| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Metode za dimenzioniranje krožnih križišč
Mitja Zrim, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo v začetku podali splošne informacije o krožnih križiščih. Temu je sledila razlaga pojma projektiranje in dimenzioniranje krožnih križišč s prikazom procesa dimenzioniranja v primeru, ko iščemo najprimernejšo rešitev. Navedli smo v katere glavne skupine delimo metode za dimenzioniranje in katere so posebnosti teh skupin. Metod za dimenzioniranje krožnih križišč je dandanes že veliko, zato smo se omejili na avstrijsko, avstralsko, angleško, francosko, nemško, HCM 2016 in HBS 2015 metodo. Podali smo splošen opis teh metod in prikazali postopek izvedbe analize pri posamezni metodi. S pomočjo teoretičnih dejstev smo izvedli teoretično primerjavo metod v smislu, katere vhodne podatke zahteva posamezna metoda, katere rezultate dobimo pri posamezni metodi in podali subjektivno oceno metod. Primerjali smo tudi rezultate izračuna prepustnosti po enačbah vseh prej omenjenih metod za primer enopasovnega krožnega križišča in jih prikazali v grafičnem zapisu. Pri tem smo spoznali, da pri nekaterih metodah prihaja do precejšnjega odstopanja. Metode smo uporabili tudi na dejanskem primeru enopasovnega krožnega križišča, ki se nahaja v Mestni občini Murska Sobota in s pomočjo dobljenih rezultatov izvedli primerjavo z navedbo razlage, zakaj prihaja do razlik v rezultatih, kaj na to vpliva ter navedli priporočila za dimenzioniranje.
Keywords: gradbeništvo, krožna križišča, metode za dimenzioniranje, prepustnost
Published: 13.06.2018; Views: 1006; Downloads: 106
.pdf Full text (4,32 MB)

2.
SPREMLJANJE GRADNJE VEČJIH INFRASTRUKTURNIH OBJEKTOV V URBANEM OKOLJU: PRIMER OBJEKTOV V MURSKI SOBOTI
Doris Zrim, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo predstavlja spremljanje gradnje večjih infrastrukturnih objektov v urbanem okolju. Gradnja tako zahtevnih objektov zahteva veliko znanja in izkušenj ter predvsem dobro sodelovanje med izvajalci, projektanti in inženirskim nadzorom. Spremljanje gradnje je bilo opravljeno na praktičnem primeru v Murski Soboti, kjer sta se gradila objekta podhod in podvoz ter se v sklopu tega uredila tudi krožna križišča. V magistrskem delu so predstavljene projektne rešitve infrastrukturnih objektov in nato je na podlagi le teh predstavljeno spremljanje gradnje. Zaradi izvedbe infrastrukturnih objektov v urbanem okolju se je posebna pozornost namenila vodenju prometa v času gradnje. Iz spremljanja gradnje so podane spremembe, ki so vplivale na potek gradnje ter izboljšave, ki bi pripomogle k še večji varnosti in kvalitetnejši izvedbi infrastrukturnih objektov v urbanem okolju.
Keywords: spremljanje gradnje, infrastrukturni objekti, urbano okolje, podvoz, podhod, krožna križišča, vodenje prometa.
Published: 13.07.2016; Views: 1078; Downloads: 84
.pdf Full text (10,23 MB)

3.
Metodologija za ugotavljanje upravičenosti izvedbe krožnega križišča
Tomaž Tollazzi, 2005, original scientific article

Abstract: V nekaj manj kot dvajsetih letih so krožna križišča v Sloveniji postala zelo priljubljena, zadnjih nekaj let pa zanje velja, lahko bi rekli, že kar evforija. Trenutno imamo v Sloveniji eno krožno križišče na vsakih 68 km državnih cest, pričakovan pa je še nadaljnji porast njihovega števila. Glede na to, da so se v zadnjem času pričele pojavljati tudi posamezne neupravičene zahteve za izvedbo krožnih križišč in zahteve za izvedbo krožnih križišč na krajih, kjer njihova izvedba ni smiselna, se je pokazala potreba po umirjanju položaja. V prispevku je prikazana metodologija za ugotavljanje upravičenosti izvedbe krožnega križišča v urbanem okolju in v realnih okoliščinah, v katerih naj bi to stalo.
Keywords: krožna križišča, metodologija, Slovenija
Published: 10.07.2015; Views: 650; Downloads: 113
URL Link to full text

4.
VPLIV GEOMETRIJSKIH ELEMENTOV NA PREVOZNO HITROST V ENOPASOVNIH KROŽNIH KRIŽIŠČIH
Sašo Turnšek, 2014, master's thesis

Abstract: Krožna križišča so danes prepoznana kot tip nivojskega križišča, ki ob relativno visoki kapaciteti oz. prepustnosti zagotavljajo višji nivo prometne varnosti v primerjavi z drugimi tipi nivojskih križišč. Eden od pomembnejših korakov pri načrtovanju krožnega križišča je izbira ustrezne velikosti krožnega križišča, oblikovanje uvoznih in izvoznih radijev ter kotov krakov in sredinskih ločilnih otokov, ki voznika »vodijo« in mu tudi »nakazujejo« izbrano smer/način vožnje skozi krožno križišče. V kolikor je krožno križišče nepravilno oblikovano (npr. premajhna defleksija), lahko prihaja do »vožnje naravnost« pri višjih hitrostih, kot je zaželeno. Posledično lahko pride do poslabšanja prometne varnosti (večja verjetnost nastanka konfliktov) ter tudi do zmanjšanja kapacitete (večje, kot so hitrosti na enem uvozu, večje so povprečne zamude vozil na naslednjih uvozih). V magistrski nalogi smo na primerih enopasovnih krožnih križišč, na državnem cestnem omrežju v Sloveniji, preverili prevozne hitrosti za različne oblike enopasovnih krožnih križišč, z različnimi geometrijskimi elementi. V krožnih križiščih smo z namenom pridobiti čim bolj natančne rezultate meritve hitrosti opravljali v petih prerezih (pred, na uvozu, v srednjem delu, na izvozu in za krožnim križiščem). Z rezultati meritev smo poskušali potrditi zastavljeno hipotezo, da velikosti in sosledje geometrijskih elementov enopasovnega krožnega križišča vplivajo na prevozne hitrosti. Dobljeni rezultati so pokazali, da imata na prevozno hitrost največji vpliv vpadni kot in kot defleksije, medtem ko ostali geometrijski elementi nimajo bistvenega vpliva. Eden izmed glavnih prispevkov magistrske naloge je napotek projektantu, da na podlagi kota defleksije in vpadnega kota, ki imata največji vpliv, preveri pričakovano hitrost v krožnem križišču.
Keywords: krožna križišča, prevozna hitrost, geometrijski elementi, kot defleksije, uvozni kot
Published: 14.10.2014; Views: 1080; Downloads: 158
.pdf Full text (6,69 MB)

5.
Dimenzioniranje krožnih križišč
Boštjan Celan, 2012, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga z naslovom Dimenzioniranje krožnih križišč ne opisuje splošnih dognanj, temveč se osredotoča na eno izmed metod za dimenzioniranje krožnih križišč. Skozi prebiranje »izdelka« se bralec najprej sreča s splošnimi dejstvi o dimenzioniranju krožnih križiščih. V nadaljevanju pa se tema zoži in se osredotoči na samo metodo za dimenzioniranje krožnih križišč, imenovano Highway capacity manual (HCM). Zaradi več desetletnega obstoja te metode in večih izdaj priročnikov, v katerih je zapisana ta metoda, sta v tej projektni nalogi opisani dve izmed njih, z namenom ugotoviti izboljšave in novosti. Opisana je metoda iz izdaje priročnika iz leta 2000 (HCM 2000) ter iz zadnje izdaje priročnika iz leta 2010 (HCM 2010), in zajema splošne informacije in pa vse potrebne enačbe, ki so nujno potrebne za izračun posameznih parametrov. Ob koncu teoretičnega dela je primerjalna tabela, v kateri se primerja metoda iz obeh izdaj priročnika HCM. Vsa teoretična dognanja in spoznanja pa so podkrepljena s praktičnim primerom.
Keywords: Krožna križišča, dimenzioniranje, priročnik Highway capacity manual (HCM).
Published: 26.09.2012; Views: 1933; Downloads: 197
.pdf Full text (1,34 MB)

6.
Mariborski sinonim začasnosti
Aleš Pregl, 2011, popular article

Keywords: krožna križišča, montažna krožišča, Maribor, začasna krožišča
Published: 01.06.2012; Views: 2102; Downloads: 30
URL Link to full text

7.
Varnost v krožnih križiščih - analiza primera : diplomsko delo
Blanka Strmšek, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract:
Keywords: cestni promet, varnost, križišča, krožna križišča, primeri, diplomske naloge
Published: 17.10.2011; Views: 1491; Downloads: 151
.pdf Full text (2,47 MB)

8.
IDEJNA ZASNOVA IN VIZUALIZACIJA ARHITEKTURNIH IN SKULPTURALNIH OBELEŽIJ NA KLJUČNIH MESTNIH KROŽIŠČIH MARIBORA
Jernej Srebrnič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomi je postavljen cilj izdelave idejne zasnove in vizualizacija primernih skulpturalnih obeležij na izbranih krožiščih Maribora. Da cilj izpolnimo, moramo najprej preučiti teoretične značilnosti, ki segajo od prometnotehničnih značilnosti krožišč, stanja trenutnih ureditev krožišč, preučitve primernih materialov ter splošne oblikotvorne značilnosti likovnih prvin. Pri projektiranju moramo skrbno izbrati krožišča na osnovi namensko oblikovanega kriterija, izbrati želene motive ter narediti 3D-model, ki ga umestimo na lokacijo s pomočjo računalniških programov.
Keywords: krožna križišča, krožišča, skulpture, obeležja, Maribor
Published: 04.10.2011; Views: 1778; Downloads: 121
.pdf Full text (3,48 MB)

9.
PREVERITEV USTREZNOSTI IZVEDBE KROŽNEGA KRIŽIŠČA NA CESTI R2/409 V NASELJU KOZINA
Aleksander Batič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Predmet obravnave pričujoče študije je projektno tehnična, kapacitetna in prometno varnostna analiza obstoječega križišča ter presoja ustreznosti rekonstrukcije omenjenega križišča v krožno križišče
Keywords: krožna križišča, cestni promet, kriteriji upravičenosti, prometno varnostna analiza, primernost izvedbe
Published: 03.12.2009; Views: 2495; Downloads: 166
.pdf Full text (1,22 MB)

10.
Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica