| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VPLIV MIKROBIOLOŠKIH PRIPRAVKOV NA RAST ORHIDEJ IZ RODU Phalaenopsis sp.
Nika Lichteneger, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Tehnologija efektivnih mikroorganizmov (EM, angl. effective microorganisms) uporablja kombinacijo več vrst kultur živih mikroorganizmov, ki so bili izolirani iz naravnih rodovitnih tal. Namen diplomskega dela je proučiti vpliv uporabe koristnih mikroorganizmov (EM-tehnologije) na električno prevodnost in pH-vrednost izcedka hranilne raztopine ter morfološke lastnosti orhidej iz rodu falenopsis. V raziskavo, ki je potekala v podjetju Ocean Orchids, d. o. o., smo vključili štiri sorte orhidej rodu falenopsis ('Brisbane Anthura', 'Anthura Cambridge', 'Anthura Montreux' ter 'Anthura Washington'). Uporabili smo tri različna EM-sredstva (EM Multy Grower®, EM Naturalny Aktiwny® in EM-5®). Uporaba mikrobioloških pripravkov je značilno znižala povprečno vrednost električne prevodnosti izcedka hranilne raztopine in njegovo pH-vrednost le pri sorti 'Anthura Cambridge'. Prav tako je uporaba EM-pripravkov značilno vplivala na določene morfološke lastnosti rastlin, vendar je bil učinek odvisen od sorte. Pri sorti 'Anthura Cambridge' se je značilno znižala sveža masa listov. Pri sortah 'Brisbane Anthura' in 'Anthura Washington' je uporaba EM-pripravkov značilno znižala vsebnost suhe snovi korenin, pri sortah 'Anthura Cambridge' in 'Anthura Montreux' se je značilno znižala suha snov listov.
Keywords: koristni mikroorganizmi, Phalaenopsis sp., rast, morfološke lastnosti
Published: 31.08.2018; Views: 341; Downloads: 63
.pdf Full text (1,94 MB)

2.
Vpliv laktobacilov na zdravje: sistematični pregled literature
Sergej Obran, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Naše zaključno delo se je osredotočilo na rod Lactobacillus in na izpostavitev morebitnih vplivov le-teh na zdravje. Laktobacili uporabljajo mlečno-kislinsko vretje za izdelavo potrebne energije in so naravno prisotni v našem črevesju. Umirjajo vnetja, preprečujejo okužbe in razrast nevarnih mikroorganizmov v našem prebavnem traktu. Uničujejo in preprečujejo nastanek zobne gnilobe ter okužbe s strani nevarnih mikroorganizmov. Vendar ne vplivajo samo na prebavni trakt, temveč tudi na našo psiho, saj dokazano umirjajo in blažijo stresni odziv. Tudi kožne bolezni niso izvzete iz obsega delovanja laktobacilov, saj preprečujejo naselitev nevarnih mikroorganizmov na koži, pomirjajo razdraženo kožo, pospešujejo celjenje in preprečujejo okužbe ran na koži. Pri revmatičnih boleznih pomagajo uravnavati vnetne dejavnike v krvi in blažijo bolečino sklepov. Zasledimo jih tudi pri preprečevanju okužb dihal, ki so posebej nevarna med otroci, starostniki in kroničnimi bolniki. Na področju vaginalnega zdravja so močno zastopani kot del zdrave mikrobiološke kulture nožnice in preprečujejo okužbe z raznimi bakterijami, nekatere raziskave pa jih omenjajo kot možno zdravilo proti okužbi z virusom HIV. Raziskave o laktobacilih pokrivajo mnoga področja, so dokazano koristni in nepogrešljivi pri zdravem načinu življenja.
Keywords: koristni mikroorganizmi, lajšanje simptomov, prebava, zdravstvena nega, mikrobiom, laktobacil, zdravje
Published: 27.09.2018; Views: 363; Downloads: 124
.pdf Full text (1,09 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica