| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 35
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Konstruiranje motoriziranega sistema za pozicioniranje hitrih kamer
Nejc Dvoršek, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisana nadgradnja Split Hopkinson Pressure Bar (SHPB) preizkuševališča z motoriziranim sistemom za pozicioniranje dveh hitrih kamer. Kameri dodata raziskavi karakteristik materialov nov vir podatkov in način analiziranja le teh. Kameri se delita na horizontalno in vertikalno. Vsaka kamera bo imela svoj motoriziran sistem, ki bo zmožen krmilja po vseh treh koordinatah v prostoru. Sistem za horizontalno kamero je že bil razvit na Czech Technical University v Pragi in ga je potrebno prilagoditi za SHPB v Mariboru. Vertikalni del je potrebno na novo skonstruirati. Oba motorizirana sistema bosta za nosilne dele uporabljala lahke aluminijast profile. Za krmilje pa bodo uporabljena kroglična vretena in okrogla vodila skupaj s pripadajočimi krogličnimi maticami in linearnimi krogličnimi ležaji. Horizontalni in vertikalni motoriziran sistem bo možno upravljati posamezno ali skupaj kot celoto.
Keywords: Split Hopkinson Pressure Bar, hitra kamera, krmilje, konstruiranje, linearno vodilo, kroglično vreteno
Published: 24.09.2020; Views: 140; Downloads: 29
.pdf Full text (5,92 MB)

2.
Precizno pozicioniranje pnevmatskega valja
Vid Pigac, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je bil zasnovati in izdelati servo-pnevmatski pozicionirni sistem. Ta uporablja servo-pnevmatski ventil Enfield S2 ter induktivno senzorsko letev Sick MPA. S pomočjo teh komponent in programirljivega logičnega krmilnika Siemens S7 lahko sistem precizno pozicionira batnico pnevmatskega aktuatorja ter na njo pritrjeno breme. Avtomatsko vodenje sistema je možno upravljati preko tipk na nadzorni plošči, prav tako je možno ročno vodenje sistema z vrtenjem potenciometra. Sistem smo tudi testirali in na podlagi rezultatov testiranj določili točnost ter ponovljivost pozicioniranja batnice vzdolž pnevmatskega aktuatorja.
Keywords: servo-pnevmatika, valj, pozicioniranje, krmilje, industrijski krmilnik
Published: 24.09.2020; Views: 125; Downloads: 45
.pdf Full text (3,06 MB)
This document has many files! More...

3.
Obnova krmilja manipulatorja stiskalnice Bruck
Marcel Kaisersberger, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta predstavljena načrtovanje in programiranje novega krmilja manipulatorja. V začetnem delu so opisani manipulator, stiskalnica in strojna oprema, ki je bila uporabljena pri projektu. Posebej je predstavljen servopogon in njegova konfiguracija. V nadaljnjih poglavjih so predstavljeni programska oprema, konfiguracija sistema in opis delovanja programa. Na koncu so podani rezultati predelave in končna testiranja.
Keywords: PLC, avtomatizacija, stiskalnica, krmilje, manipulator
Published: 03.03.2020; Views: 821; Downloads: 128
.pdf Full text (3,23 MB)

4.
Krmiljenje in optimizacija delovanja pogonskega agregata Formule Student
Matjaž Strniša, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje krmilje in izvedbo optimizacije delovanja batnega 4-taktnega eno-valjnega agregata z notranjim zgorevanjem. Namen optimizacije je priprava agregata za tekmovalne pogoje v razredu Formula Student. Potreba po optimizaciji se je pojavila, ker pravilnik omejuje premer vstopnika zraka in zaradi želje po delovanju pogonskega sklopa na gorivo E85. Za potrebe optimizacije je bilo krmilje motorja izvedeno s centralno procesno enoto Avstralskega proizvajalca Motec. Na agregat so bili dodani senzorji, ki so bili konfigurirani za pravilno delovanje procesne enote. V zadnji fazi pa je bila izvedena optimizacija delovanja, predstavljeni rezultati pa so prikazani kot izhodna moč.
Keywords: agregat, krmilje, optimizacija delovanja, Formula Student, Motec
Published: 10.12.2019; Views: 520; Downloads: 95
.pdf Full text (1,76 MB)

5.
Precizno pozicioniranje pnevmatskega valja
Tadej Mauko, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo zasnovali in izdelali servo-pnevmatski pozicionirni sistem, ki z uporabo ventila Enfiled S2 in senzorja SICK MPA omogoča natančno pozicioniranje in ustavljanje bata na poljubni točki vzdolž cilindra. Ventil za krmiljenje uporablja PD regulator. V praktičnem delu smo nabavili potrebne komponente in sistem sestavili. Za pravilno delovanje ventila je potrebno določiti parametre regulatorja, kar smo dosegli na več načinov. Sistem smo krmilili preko potenciometra, programskega vmesnika ter s pomočjo industrijskega krmilnika. Za izbran proces avtomatskega krmilja smo podali besedni opis tehnoloških zahtev, tehnološko shemo, krmilno verigo, diagram stanj in prireditveno tabelo. Nazadnje smo sistem tudi testirali, izmerili dejansko točnost pozicioniranja in jo primerjali s predpisano.
Keywords: servo-pnevmatika, valj, pozicioniranje, PD, krmilje, industrijski krmilnik
Published: 13.11.2019; Views: 364; Downloads: 34
.pdf Full text (2,40 MB)

6.
Avtomatizacija naprave za sestavljanje in pakiranje fasadnih sider
Aleksander Klemenčič, 2017, master's thesis

Abstract: V zaključnem delu je s praktičnega vidika predstavljen potek avtomatizacije ter analiza delovanja naprave za sestavljanje in pakiranje dvodelnih fasadnih sider. Potreba po napravi se je pojavila v podjetju, ki je začelo s proizvodnjo omenjenega produkta, zaradi neekonomičnosti ročnega sestavljanja in pakiranja. Opisana je mehanska zgradba naprave ter delovanje posameznih sklopov in njihova funkcija v procesu sestavljanja. Na enak način so predstavljene uporabljene komponente elektro-pnevmatskega krmilja in njihove specifike ter način in posebnosti programiranja krmilnika in uporabniškega vmesnika. V zadnjem delu je poenostavljeno prikazan ekonomski vpliv naprave na poslovanje podjetja, analiza časa cikla ter možnosti izboljšav na napravi v prihodnje
Keywords: avtomatizacija, strojegradnja, elektro-pnevmatsko krmilje, fasadna sidra
Published: 26.10.2017; Views: 529; Downloads: 70
.pdf Full text (4,81 MB)

7.
Izdelava rezkalnega stroja CNC za obdelavo lesa in mehkih kovin
Nejc Kodrič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je bil preveriti znanje, pridobljeno v času šolanja, in svoje sposobnosti sestave celotnega sistema CNC. Delo predstavlja, kako izdelamo stroj od začetka in sestavimo sistem, ki bo uporaben za izdelovanje različnih izdelkov. Povezali smo krmilni del stroja CNC, ki poskrbi, da stroj iz uporabniških vmesnikov na računalnikih prek sodobne tehnologije USB na podlagi sestavljenega vezja pridobi ukaze gibov na motorjih, ti pa povzročijo gibanje stroja v koordinatnih smereh. Mehanski del stroja to gibanje motorjev pretvori v linearne pomike. Jeklene konstrukcije so zaradi lastne mase manj izpostavljene tresljajem celotnega sistema, zato so primernejša za uporabo. Zaradi teže gibanja mostu po osi Y je bilo treba zamenjati predvidena šibkejša vodila, ki so povzročala tresljaje pri gibanju, z debelejšimi vodili, saj se je razdalja med ležaji v tej smeri povečala. Krmilni del sestavlja celoto, ki je potrebna, da se vsi izvršeni ukazi operaterja uspešno zaključijo. Po končani izdelavi je bilo treba opraviti testiranja in preizkus pravokotnosti stroja, zato da smo pridobili podatke o odstopanju, saj na podlagi teh lahko sistem popravimo in izboljšamo.
Keywords: stroj CNC, krmilje, tehnologija USB, jeklena konstrukcija, Aspire, March3
Published: 24.10.2017; Views: 689; Downloads: 112
.pdf Full text (4,09 MB)

8.
Posodobitev krmilja lesnoobdelovalnega stroja rotoles 1300 PD s programirljivim logičnim krmilnikom S7-1500
David Kotnik, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Predmet diplomskega dela je posodobitev krmilja lesnoobdelovalnega stroja – namesto relejne tehnike načrtovati krmilje s programirljivim logičnim krmilnikom S7-1500. Pri načrtovanju je potrebno ugoditi zahtevam kupca, ravnati skladno s standardi SIST EN ISO 60204-1, SIST EN 12100:2011, SIST EN 13849-1 in urediti elektro dokumentacijo po merilih Direktive o strojih 2006/42/ES. Hkrati je tudi potrebno oceniti, da je krmilje v primernem cenovnem območju. Izbrane so varnostne komponente Telemecanique XCS-E8312 in XPS VNE, Siemens Profisafe ter varnostni moduli frekvenčnih pretvornikov Lenze. Rezultat dela je realizirano krmilje in izdelana ocena tveganja.
Keywords: lesnoobdelovalni stroj, krmilje, posodobitev, standardi, ocena tveganja
Published: 05.09.2017; Views: 735; Downloads: 77
.pdf Full text (7,74 MB)

9.
Parametrično programiranje cnc krmilja haas
Matej Zatler, 2017, master's thesis

Abstract: V industrijskem svetu strojne obdelave je pomemben napredek, prilagodljivost, natančnost, hitrost in učinkovitost. Področje CNC strojev ni nobena izjema Na področju CNC-obdelovalnih strojev je v zadnjih dvajsetih letih prišlo do velikega napredka zahvaljujoč razvoju krmilj, ki omogočajo čedalje naprednejše funkcije. Razvilo se je parametrično programiranje, ki je kombinacija ISO 6983 programiranja in višje nivojskega računalniškega programiranja. Parametrično programiranje omogoča izdelavo CNC programov, s pomočjo spremenljivk in zank, ki bi bili sicer daljši in kompleksnejši. Prav tako imamo možnost uporabe določenih funkcij krmilja, ki bi drugače ostale neizkoriščene. V magistrski nalogi bo tako predstavljena uporaba in lastnosti parametričnega programiranja in uporaba na realnem modelu v praksi.
Keywords: CNC, struženje, parametrično programiranje, krmilje
Published: 02.06.2017; Views: 936; Downloads: 216
.pdf Full text (2,67 MB)

10.
Vodenje vgrajenega sistema livnega mehanizma v vakuumski komori
Matic Kolar, 2016, diploma project paper

Abstract: Zaključno delo podaja pregled in razvoj krmilja za vodenje vgrajenega sistema livnega mehanizma v vakuumski komori, izdelan za potrebe vlivanja umetnih materialov v brezzračnem prostoru. Podrobneje so opisani gradniki krmilja, tehnike vlivanja, komunikacija z vgrajenim sistemom in prikaz meritev tlaka v komori na grafičnem LED prikazovalniku. Celoten sistem je zgrajen iz enote vgrajenega sistema in pripadajočega krmilja. Komunikacija z vgrajenim sistemom poteka preko UART dvožične komunikacije, po kateri prejemamo informacije o tlaku v vakuumski komori. Koračni motor, ki ga uporabljamo za nagib vpete čaše, krmilimo s pomočjo rotacijskega inkrementalnega dajalnika.
Keywords: tlačni senzor, vakuum, livni mehanizem, inkrementalni rotacijski dajalnik, krmilje vgrajenega sistema
Published: 21.03.2017; Views: 608; Downloads: 92
.pdf Full text (1,92 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica