| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Uporaba oralne kontracepcije kot dejavnik tveganja za nastanek raka na materničnem vratu
Tia Zagernik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Rak materničnega vratu (RMV) še vedno predstavlja pogosto vrsto malignih obolenj pri ženskah, kljub učinkovitemu programu presejanja v Sloveniji in po svetu. Dejavnik tveganja, ki lahko povzroči RMV, je poleg humanih papiloma virusov (HPV) še uporaba oralne hormonske kontracepcije (OHK). Namen zaključnega dela je razložiti mehanizem delovanja OHK kot dejavnik tveganja za nastanek predrakavih ali rakavih sprememb materničnega vratu ter opisati pomen zdravstvene vzgoje na področju preprečevanja RMV in svetovanje medicinske sestre pri izbiri kontracepcijske metode. Metode: Uporabili smo deskriptivno in komparativno metodo dela, metodo kompilacije in analizo vseh v raziskavo vključenih virov, ki smo jih iskali v različnih podatkovnih bazah, in sicer: PubMed, Medline, CINAHL ter COBISS.SI. Zastavili smo si vključitvena in izključitvena merila glede na postavljeno raziskovalno vprašanje in predstavili potek sistematičnega iskanja in pregleda virov s PRISMA modelom. Rezultati: Pregledali in analizirali smo 17 člankov, objavljenih v angleškem jeziku. Na podlagi omenjenih je bilo mogoče ugotoviti, da dolgotrajna uporaba OHK (≥5 let), ob sočasni okužbi s HPV, povečuje verjetnost za nastanek sprememb materničnega vratu, povezanih z visoko rizičnimi onkogenimi HPV. OHK je lahko tudi samostojni dejavnik tveganja, povezan z malignimi spremembami materničnega vratu, vendar verjetno posredni (več okužb s HPV). Razprava in sklep: Uporaba OHK velja za varno in učinkovito metodo kontracepcije, vendar le ob doslednem vodenju in pravilni uporabi. Medicinska sestra je dolžna izvajati zdravstveno vzgojo žensk o možnostih učinkovite preventive pred nastankom RMV in svetovati pri izbiri kontracepcije z edukacijo o prednostih in slabostih določene metode.
Keywords: kombinirana oralna kontracepcija, progestogenska oralna kontracepcija, dejavnik tveganja, rak materničnega vratu, zdravstvena vzgoja
Published: 24.03.2021; Views: 415; Downloads: 277
.pdf Full text (1,40 MB)

2.
Znanje študentov zdravstvene nege o varni spolnosti in promocija le-te
Ines Confidenti, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Starost mladostnikov, ki se odločijo za prvi spolni odnos, se z leti niža, kar ob nepravilni informiranosti s seboj prinese spolno prenosljive bolezni in neželene nosečnosti. Da bi to preprečili, je pomembno, da se mladostnike o tveganem spolnem življenju informira in da se jim poda zanesljive, preverjene in relevantne informacije o varni spolnosti. V prvi vrsti je to naloga zdravstvenih delavcev in študentov zdravstvene nege, ki morajo za uspešno promocijo varne spolnosti imeti ustrezno znanje.
Keywords: varna spolnost, kontracepcija, spolno prenosljive bolezni, mladostniki
Published: 07.10.2020; Views: 287; Downloads: 102
.pdf Full text (861,09 KB)

3.
Promocija zdrave in odgovorne spolnosti med mladostniki
Kaja Kompare, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Diplomska naloga govori o promociji zdrave in odgovorne spolnosti med mladostniki. Raziskovalna metodologija in metode: Raziskava, ki sem jo opravila temelji na kvantitativni metodologiji. Inštrument empiričnega dela je bil anketni vprašalnik, ki je vseboval 13 anketnih vprašanj. Razdelila sem 100 anketnih vprašalnikov. Število 100 smo izbrali za lažjo preglednost in procentualni izračun. Vsi vrnjeni vprašalniki so bili izpolnjeni pravilno. Podatki so bili statistično obdelani v računalniškem programu Excel ter ponazorjeni z grafi v programu Word. Rezultati: K naši raziskavi je s sodelovanjem pripomoglo 100 mladostnikov starih med 15 in 19 let. Od tega je 80% anketiranih že spolno aktivnih. S temo varne in odgovorne spolnosti se največkrat prvič srečajo v šolah in doma. V šoli se je prvič seznanilo z omenjeno temo 59%, doma pa 32% anketiranih. 71%, kar je večina mladih, ki smo jih anketirali, meni, da se zaveda posledic, ki jih lahko prinaša neodgovorna spolnost. Na to kaže tudi to, da se 80% od spolno aktivnih anketirancev redno zaščiti med spolnim odnosom. Diskusija in zaključek: Večina mladih, ki smo jih anketirali je s svojim znanjem in možnostjo dostopa do informacij o varni spolnosti zadovoljna. 59% anketiranih je že prisostvovalo pri učenju in promociji zdrave in odgovorne spolnosti. To pomeni, da malo manj kot polovica anketiranih mladih še nikdar ni prisostvovala pri takšni promociji, da bi bilo nujno vključiti promocijo zdrave in odgovorne spolnosti kot obveznost v mladostnikovo življenje, pa naj bo to v šoli, sistematskem pregledu ali kje drugje, kamor najstnik zagotovo zaide. S tem bi ozaveščenje glede pomembnosti odgovorne spolnosti med mladimi še povečali.
Keywords: spolna vzgoja, poučevanje, kontracepcija, varstvo reproduktivnega zdravja, obdobje mladostništva. 
Published: 15.11.2019; Views: 658; Downloads: 139
.pdf Full text (1,01 MB)

4.
OZAVEŠČENOST ŽENSK O NUJNI KONTRACEPCIJI
Ljiljana Ostojić, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Spolnost brez ustrezne zaščite predstavlja veliko nevarnost za nezaželeno nosečnost. Namen diplomskega dela je predstaviti nujno kontracepcijo in z raziskavo ugotoviti, ali so ženske seznanjene s to vrsto kontracepcije in njenim mehanizmom delovanja. Raziskovalna metodologija: Uporabili smo deskriptivno metodo raziskovanja za teoretična izhodišča. V raziskovalnem delu smo uporabili kvantitativno metodo dela in pridobili podatke z anonimnim anketnim vprašalnikom, ki je vseboval 15 vprašanj zaprtega tipa. Vzorec je vključeval 30 naključno izbranih žensk v rodni dobi. Rezultati: Rezultati so pokazali, da ženske poznajo menstruacijski ciklus in vedo, kdaj je največja možnost zanositve. Kar 70 % anketirank je mnenja, da so dobro ozaveščene in da poznajo nujno kontracepcijo, medtem ko odgovori prikazujejo nekoliko drugačno sliko. Le 47 % jih je pravilno definiralo, kaj je nujna kontracepcija. Pomanjkljivo znanje se kaže kot pomanjkanje znanja glede točnega časovnega okvirja jemanja nujne kontracepcije in njenega mehanizma delovanja. Sklep: Kljub večinskem zavedanju in poznavanju te vrste kontracepcije še vedno obstajajo ženske, katerih znanje je okrnjeno in nam mora biti mar za njihovo osveščenost. Samo ozaveščene ženske, ki bodo imele pravilne informacije, bodo lahko na njihovi podlagi oblikovale svoje mnenje in se pravilno odločile v primeru nezaščitenega spolnega odnosa.
Keywords: Postkoitalna kontracepcija, informiranost, znanje, nezaščiteni spolni odnosi, nosečnost.
Published: 13.07.2015; Views: 814; Downloads: 125
.pdf Full text (904,63 KB)

5.
Spolno vedenje in uporaba kontracepcije med srednješolci v severovzhodni Sloveniji
Igor But, Sabina Blažević, Maja Dorič, Maruša Jelenc, Martina Špilak, Maja Pakiž, 2011, original scientific article

Abstract: Izhodišča: Starost pri prvem spolnem odnosu je čedalje nižja, kar je verjetno posledica lažnega občutka zrelosti srednješolcev in tudi vpliva različnih medijev. Namen te raziskave je preučevanje oblik spolnega vedenja in ozaveščenosti o kontracepciji med srednješolci nekaterih večjih mest severovzhodne Slovenije. Metode: Raziskavo smo izvedli z anketiranjem srednješolcev od aprila do junija 2009 na devetih srednjih šolah v Mariboru, Murski Soboti, Slovenj Gradcu in na Ravnah na Koroškem. Anketirali smo gimnazijke in gimnazijce ter dijakinje in dijake srednjih zdravstvenih šol. Ankete so bile izpolnjene v času razrednih ur, pri izpolnjevanju pa je bila zagotovljena anonimnost in intimnost. Podatke smo obdelali s statističnim programom SPSS 13.0. Rezultati: Razdelili smo 5456 vprašalnikov, vrnjenih pa je bilo 4415 vprašalnikov (80,9 %), za končno analizo je bilo primernih 4184. Vprašalnike je izpolnilo 1426 dijakov (34,1 %) in 2758 dijakinj (65,9 %). Povprečna starost vseh anketirancev je bila 16,8 ± 1,2 let. Povprečna starost se med dijaki in dijakinjami ni razlikovala. Vaginalni spolni odnos je že imelo 53,0 % anketirancev. Starost, pri kateri je imela polovica mladih že spolne odnose, je 17,0 let. Oralni spolni odnos je imelo 40,0 % srednješolcev, analnega pa 12,0 %. Srednješolci so bili pri prvem spolnem odnosu zaščiteni z zanesljivo kontracepcijo (86,2 % dijakinj in 89,1 % dijakov). Pri spolnem odnosu v zadnjih treh mesecih je največ deklet za zaščito uporabljalo oralno hormonsko kontracepcijo (49,9 %), največ fantov pa uporabljalo kondom (54,0 %). Prvi vir informacij o spolnosti so mediji (47,3 %), medtem ko so najkoristnejše informacije od staršev (35,2 %). Gimnazijke in gimnazijci so v primerjavi z dijakinjami in dijaki srednjih zdravstvenih šol redkeje spolno aktivni (46,0 % proti 65,0 %, p = 0,000). Zaključki: Starost, pri kateri je imela polovica mladih že spolne odnose, je 17 let. Osveščenost srednješolcev glede kontracepcije je dobra, skrbi morda le nekoliko višji odstotek analnih odnosov. Ugotovili smo tudi, da so dijakinje in dijaki srednjih zdravstvenih šol v primerjavi z gimnazijkami in gimnazijci v večjem odstotku spolno aktivni.
Keywords: srednješolci, spolni odnos, kontracepcija, dvojna zaščita, informacije
Published: 10.07.2015; Views: 1069; Downloads: 138
.pdf Full text (429,47 KB)
This document has many files! More...

6.
MLADOSTNICE IN KONTRACEPCIJA
Maja Feltrin Sernko, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Kontracepcija je že zelo star način preprečevanja neželene nosečnosti. Potrebe po kontracepciji se spreminjajo glede na starost in spolne navade, zato je pomembno, da sta zdravstvena in spolna vzgoja sestavni del vzgoje za življenje. Raziskava je temeljila na kvantitativnem raziskovanju. Raziskavo smo izvedli v dispanzerju za ženske Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca v Mariboru, med 100 mladostnicami, starimi med 15 in 19 let. Pri tem smo ugotavljali, ali so mladostnice seznanjene z vrstami in s pomenom kontracepcije in kakšen je njihov odnos do kontracepcije ter spolno prenosljivih bolezni. Rezultati raziskave so pokazali, da so mladostnice zelo dobro seznanjene z različnimi vrstami kontracepcijskih sredstev, saj jih večina tudi uporablja. Uporabnice so informacije o kontracepciji dobile iz različnih virov, zadovoljne pa so bile tudi z navodili o njihovi uporabi, s katerimi so jih seznanile medicinske sestre in ginekolog. Mladostnice poznajo tudi spolno prenosljive bolezni, stopnja poznavanja pa se precej razlikuje. Na podlagi izvedene raziskave lahko sklepamo, da bomo morali vsi, ki delamo z mladostnicami, vložiti še veliko truda in opraviti precej zdravstveno-vzgojnega dela za osveščanje na tistih področjih, ki so jim manj poznana.
Keywords: mladostnica, kontracepcija, spolno prenosljive bolezni
Published: 25.04.2014; Views: 1135; Downloads: 218
.pdf Full text (635,03 KB)

7.
Hormonska kontracepcija in osveščenost žensk o njeni uporabi
Janja Šprem, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Idealna kontracepcija je učinkovita, enostavna, varna, povratna, sprejemljiva za oba partnerja in poceni. Izbor je širok, vendar ni vsaka kontracepcija za vsako žensko, vsak par pa lahko izbere zase najprimernejšo. Zdravstveno osebje, predvsem medicinske sestre imajo velik vpliv na osveščenost žensk o kontracepciji. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti osveščenost žensk o hormonski kontracepciji, ugotoviti kakšno vlogo ima pri tem medicinska sestra ter z raziskavo ugotoviti koliko so ženske informirane o možnostih izbire hormonske kontracepcije. Raziskovalna metodologija: S pomočjo anketnega vprašalnika smo anketirali 50 naključno izbranih žensk različne starosti. Pridobljene podatke smo kvantitativno obdelali in jih grafično predstavili. Rezultati: Rezultati anket so pokazali, da so ženske dobro obveščene o hormonski kontracepciji, med najbolj poznanimi sredstvi je kontracepcijska tableta in kontracepcijski obliž, poznajo delovanje in stranske učinke oz. dejavnike tveganja, kar 100% je prepričanih da je stranski učinek hormonske kontracepcije povečanje telesne teže. Rezultati so tudi pokazali, da največ informacij pridobijo od ginekologa in s spleta in ne od medicinske sestre v ginekološki ambulanti. Sklep: O uporabi kontracepcije so nekatere ženske zelo dobro obveščene, vendar obstaja še majhen odstotek žensk katere bi bilo potrebno še informirati in osveščati vendar ne samo iz strani ginekologa ampak tudi od medicinske sestre v ginekološki ambulanti.
Keywords: Kontracepcija, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja
Published: 02.04.2014; Views: 1218; Downloads: 249
.pdf Full text (1,11 MB)

8.
PRAVICA DO SVOBODNEGA ODLOČANJA O ROJSTVU OTROK
Špela Škorjanc Podkrižnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Svobodno odločanje o rojstvu otrok je v Sloveniji ustavno zagotovljena pravica in vloga države je, da zagotavlja možnosti za uresničevanje le-te. V zvezi z uresničevanjem te pravice omenjamo še vlogo zdravstva, ki omogoča človeku vse možnosti, s katerimi je mogoče v okviru zdravstvenega sistema uresničiti to pravico. Vsak človek lahko torej svobodno odloča o rojstvu svojih otrok, lahko se v okviru te pravice odloči tudi, da do rojstva že spočetega otroka ne bo prišlo. Vemo, da v praksi ženska odloča o morebitni umetni prekinitvi nosečnosti oz. je ta odločitev v njeni domeni vsaj dokler izpolnjuje določene pogoje (do desetega tedna nosečnosti), kasneje pa o tem odločata komisiji I. in II. stopnje. Najpomembnejša v okviru uresničevanja pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok je vendarle prevencija – kontracepcija, medtem ko splav velja za rešitev »v skrajni sili«. V zvezi s pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok velja omeniti še pravico do ugotavljanja in zdravljenja zmanjšane plodnosti. Ob zagotavljanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok pa lahko pride do konflikta s pravico zdravstvenih delavcev do »ugovora vesti«, kjer pa velja, da zaradi uveljavlja ugovora vesti ne sme biti ogroženo zdravje pacienta.
Keywords: pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, preprečevanje zanositve, kontracepcija, pravica ženske do umetne prekinitve nosečnosti, pravni status zarodka, zdravljenje neplodnosti
Published: 17.12.2012; Views: 3820; Downloads: 609
.pdf Full text (409,50 KB)

9.
Mladostniki in spolnost
Doris Horvat, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Mladostniško obdobje je obdobje priložnosti in tveganja, še posebej tveganja, ki je povezano s spolno dejavnostjo in njenimi neželenimi posledicami. Vsako leto stopajo v pubertetno obdobje vedno nove generacije mladostnikov, zato mora biti varovanje reproduktivnega zdravja mladostnikov naša neprestana prednostna naloga. Raziskave kažejo, ne samo na pomanjkljivost, temveč predvsem na odsotnost odprte komunikacije o spolnosti. Namen raziskave je bil ugotoviti osveščenost mladostnikov o zdravem spolnem življenju in ustrezni zaščiti, ugotoviti kakšno vlogo imajo pri tem starši, šola in zdravstveni delavci, z raziskavo ugotoviti kakšna je starostna meja, ko postanejo mladostniki spolno aktivni, ter koliko so informirani o zdravem spolnem življenju in ustrezni zaščiti. Metodologija raziskovanja: Uporabili smo deskriptivno metodo dela, za pridobitev podatkov pa anonimen anketni vprašalnik, ki je vseboval 23 vprašanj zaprtega tipa. Sodelovalo je 49 dijakinj in dijakov Srednje zdravstvene šole Murska Sobota, v razmerju 34:15. Rezultati: Raziskava je pokazala, da se mladostniki v prvi spolni odnos spuščajo dokaj hitro, poznavanje spolno prenosljivih bolezni je dobro, ter da so nasplošno dobro informirani o uporabi ustrezne kontracepcije, vendar pa so mnenja, da bi tako šola kot zdravstveni delavci morali več delati na tem, da bi mladostnike poučevali in informirali o zdravi spolnosti. Sklep: Mladostniki o spolnosti slišijo veliko,predvsem preko medijev, spleta in vrstnikov Premalo pa jih o zdravi spolnosti informirajo starši, šola in zdravstvene ustanove. Zato je potrebno več vzgojnoizobraževalnega dela na tem področju.
Keywords: mladostniki, spolnost, kontracepcija, spolno prenosljive bolezni, zdravstvena vzgoja
Published: 02.10.2012; Views: 2999; Downloads: 608
.pdf Full text (877,10 KB)

10.
OSVEŠČENOST ŽENSK O KONTRACEPCIJI
Simona Kokot, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Danes je kontracepcija dostopna že skoraj vsaki ženski in za vsako se lahko najde primerna oblika kontracepcije. Kontracepcija ima pomembno vlogo pri načrtovanju družine, saj lahko z njeno pomočjo partnerja načrtujeta otroka takrat, ko si ga želita. Pomembno je, da so vse ženske in moški seznanjeni in osveščeni o pravilni uporabi in učinkih kontracepcije na telo ter varni spolnosti. Zdravstveno osebje, predvsem pa medicinske sestre, je na področju osveščanja o kontracepciji eden izmed glavnih virov informacij, od katerih ženske v ginekološki ambulanti lahko pridobivajo informacije. V diplomskem delu smo opisali kontracepcijske metode, njihove pozitivne in negativne učinke na telo, dejavnike tveganja in vlogo medicinske sestre pri osveščanju žensk o kontracepciji. Namen: Namen raziskave je bil ugotoviti osveščenost žensk o kontracepciji. Zanimalo nas je tudi, po katerih metodah kontracepcije ženske največ posegajo in od koga dobijo informacije o njej. Raziskovalna metodologija: S pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika smo izvedli raziskavo na vzorcu 100 odraslih žensk različne starosti. Raziskava je potekala v ginekološki ambulanti Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem. Pridobljene podatke smo analizirali, jih prikazali opisno in v obliki grafov. Rezultati: Rezultati so pokazali, da več kot polovica žensk (55 %) uporablja kontracepcijo ter se ustrezno zaščiti pred neželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi. Ženske poznajo pozitivne in negativne učinke kontracepcije na telo. Ugotovili smo tudi, da v večini uporabljajo hormonske tablete, tiste po 35. letu starosti raje uporabljajo kondom in maternični vložek, nekaj žensk pa je steriliziranih. Sklep: O nekaterih kontracepcijskih sredstvih oziroma metodah so ženske še premalo osveščene in bi jih bilo potrebno še poučiti. Ženske v reproduktivnem obdobju bi bilo potrebno bolj osveščati o možnih oblikah kontracepcije in novostih na tem področju.
Keywords: Ključne besede: spolnost, kontracepcija, dejavniki tveganja, osveščenost, medicinska sestra.
Published: 12.06.2012; Views: 1606; Downloads: 327
.pdf Full text (1,32 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica