviru magistrskega dela smo vrednotili vpliv sezone glede na sestavo mleka z območij, ki jih analizira laboratorij za mleko na KGZS Zavodu Ptuj (Ptuj, Celje, Novo mesto). V raziskavo smo vključili analize, ki so bile opravljene v sklopu AT4-kontrole (kontrola prireje mleka) za obdobje desetih let (2004–2014). Obravnavali smo naslednje parametre: vsebnost maščob, beljakovin, laktoze, sečnine in število somatskih celic v mleku. Za analizo obravnavanih meritev smo uporabili opisno statistiko, linearno regresijo ter preverili korelacije med parametri. Vpliv sezone smo ugotavljali s stališča treh dejavnikov: prehranjevalnega režima (zimski, letni obrok), vpliva obdobja (pomlad, poletje, jesen, zima) in območja prireje. Rezultati so pokazali, da se posamezni parametri mleka spreminjajo glede na prehranjevalni režim, glede na letni čas in da med območji obstajajo razlike. Med obravnavanimi spremenljivkami se je na območju Novega Mesta pokazala pozitivna korelacija med maščobo in sečnino ter številom somatskih celic in leti v obravnavanem obdobju, medtem ko so bile na območju Celja in Ptuja izbrane spremenljivke monotono povezane.
Keywords: mleko / maščobe / beljakovine / laktoza / sečnina/ somatske celice / analiza
Published: 23.10.2018; Views: 379; Downloads: 97
.pdf Full text (4,28 MB)

8.
Kakovost življenja pacientov s celiakijo in laktozno intoleranco
Anja Kobold, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Celiakija je avtoimunsko pogojeno vnetje tankega črevesa pri genetsko dovzetnih ljudeh, ki jo povzroča preobčutljivost na gluten. Laktozna intoleranca je motnja, ki nastane zaradi pomanjkanja encima laktaze. Namen zaključnega dela je ugotoviti, kakšna je kakovost življenja ljudi s celiakijo in laktozno intoleranco ter kateri dejavniki zmanjšujejo njihovo kakovost življenja. Raziskovalne metode: Uporabljeni sta bili deskriptivna metoda dela in kvantitativna raziskovalna metodologija. Kot raziskovalni instrument je bil uporabljen vprašalnik, ki je vseboval 17 vprašanj. Vzorec raziskave je zajemal 60 pacientov s celiakijo in laktozno intoleranco. Rezultati: Na podlagi raziskave smo ugotovili, da je kakovost življenja pacientov z obema boleznima dobra ob upoštevanju diete in da ponudba prehrane zadošča za kakovostno življenja obolelih. Najpogostejši trije dejavniki, ki vplivajo na njihovo kakovost življenja, so prehranjevanje v restavracijah, potovanja in finančni vložek. Anketiranim se zdi bolj obremenjujoča bolezen celiakija. Diskusija in zaključek: Pacienti s celiakijo in laktozno intoleranco živijo kakovostno, če upoštevajo strogo dieto brez glutena. Upoštevanje stroge diete brez laktoze ni bistveno. S finančno pomočjo države je potrebno zmanjšati finančno obremenitev odraslega pacienta z obema boleznima. K dobri kakovosti življenja pa pripomore tudi podpora svojcev in osveščenost ljudi o obeh boleznih.
Keywords: gluten, laktoza, dieta, pacient, kakovost življenja.
Published: 13.02.2019; Views: 356; Downloads: 149
.pdf Full text (707,95 KB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica