| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 37
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Kriptovalute kot tehnika pranja denarja : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Lara Števančec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Pranje denarja predstavlja kompleksen problem, ki je predvsem zaradi svojih značilnosti izpostavljen več kriminalnim tveganjem. Kot je opredeljeno že s samo definicijo, je o pranju denarja govor takrat, kadar pridobljeno premoženje, ki mu nekdo želi dodati videz legalnega in ga na tak način spraviti v obtok finančnega sistema, izvira iz predhodno storjenega kaznivega dejanja. Za omejevanje tovrstnega kaznivega dejanja se vzpostavljajo ukrepi preprečevanja in omejevanja organiziranih ali drugih oblik kriminala, iz katerih navadno izhaja nezakonito pridobljeno premoženje, ter ukrepi sistema preprečevanja pranja denarja. Ob razvoju inovativnih idej ali finančnih instrumentov, kot so tudi kriptovalute, pralci denarja tako izkoriščajo še nevzpostavljen ali pomanjkljiv sistem preprečevanja in odkrivanja. Regulatorji, zakonodajalci in drugi ustvarjalci politik pa ob tem večkrat naletijo na težavo, kako regulirati področje, brez da bi s tem omejili inovativnost. Iz tega je izhajalo prvo raziskovalno vprašanje, s katerim se je želelo ugotoviti, ali je možno področje delovanja elektronskih valut in kriptovalut regulirati in nadzorovati na način, ki ne bo zaustavljal razvoja in konkurenčnosti podjetij, ki se s tem ukvarjajo, obenem pa ne bo dopuščal kriminala in bo imel zagotovljen nadzor nad pranjem denarja. Specifičnost samega kaznivega dejanja in njegove značilnosti so tiste, ki usmerjajo pozornost omejevanja tveganj na več področij, kar posledično vključuje sodelovanje različnih subjektov. Iz tega je izhajalo tudi drugo raziskovalno vprašanje, katerega namen je bil prepoznati ključne subjekte za vzpostavitev nadzornega sistema in ugotoviti način sodelovanja med regulatornimi institucijami na globalni in nacionalni ravni. V diplomski nalogi je bil, z namenom vpogleda v trenutno stanje, v prvem delu predstavljen pregled literature tujih in domačih avtorjev ter raziskovalcev tega področja, ki so v svojih raziskavah ugotavljali značilnosti kriptovalut, njihove pomanjkljivosti, izpostavljenost tveganju za pranje denarja ter pregledali že obstoječe in pripravljajoče se zakonodajne in druge regulatorne predpise. V drugem delu pa so predstavljeni intervjuji s strokovnjaki, s pomočjo katerih se je pridobilo vpogled v praktično izvajanje procesa preprečevanja pranja denarja, ideje za nadaljnjo ureditev in predloge za izboljšave ureditve področja preprečevanja pranja denarja.
Keywords: kriptovalute, regulacija, inovacije, finančni kriminal, diplomske naloge
Published in DKUM: 14.12.2022; Views: 282; Downloads: 86
.pdf Full text (842,30 KB)

2.
Algoritmično trgovanje kriptovalut : diplomsko delo
Jan Podkoritnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi smo predstavili trg kriptovalut, splošno teorijo trgovanja in tehnične analize. Opisali smo algoritmično trgovanje in pripadajoče strategije. Implementirali smo aplikacijo, ki omogoča avtomatizirano trgovanje in testiranje izbranih strategij na podlagi preteklih podatkov. Izbrali smo nekaj tehničnih indikatorjev, implementirali strategijo trgovanja in poskušali na podlagi izvedenih testov s pomočjo aplikacije ugotoviti, ali je mogoče biti dobičkonosen. Na koncu smo predstavili analizo rezultatov, pridobljenih s testiranjem.
Keywords: kriptovalute, algoritmično trgovanje, C#, tehnična analiza
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 147; Downloads: 34
.pdf Full text (2,96 MB)

3.
Primerjava vrst kriptovalutnih borz iz vidika majhnega osebnega vlagatelja
Boris Ramšak, 2022, master's thesis

Abstract: V našem delu primarno primerjamo okolja centralizirane in decentralizirane menjave kriptovalut. Spoznali smo pojem kriptovalut in njihovo vlogo v globalnem finančem svetu. Za lažjo predstavo smo menjavo kriptovalut primerjali z menjavo delnic na sekundarnih trgih. Opredelili smo, da je kriptovaluta neoprijemljiva virtualna valuta. Nakup kriptovalute pa lahko smatramo kot investicijo v tehnologijo. Poleg majhnega osebnega vlagatelja smo spoznali in opredelili pojma centralizirane in decentralizirane menjave kriptovalut.V magistrskem delu raziskujemo in primerjamo trge decentraliziranih in centraliziranih kripto menjav. Poleg tega smo s pomočjo ankete ugotavljali dejavnike, ki odvračajo posameznike od trženja kriptovalut. Ugotavljamo, da tip investitorja in lastnosti trga menjave močno vplivata na participacijo posameznika v izbran trg menjave.
Keywords: blockchain, kriptovalute, decentralizirana menjava, borze
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 168; Downloads: 43
.pdf Full text (2,01 MB)

4.
Vpliv kriptovalut v poslovnem svetu
Patrick Hren, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomske naloge je vpliv kriptovalut v poslovnem svetu. Osredotočili smo se na delovanje in uporabnost tehnologije veriženja tehnologij (angl. blockchain) in kriptovalut v vsakdanjem življenju, še posebej v poslovnem svetu. Eden glavnih problemov v poslovnem svetu je, da večina ljudi sploh ne ve, da se lahko tehnologija blockchain uporablja izven kriptovalut in kako lahko z njo poenostavijo določene procese. Najprej smo opredelili tehnologijo blockchain, predstavili njeno zgodovino, kako se je sploh začela uporabljati in nato še področja širjenja. Možnosti področja širjenja je veliko, saj je že skoraj vsak sektor gospodarstva prisoten na spletu. Izpostavili smo tudi pomembnost v prihodnosti, saj bo blockchain zagotovo del mnogih procesov v industriji, ki se nenehno razvija. V nalogi je omenjena tudi današnja želja in potreba množic po decentralizaciji nadzora podatkov, da bi se zmanjšal vpliv velikih korporacij in držav, kar lahko omogoči blockchain. Predstavili smo tudi danes najbolj prepoznaven del blockchaina, in sicer kriptovalute. Najprej smo predstavili bitcoin, njegovo zgodovino in uporabo, poleg tega še druge kriptovalute, ki so v današnjem svetu zelo pomembne, in sicer ethereum, decentralizirane finance in solano. Na koncu smo obravnavali še praktičen primer blockchaina, in sicer nezamenljive žetone (NFT-je), ki so danes zelo znani in se o njih poroča vsepovsod.
Keywords: kriptovalute, blockchain, bitcoin, decentralizacija, NFT
Published in DKUM: 17.10.2022; Views: 174; Downloads: 60
.pdf Full text (1,68 MB)

5.
Vdori v borze kriptovalut : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Informacijska varnost
Lara Michael, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava vdore v borze kriptovalut, metode napadov in kako naj bi borze kriptovalut zaščitile svoje premoženje. Z naraščajočo priljubljenostjo kriptovalut in potrebo po trgovanju z njimi, se je močno povečalo tudi trgovanje na borzah, kar privablja hekerje in druge zlonamerne skupine ljudi. Iz decentraliziranih in centraliziranih borz je bilo ukradenih več milijard dolarjev, pri čemer napadalci skorajda niso utrpeli nikakršnih posledic, saj je odkrivanje takih napadov zelo kompleksno. Med zloglasne primere vdorov sodi Mt. Gox, kjer je bilo ukradenih 850.000 Bitcoinov, borza kriptovalut Bitfinex pa je utrpela izgubo 120.000 Bitcoinov. Skupna vrednost obeh vdorov je v času pisanja diplomske naloge znašala 20 milijard ameriških dolarjev. Ugotovili smo, da večina borz kriptovalut daje prednost trženju in povečanju obsega poslovanja, medtem ko je implementacija varnostnih pravil in protokolov slaba, zaradi tega pa so borze lahka tarča napadalcev. Veliko je tudi primerov slabega upravljanja sredstev, kraje sredstev znotraj podjetja in slabih varnostnih odločitev, ko podjetja in uporabniki izgubijo svoje prihranke in naložbe. S pomočjo literature, spletnih strani in člankov obravnavamo najpogostejše načine vdorov v borze in navajamo varnostne rešitve, s katerimi se lahko borze zaščitijo pred napadi in izgubo sredstev.
Keywords: borze kriptovalut, borze, kriptovalute, vdori, diplomske naloge
Published in DKUM: 13.10.2022; Views: 129; Downloads: 53
.pdf Full text (1,40 MB)

6.
Odnos vlagateljev v kriptovalute do kibernetskega kriminala : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Jonas Čečko, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil opisati kriptovalute in raziskati odnos vlagateljev do kibernetskega kriminala, povezanega s kriptovalutami. Cilj je bil predvsem javnost opozoriti na potencialna tveganja in pasti v svetu kriptovalut ter opisati načine, kako lahko tveganja zmanjšamo. V teoretičnem delu diplomske naloge smo se osredotočili na podrobnejšo predstavitev kriptovalut, kjer smo najprej opisali njihov nastanek, razširjenost, sistem delovanja ter njihove prednosti in slabosti, nato pa smo raziskali in predstavili še tematiko kibernetske kriminalitete v povezavi s kriptovalutami. Zanimal nas je njihov kriminalni potencial, kakšne so oblike kriminala na področju kriptovalut in možne zaščite virtualnega premoženja. V empiričnem delu diplomskega dela smo s pomočjo ankete izvedli raziskavo in ugotovili, kakšen odnos imajo slovenski vlagatelji do kriptovalut in kibernetskega kriminala. Skozi raziskavo smo ugotavljali, ali se slovenski vlagatelji zavedajo pomena zaščite virtualnega premoženja, na katerih platformah hranijo svoje kriptovalute in kaj menijo o ustanovitvi institucije za pregon kriminala na področju kriptovalut na državni ravni. Prav tako smo raziskali, ali se zavedanje nevarnosti izkoriščanja kriptovalut razlikuje glede na izobrazbo in starost anketiranih slovenskih vlagateljev. Glavni namen diplomskega dela je bil predvsem ozavestiti investitorje kriptovalut in tiste, ki bodo to morda še postali, o tem, kako prepoznati morebitna tveganja in se jim uspešno izogniti. Uspeh zmanjšanja kibernetskega kriminala na področju kriptovalut zagotavljajo organizacije, kot so Europol in urad Združenih narodov za drogo in kriminal. Reševanje kriminala na področju kriptovalut pa je vsako leto uspešnejši.
Keywords: kriptovalute, kibernetski kriminal, zaščita, virtualno premoženje, tveganja, vlagatelji, diplomske naloge
Published in DKUM: 04.10.2022; Views: 162; Downloads: 30
.pdf Full text (987,08 KB)

7.
Centralnobančna digitalna valuta
Davor Aždajić, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem projektu je obravnavan pomen kriptovalut in digitalnih valut. Kriptovalute so učinkovit in transparenten plačilni sistem naše prihodnosti s pomočjo katerih lahko odpravimo številne pomankljivosti denarja. Centralne banke po potrebi pošiljajo v obtok večje količine denarja, FIAT valut, kar lahko pripelje do razvrednotenja vrednosti valut in posledično inflacije. Večina verjame, da s pomočjo kriptovalut rešimo takšne težave, saj kriptovalut ni mogoče tiskati, počasi dobivajo status hranilcev vrednosti in za mnoge predstavljajo zanimivo obliko naložbe z velikim potencialom rasti. Klasične FIAT valute so valute držav kot je npr. EUR, USD, HRK, ipd in so vezane na določeno geografsko območje ter so centralizirane in nadzorovane s strani finančnih institucij, borz in bank znotraj posamezne države. ECB (Evropska centralna banka) razmišlja o uvedbi digitalnega evra. Kriptovalute so spodbudile države po svetu na ustvarjanje lastnih digitalnih valut, substitutov fizičnemu denarju, saj verjamejo, da bi s pomočjo centralnobančne digitalne valute lahko razvili fleksibilen, standardiziran in učinkovit način plačevanja. O digitalizaciji lastne valute razmišlja vse več svetovnih bank, nekatere so že uvedle lastno digitalno valuto, kot je Bahamska banka s peščenim dolarjem. Kitajska centralna banka prav tako resno razmišlja o uvedbi digitalnega juana, kot tudi švedska centralna banka o uvedbi digitalne krone. Centralne banke želijo uvesti digitalne valute komplementarne gotovini in tako spodbuditi digitalizacijo gospodarstva. Digitalizacija valute lahko pripomore k digitalni preobrazbi finančnih storitev, ki lahko vodi k boljšim in cenejšim transakcijam ter lažjemu pristopu denarja.
Keywords: : kriptovalute, bitcoin, centralna banka, centralno bančna digitalna valuta, digitalni evro
Published in DKUM: 14.07.2022; Views: 583; Downloads: 130
.pdf Full text (870,04 KB)

8.
Vpliv splošnih prepričanj o kriptovalutah na njihovo sprejemanje za plačevanje : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Gašper Potrebuješ, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Kriptovalute so hitro razvijajoč pojav, ki vzbuja zanimanje na več ravneh. Zadnje čase so pritegnile zanimanje vlad, bank in poslovnih posameznikov. Namen tega prispevka je predstaviti perspektivo ljudi za komercialno uporabo kriptovalut. Podatke smo zbirali preko socialnega omrežja Facebook in Twiter. Na družbenem omrežju Facebook smo izbrali 150 skupin, v katere je bila objavljena spletna anketa in nanjo se je odzvalo 200 ljudi. Največ odgovorov je prišlo iz skupin, ki so bile namenjene diskusiji kriptovalut. Na socialnem omrežju Twitter pa je anketo rešilo 211 ljudi. Objava je bila deljena 39-krat. Skupaj se je na vprašalnik odzvalo 411 ljudi. Če primerjamo število ljudi, ki so prišli iz Facebooka in Twitterja, lahko rečemo, da je iz obeh omrežjih prišlo približno enako število odgovorov. Z rezultati smo ugotovili, da ima največji vpliv na namero uporabe kriptovalut, pričakovana koristnost. Po raziskavi smo 7 hipotez potrdili 2 pa ovrgli. Naše predpostavke so bile tudi, da je zaznana ranljivost in strah pred prepovedjo kriptovalut v negativni korelaciji z namero za uporabo kriptovalut za plačevanje. Po opravljeni raziskavi smo te dve hipotezi ovrgli.
Keywords: diplomske naloge, kriptovalute, plačevanje, sprejetje, plačilna valuta
Published in DKUM: 08.12.2021; Views: 721; Downloads: 279
.pdf Full text (730,68 KB)

9.
Davčno-Pravna ureditev kriptovalut
Aljaž Petrovič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Kriptovalute so popularna tema, za katero še zdaj nimamo vseh odgovorov glede na njihovo davčno-pravno ureditev tako v Sloveniji kot drugje po svetu. Pomanjkanje enotne definicije kriptovalut državam oteži umestitev kriptovalut v njihovo obstoječo zakonodajo in posledično njihovo davčno obravnavo. Države so tako prepuščene same sebi, da uspešno obdavčijo dobičke iz kriptovalut. Nekatere države se zgledujejo po drugih, naprednejših državah in tako samo prenesejo njihovo obravnavo v svojo zakonodajo. Imamo pa tudi države, ki so se lotile davčne obravnave kriptovalut na svoj način. Ena izmed teh držav je tudi Slovenija. Tako imamo v praksi različne davčno-pravne ureditve kriptovalut v državah, ki so posledično zanimive za medsebojno primerjavo. Mi smo te primerjave v delu tudi predstavili.
Keywords: kriptovalute, davčna obravnava kriptovalut, pravna ureditev kriptovalut, izboljšave davčno-pravne ureditve kriptovalut v RS.
Published in DKUM: 08.11.2021; Views: 545; Downloads: 101
.pdf Full text (670,33 KB)

10.
Obdavčitev trgovanja ter ostalih oblik ustvarjanja dohodka s kriptovalutami : magistrsko delo
Gianluca Holderjan, 2021, master's thesis

Abstract: Tradicionalne metode obdavčitve teh dohodkov zmeraj niso več primerne, tako da sem se odločil skozi magistrsko delo prikazati, na kak način se je s tem problemom soočila predvsem Republika Slovenija. Gre za eno novejših davčnih problematik, saj sama možnost trgovanja v 24-urnem, 7 dni na teden trajajočem trgu prinaša nove izzive za učinkovito in pošteno davčno regulacijo. Visoka volatilnost kriptovalutnega trga prinaša možnost trgovalcu, da v kratkem času izvede večje število nakupov in prodaj, kar hkrati pomeni težave za finančni organ, da bi kriptovalute ustrezno prilagodila v že obstoječo, tradicionalno davčno zakonodajo. Namen magistrske naloge je bil raziskati in predstaviti, kako poteka obdavčitev različnih oblik ustvarjanja dohodka s kriptovalutami. Magistrsko delo je primarno osredotočeno na Bitcoin kot osrednjo figuro tehnologije veriženja blokov. Zaradi popolnejšega pregleda sem skozi osnove tehnologije veriženja blokov prikazal pomen te tehnologije, kakšne prednosti in slabosti prinaša v moderno računalniško, finančno in davčno dobo. Nadalje je prikazano kako, za koga in kdaj se je slovenski davčni organ - FURS odločil obdavčiti trgovanje, rudarjenje ter ostale načine pridobivanja dohodka s kriptovalutami. Primerjalno je prikazana tudi davčna ureditev kriptovalut v ZDA, v Nemčiji, na Hrvaškem ter še nekaterih drugih državah.
Keywords: Kriptovalute, Bitcoin, Ethereum, davki, trgovanje, dobiček, izguba, rudarjenje.
Published in DKUM: 11.10.2021; Views: 611; Downloads: 97
.pdf Full text (1,83 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica