| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Blockchain tehnologija na vzponu : študija sprejetja kripto valut v sklopu slovenskega hotelirstva
Žiga Zdovc, 2024, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnavna segment blockchain tehnologije in kripto valut v turistični dejavnosti, predvsem pa uporabo blockchain tehnologije in kripto valut v sklopu slovenskega hotelirstva. Ugotovili smo, da blockchain tehnologija predstavlja novo inovacijo v okviru segmenta informacijske in finančne tehnologije, ki omogoča izgradnjo čisto novih oblik med-deležniških (P2P) in decentraliziranih digitalnih platform. Segment kripto valut pa predstavlja najbolj vidno obliko blockchain tehnologije in so ena od novejših tehnoloških inovacij v okviru finančnega gospodarstva. V procesu izvedbe raziskovalnega dela magistrske naloge smo se osredotočili na raziskovanje sprejemanja tehnologije kripto valut med slovenskimi hotelirskimi ponudniki, kjer smo uporabili model sprejemanja tehnologije ⎯ TAM. Rezultati magistrske naloge nakazujejo, da slovenski hotelirji še ne vidijo tehnologije kripto valut kot uporabnega in razvojnega potenciala, ki ga bi v svoja podjetja implementirali v bližnji prihodnosti, vendar obenem niso izrazito nenaklonjeni morebitni uporabi kripto valut v prihodnosti njihovega delovanja. Slovenski hotelirji so zaenkrat še v vlogi stranskih opazovalcev, ki čakajo na večje premike in dogajanja v segmentu blockchain tehnologije in uporabi kripto valut. Ugotovitve našega TAM modela predlagajo, da je za namen sprejemanja tehnologije kripto valut v hotelirski dejavnosti najbolj pomemben vidik predhodno zaznane uporabnosti tehnologije in v manjšem merilu tudi dejanske enostavnosti uporabe tehnologije. Prav tako pa je pomemben dejavnik trenutnega zaupanja v tehnologijo, ki so si ga slovenski hotelirji izoblikovali skozi njihovo dosedanjo percepcijo blockchain tehnologije in segmenta kripto valut.
Keywords: Blockchain tehnologija, kripto valute, kripto valute v hotelirstvu, kripto turizem, model sprejemanja tehnologije ⎯ TAM.
Published in DKUM: 19.04.2024; Views: 165; Downloads: 16
.pdf Full text (2,37 MB)

2.
Obdavčitev fizičnih oseb pri prodaji virtualnih valut po ZDoh-2 in primerjalno : magistrsko delo
Aleksander Ahlin, 2021, master's thesis

Abstract: Virtualna valuta je pojem, ki obsega tudi digitalne valute. Med digitalne valute pa umeščamo elektronski denar in kripto valute. Kripto valute imajo tržno vrednost, posledično lahko s poslovanjem z njimi nastane dohodek. Dohodek lahko doseže fizična oseba ali pravna oseba. Fizična oseba lahko ta dohodek doseže kot fizična oseba v okviru opravljanja dejavnosti ali pa kot fizična oseba per se. Razlikovanje med eno in drugo je pomembno, saj je dohodek v prvem primeru obdavčen v drugem primeru pa ni. Pomembni so torej kriteriji, ki ločujejo med obema kategorijama dohodka, ki ga doseže fizična oseba (torej, ko ga doseže v okviru dejavnosti in, ko ga ne).Ti ločevalni kriteriji so zapisani v razlagalnih aktih pristojnih davčnih organov. Tako v Sloveniji kot v primerjalnih ureditvah drugih držav so ti kriteriji zapisani pomensko zelo odprto. Postavlja se vprašanje, ali takšna davčnopravna ureditev v RS ustreza zahtevam temeljnih načel davčnega prava in, ali je slovenska ureditev v bistvenem podobna ureditvam v primerljivih pravnih redih. Ugotovimo lahko, da je v slovenskem pravnem redu obdavčitev fizičnih oseb pri prodaji virtualnih valut v bistvenem drugačna primerljivim ureditvam drugih držav. Ureditve primerjanih držav se med seboj razlikujejo do te mere, da ne moremo govoriti o bistveno podobnih ureditvah. Obstajajo razlike na vseh ravneh urejanja področja. Razlike se kažejo glede: pojmovanja virtualnih valut, pravnega statusa, definicije in delitve virtualne valute, pa tudi v sami davčnopravni ureditvi, razmejitvenih kriterijih in nazadnje tudi davčnopravnih posledicah dohodka iz prodaje virtualne valute. V nekaterih pravnih redih je dohodek fizične osebe iz prodaje virtualne valute vedno obdavčen, drugje je pogojno obdavčen, spet drugje je vedno neobdavčen. Razlikujejo se tudi načini ugotavljanja davčne osnove in stopnje za odmero davka. Nadalje lahko ugotovimo, da slovenska davčnopravna ureditev problematike zadostuje temeljnim načelom davčnega prava. Po slovenski ureditvi fizična oseba ne more vnaprej zanesljivo predvideti svojega davčnega položaja ob nastanku dohodka s prodajo virtualne valute. Ker pa tudi v ureditvah primerljivih držav fizična oseba ne dosega nič višjega nivoja pravne varnosti, moramo zaključiti, da je nedoločnost davčne ureditve nujna predpostavka, da se doseže efektivna normiranost področja. Primerjalno gledano namreč trenutno ne obstaja boljši (bolj gotov, bolj določljiv) pristop k davčnopravni ureditvi problematike, kot ga imamo pri nas. Zato moramo, kljub temu, da slovenska ureditev sama po sebi ne zadostuje zahtevam davčnih načel - zaključiti, da ob upoštevanju obstoja enakih pomanjkljivosti v ureditvah primerjanih držav - Slovenska ureditev vendarle dosega zahteve temeljnih davčnih načel na področju obdavčevanja dohodkov fizičnih oseb pri prodaji virtualnih valut.
Keywords: virtualna valuta, kripto valuta, prodaja virtualne valute, dohodek iz dejavnosti, dohodek iz kapitala, kapitalski dobiček, obdavčitev-primerjalno, tehnologija veriženja blokov, dohodnina
Published in DKUM: 09.02.2022; Views: 1002; Downloads: 111
.pdf Full text (1,02 MB)

3.
Kriptovalute v modernem svetu podjetništva in integracija kriptovalut v izbrano podjetje
Žiga Rajniš, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu podrobno proučujemo kriptovalute. Natančno jih ločujemo po njihovi delitvi in njihovi uporabi. Osnovno digitalne valute ločimo na tri skupine, to so bitcoin kot glavna kripto valuta, alternativne kovance, ki jih imenujemo altcoini, in pa stabilne kovance, ki zmanjšujejo tržno volatilnost. Natančno primerjamo postopke v dveh najmočnejših kripto menjalnicah na svetu, Binance in Kraken. Poglabljamo se v postopke, kot so registracija, polog, dvig in pa trgovanje s kriptovalutami. Brez znanja o tehničnih indikatorjih pa ne moremo trgovati, zato bomo podrobno opisali le-te. V zaključnem delu proučujemo najpomembnejše tehnične indikatorje, kot so drseče povprečje, preprosto drseče povprečje, eksponentno drseče povprečje in pa indikatorja MACD in RSI. Na grafih prikazujemo najbolj znane formacije, ki jih digitalne valute oblikujejo v svojih ciklih. To so glava in ramena, padajoči ali rastoči klin, dvojni vrh, dvojno dno in podobni. V zadnjem delu diplomske naloge pa analiziramo družinsko podjetje Chiptehnika d.o.o., ki se kot mnogo drugih podjetij tudi pripravlja na integracijo kriptovalutnega plačilnega sistema. Podrobno opisujemo podjetje, njegove panoge in pa integracijo kriptovalutnega plačilnega sistema in kako lahko odjemalci plačajo v digitalnih valutah, kot so bitcoin, ethereum in bitcoin cash. V zadnjem delu analiziramo tudi integracijo digitalnih valut v največje in najuspešnejše korporacije tega sveta in celo uvedbo digitalne valute največjega socialnega omrežja nasvetu, tj. Facebooka.
Keywords: kriptovalute, digitalne valute, kripto menjalnica, bitcoin, graf, integracija kriptovalut
Published in DKUM: 11.12.2019; Views: 7586; Downloads: 182
.pdf Full text (2,41 MB)

4.
Primerjalna analiza uporabniške izkušnje svetovnih in domačih kripto borz
Tina Lubej, 2019, master's thesis

Abstract: Tehnologija je napredovala do točke, ko za kupovanje dobrin in storitev ni nujno, da uporabimo klasična plačilna sredstva. Razcvet na trgu so doživela digitalna sredstva, imenovana kripto valute. Nove kripto valute nastajajo dnevno, ustvari jih lahko praktično vsakdo, njihov obstoj je odvisen le od tega, da jih ljudje na trgu sprejmejo. Poraja se vprašanje, ali bodo klasična plačilna sredstva in fizične denarnice v prihodnosti nadomestila digitalna sredstva in spletne denarnice.
Keywords: uporabniška izkušnja, UX, tehnologija veriženja blokov, veriga blokov, blockchain, kripto valute, Bitcoin.
Published in DKUM: 22.05.2019; Views: 1421; Downloads: 236
.pdf Full text (2,18 MB)

5.
Poslovni potencial veriženja blokov
Nives Korošec, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega projekta z naslovom Poslovni potencial veriženja blokov je bil podrobneje raziskati varnost in uporabnost tehnologije veriženja blokov ter elementov, ki se nahajajo znotraj te tehnologije. V prvem delu smo se osredotočili na osnove tehnologije veriženja. Tako smo pridobili znanje o tem kako je ta tehnologija sploh zgrajena, kakšno je njeno delovanje, možnosti njene uporabe v poslovnih konceptih ter varnost, ki je ključnega pomena za pridobitev uporabnikov. V drugem delu je bil poudarek na kripto valutah. Podrobneje smo si pogledali tri kripto valute, ki so visoko na lestvici kapitalizacije trga in sicer prva izmed njih je Bitcoin, ki je širši javnosti najbolje poznana kripto valuta, nato sledi predstavitev Ethereum-a, ki je valuta in hkrati platforma za podporo aplikacij imenovanih dApps, kot zadnjo pa smo opisali kripto valuto Litecoin. V tretjem delu sledi podrobnejši opis platform, ki se nahajajo znotraj tehnologije veriženja blokov. Najbolj razširjena je Ethereum, ki podpira nastajanje uporabniških ter varnostnih žetonov, kasneje sta predstavljeni še NEO, ki ima v lasti dva žetona NEO ter GAS in Ripple, ki predstavlja plačilno omrežje ter kripto valuto Ripple XRP. V zadnjem delu teče beseda o najnovejšem svetovnem fenomenu, o tako imenovanih javnih ponudbah kovancev, ki so bolj poznani pod kratico ICO projekti. V tem delu smo se osredotočili na opredelitev tako imenovanih sodobnih projektov, na statistiko njihove uspešnosti ter zaključili z najodmevnejšimi Slovenskimi javnimi ponudbami kovancev.
Keywords: tehnologija veriženja blokov, kripto valute, platforme, ICO projekti
Published in DKUM: 26.10.2018; Views: 1956; Downloads: 229
.pdf Full text (1,81 MB)

6.
SO DIGITALNE VALUTE RES VALUTE PRIHODNOSTI?
Tamara Farkaš, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga daje širši pogled nad virtualnimi in digitalnimi valutami kot sodobni način plačevanja. Razvoj ter dostopnost interneta ter hiter življenjski tempo so omogočili iskanje alternativ v sistemu plačevanja. Vse več uporabnikov se odloča za spletno prodajo, menjavo oz. nakup blaga ali storitev. Nakupe oz. prodajo je mogoče opraviti na daljavo v kateri koli državi na svetu. Denarnice so iznenada postale elektronske, hranimo jih kar v pametnih telefonih, njihova vrednost iz ure v uro se povečuje ali pada. Plačevanje se izogne centralni avtoriteti in drugemu finančnemu nadzoru ter regulaciji. Nakazila, plačila oz. donacije so posledično postala izrazito hitra in skorajda brez stroškov. Kripto valute so digitalne alternative tradicionalnim valutam, izdanih s strani vlade. Spektakularni vzpon bitcoin valute je pritegnil pozornost javnosti. Rekorden vzpon je doživel po ciprski krizi, po evforiji množičnega umika prihrankov iz bank.
Keywords: digitalne valute, virtualne valute, kripto valute, bitcoin
Published in DKUM: 03.11.2015; Views: 3571; Downloads: 717
.pdf Full text (951,47 KB)

Search done in 1.99 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica