| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
Numerična analiza postopka kovanja ohišja krmilnega mehanizma
Franci Gačnik, Zoran Ren, 2008, published scientific conference contribution

Abstract: V prispevku je predstavljena numerična analiza postopka kovanja ohišja krmilnega mehanizma, ki je sestavni del vsakega avtomobila. Analiziran izdelek se kuje s postopkom vročega utopnega kovanja z brado. V članku je opisana priprava numeričnih modelov, ki so bili uporabljeni v računalniških simulacijah. Opis zajema sestavo numeričnih modelov, materialne parametre in robne pogoje. Analiza postopka kovanja je bila izvedena s pomočjo računalniških simulacij po metodi končnih elementov s programskim paketom Deform 3D, ki uporablja eksplicitno iteracijsko metodo za reševanje vodilnih enačb, kar znatno skrajša potrebni računski čas. S pomočjo parametričnih simulacij je bila določena optimalna geometrija surovca, ki v fazi kovanja v celoti zapolni gravuro orodja. Rezultati analiz kažejo, da je mogoče z uporabo računalniških simulacij postopka kovanja prihraniti precej materiala. Prav tako je mogoče dokaj dobro oceniti potrebno preoblikovalno silo.
Keywords: kovanje, krmilni mehanizem, utopno kovanje, numerično modeliranje
Published: 31.05.2012; Views: 1223; Downloads: 42
URL Link to full text

4.
Preračun krmilnega mehanizma vrtavkastega zgrabljalnika SIP Star 850-26
Vid Vončina, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil preračunati obremenitve, ki se pojavijo v krmilnem sistemu zgrabljalnika SIP Star 850-26 ob udarcu ob oviro visoko 150 mm s hitrostjo 6 km/h. Poslužili smo se dveh metod preračunavanja. Najprej smo celotni krmilni sistem preračunali po analitičnem postopku. Najbolj kritične elemente smo nato analizirali s pomočjo metode končnih elementov. Največje napetosti so se pojavile v zvarih, vendar niso presegle meje plastifikacije materiala.
Keywords: Vrtavkast zgrabljalnik, Krmilni mehanizem, Metoda končnih elementov, Analitični preračun, Kmetijska mehanizacija, Uklon
Published: 12.07.2012; Views: 1396; Downloads: 191
.pdf Full text (2,31 MB)

5.
Izdelava vpenjalne naprave za vpenjanje vilic za krmilni mehanizem na posnemalnem stroju v podjetju Unior d.d.
Matej Pliberšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Naša naloga je bila, da izdelamo vpenjalno napravo za vpenjanje zglobnih vilic, ki se uporabljajo za krmilni mehanizem. S pravilno skonstruiranimi vpenjalnimi pripravami, seveda za določen izdelek, lahko znatno zmanjšamo stroške proizvodnje in povečamo produktivnost našega obrata. Problem, s katerim smo se soočili, je omejen prostor na stroju in možnost dvojnega vpetja oziroma posnemanje dveh kosov hkrati. V sklopu naloge smo določili tehnične podatke ter vse potrebne parametre za dimenzioniranje in konstruiranje vpenjalne priprave. Opisana sta tudi potek modeliranja vpenjalne čeljusti in sama modifikacija stroja. Glavni rezultat na koncu je povečana produktivnost v krajšem času.
Keywords: vpenjalna naprava, vpenjanje, zglobne vilice, krmilni mehanizem, posnemanje, posnemalni stroj.
Published: 31.05.2016; Views: 459; Downloads: 103
.pdf Full text (3,17 MB)

6.
Uporabniški vmesnik in krmilni sistem učnega laboratorijskega ravninskega dvoosnega robotskega mehanizma
Matic Rutnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V laboratoriju za industrijsko robotiko je bil izdelan nov učni laboratorijski ravninski dvoosni robotski mehanizem z namenom izboljšave že obstoječega, ki se uporablja za učni proces. Izvedena je bila analiza mehanskega dela robota, implementacija gibalnih enačb, sestava krmilnega sistema, snovanje krmilnega programa in programa za uporabniški vmesnik. Z eksperimentalnim delom so bile potrjene osnovne zahteve o transparentni in didaktični uporabi s poudarkom na razumevanju in varnosti programske ter mehanske opreme. Rezultat dela je spremljanje in vodenje robota preko uporabniškega vmesnika ter ustrezno vodljiv robot v smislu krmilnega sistema s kasnejšo možnostjo nadgradnje.
Keywords: Uporabniški vmesnik, krmilni sistem, dvoosni ravninski mehanizem
Published: 15.11.2018; Views: 417; Downloads: 36
.pdf Full text (4,68 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica