| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
EKOLOŠKA PRIDELAVA ŽIVIL V SLOVENSKEM PROSTORU
Sašo Panić, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Ekološko kmetijstvo se je na osnovi biološkega razumevanja medsebojnih povezav v kmetijstvu razvilo v celosten koncept kmetijskega gospodarjenja, ki si v sozvočju z naravo prizadeva za čim bolj sklenjen krogotok snovi in energije na kmetiji oziroma posestvu. Ekološki kmet zato prednostno izbira takšne ukrepe, s katerimi bo dosegel kar najboljšo pridelovalno zmožnost kmetije kot celote. Eden glavnih ciljev ekološkega kmetijstva oziroma bioproizvodnje je, da s pomočjo ekološke pridelave kot tudi s pazljivo predelavo živil, ki ohranja njihovo prehransko vrednost, proizvaja zdrava, visoko kakovostna živila za človeško prehrano. Ekološki kmetje pri svojem delu upoštevajo zakonitosti narave, ne uporabljajo kemičnih sintetičnih pesticidov in umetnih mineralnih gnojil ter gensko spremenjenih organizmov. Ekološko kmetovanje v Sloveniji pridobiva na pomenu tako pri kmetih, še bolj pa pri potrošnikih. V diplomski nalogi so predstavljeni različni vidiki ekološkega kmetijstva ter ostalih atributov, ki so povezani z bioproizvodnjo. Poudarek je predvsem na stanju ekološkega kmetijstva pri nas, podrobno pa je opisana tudi problematika prehoda iz konvencionalnega v ekološko kmetijstvo. V okviru tematike diplomskega dela je bila obiskana tudi ekološko-turistična kmetija Pri Lazarju v Zalogu, kjer so bile pridobljene informacije o preusmeritvi kmetije ter problemi, s katerimi se na kmetiji srečujejo. Na koncu so predstavljeni različni vidiki, med njimi tudi organizacijski in finančni ter možnosti izboljšanja obstoječega sistema.
Keywords: ekološko kmetijstvo, konvencionalno kmetijstvo, preusmeritveni načrt, ekološka živila, kontrola ekoloških kmetij, certifikacija, deklaracija
Published: 19.01.2011; Views: 2182; Downloads: 440
.pdf Full text (1,01 MB)

2.
EKOLOŠKE KMETIJE V OKOLICI SLOVENSKE BISTRICE
Sabina Stipanovič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Ekološko kmetovanje je način pridelave in reje, ki se vedno bolj uveljavlja in razvija. Pomeni trajnostni način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle in ne onesnažuje okolja, obenem pa zagotavlja sveža, okusna in lokalno pridelana živila. Veliko kmetovalcev se je za to obliko kmetovanja odločilo zaradi želje po drugačnosti, želje po boljšem načinu življenja ali zaradi nove tržne niše, hkrati pa tudi zaradi ekološke ozaveščenosti. V Sloveniji število ekoloških kmetij vztrajno narašča. Namen diplomske naloge je predstaviti bistvene značilnosti, prednosti in slabosti ekološkega kmetijstva ter na osnovi ankete opredeliti, opisati in analizirati ekološke kmetije v občini Slovenska Bistrica.
Keywords: Ekološko kmetijstvo, konvencionalno kmetijstvo, ekološke kmetije, Slovenska Bistrica
Published: 20.06.2016; Views: 529; Downloads: 97
.pdf Full text (2,26 MB)

Search done in 0.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica