| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza značilnosti kratkih oskrbnih verig lokalno pridelane hrane v Sloveniji
Darko Marić, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava analizo značilnosti kratkih oskrbnih verig lokalno pridelane hrane v Sloveniji. Analiza se osredotoča predvsem na alternativne prehranske mreže (APM), ki nastopajo kot ključni akterji v kratkih oskrbnih verigah. Naloga preučuje značilnosti, izzive in priložnosti kratkih oskrbnih verig ter predlaga izboljšave za povečanje njihove učinkovitosti, trajnosti in konkurenčnosti. Glavni izziv, s katerimi se soočajo kratke oskrbne verige v Sloveniji, vključujejo logistiko oziroma transport in prevoz ter skladiščenje. Diplomsko delo poudarja, da so za izboljšanje delovanja kratkih oskrbnih verig potrebni celoviti ukrepi in inovacije, ki vključujejo digitalne rešitve, sodobne skladiščne sisteme in napredne logistične tehnologije. S temi ukrepi lahko slovenske alternativne prehranske mreže postanejo bolj konkurenčna, učinkovita in trajnostna, kar bo prispevalo k razvoju lokalnih skupnosti in gospodarstva ter povečalo samooskrbo s hrano v Sloveniji. Celovita strategija, ki temelji na predlaganih izboljšavah, bi lahko Slovenijo postavila med vodilne države na področju kratkih oskrbnih verig in trajnostne prehranske oskrbe, kar bi okrepilo tako lokalno ekonomijo kot okoljsko trajnost.
Keywords: kratke oskrbne verige, lokalno pridelana hrana, alternativne prehranske mreže, logistični izzivi, digitalizacija procesov
Published in DKUM: 18.07.2024; Views: 222; Downloads: 28
.pdf Full text (1,29 MB)

2.
Razvoj podeželske gastronomske destinacije z lokalno dodano vrednostjo
Tanja Lešnik Štuhec, 2021, independent scientific component part or a chapter in a monograph

Abstract: Gastronomski turizem je lahko pomembno orodje sonaravnega razvoja in trženja podeželskih destinacij. Sistematičen razvoj podeželja temelji na dolgoročni usmeritvi in sliki prihodnosti destinacije, ki vključuje in s katero se istovetijo vsi deležniki. Samo povezani lahko doprinesejo k celovito usklajeni ponudbi, ki s sodobnimi trženjskimi orodji nagovarja prepoznane ciljne skupine gostov. Ključno vlogo igra koordinator mreženja ponudnikov in trženja atraktivne, visokokakovostne ponudbe z veliko lokalno dodane vrednosti. Ta temelji na prepoznanih živilih, gradivih, postopkih pridelave in predelave ter odličnih chefih, ki v kratkih dobavnih verigah zagotavljajo prvinske okuse na poti od njive do krožnika. Pomreženi strokovno usposobljeni in inovativni ponudniki lahko sistematično gradijo celovito kakovost destinacije, izpostavljajo gastronomske značilnosti in poreklo prostora ter vzpostavljajo specializirano okolje, prijazno za gastronomski oddih daleč od stresnega sveta. Mir, tišina, čist zrak in voda, lepa krajina, ohranjena narava, ponudba z zeleno zgodbo, prijazni domačini, narečja, šege in navade, ki se kažejo tudi skozi odlično gastronomijo, kreativne delavnice, druženja in gastronomske prireditve, omogočajo ob programih dobrega počutja v naravi in podeželskem velnesu neponovljiva doživetja ljubiteljem hrane in vsem, ki si vzamejo čas in so tovrstna gastronomska doživetja pripravljeni tudi plačati. To je smer, ki jo je izbrala Slovenija, ki bo v letu 2021 gastronomska regija Evrope.
Keywords: podeželski turizem, trajnostni razvoj destinacije, gastronomija, kratke oskrbne verige, lokalno dodana vrednost.
Published in DKUM: 22.01.2024; Views: 352; Downloads: 29
.pdf Full text (844,65 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica