| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
PRIMERJAVA KVALITETE DELOVNEGA ŽIVLJENJA KMETOV IN DELAVCEV
Magdalena Tušek, 2010, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava primerjavo kvalitete delovnega življenja dveh vzorcev — kmetov in delavcev podjetij v Selški dolini. Kljub recesiji, ki je bistveno zaznamovala življenje delavcev zlasti v gospodarstvu, zaposleni v treh proizvodnih podjetjih v Železnikih kvaliteto svojega delovnega življenja ocenjujejo kot zadovoljivo. Raziskava kaže, da kmetje v primerjavi z delavci podjetij manj pogosto razmišljajo, da bi delo opustili, dodatni prihodek si zagotovijo z dopolnilnimi dejavnostmi, boljši je njihov zdravstveni status in redkeje trpijo za posledicami delovnega stresa. Delavci iz podjetij bistveno manj pogosto kot kmetje opravljajo delo zgolj iz eksistenčne nuje in pogosteje jim delo predstavlja zadovoljstvo in veselje. Rezultati raziskave potrjujejo, da jim delo zagotavlja večji občutek socialne varnosti, da razpolagajo z več prostega časa, pogosteje počitnikujejo ter uspešnejše usklajujejo delovno in družinsko življenje. V okviru vzorca anketiranih iz Selške doline sicer ne moremo podati ugotovitev, katera skupina — kmetje ali delavci iz podjetij — ima kvalitetnejše delovno življenje. Ugotovili pa smo, da ima ena in druga skupina dovolj vzdržno delovno življenje, da ga ocenjujejo kot zadovoljivo.
Keywords: kvaliteta delovnega življenja, kmetje, delavci iz podjetij
Published: 20.12.2010; Views: 1573; Downloads: 146
.pdf Full text (910,48 KB)

8.
VPLIV MOTIVACIJE NA KVALITETO DELOVNEGA ŽIVLJENJA V PODJETJU X
Jelena Pezdirc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Vsebina diplomske naloge bo temeljila na raziskavi motivacije na delovnem mestu in sistemu nagrajevanja ter njunem medsebojnem vplivu. Ustreznost motivacije in nagrajevanja zaposlenih je ključnega pomena za doseganje želenega vedenja zaposlenih in ciljev podjetja. Če delavci niso dovolj motivirani, ne prispevajo k uspešnosti podjetja. Uspešnost delavca ni odvisna samo od njegovih sposobnosti, ampak tudi od stopnje motiviranosti. Motiviranje zaposlenih je ena od glavnih nalog vodstvenega kadra, kar je danes zelo kompleksna naloga, saj morajo le-ti izbrati pravilni način motiviranja zaposlenih ter oblikovati pravilni sistem nagrajevanja, da na tak način podjetje poveča motiviranost zaposlenih. Vpliv motivacije in motivacijski dejavniki vplivajo na zadovoljstvo zaposlenih. Za zaposlenega je kvaliteta delovnega življenja bistvenega pomena, saj večino svojega časa preživi prav na svojem delovnem mestu, zato je pomembno, kako ta čas preživi in kako se na delovnem mestu počuti. To pa v veliki meri vpliva tudi na njegovo osebno življenje. Kvaliteta delovnega življenja je tako pomembna za storilnost zaposlenih, pripadnost zaposlenih podjetju, zdravstveno stanje zaposlenih, motivacijo ... Na konkretnem primeru podjetja bom raziskala prisotnosti različnih motivacijskih dejavnikov in na podlagi ugotovitev sprejela ukrepe za izboljšavo kvalitete delovnega življenja na delovnem mestu. Rezultati analize bodo pokazali, kako vpliva sistem nagrajevanja na zaposlene in kako so zaposleni dejansko motivirani.
Keywords: motivacija, motivacijski dejavniki, sistem nagrajevanja, uspešnost, kvaliteta delovnega življenja
Published: 12.11.2012; Views: 925; Downloads: 85
.pdf Full text (1,37 MB)

9.
KVALITETA DELOVNEGA ŽIVLJENJA KOT DEJAVNIK STALIŠČ DO DELA
Špela Jamšek, 2015, master's thesis

Abstract: Kvaliteta delovnega življenja je subjektiven in dinamičen konstrukt, ki še do danes nima enoznačne definicije. Magistrska naloga temelji na delu Sirgyja idr. (2001), ki pravijo, da se kvaliteta delovnega življenja povezuje z dobrim počutjem zaposlenih, a istočasno razlikuje od delovnega zadovoljstva. Namen naloge je bil preveriti, kakšen je odnos med omenjenim konceptom in stališči do dela, med katere prištevamo delovno zadovoljstvo, organizacijsko pripadnost in delovno zavzetost. Vključenih je bilo 214 oseb, zaposlenih v proizvodnem podjetju. Od tega jih 63,1 % dela v proizvodnem obratu in 36,9 % v upravi. V analizi rezultatov je bilo potrjeno, da kvaliteta delovnega življenja visoko korelilra z delovnim zadovoljstvom, delovno zavzetostjo in organizacijsko pripadnostjo. Nadalje se je izkazalo, da je povezava med kvaliteto delovnega življenja in afektivno pripadnostjo najvišja izmed treh komponent, medtem ko sta povezavi z normativno in kalkulativno pripadnostjo nižji, a še vedno statistično pomembno pozitivni. V hipotezah je bilo predvideno še, da imajo višje potrebe kvalitete delovnega življenja večji vpliv na stališča do dela, kar se je tekom analize potrdilo. Izkazalo se je, da ima kvaliteta delovnega življenja aplikativno vrednost, saj pomembno korelira s stališči do dela in ostalimi posledicami dela tako za zaposlenega kot celotno delovno organizacijo. Iz tega sledi, da je raziskovani koncept zanimiv menedžmentu posameznih delovnih organizacij, saj lahko preko spremljanja posameznih potreb zaposlenih in vplivanja na le-te dosežejo pozitivne posledice, ki se odražajo v večji produktivnosti, boljšem zadovoljstvu z delom, večji zavzetosti, organizacijski pripadnosti in nenazadnje tudi večji učinkovitosti organizacije kot celote.
Keywords: kvaliteta delovnega življenja, delovno zadovoljstvo, organizacijska pripadnost, afektivna pripadnost, normativna pripadnost, kalkulativna pripadnost, delovna zavzetost
Published: 08.12.2015; Views: 1137; Downloads: 193
.pdf Full text (2,63 MB)

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica