| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 38
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
RAČUNOVODSKE INFORMACIJE ZA ODLOČANJE O DODATNEM ZAPOSLOVANJU V STORITVENEM PODJETJU
Brigita Pajtler, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen poslovodski problem odločanja o dodatnem zaposlovanju. Problem smo skušali rešiti s pomočjo analize občutljivosti poslovnega izida, za katero smo morali opraviti še ločitev celotnih stroškov na variabilni in fiksni del.
Keywords: Poslovni izid, ocenjevanje gibanja stroškov, izkustvena metoda, kritična točka gospodarnosti, varnostna razlika do kritične točke gospodarnosti, prožnost poslovnega izida, analiza občutljivosti poslovnega izida, računovodske informacije o dodatnih zaposlencih.
Published: 17.02.2010; Views: 1636; Downloads: 276
.pdf Full text (364,17 KB)

3.
REPREZENTACIJE LUKSUZA V ŽIVLJENJSKOSTILNIH REVIJAH
Jasmina Mešić, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V pričujočem diplomskem delu v ospredje postavljamo vprašanje, na kakšne načine se reprezentira luksuz v življenjskostilnih revijah, pri čemer se opiramo na model kulturnega krogotoka Stuarta Halla. Za te namene najprej zasnujemo zgodovinski oris koncepta luksuza, opišemo karakteristike luksuznih dobrin, kot tudi razkrivamo elemente luksuzne potrošnje in motive zanjo. V nadaljevanju pa teoretsko opredelimo metodološka orodja za razkrivanje reprezentacij luksuza — kritično diskurzivno analizo in kritično vizualno analizo. V empiričnem delu izvedemo kvalitativno raziskavo reprezentacij luksuza v življenjskostilnih revijah Diners Club Magazine in Zlati Kapital med leti 2006 in 2009.
Keywords: luksuz, potrošnja luksuza, reprezentacija, kulturni krogotok, kritična diskurzivna analiza, kritična vizualna analiza
Published: 28.06.2010; Views: 10544; Downloads: 327
.pdf Full text (2,83 MB)

4.
ANALIZA KRITIČNIH TVEGANJ ZAGONA PODJETJA NA PRIMERU DOMA ZA OSTARELE
Sabina Zagomilšek, 2010, final seminar paper

Abstract: Glavni problem, o katerem smo pisali v diplomskem seminarju so tveganja, ki lahko ogrozijo poslovanje podjetja. Namen tega diplomskega seminarja je, da opredelimo možna tveganja, ki lahko tako ali drugače vplivajo na poslovanje podjetja ter spoznati kako se tem tveganjem izogniti oziroma jih znati reševati in obvladovati. V prvem delu diplomskega seminarja smo opredelili podjetništvo kot tveganje, tveganja, vzroke zakaj prihaja do tveganj, vrste tveganj, kakšne odnose do tveganj poznamo, njihovo obvladovanje ter oceno tveganj. V nadaljevanju smo opredelili tveganja na treh ravneh, in sicer, tveganja na makro ravni, mikro ravni ter simulirana poslovna tveganja. Predstavili smo tudi tveganja, povezana z ustanovitvijo podjetja in analizo tveganja. V praktičnem delu smo najprej predstavili dom za ostarele, nato smo opredelili možna tveganja, ki bi lahko tako ali drugače ogrozila poslovanje doma za ostarele, ter ukrepe s katerimi bi ta tveganja lahko odpravili. Opisali smo tudi izkušnje, ki smo jih pridobili s pisanjem diplomskega seminarja ter probleme s katerimi smo se srečevali pri samem pisanju.
Keywords: Kritična tveganja, analiza tveganj, obvladovanje tveganj, zagon podjetja, dom za ostarele, podjetje, poslovanje podjetja, mikro raven, makro raven, simulirana poslovna tveganja.
Published: 06.01.2011; Views: 2645; Downloads: 537
.pdf Full text (1,88 MB)

5.
Možnost vgradnje cevne pošte v SB Novo mesto : diplomsko delo
Tomaž Gorenc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno delo Splošne bolnišnice Novo mesto, in sicer del logističnih dejavnosti, ki jih izvajajo delavci službe za čiščenje, transport in kurirska dela. Delo te službe je sicer tekoče organizirano, a se kljub temu srečujemo z določenimi pomanjkljivostmi in težavami. Izboljšave in napredek je na tem področju mogoče doseči s pomočjo danes tehnološko vse bolj izpopolnjene cevne zračne pošte. Cilj diplomskega dela ni le nakazati na rešitev na področju dela službe, ki predstavlja glavni nosilec logističnih dejavnosti na področju notranje logistike, ampak tudi predstavitev konkretne umestitve cevne zračne pošte. Le-ta je namenjena za prenos manjših pošiljk, ki se sedaj ročno prenašajo med posameznimi oddelki bolnišnice in laboratoriji. Pri tem so izpostavljene napake in težave, ki se pri prenosu teh pošiljk pojavljajo, ter omejitve, ki spremljajo pošiljanje vzorcev biološkega materiala. Ocenjene so tudi prednosti in slabosti cevne zračne pošte ter čas vračanja investicije.
Keywords: logistika, kritična analiza, cevna zračna pošta, SWOT analiza
Published: 03.09.2010; Views: 2299; Downloads: 264
.pdf Full text (1,35 MB)

6.
Postavitev samopostrežne ročne avtopralnice na bencinskem servisu : diplomsko delo
Matej Peterlin, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Spremembe in konkurenca na trgu zahtevajo nenehna prilagajanja podjetij in posodabljanja njihovih storitev. V današnjem času je najbolj pomembna kakovost, ki jo lahko ponudimo stranki. Še bolje je, če to kakovost podkrepimo z nizko ceno, saj tako dobimo storitev, ki se ji stranke ne morejo upreti. Petrol, d. d., je največje energetsko podjetje v Sloveniji in med večjimi v jugovzhodni Evropi. Zavedajo se, da morajo nuditi čim boljšo storitev za svoje stranke na vseh svojih poslovalnicah po Sloveniji in drugod, če hočejo to tudi ostati. In vendar je avtopralnica na bencinskem servisu Krško 2 v slabem stanju in ne nudi optimalne storitve pranja. Namen diplomske naloge je prikazati sedanje stanje pralnice, predstaviti probleme ter najti ustrezno rešitev. Cilj naloge je dati predlog za spremenjen način pranja, ki bi poleg večjega števila zadovoljnih strank povečal tudi ugled podjetja. To bi dosegli s postavitvijo ročne samopostrežne avtopralnice, hkrati pa bi prihranili denar in manj škodovali okolju.
Keywords: samopostrežna ročna avtopralnica, kritična analiza
Published: 04.11.2010; Views: 4260; Downloads: 534
.pdf Full text (818,16 KB)

7.
Skladiščenje embalaže v podjetju Krka, d. d. : diplomsko delo
Tina Andolšek, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V današnjem času, času globalizacije, imajo potrošniki in dobavitelji vse več zahtev in potreb, ki jim morajo podjetja slediti. Da bi čim bolje ugodili vsem kupcem, pa tudi dobaviteljem, se morajo podjetja dobro organizirati in v čim krajšem možnem času zadovoljiti vse zahteve potrošnika, kar pa omogočajo skladišča. V diplomskem delu je predstavljen potek skladiščenja embalaže v podjetju Krka, d. d. Skladišče embalaže ima dve etaži, spodnjo in zgornjo. V spodnji etaži raztovarjajo ves pripeljani material in ga nato skladiščijo v avtomatsko vodenem visokoregalnem skladišču. Glavni cilj diplomskega dela je prikazati nesorazmerje med količino dobavljenega material in velikostjo manipulativnega prostora. Tok materiala je skozi skladišče embalaže zelo velik, kar občasno povzroči težave pri prevzemu in izdaji materiala v premajhnem manipulativnem prostoru v spodnji etaži. Zato smo predlagali razširitev manipulativnega prostora, fizično pregrado med nakladalno in razkladalno ploščadjo ter rekonstrukcijo visokoregalnega skladišča. Rezultat tega bi bilo manj napak pri prevzemu in odpremi ter hitrejši tok materiala.
Keywords: skladiščno poslovanje, skladiščenje embalaže, kritična analiza, manipulativni prostor
Published: 04.05.2011; Views: 3216; Downloads: 472
.pdf Full text (1,83 MB)

8.
SKLADIŠČENJE PLINSKIH MERILNIH NAPRAV V PODJETJU LABORATORIJSKI SISTEMI, D.O.O.
Aleksandra Kelher, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Družba Laboratorijski sistemi, d.o.o. je specializirana za izvajanje strokovnotehničnih nalog v okviru postopkov ugotavljanja skladnosti, rednih in izrednih overitev plinomerov ter priprave plinomerov za vključitev in vključitev v distribucijo.V diplomskem delu je predstavljeno obstoječe stanje skladiščnega poslovanja analiziranega podjetja. Problematika je predstavljena skozi kritično analizo in se odraža v neracionalni porabi časa, obstoječi skladiščni tehniki ter tehnologiji skladiščenja in v nepotrebnem številu manipulacij. Predlagana je uvedba poličnegaregalnega sistema, s katerim bi nadomestili obstoječo tehnologijo talnega odlaganja TSE. Prav tako je predstavljena nova tehnološka zasnova skladišča, v katerem bi s pomočjo poličnih regalov in valjčnega transporterja izboljšali preglednost ter zagotoviliustrezno količino zalog.
Keywords: KLJUČNE BESEDE:logistika, skladišča, skladiščno poslovanje, kritična analiza.
Published: 16.10.2011; Views: 1501; Downloads: 87
.pdf Full text (1,33 MB)

9.
OPTIMIZACIJA TRANSPORTNIH POTI V LOGISTIČNEM PODJETJU
Miro Grofelnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Nenehne dražitve na trgu silijo proizvajalce, da nenehno zmanjšujejo svoje stroške v vseh oddelkih v podjetju. Tako dobavitelji in kupci postajajo vse zahtevnejši in drug od drugega zahtevajo čim nižje cene, nemoteno dostavo, kvalitetne izdelke. Vse to pa je možno doseči z nenehnimi izboljšavami, z zmanjševanjem stroškov.
Keywords: Notranji transport, skladiščno poslovanje, transportna sredstva in kritična analiza.
Published: 16.10.2011; Views: 2214; Downloads: 280
.pdf Full text (1,91 MB)

10.
INTEGRACIJA BAZ PODATKOV V ŠTUDENTSKEM DOMU
Žiga Vuk, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava izdelavo prototipnega modela za prenovo informacijskega sistema za vodenje podatkov o stanovalcih v Dijaškem in študentskem domu Kranj. Obstoječi sistem sicer koristi nekatere prednosti sodobne informacijske tehnologije, vendar so posamezni deli med seboj nepovezani in vsak posamezni segment tako zahteva svoj ločen proces vnosa, obdelave ter dostopa do želenih podatkov. To predstavlja ključni problem, za katerega je bilo potrebno poiskati primerno rešitev in pripraviti ustrezen model, ki bo povezal vse sisteme ter omogočal enoten vnos podatkov, njihovo varno shranjevanje, obdelavo ter hiter in enostaven priklic želenih podatkov. Ob tem pa upoštevati in uporabiti zgolj obstoječe programske in strojne vire. Na temelju kritične analize obstoječega stanja zbiranja in ravnanja s podatki, zlasti o prebivalcih študentskega doma, ter na podlagi trenutnih možnosti, ki jih ponuja razvoj na tem področju, smo izdelali model, ki ponuja rešitev omenjene problematike. Predlagani prototipni model temelji na izgradnji osrednje baze podatkov, ki vsebuje celoten nabor zbiranih podatkov in povezuje vse druge, lokalne baze, ki iz nje črpajo podatke za delovanje svojih sistemov. Na ta način se zmanjša možnost vnosa napak, saj se podatki v sistem vnašajo le enkrat in ob ustrezni organizaciji in dodelitvi pravic za uporabo in ravnanje s podatki, se poveča tudi stopnja varnosti ter zagotovi njihova sledljivost. Model je praktično izvedljiv in v obstoječih razmerah predstavlja optimalno in gospodarno rešitev. Na ta način je bil problem sistematično in metodološko obdelan, na temelju tega pa izdelana primerna rešitev, ki ustreza želenemu stanju in zagotavlja predvidene rezultate.
Keywords: združevanje baz podatkov, sledljivost podatkov, podatki o prebivalcih študentskega doma, kritična analiza, prototipni model
Published: 15.12.2011; Views: 1050; Downloads: 74
.pdf Full text (1,84 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica