| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ODŠKODNINSKA ODGOVORNOST DRŽAVE ZA POŠKODBE VOJAKOV MED VOJAŠKO VADBO
Jon Polanec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Avtor se v diplomskem delu ukvarja z vprašanji v katerih primerih in pod kakšnimi pogoji RS odškodninsko odgovarja za ravnanje vojakov in vojake same med vojaško vadbo. Ob tem izpostavlja kot osrednje vprašanje ali država v teh primerih odgovarja po načelu objektivne odgovornosti ali po načelu krivdne odgovornosti. S pomočjo sodne prakse ugotavlja, da oškodovanci večinoma svoj odškodninski zahtevek utemeljujejo na podlagi objektivne odgovornosti, vendar pa iz novejših sodnih odločb in pravnih mnenj Vrhovnega sodišča Republike Slovenije izhaja, da sodniki pri opredelitvi pojma nevarne stvari oziroma nevarne dejavnosti uveljavljajo omejevalni pristop in s tem tudi omejeno uporabo pravil o objektivni odgovornosti. Upoštevajo namreč vse odločilne okoliščine konkretnega škodnega dogodka, pri tem pa imajo še posebej v vidu, da ima RS od leta 1998 poklicno vojsko, torej poklicne vojake, ki so bili sprejeti vanjo zaradi večjih fizičnih sposobnosti ter številnih predhodnih usposabljanj.
Keywords: odškodninska odgovornost, krivdna odgovornost, objektivna odgovornost, nevarna dejavnost, nevarna stvar.
Published: 17.12.2012; Views: 1439; Downloads: 297
.pdf Full text (208,79 KB)

2.
Odškodninska odgovornost v postopkih transplantacije
Vanesa Štefanovski, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Avtorica se v diplomskem delu ukvarja s vprašanji v katerih primerih in pod kakšnimi pogoji transplantacijski center odškodninsko odgovarja za ravnanje zdravnika in zdravstvenega osebja. Ob tem izpostavlja osrednje vprašanje ali zdravstveni zavod v teh primerih odgovarja po načelu subjektivne odgovornosti ali po načelu objektivne odgovornosti. Njeno delo temelji zgolj na ugotovitvah odškodninske odgovornosti transplantacijskega centra UKC Ljubljana, saj je edini pristojen za transplantacijo organov, medtem ko ostali zavodi, ki so povezani s postopkom transplantacije (donorski centri, Center za tipizacijo tkiv in Slovenija-transplant) opravljajo naloge, ki so posredno povezane s presaditvijo ali opravljajo postopke transplantacije tkiv, zato bi široka obravnava vseh zavodov presegala okvir diplomskega dela. Vendar se lahko ugotovitve dela smiselno uporabijo tudi za te zavode. Iz sodne prakse je razvidno, da oškodovanci večinoma uveljavljajo svoj odškodninski zahtevek na podlagi subjektivne odgovornosti, in sicer poostrene oblike krivdne odgovornosti, vendar objektivne odgovornosti v posebnih primerih ni izključena.
Keywords: Odškodninska odgovornost, poostrena krivdna odgovornost, transplantacija, presaditev organov, pacient, zdravnik.
Published: 24.09.2014; Views: 762; Downloads: 341
.pdf Full text (343,05 KB)

3.
ODGOVORNOST STARŠEV ZA DEJANJA OTROK - ANALIZA SODOBNE SODNE PRAKSE
Anja Pernat, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Skozi zgodovino se je odgovornost otrok spreminjala. Že v rimskem pravu pa so določili obdobja sedmih let, saj naj bi vsako sedmo leto vtisnilo življenju poseben pečat. In tako so že takrat opredelili obdobja, da naj bi bil človek v prvih sedmih letih otrok, ki se mu v drugem sedemletnem obdobju razvije razum, s pričetkom tretjega pa pridobi tudi telesno sposobnost, da lahko ohrani rod. Obdobja sedmih let so se tako prenesla tudi do današnjega časa. Odgovornost staršev za mladoletne otroke se navezuje na vprašanje deliktne sposobnosti mladoletnikov, ki je odvisna od njihove starosti. Zanjo so pomembna tri starostna obdobja. Prvo obdobje je do dopolnjenega sedmega leta starosti in velja, da je otrok nerazsoden in zato tudi ne odgovarja za škodo, ki jo povzroči. V obdobju med sedmim in štirinajstim letom starosti prav tako velja domneva, da je mladoletnik še vedno nerazsoden, vendar je to domnevo mogoče izpodbijati. V primeru, da oškodovanec mladoletnika dokaže, da je mladoletnik že dovolj razsoden in razume dejanje, ki ga je storil, odgovarja za povzročeno škodo. Z dopolnjenim štirinajstim letom starosti pa postane mladoletnik popolnoma deliktno sposoben in odgovoren za škodo, ki jo je storil. Pri vsem tem je vprašanje, kako zanj v teh obdobjih odgovarjajo njegovi starši. Za odgovornost staršev za mladoletnika sta pomembni dve starostni obdobji, do dopolnjenega sedmega leta in po dopolnjenem sedmem letu starosti. Kadar otroci niso pod nadzorom svojih staršev, pač pa so zaupani v varstvo drugim osebam, so ti zanje prav tako odgovorni. Odgovornost drugih za mladoletnika, medtem ko je pod nadzorstvom skrbnika, šole ali druge ustanove je na tem mestu pomembno omeniti. V tem primeru mora ustrezna ustanova opravljati nadzor nad otrokom, zato odgovarja za škodo, ki jo povzroči mladoletnik, kadar je pri njej v varstvu.
Keywords: Otrok, starši, krivdna odgovornost, odgovornost staršev, objektivna odgovornost, solidarna odgovornost.
Published: 19.12.2014; Views: 1114; Downloads: 308
.pdf Full text (584,89 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica