| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VODENJE TEMPERATURE POVRATNEGA VODA UPLINJEVALNEGA KOTLA NA LESNA POLENA
Andrej Knuplež, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema analizo, modeliranje in načrtovanje vodenja temperature povratnega voda uplinjevalnega kotla na lesna polena. Za doseganje maksimalnega toplotnega izkoristka in popolnega zgorevanja lesne biomase mora uplinjevalni kotel delovati v svojem optimalnem delovnem področju. To pomeni konstantno proizvodnjo toplotne energije ne glede na potrebe sistema ogrevanja. Zato je v sistem ogrevanja vgrajen hranilnik toplote, ki akumulira višek proizvedene toplotne energije, ki jo lahko sistem ogrevanja porablja, ko kotel toplotne energije ne proizvaja. V diplomskem delu je opisan način povezave med uplinjevalnim kotlom na lesna polena in hranilnikom toplote. Temperatura povratnega voda kotla mora presegati kritično vrednost, ki še ne povzroča kondenzacije dimnih plinov. Zato je v povezavo med kotlom in hranilnikom toplote vgrajen sistem za mešanje hladnega medija iz hranilnika in vročega medija iz kotla, za katerega je bilo izvedeno načrtovanje in izvedba sistema vodenja.
Keywords: regulacije, sistemi ogrevanja na lesno biomaso, uplinjevalni kotel na lesna polena, temperatura povratnega voda, mešalni ventil, enofazni sinhronski motor
Published: 28.06.2010; Views: 3372; Downloads: 321
.pdf Full text (5,68 MB)

2.
OGREVANJE STANOVANJSKE HIŠE S KOTLOM NA POLENA IN ZALOGOVNIKOM
Jure Iljaž, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sta opisana kotel na polena in njegovo delovanje. Prikazano je tudi, kako pripravimo les za kurjavo in ga skladiščimo, saj je to zelo pomembno za pravilno delovanje kotla. Nepogrešljiv del kotla na polena je tudi hranilnik tople vode. V praktičnem delu smo izračunali toplotne izgube stanovanjske hiše in kakšen hranilnik tople vode bi bil dejansko potreben.
Keywords: kotel na polena, hranilnik tople vode, spravilo lesa, toplotne izgube
Published: 26.09.2014; Views: 855; Downloads: 177
.pdf Full text (2,16 MB)

3.
Racionalizacija ogrevalnega sistema z delnim energetskim pregledom ter analizo udobja bivalnega objekta
Denis Kropec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena racionalizacija ogrevalnega sistema stanovanjske hiše s poudarkom na lesni biomasi. Še ne dotrajan kotel na lahko kurilno olje smo se odločili zamenjati z uplinjevalnim kotlom na polena. V diplomskem delu je narejen delni energetski pregled stanovanjske hiše in analiza udobja po SIST EN ISO7730. Predstavili smo stroškovno analizo in izračunali povračilno dobo izvedenih ukrepov. Na podlagi ugotovitev trdimo, da je bil prehod na biomaso in racionalizacija celotnega ogrevalnega sistema smotrna odločitev s povračilno dobo 5-ih let.
Keywords: Ogrevanje stanovanjskega objekta, uplinjevalni kotel na polena, kotel na olje, biomasa, energetski pregled, analiza udobja, stroškovni pregled
Published: 09.09.2016; Views: 397; Downloads: 60
.pdf Full text (2,91 MB)

4.
UPORABA OBNOVLJIVIH VIROV ZA TOPLOTNO OSKRBO STANOVANJSKE HIŠE
Luka Verbuč, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava izračune toplotnih izgub domače hiše, ki je bila zgrajena leta 1990 in je slabše izolirana. Na primeru hiše bodo prikazani izračuni porabe energije pred sanacijo in izračuni, ki bi jih dosegli s sanacijo ovoja stavbe. Naredil bom tudi primerjavo med sedanjim ogrevanjem, ki je kotel na polena, in ogrevanjem na samooskrbno toplotno črpalko. Izračunal bom potrebno moč toplotne črpalke za ogrevanje in potrebo po sanitarni vodi. Ker se hiša nahaja na sončni legi, bom na podlagi porabljene električne energije za stanovanjsko hišo izbral potrebno površino solarnih modulov, ki bi omogočali toplotno samooskrbo hiše za proces ogrevanja.
Keywords: obnovljivi viri, toplotne izgube, toplotna črpalka, kotel na polena, električna samooskrba, solarni modul
Published: 26.10.2016; Views: 1001; Downloads: 165
.pdf Full text (2,83 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica