| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Vloga kriptovalute na temnem spletu
Ramel Vejapi, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena vloga kriptovalute na temnem internetu. V današnjem svetu je njena prisotnost postavila pomembno vprašanje anonimnosti in prostega pretoka informacij. Globoki in temni splet je za vsakodnevne uporabnike interneta neznan. Zavedajo se, da obstaja, vendar ga ne uporabljajo. Vsebine na temnem internetu so namreč ilegalne, na globokem pa niso. Tako se razrešuje dilema, ali sta to pravzaprav dva spleta ali le en. Oba interneta sta del celote, kamor spadajo tudi vsa naša socialna omrežja. Celoto imenujemo internet. Dostop do globokega in temnega interneta nam omogočajo različni brskalniki, ki so bili narejeni z namenom prostega pretoka informacij ter prostega gibanja po internetu z uživanjem anonimnosti. V diplomskem delu smo predstavili brskalnika Tor in I2P, ki sta priljubljena brskalnika, imata največ uporabnikov ter sta najpogosteje prisotna v akademskih vodah. Predstavili smo tudi delovanje usmerjevalnikov, ki informacijo šifrirata na svoja posebna načina; Tor za šifriranje in zaščito informacij uporablja večnivojski usmerjevalnik, I2P pa posebni večnivojski usmerjevalnik, t. i. česnov usmerjevalnik. Oba brskalnika smo analizirali glede anonimnosti in hitrosti in ju primerjali. V diplomskem delu predstavljamo postopek dostopa do ilegalnih vsebin z uporabo brskalnika Tor. Ker na današnjem internetu nismo nikoli popolnoma anonimni, želita Tor in I2P to zagotoviti.
Keywords: diplomske naloge, globoki internet, temni internet, kriptovalute, bitcoin, projekt Tor, navidezni internetni projekt, anonimnost
Published: 07.08.2019; Views: 782; Downloads: 169
.pdf Full text (1,45 MB)

2.
Varnost kriptovalute bitcoin
Nejc Berlot, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Spletni plačilni sistem bitcoin ponuja številne prednosti pred konvencionalnimi plačilnimi metodami. Ker pa je sistem še vedno v razvoju, se sooča z nekaterimi varnostnimi težavami, za odpravo katerih je potreben čas, predvsem pa rast uporabniške baze. Poznavanje delovanja sistema bitcoin je tako prvi pogoj za zaščito elektronske denarnice uporabnika ter premoženja, investiranega v to kriptovaluto. Vprašanje varnosti lahko razdelimo na dva problema in sicer: • varnost omrežja bitcoin, • varnost uporabnikove elektronske denarnice/sistema Snovalci sistema bitcoin so upoštevali številne, tako realne kot tudi teoretične potencialne napade na omrežje, zato protokol bitcoin vključuje nemalo varnostnih funkcij, ki ga varujejo pred tovrstnimi napadi. Druge vrste napadov ciljajo na uporabnika samega, natančneje na njegovo elektronsko denarnico. Pred tovrstnimi napadi se lahko zaščitimo z varnostno ozaveščenostjo in uporabo zaščitnih mehanizmov, predvsem pa s primerno mero skepticizma in pazljivosti, saj so se klasični tipi finančnih goljufij izkazali za prevladujoče. Sistem bitcoin je priljubljen med kriminalci v kibernetskem prostoru, saj napadalcem omogoča delno anonimnost, vse transakcije v omrežju bitcoin pa so končne, kar pomeni, da v primeru izgube sredstev teh ni mogoče povrniti. Nedavne aretacije in zaprtje številnih ilegalnih spletnih tržnic globokega spleta pa le nakazujejo izboljšanje razmer na področju odkrivanja izvora tovrstnih omrežij ter njihovih upravljavcev.
Keywords: plačilni sistemi, internet, valute, kriptovalute, bitcoin, transakcije, rudarjenje, kriminaliteta, preprečevanje, varnost, informacijska varnost, diplomske naloge
Published: 21.10.2015; Views: 4872; Downloads: 1183
.pdf Full text (684,04 KB)

3.
UVEDBA PLAČILNEGA SREDSTVA BITCOIN V SPLETNI TRGOVINI MANJŠEGA PODJETJA
Leon Vidovič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga predstavlja Bitcoin kot plačilno sredstvo, njegove lastnosti, njegove prednosti in pomanjkljivosti. Naredili smo primerjavo z drugimi kriptovalutami, ki so ravno tako zanimive in unikatne. Poskušali smo uvesti to revolucionarno valuto kot dodatno možnost za plačilo v manjšem podjetju. Podrobneje v njihovi spletni trgovini. Naredili smo raziskavo med različnimi rešitvami, ki so na trgu, tako da smo jih nekaj tudi preverili v praksi. Poskusili smo integrirati novo plačilno sredstvo v že obstoječ sistem spletne trgovine. Izvedli smo tudi testne nakupe.
Keywords: Kriptovalute, Bitcoin, Veriga blokov, Plačilni procesorji, Transakcije, Protokoli
Published: 07.10.2016; Views: 1688; Downloads: 168
.pdf Full text (2,38 MB)

4.
Razvoj aplikacije za pridobivanje podatkov s spletnih strani za določitev vrednosti kriptovalut
Aljaž Mrakič, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Investitorji kriptovalut se srečujejo z različnimi vrednostmi valut na številnih kriptovalutnih borzah. Zaradi večjega števila borz je skorajda nemogoče imeti ustrezen pregled nad vsemi vrednostmi tečajev. Tako so lahko vlagatelji prikrajšani za dobršen del dobička, če ne trgujejo na borzi, ki ima v danem trenutku najvišjo vrednost določene kriptovalute. Zato je bil naš cilj razviti aplikacijo, ki omogoča pregled nad vrednostjo valute na različnih kriptovalutnih borzah. V diplomskem delu smo predstavili kriptovalute in kriptovalutne borze ter dva načina pridobivanja podatkov s spletnih strani z uporabo metod strganja podatkov oziroma z API-vmesniki strani. V delu je predstavljen tudi programski jezik ECMAScript, ki smo ga uporabili za programiranje aplikacije in objektno orientirano programiranje. Predstavljene so tudi oblačne storitve, kot sta Cloud9 in Nodejs, ter princip strganja podatkov na praktičnem primeru. V delu smo opisali tudi, kako je potekal razvoj aplikacije od zasnove do končnega izdelka. Na koncu smo navedli izhodišča in cilje nadaljnjega razvoja.
Keywords: kriptovalute, Node.js, strganje podatkov, API, razvoj aplikacije
Published: 06.09.2018; Views: 333; Downloads: 61
.pdf Full text (1,31 MB)

5.
Zakonski okviri in davčna obravnava kriptovalut
Irina Surladžioska, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Kriptovalute so vsak dan bolj prisoten trend tako po svetu kot v Sloveniji. Industrija se zelo hitro širi, zaradi svoje decentraliziranosti in anonimnosti pa so trgovci, kupci in posamezniki pri menjavah izpostavljeni številnim prevaram. Z vidika zagotavljanja varnosti, so se številne države že odločile za implementacijo kriptovalut v svojo zakonodajo in obdavčitev. V tem diplomskem projektu si bomo ogledali kako je k obdavčitvi in zakonskemu opredeljevanju pristopila slovenska vlada in 6 drugih načrtno izbranih držav, s sistemi, ki se medsebojno razlikujejo. Na koncu bomo naredili analizo in izluščili predloge za Slovenijo, po proučenih vzorih iz tujine. Ker so se kriptovalute in rudarjenje v Sloveniji močno razširilo in so se kriptovalute kot take izkazale za del finančnih instrumentov prihodnosti, so dokaj jasno razčlenili obdavčitev prihodkov od dejavnosti trgovanja in storitev menjave kriptovalut ter dejavnosti rudarjenja.
Keywords: kriptovalute, Bitcoin, kripto žetoni, virtualna valuta, digitalna valuta
Published: 28.11.2018; Views: 439; Downloads: 97
.pdf Full text (824,60 KB)

6.
Kriminaliteta, povezana s kriptovalutami in drugimi digitalnimi sredstvi
Matija Čander, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Kriptovalute in druga digitalna sredstva postajajo vse bolj pomemben del današnje ekonomije in družbe. Kot vsako pomembnejše sredstvo so tudi digitalna sredstva privlačna za posameznike, ki iščejo način hitrega zaslužka ali pa želijo zbrati več premoženja, kot bi sicer zakonito lahko. Vsekakor je najpomembnejše čim bolj učinkovito odkrivanje kaznivih dejanj, povezanih s kriptovalutami in drugimi digitalnimi sredstvi, in kaznovanje storilcev. Naše hipoteze smo temeljili na spremembah, ki so se pojavile od nastanka prve prave kriptovalute po imenu Bitcoin. Za to smo se odločili, ker menimo, da nas lahko dobro poznavanje preteklosti privede do boljšega razumevanja in učinkovitejšega napovedovanja prihodnosti obsega kriminalitete, povezane z digitalnimi sredstvi. Zanima nas predvsem povezava med nastankom kriptovalut in porastom kriminalitete – še posebej če lahko morebiten porast kriminalitete povezujemo z digitalnimi sredstvi. Skozi raziskovanje smo ugotovili, da bistvene povezave ni, saj zgolj določen delež oseb izvršuje kazniva dejanja. Prav tako menimo, da bodo digitalna sredstva pripomogla k porastu števila kaznivih dejanj, vsekakor pa bodo storilci za določena kazniva dejanja raje uporabili anonimne kriptovalute, kot bančni sistem zaradi delne ali popolne anonimnosti, kar uporabnikom zagotavlja tehnologija veriženja podatkovnih blokov. Odkar obstaja človeštvo, smo priča dogodkom, pri katerih je vsaj en oškodovanec. Ljudje so v preteklosti že kradli zlato, predmete, živino, denar, hrano ali karkoli drugega, kar je bilo v določenem obdobju najbolj vredno. Dandanes so najbolj vredne stvari večinoma shranjene v sefih ali na spletu – v primerjavi s preteklostjo, ko so najbolj vredne stvari bile shranjene zunaj mest, na kmetijah, saj je šlo za živali, ki so jih določeni storilci kradli. Menimo, da se storitve kaznivih dejanj ne bodo ustavile, temveč se bodo zgolj spreminjale glede na globalen razvoj.
Keywords: diplomske naloge, kriptovalute, digitalna sredstva, kriminaliteta
Published: 16.10.2018; Views: 508; Downloads: 106
.pdf Full text (875,45 KB)

7.
Izzivi davčnega prava v luči sodobnih digitalnih tehnologij
Iris Hajd, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavana tematika obdavčenja na področju digitalne tehnologije. Razdeljena je na več sklopov, kjer so pod drobnogled vzeti instituti avtomatizacije delovnih procesov na račun uvajanja robotske tehnologije, sodelovalno gospodarstvo v povezavi z internetnimi platformami in nenazadnje novosti obdavčenja na področju digitalnega gospodarstva ter obravnava obdavčitve dohodkov iz poslovanj s kriptovalutami. Pri avtomatizaciji in pojavu robotske tehnologije v delovnih procesih, v osnovi povzroča težavo že sama definicija pojma robot. Z davčnega vidika pa je tematika zanimiva predvsem zato, ker avtomatizacija delovnih procesov in posledično nadomeščanje delovne sile z roboti prinaša največji delež prihodka v državni proračun – davek na dohodek iz zaposlitve. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je povprečna plača zaposlenega brez otrok v Sloveniji obremenjena z davki in dajatvami v višini 40,0%. Ali je smiselna uvedba davka na robote? Država ima na voljo tudi alternativne rešitve, kot je recimo povišanje stopnje davka dohodka pravnih oseb, uvedba univerzalnega temeljnega dohodka, uvedba pavšalnega davka ipd. Sledi obravnava sodelovalnega gospodarstva, katerega je Evropska Komisija v Evropski agendi za sodelovalno gospodarstvo definirala kot »poslovne modele, pri katerih se dejavnosti omogočajo prek platform za sodelovanje, ki ustvarjajo odprt trg za začasno uporabo blaga ali storitev, ki jih pogosto zagotavljajo posamezniki«. Bistvena razlika modelov sodelovalnega gospodarstva v primerjavi z obstoječimi oblikami poslovanja je v tem, da novi modeli le oblikujejo trg, preko katerega lahko ponudniki s pomočjo interneta ali mobilne aplikacije nudijo svoje storitve. Poleg smernic iz Agende, ima Komisija namen vzpostaviti tudi »okvir spremljanja«, s katerim bo redno sledila trendom cen, spremljala kakovost storitev in nadzirala regulativni razvoj v državah članicah, še posebej v primerih, ko bi nacionalna ureditev ali pravne praznine v povzročale ovire ali težave pri razvoju sodelovalnega gospodarstva na neutemeljen način. Z davčnega vidika je kot primer vzeta platforma Airbnb, namenjena oddajanju sob, apartmajev in drugih nepremičnin, ki jih gostitelj nudi svojim gostom (registriranim uporabnikom) proti plačilu. Tudi na področju digitalnega gospodarstva se obetajo pomembne novosti, ki jih je prinesel nov predlog Evropske Komisije z ukrepi za zagotovitev pravične obdavčitve. Reforma pravil se med drugim nanaša na davek od dohodkov pravnih oseb. Dobiček se naj zabeleži in obdavči tam, kjer imajo podjetja pomembno interakcijo z uporabniki prek digitalnih kanalov. V tej zvezi je podrobneje obravnavana še tematika obdavčenja dohodkov, ki nastanejo pri poslovanju s kriptovalutami. Težava ponovno nastane pri definiciji, saj niti na ravni EU ni enoznačne definicije pod kaj jih umestiti. Trenutno so te valute regulirane le na področjih obdavčitve ter preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma.
Keywords: Davek na robote, kriptovalute, ICO, digitalno gospodarstvo, internetne platforme, airbnb.
Published: 24.09.2018; Views: 521; Downloads: 108
.pdf Full text (1,08 MB)

8.
Razlike odjemalcev v stališčih do različnih plačilnih sredstev
Barbara Visočnik, 2018, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo z naslovom Razlike odjemalcev v stališčih do različnih plačilnih sredstev se osredotoča prav na analizo stališč do plačilnih sredstev s poudarkom na kriptovalutah. Kriptovalute so različne digitalne valute, ki jim je skupno, da temeljijo na kriptografiji. V teoretičnem delu smo se posvetili temam, ki so povezana z različnimi plačilnimi sredstvi, ter temam o stališčih. Najprej smo podrobneje razložili, kaj vse smatramo pod pojmi gotovina, plačilna kartica, plačilo prek transakcijskega računa. Pojasnili smo tudi, na kakšen način deluje sistem PayPal, ki nam omogoča spletno plačevanje. Na kratko smo predstavili tudi druge načine plačevanja. Omenili smo kredit in leasing. Kar nekaj strani našega magistrskega dela pa smo namenili kriptovalutam, ki smo jih tudi podrobneje predstavili. Najprej smo pojasnili nekaj pojmov, kot so digitalni denar, virtualni denar, elektronski denar, nato smo predstavili začetke kriptovalut. Sistem kriptovalut nezahtevnim odjemalcem ni najbolj poznan, zato smo se odločili, da nekaj več povemo tudi o tem, kako pri kriptovalutah vse skupaj sploh deluje. Predstavili smo tudi trg kriptovalut in omenili nekaj stvari o tem, kaj strokovnjaki napovedujejo za prihodnost na področju poslovanja s kriptovalutami. Že v samem naslovu omenjamo tudi stališča, ki so rdeča nit pisanja našega magistrskega dela. Stališča smo najprej opredelili in povedali, da so slednja neke vrste pridobljena tendenca, na kak način reagiramo na določeno stvar. Zapisali smo, da ločimo med seboj tri vrste komponent, in sicer čustveno komponento, spoznavno komponento in konativno komponento. Izjemnega pomena je uravnoteženost med naštetimi komponentami. Nekaj besed smo namenili še nastanku, oblikovanju ter spreminjanju stališč. Opredelili smo funkcije stališč in vpliv le-teh na vedenje odjemalcev. Na koncu teoretičnega dela pa smo opisali še, na katere načine lahko merimo stališča. Pri praktičnem delu smo najprej naredili SWOT analizo kriptovalut, kjer smo ugotavljali, katere so prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti kriptovalut. Nato pa smo izvedli in naredili analizo ankete, kjer smo poskušali ugotoviti, kakšna so stališča anketiranih do različnih plačilnih sredstev, vključno s kriptovalutami. Anketo smo izvedli na priložnostnem vzorcu 100 anketiranih. V tem delu smo tudi sprejeli oziroma ovrgli hipoteze, ki smo si jih zastavili na začetku pisanja tega dela. Čisto na koncu smo nekaj besed namenili še temu, na kakšen način bi bilo trenutno možno vpeljati kriptovalute v slovensko podjetje. V sklepu smo zapisali, kaj smo ugotovili ob pisanju našega magistrskega dela, predstavili rezultate, ki smo jih pridobili z izvedeno anketo in jih poskušali povezati s zapisano teorijo.
Keywords: plačilna sredstva, gotovina, plačilne kartice, bančni račun, PayPal, kriptovalute, stališča, merjenje stališč, funkcije stališč, sistem kriptovalut, trg kriptovalut
Published: 15.10.2018; Views: 410; Downloads: 74
.pdf Full text (1,98 MB)

9.
Primerjava denarja in kriptovalut
Anja Kešpret, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Dejstvo je, da so ljudje vedno povpraševali po izdelkih, ki jih niso imeli v svojem dosegu, imel pa jih je nekdo drug. Zaradi tega so začeli med seboj trgovati in že takrat, v obdobju menjalne trgovine, so v zameno za željeno ponudili živalske kože, hrano, izdelke ali katere druge dobrine. Takrat denar še ni obstajal v takšni obliki, kot ga poznamo danes, zato so bila plačilna sredstva konkretni izdelki – blagovni denar. Zgodovinski viri navajajo, da se je kovani denar pojavil kasneje, nekje v 7. stoletju p. n. št. v Lidiji. V novejši zgodovini kot denar pojmujemo večinoma papirnati denar, od sredine 20. stoletja pa tudi knjižni denar – plačilne bančne kartice, čeke in druge bančne storitve, ki ponujajo prenos transakcij med osebami. Sredstva morajo po kriterijih najvišjih finančnih institucij imeti predpisane značilnosti in opravljati določene funkcije, da jih lahko uvrščamo med denar. Različne države po svetu različno definirajo denar v obtoku, zato ima vsaka država predpisane svoje monetarne agregate, ki denar definirajo. O kriptovalutah se je začelo intenzivneje govoriti v zadnjih nekaj letih, čeprav je od njihovih temeljev minilo že več desetletij. Centralne banke kriptovalut ne uvrščajo med denar, glavni argument za to pa je njihovo nestabilno nihanje vrednosti. V preteklosti so po svetu nekatera podjetja že plačevala in poslovala z Bitcoini in drugimi digitalnimi valutami, vendar pa velika večina držav po svetu njihovo uporabo še vedno zavrača. Trgovanje s kriptovalutami se ne razlikuje dosti od trgovanja z drugimi finančnimi instrumenti in z valutami. Finančniki pri trgovanju z instrumenti in napovedovanju trendov v veliki meri uporabljajo metode tehnične analize. Enake metode je mogoče uporabiti tudi za napovedovanje gibanja tečajev kriptovalut. Največja slabost kriptovalut je predvsem njihova volatilnost, ki otežuje natančno napoved gibanja tečaja v prihodnosti.
Keywords: denar, kriptovalute, volatilnost, decentralizacija, trend
Published: 26.11.2018; Views: 538; Downloads: 130
.pdf Full text (934,69 KB)

10.
Blockchain tehnologija in vpliv kriptovalut na bančništvo
Luka Golc, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisano delovanje tehnologije blockchain in so predstavljene možnosti njene uporabe v finančnem in nefinančnem sektorju. Osredotočamo se tudi na njeno varnost, ovire in prednosti uporabe. Prav tako je narejena primerjava med bitcoinom in fiat valutami. Od kriptovalut je v magistrskem delu poudarek na bitcoinu. Primerjava se prvenstveno dotika vprašanja, ali je bitcoin lahko prepoznan kot prava valuta in sredstvo za izmenjavo. Opisan je trenutno prevladujoč bančni sistem, njegove prednosti in pomanjkljivosti, opisano je, kako bi lahko kriptovalute nadomestile papirnat denar. Tehnologija blockchain predstavlja revolucijo tako v bančništvu kot na drugih področjih. Kriptovalute imajo potencial spremeniti obstoječi bančni sistem.
Keywords: bitcoin, blockchain, kriptovalute, bančni sistem, zlati standard, altcoin, centralna banka
Published: 19.10.2018; Views: 1123; Downloads: 349
.pdf Full text (1,79 MB)

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica