| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Vpliv vključevanja krmnih dodatkov z antioksidativnim potencialom na barvo mesnih izdelkov
Helena Zver, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi smo ugotavljali vpliv vključevanja krmnih dodatkov z antioksidativnim potencialom na barvo mesnih izdelkov (suhe vratovine in pancete). Vzorci mesnih izdelkov so izhajali iz poskusa, v katerem so prašiči v obdobju pitanja (60-130kg) dobivali krmo z različnimi krmnimi dodatki. Kontrolna skupina (n=9) je dobivala klasično krmo za pitanje, pri ostalih treh skupinah pa je bil v standardni obrok dodan hmelj (n=11), tanin (n=11) ali vitamin E (n=5). Barvo mesnih izdelkov smo merili s spektrokolorimetrom in sicer barvne parametre L* (svetlost), a* (odtenek rdeče barve) in b* (odtenek rumene barve). Pri vratovini smo barvo izmerili na svežem prerezu, pri panceti pa smo meritev ponovili še nekajkrat (6-krat v obdobju 1-6 ur ter 1, 2, 3, 4, 7, 14 in 21 dni po rezanju), s čimer smo želeli analizirati obstojnost barve. Krmni dodatki niso vplivali na barvo vratovine. Pri panceti smo ugotovili, da imajo krmni dodatki določen vpliv na barvo izdelka, vendar pa ne vplivajo na obstojnost barve (opažena je bila neznačilna interakcija med časom merjenja in krmnim dodatkom). Čas shranjevanja ni imel vpliva na barvni parameter L*, vrednosti parametra a* so ves čas merjenja padale, parametra b* pa naraščale. Med krmnimi dodatki sta nekoliko večji vpliv na barvo pokazala vitamin E in hmelj, vendar vpliv posameznega dodatka ni bil vselej enakoznačen, zaradi česar o kakršnem koli vidnejšem vplivu izbranih prehranskih dodatkov ne moremo sklepati.
Keywords: mesni izdelki, barva, krmni dodatki, antioksidanti
Published: 01.03.2019; Views: 639; Downloads: 39
.pdf Full text (1,30 MB)

3.
Vpliv dodajanja tanina, hmelja, in vitamina e v krmo na rastnost in klavno kakovost prašičev
Jernej Kokol, 2018, master's thesis/paper

Abstract: Cilj raziskave je bil preveriti vpliv tanina, hmelja in vitamina E na rastnost in klavno kakovost prašičev. Pitovni poskus smo izvedli v obdobju od decembra 2014 do februarja 2015 na komercialnih prašičih križancih. V poskus je bilo vključenih 41 živali obeh spolov, ki so ob začetku poskusa v povprečju tehtale 75,1 ± 10,4 kg. Po doseženi masi 80–90 kg so bile živali krmljene s krmilom BEK 2, ki mu je bilo pri poskusni skupini T1 dodanega 3 % komercialnega pripravka Farmatan, pri skupini T2 0,4 % hmelja in pri skupini T3 vitamina E (125 IE α-tokoferola). Prašiči so bili med poskusom tehtani trikrat, po zakolu pa je bila stehtana še masa toplih polovic. Prašičem smo izmerili debelino slanine in mišice (m. glutaeus medius) ter izračunali delež mesa v trupu po metodi DM5. Z analizo podatkov smo ugotovili, da tanin, hmelj in vitamin E niso imeli statistično značilnega vpliva na rastnost in klavno kakovost prašičev. Statistično značilni razliki (P>0,05) smo ugotovili samo kot posledico vpliva spola pri prvem in pri drugem tehtanju, pri čemer so imele svinjke v povprečju od 11,1% (P= 0,0030) do 13,7 % (P= 0,0081) manjšo telesno maso od kastratov.
Keywords: antioksidanti, prašiči, krmni dodatki, rastnost, klavna kakovost
Published: 26.02.2018; Views: 713; Downloads: 70
.pdf Full text (549,53 KB)

4.
Vpliv vključevanja krmnih dodatkov z antioksidativnim potencialom na lastnosti kakovosti pršuta
Martina Dobaj, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V poskusu smo preučevali vpliv naravnih krmnih dodatkov z antioksidativnim potencialom na nekatere lastnosti kakovosti pršuta. V raziskavo smo vključili stegna 24 prašičev, ki so v končnem obdobju pitanja v krmo dobivali različne dodatke. Kontrolna skupina (n=6) je dobivala standardno krmo, namenjeno pitanju prašičev, ostale tri skupine pa so v standardni krmni obrok dobivale različne dodatke: vitamin E (125 IE α-tokoferola, n=6), tanin (3 % komercialnega pripravka Farmatan, n=6) ali hmelj (0,4 % hmelja; n=6). Pred začetkom postopka predelave v pršut smo izmerili nekatere lastnosti surovine (stegen), na končnih izdelkih (pršutih) pa smo določili barvo (L*a*b* v mišicah biceps femoris-BF, semimembranosus-SM in semitendinosus-ST ter maščobnem tkivu), reološke lastnosti (s testoma TPA in SR v mišicah BF in SM) in kemijsko sestavo (vsebnost vode, maščob, beljakovin, soli, nebeljakovinskega dušika in indeks proteolize v mišicah BF in SM). Z izjemo dveh lastnosti v poskusu nismo ugotovili pomembnejših razlik v barvi, teksturi in kemijski sestavi pršuta med preučevanimi skupinami. Pri taninski skupini smo ugotovili nekoliko višje vrednosti L* in b* v mišici SM, pri krmljenju z dodatkom vitamina E pa smo zabeležili večjo vsebnost intramuskularne maščobe. Preučevani krmni dodatki z antioksidativnim potencialom v izbranih koncentracijah niso vplivali na lastnosti kakovosti pršuta.
Keywords: pršut, kakovost, krmni dodatki, tanin, hmelj, vitamin E
Published: 13.03.2017; Views: 985; Downloads: 55
.pdf Full text (769,08 KB)

5.
Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica