| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Veliki kontinuumi v inverznih limitah
Peter Goričan, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu predstavimo in razširimo posplošene dvostrane inverzne limite na inverzne limite nad usmerjenimi grafi. Nato s pomočjo projekcij dokažemo, da pri določenih pogojih v teh inverznih limitah obstajajo posebni kontinuumi. Na koncu podamo tudi nekaj odprtih problemov za nadaljnjo raziskovanje.
Keywords: metrični prostor, kontinuum, večlična funkcija, inverzna limita, posplošena inverzna limita, velik kontinuum, debel kontinuum
Published: 25.11.2020; Views: 212; Downloads: 44
.pdf Full text (288,35 KB)

2.
Razširjanje veznih funkcij posplošenih inverznih zaporedij
Katarina Domjan, 2020, master's thesis

Abstract: V topologiji se je pojavil naslednji odprti problem: Če imamo dano neprazno zaprto podmnožico kartezičnega produkta števno neskončno nepraznih kompaktnih metričnih prostorov, ali sta naslednji trditvi ekvivalentni? 1. Obstajajo zaprti pod prostori zgoraj omenjenih nepraznih kompaktnih metričnih prostorov in navzgor pol zvezne več lične funkcije, ki pripadajo tem zaprtim pod prostorom, tako, da je zgoraj omenjena neprazna zaprta podmnožica kartezičnega produkta inverzna limita posplošenega inverznega zaporedja teh zaprtih pod prostorov in njim pripadajočih navzgor pol zveznih več ličnih funkcij. 2. Obstajajo navzgor pol zvezne več lične funkcije zgoraj omenjenih nepraznih kompaktnih metričnih prostorov tako, da je zgoraj omenjena neprazna zaprta podmnožica kartezičnega produkta inverzna limita posplošenega inverznega zaporedja teh nepraznih kompaktnih metričnih prostorov in njim pripadajočih navzgor pol zveznih funkcij. V uvodnem poglavju magistrskega dela se definirajo osnovni pojmi metričnih prostorov, topoloških prostorov, povezanosti in kompaktnosti le-teh ter kontinuumov. Dokažejo se osnovne lastnosti. V drugem poglavju se spozna pojem inverznih zaporedij in inverznih limit enoličnih ter več ličnih funkcij. V tretjem poglavju se dokažejo glavni rezultati, ki rešijo odprt problem v pozitivno. V četrtem poglavju se spozna krepka in šibka L-razširitvena lastnost posplošenih inverznih zaporedij kot posledica glavnih rezultatov tretjega poglavja in se podrobneje dokaže lastnost krepke in šibke surjektivne razširitvene lastnosti.
Keywords: Metrični prostor, topološki prostor, kontinuum, kompaktnost, posplošeno inverzno zaporedje, posplošena inverzna limita, razširitvene funkcije, šibka surjektivna razširitvena lastnost, krepka surjektivna razširitvena lastnost.
Published: 29.10.2020; Views: 231; Downloads: 30
.pdf Full text (478,16 KB)

3.
Lastnost fiksne točke za drevesno uverižljive kontinuume
Teja Kac, 2019, master's thesis

Abstract: Predstavimo drevesno uverižljive kontinuume in izreka o konstrukciji drevesno uverižljivega kontinuuma brez lastnosti fiksne točke z drevesnimi verigami v prostoru ali ravnini. Podamo tudi zgled konstrukcije prvih dveh drevesnih verig takšnega kontinuum v ravnini, če obstaja. Predstavimo še nekatere odprte probleme.
Keywords: metrični prostor, kontinuum, fiksna točka, drevesno uverižljiv kontinuum, večlična funkcija
Published: 24.10.2019; Views: 349; Downloads: 51
.pdf Full text (706,87 KB)

4.
Posplošene inverzne limite indeksirane z množico celih števil
Boštjan Lemež, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu predstavimo posplošene inverzne limite indeksirane z množico celih števil in jih primerjamo s posplošenimi inverznimi limitami indeksiranimi z množico naravnih števil. Med drugim je skonstruirana takšna navzgor polzvezna vezna preslikava, da je inverzna limita zaprtih enotskih intervalov s to vezno preslikavo 3-celica.
Keywords: kontinuum, dimenzija, inverzna limita, inverzno zaporedje, navzgor polzvezna funkcija, večlična funkcija
Published: 20.09.2018; Views: 584; Downloads: 64
.pdf Full text (669,51 KB)

5.
Uporaba in posplošitve Anderson-Choquetovega izreka
Daša Štesl, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu dokažemo Anderson-Choquetov izrek za enolične funkcije in tip Anderson-Choquetovega izreka za večlične funkcije. Natančno je predstavljena tudi njuna uporaba.
Keywords: kontinuum, inverzna limita, enolične funkcije, večlične funkcije, Anderson-Choquetov izrek, Varšavski lok
Published: 18.04.2017; Views: 771; Downloads: 144
.pdf Full text (967,63 KB)

6.
Ważewski's universal dendrite as an inverse limit with one set-valued bonding function
Iztok Banič, Matevž Črepnjak, Matej Merhar, Uroš Milutinović, Tina Sovič, 2012, original scientific article

Abstract: Konstruirana je družina navzgor polzveznih večličnih funkcij ▫$f:[0,1] rightarrow 2^{[0,1]}$▫, za katere velja, da je inverzna limita inverznega zaporedja intervalov ▫$[0,1]$▫ in ▫$f$▫ kot edine vezne preslikave homeomorfna univerzalnemu dendritu Ważevskega.
Keywords: topologija, kontinuum, inverzna limita, večlična funkcija, dendrit, univerzalni dendrit Ważevskega, topology, continua, inverse limits, upper semi-continuous functions, dendrites, Ważewski's universal dendrite
Published: 10.07.2015; Views: 777; Downloads: 132
URL Link to full text

7.
8.
9.
10.
Preštevanje kompozantov kontinuumov
Peter Škofič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Na začetku diplomskega dela bomo opisali nekatere topološke lastnosti in rezultate v zvezi z njimi. V drugem poglavju bomo definirali kontinuume in si pogledali nekaj osnovnih primerov le-teh. Prav tako si bomo ogledali zanimiv način konstrukcije nerazcepnih kontinuumov. V tretjem poglavju se bomo seznanili s tem, kaj so kompozanti kontinuumov in kakšno vlogo imajo ireducibilni kontinuumi pri tem. Na koncu bodo sledili najpomembnejši izreki o preštevanju kompozantov kontinuumov.
Keywords: Kontinuum, ireducibilni kontinuum, kompozanti kontinuumov, razcepen in nerazcepen kontinuum.
Published: 09.04.2014; Views: 680; Downloads: 83
.pdf Full text (691,78 KB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica