| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 737
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
Prijateljstvo na delovnem mestu : primerjava med policisti in občani
Jure Butinar, Milan Pagon, 2006, published scientific conference contribution

Keywords: organizacijska kultura, zaposleni, policisti, občani, delovno mesto, prijateljstvo
Published in DKUM: 29.03.2024; Views: 52; Downloads: 1
.pdf Full text (386,51 KB)

6.
Položaj žensk v državah islamskega sveta na primeru Kuvajta in Turčije : magistrsko delo
Tina Bobek, 2024, master's thesis

Abstract: V nalogi smo obravnavali položaj in vlogo žensk v državah islamskega sveta. Osredotočili smo se na državi Kuvajt in Turčijo. Raziskovali smo položaj in vlogo žensk v državah islamskega sveta skozi posamezna zgodovinska obdobja. Zanimalo nas je, kako se je položaj žensk v islamskem svetu spreminjal, kakšen vpliv je na to imel pojav islama in kako se položaj ter vloga žensk v državah islamskega sveta kažeta danes. Uporabili smo kvalitativni metodi raziskovanja, in sicer polstrukturiran intervju in analizo zgodovinskih virov. Vloga in položaj žensk v državah islamskega sveta sta se skozi različna zgodovinska obdobja spreminjala. V preteklih zgodovinskih obdobjih so ženske v družbi imele pomembnejše vloge in položaje kot danes, nikoli niso uživale popolne svobode. V preteklih zgodovinskih obdobjih so ženske imele bolj aktivno vlogo v družbi. V določeni meri je na te spremembe vplival islam, v kombinaciji s kulturo. Kot pereča problematika za ženske se kažeta izključenost iz javnega življenja ter političnega odločanja. Udeleženke intervjujev kot problematično izpostavljajo vključitev žensk na trg dela in povečano nasilje nad ženskami v družbi. Intervjuvanke so mnenja, da je do največjih izboljšav prišlo na področju izobrazbe za ženske in njihove participacije v politiki. Kuvajtska družba se v primerjavi s turško kaže kot bolj strpna in naprednejša za ženske. Turška družba na drugi strani kaže znake nazadovanja za ženske, predvsem na področju politične participacije in udejstvovanja v javni sferi. V obeh državah ostajajo prisotne neenakosti med spoloma v družbi.
Keywords: islam, položaj žensk, Turčija, Kuvajt, intervju, neenakost, neenakost med spoloma, kultura, religija, islamske države, islamski svet, ženske
Published in DKUM: 21.03.2024; Views: 94; Downloads: 26
.pdf Full text (2,25 MB)

7.
Vpliv kulture strahu na motive turistov za turistična potovanja
Milan Ambrož, 2003, published professional conference contribution

Keywords: varnost, kultura strahu, negotovost, turizem, turisti, anomija
Published in DKUM: 19.03.2024; Views: 59; Downloads: 1
.pdf Full text (176,80 KB)

8.
Prevajanje naslovov družbenoaktualnih člankov iz angleških in nemških poljudnoznanstvenih revij : magistrsko delo
Lucija Jurić, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo prevajanje naslovov družbenoaktualnih angleških in nemških člankov iz poljudnoznanstvenih revij raziskali s primerjalno analizo, v kateri smo primerjali izhodiščne naslove z njihovimi slovenskimi ustreznicami na področjih pandemije koronavirusa, postkorona družbe, vojnega stanja v Ukrajini, podnebnih sprememb, tehnoloških napredkov, prihodnosti človeštva, razlik med spoli, medijev, politike, ekonomije, religije in prehranske industrije. Analizirali smo revije iz obdobja marec 2020–december 2022: slovenski reviji Global in Mladina, nemški Der Spiegel in Die Zeit, britanske The Guardian, New Scientist in Mosaic Science ter ameriške The New York Times Magazine, New York Magazine, Newsweek, Foreign Policy, MIT Technology Review, Harper's Magazine, Atlantic Monthly, Los Angeles Times, Bloomberg Businessweek, Inc. Magazine in Fast Company. Z analizo smo želeli ugotoviti, katere prevajalske strategije se običajno pojavljajo pri prevajanju poljudnoznanstvenih besedil in kakšen pomen ima kontekst članka pri ustreznosti izbire strategij. V teoretičnem delu smo se osredinili na značilnosti poljudnoznanstvenega jezika in sloga, katerih osnovni namen je podati informacije širšemu krogu ljudi, ki niso strokovnjaki na določenem področju. Znotraj funkcionalističnega pristopa smo pojasnili namen, ki ga nosi besedilo, ter prikazali pomen vpliva kulture in konteksta na proces prevajanja. Na podlagi poznavanja stroke, konteksta in kulture lahko prevajalec zagotovi kakovosten in ustrezen prevod. Ugotovili smo, da ima kontekst izreden vpliv na ustreznost izbire prevajalskih strategij – analiza 38 naslovov je pokazala, da so prevodi v večini primerov, pri katerih se konteksta ne upošteva, neustrezni predvsem zaradi količine izpuščenih informacij, s čimer naslov ciljnemu bralcu ne razkrije dovolj informacij za razumevanje vsebine članka.
Keywords: poljudnoznanstveno besedilo, funkcionalistični pristop, prevajalska strategija, kultura, kontekst
Published in DKUM: 14.03.2024; Views: 82; Downloads: 4
.pdf Full text (1,27 MB)

9.
Vpliv mešanice triphale in ašvagande (Withania somnifera Dunal) na preživetje človeških melanomskih celic in keratinocitov v celični kulturi : magistrsko delo
Tjaša Rifelj, 2024, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo proučevali vpliv mešanice triphale (v nadaljevanju triphale) in ašvagande (Withania somnifera Dunal) na melanomske celice WM 266-4 in keratinocite NHEK. Pripravili smo gojišča za celične kulture melanomskih celic WM 266-4 ter keratinocitov NHEK, ki smo jih izpostavili raztopinam triphale (0,5 %, 1 %, 3 %, 5 %, 6 %, 8 % in 10 % raztopine) in ašvagande (0,25 %, 0,3 %, 0,4 %, 0,5 %, 1 % ter 5 % raztopine). Opravili smo morfološko analizo celic in ugotavljali metabolno aktivnost celic s pomočjo testa WST-8. Ugotovili smo, da triphala ni vplivala na obliko melanomskih celic WM 266-4. Raztopine triphale vseh koncentracij so statistično značilno znižale metabolno aktivnost melanomskih celic WM 266-4 glede na kontrolo. Z višanjem koncentracije raztopine triphale je metabolna aktivnost melanomskih celic WM 266-4 naraščala, vendar v nobenem primeru ni dosegla metabolne aktivnosti melanomskih celic v kontroli. Ašvaganda je v vseh koncentracijah vplivala na vretenasto obliko melanomskih celic WM 266-4, saj so le-te postale okrogle. Statistično značilno je tudi zavirala metabolno aktivnost melanomskih celic WM 266-4 pri vseh koncentracijah. Z višanjem koncentracij raztopine ašvagande se je metabolna aktivnost melanomskih celic WM 266-4 zmanjševala. Prav tako triphala ni vplivala na obliko keratinocitov NHEK. Metabolno aktivnost keratinocitov NHEK je triphala statistično značilno povečala v primerjavi s kontrolo, saj je že 3 % raztopina triphale povečala metabolno aktivnost keratinocitov NHEK za 100 %. Vpliva ašvagande na obliko keratinocitov NHEK in metabolno aktivnost nismo mogli oceniti zaradi tehničnih težav, ki so spremenile pogoje pri eksperimentalnem delu. Ker sta triphala in ašvaganda vplivali na melanomske celice WM 266-4 in keratinocite NHEK, bi bilo smiselno nadaljevati raziskave ter jih razširiti na druge tipe celic.
Keywords: ašvaganda, celična kultura, keratinociti, melanomske celice, triphala
Published in DKUM: 11.03.2024; Views: 108; Downloads: 7
.pdf Full text (4,09 MB)

10.
Ocena kulture varnosti živil na osnovi znanja vedenja in odnosa zaposlenih v gostinstvu : magistrsko delo
Biserka Keramitchievska, 2024, master's thesis

Abstract: Slaba kultura varnosti hrane je vedno večji dejavnik tveganja za izbruhe bolezni, ki se prenašajo s hrano. Ocena kulture varnosti hrane je pomembno orodje za analizo znanja o varnosti hrane in vedenja zaposlenih pri delu z živili. Vzpostavitev pozitivne kulture varnosti hrane med zaposlenimi v gostinstvu zahteva zavzetost vodstva, odnos zaposlenih glede varnosti hrane, organizacijske in administrativne značilnosti prehranskega obrata, zavedanje o tveganju in upoštevanje izgorelosti zaposlenih. Namen magistrskega dela je bil s pregledom literature in z uporabo polstrukturiranega intervjuja oceniti kulturo varnosti hrane na osnovi znanja in odnosa zaposlenih v gostinstvu na vzorcu zaposlenih pri delu z živili v gostinski dejavnosti. V raziskavi je sodelovalo 11 zaposlenih v gostinstvu (dve ženski in devet moških). Vsi so imeli več kot osem let delovnih izkušenj. S pomočjo kvalitativne vsebinske analize smo pridobili tri teme: zagotavljanje varnosti hrane, dejavniki, ki vplivajo na kulturo varnosti hrane, in izzivi pri zagotavljanju pozitivne kulture varnosti hrane. Na podlagi pregleda strokovnih in znanstvenih objav ter polstrukturiranih intervjujev smo ugotovili, da je treba dvigniti raven kulture varnosti hrane v izbranih restavracijah in da se intervjuvanci načeloma zavedajo pomembnosti elementov zagotavljanja varnosti hrane, vendar se držijo pravil predvsem zaradi stalnega nadzora in groženj zniževanja plač. Glavni kuharji imajo visoko znanje o pravilih varnosti hrane, vendar imajo težave pri vodenju novozaposlenih in neizkušenih zaposlenih.
Keywords: varnost hrane, kultura varnosti hrane, tveganja, ocena kulture varnosti hrane
Published in DKUM: 30.01.2024; Views: 187; Downloads: 15
.pdf Full text (870,40 KB)

Search done in 16.76 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica