| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Trdnostna analiza in razvoj livarskega blažilca kinetične energije taline
Jano Mulej, 2016, master's thesis

Abstract: Pri proizvodnji kontinuirano odlitega jekla se v vmesni ponovci uporabljajo najrazličnejša sredstva ti. livarski blažilci kinetične energije. Ti omogočajo dodatno čiščenje taline, ustvarjajo homogeno temperaturno in hitrostno polje taline v vmesni ponovci. V nalogi je opisana osnova delovanja kontinuiranega litja jekla. Opisani so ognjevzdržni materiali, ki se uporabljajo za izdelavo livarskih blažilcev kinetične energije taline. Opisan je celoten potek razvoja blažilca kinetične energije taline naprave KN3 v podjetju Štore-Steel d.o.o. V razvoj so zajeti vidiki, kot je izboljšanje kakovosti jekla in znižanje stroškov. Za določitev napetostnega stanja in optimiranja oblike ter izbira materiala je bila uporabljena metoda končnih elementov. Izbrana končna oblika je utemeljena na podlagi izračunov CFD in MKE.
Keywords: kontinuirano litje, vmesna ponovca, čiščenje taline, temperaturno napetostno polje, termo šok, nenadna sprememba temperature, ognjevzdržni materiali
Published: 22.09.2016; Views: 626; Downloads: 21
.pdf Full text (6,69 MB)

2.
Razvoj stroja za kontinuirano litje aluminijastega traku
Peter Navotnik, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je opisan postopek razvoja stroja za kontinuirano litje aluminijastega traku. V nalogi je predstavljen postopek pridobivanja in uporabe podatkov, pridobljenih na osnovi obstoječih rešitev, priporočil proizvajalca, patentov ali literature. Pridobljene podatke uporabimo pri izdelavi konceptnih rešitev s pomočjo različnih razvojnih metod. Izdelane konceptne rešitve med seboj primerjamo in vrednotimo, da pridobimo čim bolj ugoden rezultat glede na zahtevane smernice stroja. Rezultati, predstavljeni v nalogi, opisujejo mehanske lastnosti različnih izvedb konstrukcije na osnovi numeričnih preračunov. Rezultate numeričnih preračunov smo zaporedno analizirali in uporabljali pri prilagajanju izvedbe konstrukcije za doseganje čim bolj ugodnih rezultatov. Rezultat zaključenih razvojno konstrukcijskih postopkov je stroj, ki je s svojo izvedbo skladen z vsemi zahtevami, podanimi v zahtevniku, in zahtevami, ki so potrebne za zanesljivo in varno delovanje stroja.
Keywords: Razvoj, konstruiranje, kontinuirano litje, aluminijast trak, metoda končnih elementov, računalniške simulacije.
Published: 12.11.2014; Views: 1300; Downloads: 168
.pdf Full text (8,62 MB)

3.
Preračun vrtljivega stolpa za kontinuirano litje jekla
Marjan Bukšek, 2013, master's thesis

Abstract: Vrtljivi stolp je naprava, ki omogoča proces kontinuiranega litja jekla brez ustavljanja. Namen magistrskega dela je določitev pogonskih mehanizmov vrtljivega stolpa ter izvedba trdnostne kontrole konstrukcije. Prvi del magistrskega dela zajema določanje osnovnih komponent gibljivih mehanizmov, kot so: zobati ležajni venci, linearni servomotorji, planetna gonila ter hidromotorji za pogon planetnega gonila. Navedene komponente smo na podlagi analitičnih izračunov določitve posameznih parametrov izbrali iz katalogov proizvajalcev. V drugem delu magistrskega dela smo po posameznih korakih izvedli pripravo 3D modela za analizo in trdnostno kontrolo konstrukcije vrtljivega stolpa z uporabo računalniških programov. Pripravo 3D modela smo izvedli s programom PTC Creo Elements/Direct Modeling. Določanje robnih pogojev, obremenitev in lastnosti materiala, mreženje, izvedba analiz ter njihovo vrednotenje je potekalo s programom PTC Creo Elements/Pro (Pro/ENGINEER). Na podlagi rezultatov trdnostih analiz smo potrdili nosilnost konstrukcije. Pomemben del magistrskega dela predstavlja primerjava med analitično in računalniško analizo za določitev trdnosti izbranega segmenta konstrukcije, s katero smo dokazali, da računalniška analiza zahteva razumevanje problematike. Cilj magistrskega dela smo dosegli, saj so bile primerjalne napetosti po Misesu in pomiki v dopustnih mejah.
Keywords: kontinuirano litje jekla, vrtljivi stolp za prenašanje bremena, hidravlični pogoni, nosilnost konstrukcije, trdnostne analize
Published: 07.05.2013; Views: 1731; Downloads: 268
.pdf Full text (8,12 MB)

4.
Lastnosti zlitine Cu-Cr-Zr izdelane po nekonvencionalnem postopku : [diplomsko delo]
Leo Gusel, 1991, undergraduate thesis

Keywords: bakrove zlitine, kontinuirano litje
Published: 26.07.2007; Views: 1757; Downloads: 0

5.
Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica