| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 1 / 1
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv laktobacilov na zdravje: sistematični pregled literature
Sergej Obran, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Naše zaključno delo se je osredotočilo na rod Lactobacillus in na izpostavitev morebitnih vplivov le-teh na zdravje. Laktobacili uporabljajo mlečno-kislinsko vretje za izdelavo potrebne energije in so naravno prisotni v našem črevesju. Umirjajo vnetja, preprečujejo okužbe in razrast nevarnih mikroorganizmov v našem prebavnem traktu. Uničujejo in preprečujejo nastanek zobne gnilobe ter okužbe s strani nevarnih mikroorganizmov. Vendar ne vplivajo samo na prebavni trakt, temveč tudi na našo psiho, saj dokazano umirjajo in blažijo stresni odziv. Tudi kožne bolezni niso izvzete iz obsega delovanja laktobacilov, saj preprečujejo naselitev nevarnih mikroorganizmov na koži, pomirjajo razdraženo kožo, pospešujejo celjenje in preprečujejo okužbe ran na koži. Pri revmatičnih boleznih pomagajo uravnavati vnetne dejavnike v krvi in blažijo bolečino sklepov. Zasledimo jih tudi pri preprečevanju okužb dihal, ki so posebej nevarna med otroci, starostniki in kroničnimi bolniki. Na področju vaginalnega zdravja so močno zastopani kot del zdrave mikrobiološke kulture nožnice in preprečujejo okužbe z raznimi bakterijami, nekatere raziskave pa jih omenjajo kot možno zdravilo proti okužbi z virusom HIV. Raziskave o laktobacilih pokrivajo mnoga področja, so dokazano koristni in nepogrešljivi pri zdravem načinu življenja.
Keywords: koristni mikroorganizmi, lajšanje simptomov, prebava, zdravstvena nega, mikrobiom, laktobacil, zdravje
Published: 27.09.2018; Views: 366; Downloads: 124
.pdf Full text (1,09 MB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica