| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 66
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
Nadzor kakovosti v proizvodnem procesu RRT v podjetju Impol FT d.o.o. : diplomsko delo
Urban Brglez, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Opisano je podjetje IMPOL FT d.o.o., njegova politika kakovosti ter zahteve standardov ISO 9001 in IATF 16494. Podrobneje je opisan nadzor kakovosti v proizvodnem procesu RRT ter podane so možnosti izboljšav.
Keywords: nadzor kakovosti, hladno valjanje, razrez pločevine, dimenzijske meritve, kontrola
Published in DKUM: 07.11.2023; Views: 363; Downloads: 41
.pdf Full text (4,28 MB)

2.
Visokonatančni laserski senzorski sistem v avtomatski merilni celici : diplomsko delo
Štefan Jakob Štrucl, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen razvoj koncepta, kot tudi rezultati izgradnje in programiranja laserskega senzorskega sistema merilne celice za avtomatizirano izvajanje meritev oblike ter stanja površin obdelovancev ali orodja, s pomočjo dveh odmičnih laserskih senzorjev proizvajalca SICK, serije OD5000. Zgrajena celica vsebuje štiričeljustno vpenjalno glavo, kamor vpnemo obdelovanec in fiksni ter premikajoč se senzor na linearnem vodilu. Tako vpenjalna glava kot linearno vodilo sta aktuirana s koračnimi motorji. S pritiskom na gumb se prične izvajati merilni algoritem, po katerem se določijo mere in stanje skeniranih površin testnega objekta. Naprave za kontrolo kakovosti, ki lahko merijo tako dimenzije kot stanje površin, so običajno velike in nemodularne. Merilna celica, opisana v nalogi, predstavlja namizno, modularno alternativo tovrstnim napravam.
Keywords: senzor, mehatronika, merilna tehnika, kontrola kakovosti, SICK
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 622; Downloads: 66
.pdf Full text (3,34 MB)

3.
Kontrola kakovosti spletne aplikacije s pomočjo ogrodij Cypress in Selenium ter njuna primerjava : diplomsko delo
Nebojša Bogosavljević, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Dan danes vidimo, da so spletne tehnologije in njeni produkti toliko napredovali v smislu vsebine, načina programiranja in velikosti projekta, da posameznik, ki dela na projektu, ne more predvideti, kako se bo neka zmožnost (angl. feature) obnašala pri uporabi, kako bo vplivala na celoten projekt, ali bo povzročala napake ter ali bodo vse ostale funkcionalnosti delovale kot prej. Ravno to je razlog, da podjetja ustvarjajo nove oddelke, ki se ukvarjajo samo s testiranjem produkta in novih zmožnosti. Takšne oddelke imenujemo oddelki za kontrolo kakovosti produkta oz. QA (angl. quality assurance). V diplomskem delu je opisan proces testiranja, postopek ustvarjanja avtomatskih testov, njihovi vplivi na delovni proces (angl. work-flow), postopek pisanja avtomatskih testov in razlika med ogrodji Cypress in Selenium. Pri pisanju avtomatskih testov bomo upoštevali vsa priporočena pravila (natančni testi brez nepotrebnih funkcionalnost, kratki testi, maksimizacija integracijskih testov).
Keywords: spletna stran, kontrola kakovosti, Cypress, Selenium
Published in DKUM: 28.06.2022; Views: 731; Downloads: 84  (1 vote)
.pdf Full text (2,58 MB)

4.
Digitalizacija v proizvodnji podjetja Dorninger Hytronics d.o.o. : diplomsko delo
Mitja Medved, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni različni načini, s katerimi podjetje Dorninger Hytronics d.o.o. digitalizira svojo proizvodnjo. Na tržišču je na voljo že mnogo programske opreme, ki tako ali drugače pomaga pri proizvodnih ter organizacijskih procesih z namenom izboljšav. Poudarek diplomskega dela je na programu Doku DHSI, ki predstavlja informacijsko središče proizvodnje. Gre za program, ki je nadgrajen na osnovi obstoječega informacijskega sistema. Zasnovan je bil s strani vodje proizvodnje s pomočjo delavcev v podjetju in implementiran v proizvodnjo s pomočjo podjetja Stroka d.o.o. V proizvodnji služi predvsem pregledu nad dogajanjem, planiranju, kontroli kakovosti ter izpisovanju raznih poročil. V okviru mojega dela v podjetju so bila za omenjen program izdelana preprosta navodila za uporabo, ki so skupaj s primerom uporabe ter predlogi za izboljšave predstavljena v diplomskem delu.
Keywords: Digitalizacija, vodenje proizvodnje, kontrola kakovosti, programska oprema, predlogi izboljšav
Published in DKUM: 13.10.2021; Views: 1270; Downloads: 139
.pdf Full text (4,40 MB)

5.
Razvoj kolorimetričnega senzorskega receptorja za zaznavanje biogenih aminov : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Gal Bjelovučić, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja razvoj kolorimetričnega senzorskega receptorja (KSR) za zaznavanje trimetilamina, ki skupaj z dimetilaminom in amonijakom tvori enega glavnih parametrov kakovosti hrane ‒ celokupni hlapni bazični dušik ali TVB-N (angl. total volatile basic nitrogen). KSR, ki smo ga razvili, je sestavljen iz izključno z živili združljivih materialov: indikatorja (izvleček vijoličnega korenja) in polimerne osnove (derivat celuloze), ki smo ju v obliki polimerne raztopine nanesli na nosilec iz PET-folije . Za spremljanje barvnih sprememb tako pripravljenega KSR smo pripravili zaprt sistem, ki posnema pogoje v živilski embalaži ter vanj s tehniko vzorčenja iz nezapolnjenega prostora nad vzorcem injicirali analit. Kolorimetrično detekcijo in RGB-analizo smo izvedli s pametnim telefonom in brezplačno dostopno aplikacijo Color Grab. Potrdili smo, da so optične lastnosti indikatorja odvisne od koncentracije trimetilamina in v izbranem koncentracijskem območju dobili barvno lestvico od rdeče-vijolične do temno sive barve. Ugotovitve diplomske naloge so dobro izhodišče za nadaljnje raziskave in izpopolnjevanje tako KSR kot tudi metode. Ker kolorimetrična detekcija s pametnim telefonom ne zahteva usposobljenega osebja in je veliko cenejša ter hitrejša od uveljavljenih instrumentalnih metod, ki se sicer uporabljajo za določanje biogenih aminov, ima ta metoda velik potencial na področju spremljanja kakovosti in varnosti hrane. Morebitna uporaba kolorimetričnih senzorskih receptorjev v sklopu pametnega pakiranja živil bi lahko znatno zmanjšala količino zavržene hrane.
Keywords: kolorimetrični senzorski receptor, biogeni amini, trimetilamin, kontrola kakovosti hrane
Published in DKUM: 22.09.2021; Views: 993; Downloads: 94
.pdf Full text (2,65 MB)

6.
Analiza zagotavljanja kakovosti v proizvodnem podjetju Sibo g d.o.o.
Bojana Radonić, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Spremljanje procesa je eden ključnih dejavnikov pri načrtovanju, obvladovanju in izboljševanju procesa in izdelka. Le s hitrim in učinkovitim ukrepanjem ter s prepoznavanjem vzrokov lahko preprečimo, da bi neustrezen proizvod prišel do odjemalca. Zato je razumevanje in izpolnjevanje pričakovanj predvsem pa zahtev kupcev najpomembnejše in najbolj učinkovito sredstvo poslovne uspešnosti. Želimo prikazati ključne dejavnike in pomen razvoja kakovosti v podjetju, kjer so največji izzivi pri zagotavljanju kakovosti tisti, ki jih ne vidimo v proizvodnih linijah in se pomikajo z veliko hitrostjo. Namen diplomskega dela je preveriti postopke tesnenja na različnih analizah kakovosti skozi postopek brizganja zapiralne embalaže v podjetju Sibo G. Na podlagi preverjenih postopkov ugotoviti, ali v podjetju prihaja do slabe kakovosti izdelkov in kako ključni so ustrezno nastavljeni brizgalni procesi stroja, da je proizvod v skladu z zahtevami, ki izhaja iz specifikacije risbe proizvoda.
Keywords: management kakovosti, zagotavljanje kakovostnih zahtev, zadovoljstvo kupca, izvajanje tesnenja embalaže, končna kontrola izdelka
Published in DKUM: 06.05.2021; Views: 1199; Downloads: 106
.pdf Full text (1,70 MB)

7.
Konstruiranje preizkuševališča rotacijskih stikal s kodirnikom : diplomsko delo
Dejan Krajnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan postopek konstruiranje preizkuševališča namenjenega končni kontroli rotacijskih stikal s kodirnikom. Najprej je opisano stikalo s kodirnikom, njegovi sestavni deli, ter funkcije ki jih opravlja. Sledi opis konstruiranja preizkuševališča po posameznih fazah, ter predstavitev rezultatov, kjer je tudi razloženo delovanje same naprave.
Keywords: Konstruiranje, preizkuševališče, rotacijsko stikalo, kontrola kakovosti
Published in DKUM: 22.05.2020; Views: 1105; Downloads: 95
.pdf Full text (3,11 MB)

8.
Kontrola kakovosti procesa mehanske obdelave prirobnic : diplomsko delo
Rok Antolin, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava problem kontrole kakovosti v proizvodnji prirobnic. V podjetju je namreč trenutna merska kontrola izvedena ročno, s pomočjo digitalnih pomičnih meril različnih velikosti. Rezultate meritev nato vpisujejo v predlogo, kjer jih lahko primerjajo s prejšnjimi rezultati in z maksimalnimi in minimalnimi dovoljenimi merami. V želji večje kakovosti izdelkov je potrebno merjenje nadgraditi z merilno napravo. Preden sem se lotil iskanja primerne merilne naprave, sem naredil analizo trenutnih razmer in obstoječega načina merjenja. Delo sem nato nadaljeval z iskanjem ustreznih rešitev ter pridobivanjem ponudb različnih ponudnikov, dobljene ponudbe pa nato medsebojno primerjal ter glede na določene kriterije izbral najustreznejšo rešitev. Na koncu bomo izbrano rešitev implementirali v proizvodni proces.
Keywords: kontrola kakovosti, nadzor procesa, prirobnica, merjenje dimenzij
Published in DKUM: 24.09.2019; Views: 1184; Downloads: 21
.pdf Full text (2,51 MB)

9.
Uporaba strojnega vida v proizvodnih procesih živilske industrije : magistrsko delo
Gregor Valek, 2019, master's thesis

Abstract: Na podlagi študija literature je v nalogi predstavljena uporaba strojnega vida v živilski industriji. Kot primer uporabe strojnega vida je bil razvit lasten programski sistem za brezkontaktno kontrolo kakovosti krompirja. Sistem je bil učen na manjši testni bazi fotografij. Sistem v proizvodnem procesu sortira krompir glede velikosti, hkrati pa prepoznava nepravilnosti, kot so mehanske poškodbe, gniloba in podobno. Z razvitim sistemom je mogoče na tri načine kontrolirati kakovost krompirja: preko naložene fotografije, preko naloženega videa ali preko kamere. Za vse načine kontrole krompirja so predstavljeni rezultati testiranja.
Keywords: strojni vid, proizvodni proces, živilska industrija, kontrola kakovosti, sortiranje
Published in DKUM: 11.02.2019; Views: 1582; Downloads: 232
.pdf Full text (4,52 MB)
This document has many files! More...

10.
Razvoj sistema za odkrivanje napak sintranih izdelkov z uporabo strojnega vida : diplomsko delo
Jakob Rebevšek, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema načrtovanje sistema kontrole s pomočjo strojnega vida. Iskali smo nepravilnosti na določeni vrsti sintranih proizvodov. Uporabili smo različni kameri in osvetlitvi ter v programskih okoljih Omron in National Instruments razvili sistema, ki poškodovane kose uspešno prepoznata. Rezultate testiranj smo analizirali in podali ugotovitev, kateri izmed sistemov bi bil boljši za industrijsko uporabo. Programska oprema podjetja National Instruments se je izkazala za boljšo – z njo smo pravilno ovrednotili vse obravnavane slike.
Keywords: sintranje, strojni vid, kontrola kakovosti
Published in DKUM: 11.09.2018; Views: 1763; Downloads: 159
.pdf Full text (2,56 MB)

Search done in 26.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica