| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Izsiljevanje gostinskih lokalov v centru Ljubljane
Rok Konečnik, 2016, master's thesis

Abstract: Izsiljevanje je pojav, ki je močno prisoten v naši družbi, čeprav se tega niti ne zavedamo. Ljudje smo si med seboj različni in pogosto pride do situacij, ko je ena oseba močnejša od druge oz. se znajde v položaju, ki ji daje prednost, pa naj bo to zaradi fizične, situacijske ali katerekoli druge okoliščine. V takšnih trenutkih se močnejša oseba znese nad šibkejšo, bodisi za denar, usluge ali kakšno drugo dobrino ravno s pomočjo izsiljevanja. Gostinski lokali in njihovi lastniki so gotovo ena izmed tistih skupin, ki je najpogosteje podvržena izsiljevanju. Zaradi strahu, sramu in občutka nemoči se lastniki gostinskih lokalov malokdaj opogumijo in temu uprejo. Zato se izsiljevanje težko zazna, izjemno redko pa se izsiljevanje gostinskih lokalov tudi prijavi policiji. Eden glavnih razlogov je, da izsiljevanje večino časa poteka v zelo zaprtem krogu in da sta edina vpletena v ta odnos tisti, ki izsiljuje, in tisti, ki je žrtev izsiljevanja. Izsiljevanje lahko prihaja iz različnih virov in na različnih ravneh. Lahko se izvaja s strani posameznika, skupine ali kriminalne organizacije, posledice pa vplivajo tako na posameznika kot tudi na celotno državo. Predvsem kriminalne organizacije z izsiljevanjem podjetnikov dušijo gospodarski razvoj, molzejo denar iz državne blagajne ter zastrupljajo zakonito gospodarstvo in s tem vplivajo na celotno družbo. Pomemben je tudi vpliv medijev na zaznavo izsiljevanja. Mediji so tisti, ki zbirajo, objavljajo in ponujajo informacije, pri tem pa pomembno vplivajo na dojemanje, opozarjanje in reševanje problematike izsiljevanja. Magistrsko delo predstavlja problematiko izsiljevanja, definicije izsiljevanja in učinke, ki jih ima izsiljevanje na posameznika in državo, obravnava gostinske lokale kot področje, ki je še posebej dovzetno za izsiljevanje, ter poizkuša analizirati stanje izsiljevanja gostinskih lokalov v centru Ljubljane. Magistrsko delo opozarja tudi na vpliv medijev na zaznavo in reševanje problematike izsiljevanja ter na delo policije v boju proti izsiljevanju gostinskih lokalov.
Keywords: kazniva dejanja, izsiljevanje, gostinski lokali, Ljubljana, kriminalne združbe, organizirana kriminaliteta, magistrska dela
Published: 03.01.2017; Views: 1475; Downloads: 177
.pdf Full text (498,88 KB)

2.
Pink Panterji kot kriminalna združba : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varstvoslovje
Špelaa Fortte, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja se je skupina srbskih fantov in deklet, ki do takrat še niso imeli nikakršnega opravka s kriminalom, odločila, da prestopijo na drugo stran zakona in opustošijo najbolj znane draguljarne po svetu. Rodila se je mednarodna kriminalna združba, imenovana »Pink Panter«, za katero velja, da je iz najznamenitejših draguljarn, vse od Dubaja, preko Pariza do daljnega Tokia, ukradla nakit v vrednosti nekaj 100 milijonov evrov. Britanska policija jih je že leta 2004 poimenovala Pink Panterji. Sestavlja jih skupina od 200 do 500 zelo dobro organiziranih roparjev. Večinoma so to nekdanji vojaki, ki jih zanimajo predvsem drage ure in izbran nakit. Panterji so si v manj kot desetih letih v več kot devetdesetih drznih oboroženih ropih in velikih tatvinah v osemnajstih mestih nagrabili za več kot 100 milijonov evrov blaga. Policije po svetu že več let nemočno opazujejo sumljive prišleke iz Srbije, Črne gore, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, deloma tudi iz Ukrajine in pribaltskih držav. Njihovo delo pa do leta 2008 ni obrodilo kakšnih večjih sadov. Modus operandi Panterjev je vedno enak. Osebje draguljarne prepričajo, da so bogati kupci, nato si dalj časa pustijo svetovati. Ko pa vstopi drugi pajdaš, se vse odvije v manj kot dveh minutah; izvlečejo strelno orožje, osebje prisilijo, da odklenejo najbolj dragocene kose draguljev, ur, nato pa pobegnejo in izginejo v množici. Napadejo vedno sredi dneva v času, ko ni prometnih konic, odpeljejo se z avtomobilom. Običajno jih gre na delo pet. Za seboj ne puščajo žrtev, ropajo pa odkritih obrazov in brez rokavic, zato se policijske kartoteke vztrajno polnijo s posnetki nadzornih kamer in prstnimi odtisi. Zanimivo je, da so v bazah Interpola podatki in prstni odtisi večine članov Pink Panterjev, v zaporih pa jih ne sedi veliko. Nekateri poznavalci pravijo, da gre za roparje, ki udarijo le enkrat ali dvakrat, z denarjem od plena si nato v svojih okoliših izboljšajo življenjski položaj. Policija je ugotovila, da ropajo predvsem po naročilu, sodeč po ropih, pri katerih so odnesli le ure določene znamke, ostalo pa so pustili. Pri enem od članov Pink Panterjev je policija našla dragocen briljantni prstan, ki je bil skrit v lončku za kremo. Policija je zaradi tega spoznanja poimenovala združbo po istoimenskem filmu Blaka Edwardsa. Pink Panterji slovijo po svoji neverjetni natančnosti in drznosti, ki jih ne zapusti niti, ko jih ujamejo. Prav zaradi tega ima policija zelo velike težave pri odkrivanju in dokazovanju tovrstne kriminalitete, saj razpolaga z znanimi dejstvi, vendar je vseeno nemočna.
Keywords: organizirana kriminaliteta, kriminalne združbe, ropi, primeri, diplomske naloge
Published: 17.01.2014; Views: 1526; Downloads: 265
.pdf Full text (505,10 KB)

3.
Terorizem in organiziran kriminal : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Denis Visenjak, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem se lotil raziskovanje terorizma in organizirane kriminalitete, kaj ju povezuje in kaj razlikuje. Struktura dela je podrejena ciljem diplomske naloge. Terorizem in organizirana kriminaliteta nista nova pojava, v družbi sta prisotna že stoletja. Skozi desetletja sta se izoblikovala tako, da delujeta najbolj učinkovito vsak na svojem področju. Prvo poglavje vsebuje metodološki del naloge, kjer bom opredelil predmet proučevanja, cilje, hipoteze diplomske naloge in kakšne metode bom uporabil pri pisanju. V drugem poglavju predstavim terorizem. Začel bom z nekaj definicijami terorizma, kajti čeprav je terorizem med nami že stoletja, ni nobene globalno sprejete definicije, kaj terorizem sploh je. Obstaja veliko definicij terorizma, a zaradi njegove razsežnosti ni nobene, ki bi ga v celoti zajela. Nato sledi kratek zgodovinski prikaz terorizma, ki mu sledi opis trenutnega stanja terorizma. Opisal bom teroristično organizacijo in kako je zgrajena. Naštel bom glavne vrste terorizma. Opisal bom cilje teroristov in na kakšen način te cilje teroristi dosegajo. Omenil bom še glavne značilnosti terorizma. Na kratko pa bom tudi omenil terorizem v Sloveniji. Za konec pa bom omenil še eno izmed najhujših oblik terorizma, samomorilski terorizem in biološki terorizem. Tretje poglavje obravnava organiziran kriminal. Ko pomislimo o organiziranem kriminalu, si najverjetneje vsi naprej predstavljamo mafije iz raznih filmov. Videli bomo, da ni vse tako preprosto. Mafija je samo začetek. Najprej bom na kratko povedal nekaj začetku organiziranega kriminala. Nato bom v zvezi s organizirano kriminaliteto objasnil strukturne pojave organiziranega kriminala. Temu bo sledila predstavitev temeljne dejavnosti organiziranega kriminala. Nakar sledi še opis najbolj poznanih kriminalnih združb. Na koncu pa bom omenil tudi organizirano kriminaliteto v Sloveniji. Četrto poglavje obravnava terorizem in organizirano kriminaliteto ter njune skupne točke in razlike, torej v čem sta si podobna in v čem se razlikujeta. V zadnjem poglavju pa bom preveril svoje hipoteze in naredil povzetek vseh ugotovitev.
Keywords: terorizem, teroristične organizacije, organizirana kriminaliteta, kriminalne združbe, diplomske naloge
Published: 22.11.2012; Views: 2535; Downloads: 347
.pdf Full text (600,54 KB)

4.
Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica