| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
PLOSKOVNO BREZKONTAKTNO MERJENJE TEMPERATURE
Jožef Plavec, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je opisana izgradnja in delovanje ploskovnega merilnika temperature. Ta merilnik temperature se bo uporabljal za zajem temperaturnih slik elektronskih vezij. Za merjenje temperature je bil uporabljen brezkontaktni infrardeči (IR) merilnik temperature. Opisano je delovanje in uporaba takih merilnikov. Izdelan je bil krmilni sistem za premikanje dvoosnega koordinatnega pogonskega sistema. Ta krmilni sistem temelji na Atmel-ovem mikrokrmilniku in integriranem vezju za kontrolo koračnih motorčkov podjetja Texas Instruments. Za ta krmilni sistem se je napisala programska koda. Za vodenje, prikaz in shranjevanje meritev, je bil izdelan uporabniški vmesnik za osebni računalnik.
Keywords: merjenje temperature, infrardeče, senzorji, koordinatni sistem, koračni motor, računalniški vmesnik
Published: 20.09.2010; Views: 2313; Downloads: 216
.pdf Full text (1,90 MB)

3.
IZDELAVA IN VODENJE VEČNAMENSKEGA TRIOSNEGA CNC STROJA
David Javor, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali z izdelavo in vodenjem večnamenskega CNC stroja. Celoten sistem sestoji iz koračnih motorjev, senzorjev, močnostnega dela in napajalnika. Za praktičen prikaz so uporabljeni trije koračni motorji za XYZ gibanje ter model CNC stroja. Uporabljen protokol za dvosmeren prenos informacij od krmilnega do močnostnega dela je LPT port. Krmilni del predstavlja vmesnik z integriranim vezjem (TB6560HQ), ki ima integriran prožilni del za PWM regulacijo in močnostni del s H-mostičom, ki spreminja smer in jakost toka skozi navitje koračnih motorjev in jim daje dovolj navora za poganjanje osi. Vse procese pa upravlja računalnik oz. programski opremi Mach3 in EMC2, ki sta tudi uporabljeni pri profesionalnih maksimiziranih strojih. Model večnamenskega stroja je skonstruiran s programskima paketoma CoCreate modelling, CoCreate Drafting in sestavljen s pomočjo aluminijastih profilov in trapeznih vreten, saj so cenovno ugodnejša, vendar manj točna od krogelnih vreten.
Keywords: koračni motor, senzorji, krmilna in močnostna enota, programska paketa MACH3 in Ballbar, CNC konstrukcija
Published: 23.05.2012; Views: 3164; Downloads: 688
.pdf Full text (4,80 MB)

4.
AVTOMATIZACIJA POMIKA FOTOAPARATA
Tine Lenart, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje sistem za natančno pomikanje kamer in fotoaparatov. Namen projekta je bil izdelati napreden fotografski in snemalni pripomoček, s katerim je med drugim možno izdelati ''time - lapse'' fotografijo v gibanju. Sistem je opremljen s koračnim motorjem in inkrementalnim dajalnikom ter mikrokrmilnikom podjetja Atmel. Motor poganja drsnik prek zobnika in zobate letve. Sistem nam omogoča tudi samodejno proženje fotoaparata. V nalogi je predstavlejn mehanizem za prenos, delovanje posameznih elektronskih komponent in program za mikrokrmilnik.
Keywords: drsnik, fotoaparat, koračni motor, mikrokrmilnik
Published: 26.11.2012; Views: 1176; Downloads: 80
.pdf Full text (10,17 MB)

5.
MIKRORAČUNALNIŠKI KRMILNIK KORAČNEGA MOTORJA
Aleksander Filipovič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje izdelavo sekvenčnega vezja, ki je bilo realizirano z mikrokrmilnikom. V diplomi so predstavljeni tudi odprtokodna platforma Arduino in koračni motorji. V diplomskem delu je bil izdelan dvižni mehanizem, krmiljen s pomočjo računalnika ali tipk na vezju. Kot krmilni sistem je uporabljena mikrokontrolna platforma Arduino Mega 2560. Izdelano mikrokrmilno vezje krmili bipolarni koračni motor in sicer v polnokoračnem načinu. Ta koračni motor premika objekt vzdolž linearnega vodila na različne položaje po določenem, vnaprej predvidenem protokolu. Tovrstno vezje je bilo izbrano, ker ga je moč enostavno in hitro prilagoditi.
Keywords: sekvenčno vezje, mikrokrmilnik, Arduino, koračni motor
Published: 14.06.2013; Views: 1571; Downloads: 426
.pdf Full text (4,26 MB)

6.
KRMILJENJE SISTEMA ZA VARJENJE S PAMETNO KAMERO
Primož Petrovič, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo predstavili razvoj krmiljenja sistema za varjenje s pomočjo pametne kamere. Opisali smo sisteme strojnega vida, industrijskih krmilj in avtomatizacijo proizvodnje varilnih sistemov. S pomočjo pametne kamere smo naredili program, ki nam omogoča zaznavanje in merjenje utora na varilni površini. Podatke o utoru smo preko povezave TCP/IP prenesli na programabilni logični krmilnik, s katerim smo krmilili koračne motorje. Koračni motorji usmerjajo varilno pištolo tako, da ta precizno sledi utoru, ki ga zajema pametna kamera. V nalogi so predstavljene tudi omejitve in možnosti nadaljnjega razvoja sistema.
Keywords: sistem za varjenje, robotsko varjenje, pametna kamera, strojni vid, avtomatizacija, programabilni logični krmilnik, krmilje, koračni motor
Published: 30.11.2015; Views: 1124; Downloads: 140
.pdf Full text (2,80 MB)

7.
NAPRAVA KINECT KOT 3D OPTIČNI PREBIRNIK
Sašo Zemljič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo poceni izvedbo 3D optičnega prebirnika predmetov, s pomočjo senzorja Kinect za Xbox 360 in motorizirane vrtljive podlage, ki smo jo izdelali za ta namen. Med potekom dela smo se seznanili z delovanjem senzorja Kinect in proučili delovanje koračnih motorjev. Za krmiljenje koračnega motorja smo zasnovali in izdelali krmilno enoto, za gradnjo 3D modela optično prebranega predmeta pa smo uporabili toge in netoge transformacije globinskih slik.
Keywords: globinske slike, poravnava globinskih slik, 3D model, Kinect, koračni motor
Published: 18.09.2013; Views: 1347; Downloads: 151
.pdf Full text (2,26 MB)

8.
MIKROKRMILNI SISTEM ZA NADZOR POMIKA DIGITALNEGA FOTOAPARATA
Matej Magdič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo izdelali mikroračunalniško krmiljen sistem za fotografiranje in snemanje. Izdelali smo digitalno krmiljeno linearno vodilo, nanj namestili voziček, na katerega smo pritrdili zrcalno-refleksni fotoaparat. Sistem nam omogoča ročni in avtomatski način pomikanja vozička po vodilu. Za krmiljenje smo uporabili mikroračunalniško ploščo Ready for AVR, zasnovano na mikrokrmilniku ATmega 16. Mehanski pomik pa smo izvedli s pomočjo unipolarnega koračnega motorja, ki ga krmilimo kot bipolarnega. Voziček krmili večji motor (motor 1), ki je nameščen na 120 cm dolgem vodilu in nam omogoča pomik vozička levo ali desno po njem. Sistem samodejno ostri in proži fotoaparat, ki je pritrjen na vozičku, z možnostjo zasuka 360˚. Za zasuk fotoaparata skrbi manjši unipolarni koračni motor (motor 2), ki je pritrjen na samem vozičku vodila.
Keywords: fotoaparat, digitalno krmilje, koračni motor
Published: 06.11.2015; Views: 606; Downloads: 57
.pdf Full text (3,01 MB)

9.
IZDELAVA TISKALNIKA 3D
Lovro Brdnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo analizira trenutno stanje 3D tiskalnikov na trgu. Prikazan je razvoj in principi delovanja 3D tiskalnikov. Predstavljeni so tipi 3D tiskalnikov, njihove prednosti in slabosti. Podrobneje je predstavljena zgradba in delovanje koračnih motorjev. Opravljene so meritve koračnih motorjev. Opisana je programska oprema za rokovanje s 3D tiskalniki in komponente, ki jih potrebujemo za izdelavo. Diploma se oklepa vprašanja, ali je izdelava 3D tiskalnika bolj ekonomična kot pa naložba v že končani produkt.
Keywords: 3D tiskalnik, koračni motor, izdelava 3D tiskalnika, meritev parametrov koračnega motorja
Published: 30.10.2015; Views: 1341; Downloads: 457
.pdf Full text (4,80 MB)

10.
Modeliranje in vodenje hibridnega koračnega motorja
Gašper Pavlič, 2016, diploma project paper

Abstract: Prvi del projekta zajema razložitev delovanja hibridnega koračnega motorja, njegovih lastnosti ter izpeljavo matematičnega modela. V drugem delu so predstavljene metode določanja parametrov motorja, v zadnjem delu pa sta predstavljena verifikacija modela in odzivi.
Keywords: Hibridni koračni motor, modeliranje, vodenje, določanje parametrov hibridnega koračnega motorja, model hibridnega koračnega motorja, odzivi hibridnega koračnega motorja.
Published: 22.03.2017; Views: 560; Downloads: 111
.pdf Full text (1,11 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica