1. Senzorična ocena in analiza zunanje ter notranje kakovosti različnih kultivarjev paradižnika iz ekološke pridelave : diplomsko deloMaja Justinek, 2021, undergraduate thesis Abstract: Paradižnik je ena najbolj razširjenih zelenjadnic na svetu. Poleg zunanje (videz) in notranje kakovosti plodov paradižnika je za uživanje in posledični nakup izrednega pomena tudi senzorična kakovost (čvrstost in okus). Analizirana je bila notranja (vsebnost nitratov, nitritov, vitamina C, sladkorja, pH in suhe snovi) in zunanja (obseg, višina, masa, barva in trdota) kakovost plodov štirih kultivarjev (Marmande, Cinto F1, Rugantino F1 in Donatella) ekološko pridelanega paradižnika na kmetiji Sonje Sreš v letu 2019. Obiskovalci sejma AGRA so senzorično ocenili videz (oblika, barva), konsistenco (čvrstost, sočnost), okus (sladkost, kislost) in skupen vtis plodov paradižnika. Kultivar je statistično značilno vplival na analizirane parametre. Ocenjevalcem je bil najbolj všeč kultivar Donatella, ki je med vsemi vseboval največ sladkorja. Keywords: paradižnik, senzorična ocena, kultivarji, kakovost, ekološka pridelava. Published in DKUM: 28.10.2021; Views: 2851; Downloads: 65 Full text (2,28 MB) |
2. PREHRANSKA VREDNOST KULTIVARJEV TARA (Colocasia esculenta)IZ PAPUE NOVE GVINEJEUrška Lisec, 2015, bachelor thesis/paper Abstract: Taro (Colocasia esculenta (L.) Scott) je tropska gomoljevka/korenovka, ki uspeva na večini tropskih in subtropskih območij. Namen raziskave je bil analizirati vsebnosti pomembnejših hranilnih snovi (mineralov, škroba, surovih proteinov) v 10 reprezentativnih kultivarjih tara iz Papue Nove Gvineje. Po razklopu vzorcev smo v raztopinah določili koncentracije K z AES, Ca, Zn in Mg s FAAS, Mn, Cu in Fe z ETAAS in P z MAS. Za določitev skupnega dušika smo uporabili Kjeldahovo metodo. Škrob smo določili po Megazxme postopku. Med makroelementi je bilo v kormih največ K ('KPOK 35A', 2,28 %) in med mikroelementi Fe ('NT 01', 29,4 µg/kg). Vsebnosti škroba so znašale med 66% ('Lae Yellow') in 79 % ('C5 353' in 'BC 737'), medtem ko so bile vsebnosti surovih proteinov dokaj nizke. Glede na izmerjene vrednosti lahko zaključimo, da so kultivarji v prehrani ljudi pomemben vir škroba in mineralov, še posebno kalija, kalcija, fosforja in magnezija. Prav tako so relativno dober vir Fe, Zn in Cu. Keywords: mikroelementi / makroelementi / škrob / surovi proteini / kultivarji / kormi Published in DKUM: 28.09.2015; Views: 1762; Downloads: 135 Full text (339,79 KB) |
3. Obvladovanje pojava trihotecenskih mikotoksinov (deoksinivalenol in nivalenol) v neindustrijski verigi pridelave in predelave krušnih žit : doktorska disertacijaAleš Kolmanič, 2013, doctoral dissertation Keywords: žita, pšenica, zrnje, moka, integrirano pridelovanje, predelava, neindustrijska proizvodnja, trihotecenski mikotoksini, fuzariji, deoksinivalenol, nivalenol, vsebnost, kultivarji, disertacije Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 2046; Downloads: 76 Link to full text |
4. |