| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Anatomske in morfometrične lastnosti skeleta sive čaplje, Ardea cinerea (Linaeus, 1758)
Tina Zajc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podrobneje predstavljen skelet sive čaplje. V morfometrični del rezultatov sta vključena dva skeleta sive čaplje. Skelet je predstavljen slikovno in zajema posamezne kosti v različnih legah, dodane pa so tudi meritve teh kosti. Slikovno gradivo je opremljeno z ustrezno terminologijo v latinskem jeziku in opisuje anatomske in morfološke značilnosti posameznih kosti. Poleg latinskih terminov so dodani pripadajoči angleški ter slovenski termini. Med proučevanjem literature z ustrezno terminologijo za področje ptic, sem ugotovila, da je takšna literatura zelo slabo dostopna, malo številčna in pomanjkljiva. Še posebej to velja za literaturo v slovenskem jeziku.
Keywords: siva čaplja, kosti, meritve, terminologija, anatomske in morfološke značilnosti
Published: 04.11.2020; Views: 109; Downloads: 6
.pdf Full text (7,63 MB)

2.
Zlom nosne kosti
Verena Gračner, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Zlom nosne kosti je tretji najpogostejši zlom med vsemi zlomi. Kot vsak zlom tudi tega spremlja huda pred in pooperativna bolečina. Naloga zdravstvenega osebja, tako kirurgov kot medicinskih sester je, da pravočasno prepoznajo in nato obvladujejo bolečino in s tem pripomorejo k večjemu zadovoljstvu pacienta nad samo oskrbo. Bolečina je razširjen problem pri zlomu nosu. Pomembno je, da se pravočasno ugotovi in obvladuje bolečino. Gre za timsko delo zdravnikov in medicinskih sester. Danes se uporablja različna medikamentozna sredstva že v času izvajanja operativnega posega, ki še imajo potem dober učinek v pooperativnem obdobju in s tem zmanjšajo porabo opioidnih sredstev in ostalih analgetikov. Pri analizi strokovne literature smo ugotovili, da pri pacientu po operaciji nosu povzroča hudo bolečino nosna tamponada, a ne le ob vstavitvi, temveč tudi po odstranitvi tamponov. Bolečina je tudi manjša pri uporabi kombinacije pregabalina in deksametazona. S tem je zmanjšana uporaba ostale opioidne terapije. Tudi infuzija esmolola zmanjša bolečino v prvih treh urah po operaciji. Najpogosteje uporabljeni bolečinski lestvici za ocenitev akutne pooperativne bolečine po obraznem posegu sta VAS in NRS.
Keywords: Diagnosticiranje zloma nosne kosti, plastična in rekonstruktivna kirurgija nosu, komplikacije po zlomu nosne kosti, poškodba nosu, obvladovanje bolečine po operaciji nosu, rinoplastika.
Published: 05.10.2018; Views: 1423; Downloads: 114
.pdf Full text (1,05 MB)

3.
Ostanki ptic v arheoloških izkopaninah v Blatni Brezovici
Janja Javornik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo proučevali ostanke ptic z arheološkega najdišča Blatna Brezovica. Koliščarska naselbina Blatna Brezovica je živela približno od 3500 do 3330 pr. Kr., ko se končuje mlajša kamena in začenja bakrena doba. Osnovni cilji diplomske naloge so bili: najprej iz kostnega determiniranega materiala ptic razbrati morebitne artefakte in kosti, ki sodijo v gnezditveno obdobje ptic ter ugotoviti, kakšna je ekološka oznaka in gnezditveni status ptic z najdišča, rekonstruirati okolje ter ugotoviti pomen ptic za človeka. Na območju arheološkega najdišča koliščarske naselbine Blatna Brezovica je bilo v letih 2003 in 2004 izkopanih 2091 ptičjih kosti ali njihovih fragmentov. Pri tem so anatomsko in taksonomsko prepoznali 682 kosti, ki so pripadale 13 vrstam: Bucephala clangula, Aythya fuligula, Mergus cf. merganser, Anas crecca, Fulica atra, Phalacrocorax carbo, Podiceps cristatus, Podiceps ruficollis, Podiceps cf. grisegena, Larus canus, Hirundo rustica, Strix aluco, Ardea cinerea. Od tega so 117 kostnih ostankov prepoznali le do družine Anatidae indet., 1 kostni ostanek do rodu Anser sp. in 1 primerek do rodu Cygnus sp. Pri tem domnevajo, da gre za kostno akumulacijo kuhinjskih ostankov koliščarjev, iz pogostosti vrst sklepajo na preferenco koliščarjev do posameznega plena. Zato je rekonstrukcija okolja omejena na lovni habitat koliščarjev. Iz današnjih ekoloških zahtev ptic sklepamo, da je bil v bližini kolišča biotop s stoječo vodo, s pelaškim in litoralnim območjem, kjer je bila globina v jezeru ponekod do več metrov. Na kopnem se je razprostirala odprta pokrajina s travišči in gozdovi.
Keywords: ostanki ptic, ptičje kosti, avifavna, habitat, koliščarska naselbina, arheološke izkopanine, artefakti, medularno kostno tkivo, Blatna Brezovica, Ljubljansko barje
Published: 21.06.2016; Views: 539; Downloads: 64
.pdf Full text (5,09 MB)

4.
PRVA POMOČ PRI ZLOMIH
Aljaž Ferleš, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena prva pomoč pri osebah, ki so utrpele zlom kosti. Namen tega diplomskega dela je predstaviti ter opisati zlome, specifiko njihove oskrbe, jih razdeliti po telesnih regijah, predstaviti posebnosti in zaplete ter razlike med profesionalno in laično pomočjo. Pri pisanju diplomske naloge smo uporabili deskriptivno metodo dela. S pomočjo zbrane strokovne literature, ki je bila skrbno analizirana ter predelana smo najnovejša spoznanja prikazali v strukturni obliki. Predstavili smo vzroke za nastanek zlomov, različne mehanizme, ki vplivajo na nastanek poškodbe ter podrobneje opisali specifiko in oskrbo poškodovanca glede na mesto poškodbe. Ugotovili smo, da so zlomi ena izmed pogostejših poškodb, te pa se lahko pojavljajo v vseh starostnih obdobjih ne glede na spol. Zlomi se pogosteje pojavljajo pri osebah z osteoporotičnim obolenjem, pri otrocih, kjer so kosti mehkejše ter pri starostnikih, pri katerih so kosti šibkejše ter bolj toge. Poglavitni namen prve pomoči je pomoč nenadno oboleli ali poškodovani osebi, kjer laik zbere vse svoje znanje ter uporablja improvizirane metode dela.
Keywords: Skeletni sistem, kosti, zlomi, prva pomoč pri zlomih, nujna medicinska pomoč, imobilizacijski pripomočki.
Published: 07.12.2015; Views: 1271; Downloads: 302
.pdf Full text (1,87 MB)

5.
Projektni dnevi v vrtcu: SPOZNAVAMO NAŠE TELO
Tatjana Tomažič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Projektni dnevi v vrtcu: Spoznavamo naše telo je praktično zaključno delo, saj celotna naloga temelji na projektni nalogi. Namen diplomske naloge je otrokom na njim najbolj razumljiv in dojemljiv način predstaviti človeško okostje in z njim povezane naloge in funkcije. V teoretičnem delu diplomske naloge je najprej predstavljeno človeško okostje. Podrobno je opisana sestava človeškega okostja, njihove lastnosti in naloge ter pomena zdravega, varnega življenja za dobrobit naših kosti. V nadaljevanju smo opisali in opredelili način projektnega dela, posamezne etape, ter osnovne značilnost za tovrstno delo. V praktičnem delu diplomske naloge smo predstavili celoten projekt v obliki makropriprave ter pet mikropriprav za vsak dan posebej. Za vseh pet dni projekta, smo vsak dan posebej v mikropripravah opisali podroben postopek izvedbe, dnevne analize dela z osnovnimi ugotovitvami.
Keywords: okostje človeka, naloge kosti, skrb za zdravje, projektno delo, didaktična sredstva, raziskovanje, gibanje.
Published: 30.11.2015; Views: 1175; Downloads: 362
.pdf Full text (2,42 MB)

6.
Smektična A struktura v prisotnosti vsiljene upogibne deformacije
Uroš Jagodič, 2014, master's thesis

Abstract: Superprevodne kovine lahko delimo na dva tipa, ki jih karakteriziramo s tipičnimi razdaljami sistema. V analogiji lahko tudi za smektične tekoče kristale uvedemo podobno delitev. Smektike tipa I in tipa II ločimo s t. i. Ginzburgovim parametrom. V magistrski nalogi bomo preučevali odziv obeh tipov smektikov na vsiljeno upogibno deformacijo. Ta je v sistemu povzročena s t. i. strukturo ribje kosti na površini. Z naklonom brazd strukture vsiljujemo lokalne napetosti v sistemu, kar posledično vpliva na urejanje molekul tekočega kristala znotraj posamezne smektične plasti. V teoretični obravnavi problema zapišemo prosto energijo sistema s pomočjo Landau – de Gennesovega fenomenološkega pristopa. Prosto energijo bomo enodimenzionalno parametrizirali za primer strukture ribje kosti in zapisali Euler – Lagrangeovi enačbi, ki ju rešujemo numerično. Raziskali bomo odziv smektikov tipa I in tipa II na vsiljeno upogibno deformacijo znotraj strukture ribje kosti.
Keywords: tekoči kristali, smektična A faza, topološki defekti, struktura ribje kosti, Ginzburgov smektični parameter, smektiki tipa I in tipa II
Published: 09.10.2014; Views: 1411; Downloads: 108
.pdf Full text (2,55 MB)

7.
ANATOMSKE IN MORFOMETRIČNE LASTNOSTI SKELETA CIKOVTA, TURDUS PHILOMELOS (BREHM, 1831)
Jasna Potisk, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene glavne anatomske in morfometrične lastnosti skeleta cikovta, Turdus philomelos. Okostje je razdeljeno na osni skelet z lobanjo, hrbtenico in prsnim košem, privesni skelet s plečnim obročem in perutjo ter skelet medeničnega obroča in medeničnih okončin. Pripravili smo slikovno gradivo, kjer so posamezne kosti predstavljene na fotografijah v različnih legah in opremljene s poimenovanjem izbranih anatomskih značilnosti v strokovnem in slovenskem jeziku. Prav tako smo z uporabo kljunastega merila naredili meritve kosti petih skeletov cikovta. Rezultate predstavljamo v tabelah, slikovno pa so prikazani tudi merilni parametri.
Keywords: cikovt, skelet, anatomske in morfometrične značilnosti, meritve kosti, terminologija
Published: 04.01.2013; Views: 959; Downloads: 152
.pdf Full text (6,66 MB)

8.
KAKOVOST ŽIVLJENJA Z DISEMINIRANIM PLAZMOCITOMOM V OBDOBJU ZDRAVLJENJA Z BIOLOŠKIM ZDRAVILOM BORTEZOMIB
Mojca Hentak, 2012, master's thesis

Abstract: Diseminirani plazmocitom je neozdravljiva maligna krvna bolezen, za katero je značilno nenadzorovano razmnoževanje posebne vrste limfocitov vrste B, ki so že skoraj dosegli zrelost plazmatke v kostnem mozgu. Klinična slika je posledica odpovedi kostnega mozga, razraščanja plazmocitomskih celic in razgradnje okostja. Bolezenske težave, ki se pojavljajo ob tem, so slabokrvnost ali anemija, bolečine v kosteh, ponavljajoče bakterijske okužbe in ledvično odpovedovanje. Zdravljenje je raznoliko in dolgotrajno. Bortezomib je učinkovito in varno biološko zdravilo, s katerim v Sloveniji zdravimo vse več pacientov z diseminiranim plazmocitomom in z zdravljenjem začenjamo vse bolj zgodaj, ker tako izboljšamo njegovo učinkovitost. Raziskovalna metodologija: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji raziskovanja z metodo zbiranja podatkov, kjer smo uporabili anketni vprašalnik zaprtega tipa. Sodelovalo je 36 pacientov (17 moških in 19 žensk) z diseminiranim plazmocitomom na terapiji z bortezomibom. Vse zbrane podatke smo statistično obdelali s programom SPSS 18.0 (SPSS Inc, Chicago, IL) in jih prikazali s pomočjo tabel, izdelanih s pomočjo programa Microsoft Office Word. Rezultati: Z raziskavo dobljeni rezultati potrjujejo, da se pri pacientih v zelo visokem odstotku pojavlja skeletna bolečina, ki je najpogosteje lokalizirana v ledvenem delu hrbtenice in prisotna že pred začetkom zdravljenja z biološkim zdravilom bortezomib ter s strani pacientov opredeljena kot srednje huda bolečina. Posledično se pojavljajo tudi težave povezane z gibanjem in patološki zlomi kosti. Simptomi periferne nevropatije kot stranskega učinka zdravljenja se najpogosteje kažejo kot neprijeten občutek v dlaneh in/ali stopalih. Bolezen in njeno zdravljenje ovirata paciente pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti in aktivnosti v prostem času. Pri pacientih zajetih v raziskavo je prisoten strah pred poslabšanjem zdravstvenega stanja. Ob tem se najbolj bojijo hudih skeletnih bolečin in odvisnosti od drugih pri opravljanju osnovnih življenjskih aktivnosti. Sklep: Skeletna bolečina je najpogosteje lokalizirana v ledvenem delu hrbtenice. Posledično se pojavljajo tudi težave povezane z gibanjem in patološki zlomi kosti. Kakovost življenja pacientov z diseminiranim plazmocitomom je odvisna od uspešnosti zdravljenja. Manj kot je bolezen razširjena in bolj kot je uspešno zdravljenje, boljša je njihova kakovost življenja. Zaposleni v zdravstveni negi se pri vsakdanjem delu skupaj s pacienti srečujemo z različnimi problemi, ki jih poskušamo sproti reševati in tako prispevati h kakovosti njihovega življenja.
Keywords: Diseminirani plazmocitom, skeletna bolečina, težave povezane z gibanjem, patološki zlomi kosti, biološko zdravilo bortezomib, kakovost življenja.
Published: 21.11.2012; Views: 2051; Downloads: 454
.pdf Full text (3,45 MB)

9.
ANATOMSKE IN MORFOMETRIČNE LASTNOSTI SKELETA LESNE SOVE, STRIX ALUCO (LINNAEUS, 1758)
Daniela Slijepčević, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene osnovne anatomske in morfometrične značilnosti skeleta lesne sove. V začetku je splošni opis osteologije, sledi osteologija ptičev in splošne značilnosti lesne sove. Glavni del diplomske naloge predstavljajo fotografije in izvedene meritve kosti, katere so nastale na podlagi štirih skeletov lesne sove. Kosti posameznih delov skeleta so fotografirane v različnih legah ter izmerjene različne vrednosti. Meritve kosti so navedene v tabelah pod fotografijami. Na fotografijah so morfološke značilnosti opremljene z ustrezno terminologijo v latinskem jeziku. Izpostavljamo, da v slovenskem jeziku problematika ni ustrezno obdelana.
Keywords: lesna sova, osteologija, skelet, kosti, meritve, terminologija.
Published: 12.06.2012; Views: 1639; Downloads: 183
.pdf Full text (14,32 MB)

10.
Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica