| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Korozijska hitrost biokompatibilnih kovinskih materialov z dodatkom agresivnih ionov v umetni slini
Jernej Gaberc, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje študijo korozijske hitrosti biokompatibilnih kovinskih materialov, super nerjavnega jekla AISI 316L in titanove zlitine Ti90Al6V4, z dodatkom agresivnih ionov v umetni slini. Vzorca teh dveh zlitin smo pri konstantni temperaturi, 37°C, imeli potopljene v umetno slino in druge medije, ki so vsebovali naraščajoče koncentracije fluoridnih in kloridnih ionov. Zadnji dve pripravljeni raztopini smo s HCl umerili na pH = 4,5, ker je to pH plaka. Meritve smo izvajali s pomočjo gravimetrične metode, predhodno pa smo jih pasivirali 24, 48, 72 in 96 ur. Rezultati kažejo, da so izgube mas pri obeh materialih v umetni slini in raztopinah, katerim smo dodali samo agresivne ione iz NaCl in NaF zelo majhne, saj se spreminjajo šele na petem decimalnem mestu. Njihove korozijske hitrosti so bile tudi posledično nizke. Večinoma te na začetku naraščajo, po določenem času pa zaradi nastanka zaščitne oksidne plasti na površini vzorcev padajo. Po dodatku HCl, kar je vplivalo na koncentracijo kloridnih ionov in spremembo pH na 4,5, je korozija titanove zlitine močno narasla. Korozijska hitrost je bila v primerjavi z ostalimi raztopinami neprimerljivo višja in tudi masa vzorca se je spreminjala že na tretjem decimalnem mestu. Korozijska hitrost nerjavnega jekla je v teh raztopinah tudi narasla, vendar manj kot za titanovo zlitino.
Keywords: korozijska hitrost, gravimetrična metoda, biokompatibilne kovine, agresivni ioni
Published: 04.10.2018; Views: 395; Downloads: 40
.pdf Full text (1,73 MB)

2.
Inhibicijska učinkovitost mešanic neionske-ionske površinsko aktivne snovi v agresivnem mediju
Klara Jezernik, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela smo želeli ugotoviti, kako delujejo mešanice površinsko aktivnih snovi v agresivnem kislem mediju. Pri tem so mešanice površinsko aktivnih snovi delovale kot kislinski inhibitorji. Ker nas je zanimalo, kako vplivajo koncentracije inhibitorjev v mešanicah, smo spreminjali njihova razmerja v raztopinah agresivnega medija. Vsaka mešanica inhibitorjev je vsebovala neionsko površinsko aktivno snov (oktil fenol etoksilat) in površinsko aktivno snov ionskega tipa (HTAB ali SDS). Poskuse smo izvedli na vzorcih nerjavnega jekla, katere smo predhodno ustrezno pripravili. Pri eksperimentalnem delu smo uporabili gravimetrično analizo, ki je zajemala tehtanje vzorcev pred in po izpostavitvi neinhibirani ali inhibirani raztopini agresivnega medija. Na nekaterih vzorcih so bile poškodbe, nastale po izpostavitvi neinhibirani ali inhibirani raztopini agresivnega medija dobro vidne, druge manj, zato smo njihovo površino analizirali tudi pod mikroskopom. Za potrditev adsorpcije in tvorbo zaščitnega sloja na površini vzorcev smo uporabili infrardečo spektroskopijo s Fourierjevo transformacijo na oslabljeni totalni odboj (ATR-FTIR). Mešanice neionske-kationske površinsko aktivne snovi so bile učinkovitejše v smislu inhibicije kot mešanice neionske-anionske površinsko aktivne snovi. Inhibicijska učinkovitost mešanic PAS je naraščala z višanjem koncentracije neionskega inhibitorja. Rezultati potrjujejo, da so lahko mešanice površinsko aktivnih snovi bolj učinkovite kot samostojni inhibitorji, vendar je učinkovitost odvisna od narave preiskovanega sistema.
Keywords: mešanice površinsko aktivnih snovi, korozija, inhibicija korozije, korozijska hitrost, sinergistični parameter
Published: 14.09.2017; Views: 924; Downloads: 139
.pdf Full text (2,37 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica