| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 22
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Preprečevanje izgub tovora z inovativno tehnologijo pametnih kontejnerjev : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Manja Hrastnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh integralnih komponent. Začetni segment ponuja teoretično predstavitev, ki zajema pomorski in kontejnerski promet. To pojasnjuje temeljno bistvo teh dveh konceptov, razmejuje njune prednosti in slabosti ter zaporedne korake znotraj paradigme kontejnerskega transporta. Nato se naslednje poglavje poglobi v bistvo tega dela, ki se vrti okoli izgub kontejnerjev in zamud. Poglablja se v temeljne vzroke teh pojavov, a hkrati razlaga njihove posledice, ki jih je mogoče priročno razvrstiti v okoljske in gospodarske. V drugem segmentu je celovit prikaz današnjega scenarija. To vključuje zapleteno upodobitev procesa pošiljanja kontejnerjev, ki se začne od točke oddaje naročila in doseže vrhunec s prihodom tovora na določen cilj. Ta diskurz se neopazno nadaljuje v raziskovanje sodobnih tehnologij sledenja. Ta kontekst postavlja temelje za glavno temo diplomskega dela – preprečevanje izgub tovora z inovativno tehnologijo pametnih kontejnerjev. Ti kontejnerji združujejo fizično infrastrukturo z nizom senzorjev, komunikacijskih sistemov in zmogljivosti za obdelavo podatkov za zagotavljanje vpogledov v realnem času, s čimer povečujejo varnost tovora in nadzor. Poleg tega je razloženo razlikovanje med pametnimi kontejnerji in obstoječimi tehnologijami sledenja kontejnerjev, kar omogoča jasno razumevanje velikih razlik in inherentnih prednosti, povezanih s pametnimi kontejnerji. Na podlagi obsežnih raziskav postane očitno, da kljub znatnim začetnim stroškom implementacije predstavljajo preudarno in stroškovno učinkovito dolgoročno rešitev. Ta rešitev, ki temelji na globokem razumevanju raziskanega problema, je pripravljena na učinkovito zmanjšanje pojavnosti izgub kontejnerjev v pomorskih in tranzitnih domenah, kar na koncu prinese oprijemljive koristi.
Keywords: izguba kontejnerjev, kontejnerizacija, naprave za sledenje, pametni kontejnerji
Published in DKUM: 14.02.2024; Views: 179; Downloads: 8
.pdf Full text (2,45 MB)

2.
Analiza programa Docker kot platforme za samostojno gostovanje programske opreme : diplomsko delo
Aljaž Hafner, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V zadnjem času se veliko razvijalcev in podjetij odloča za samostojno gostovanje svojih storitev. Takšen pristop predstavlja številne prednosti, hkrati pa terja obsežno znanje, veliko načrtovanja in truda ter posledično predstavlja večjo odgovornost za izvajalce. Zato je ključno, da se odločimo za uporabo pravilnih orodij, ki olajšajo postavitev ter vzdrževanja našega gostiteljskega sistema. Namen diplomske naloge je preizkusiti zmožnosti in delovanje programskega paketa Docker kot platforme za samostojno gostovanje razne programske opreme ter ga primerjati z alternativnimi pristopi. Želimo torej ugotoviti prednosti in slabosti Dockerja ter ovrednotiti njegovo uporabnost za namene samostojnega gostovanja.
Keywords: Docker, kontejnerji, samostojno gostovanje
Published in DKUM: 20.09.2023; Views: 334; Downloads: 29
.pdf Full text (1,63 MB)

3.
Konstruiranje obračalne naprave za obračanje tovornih kontejnerjev : diplomsko delo
Andraž Pečolar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen celoten postopek konstruiranja in izdelave nove obračalne naprave za obračanje tovornih kontejnerjev, z razlogom lažje končne obdelave le-teh med sestavljanjem in posledično tudi izboljšanjem letne produktivnosti. Pri obstoječi obračalni napravi se zaradi togega vpetja obeh strani naprave v tla soočamo s težavo pri spremembi dimenzij tovornega kontejnerja. S pomočjo raziskave in analize stare obračalne naprave smo skonstruirali ter izdelali novo obračalno napravo, ki se lahko zelo enostavno prilagaja različnim dimenzijam tovornih kontejnerjev, obenem pa se lahko enostavno premika po celotni proizvodni hali.
Keywords: konstruiranje, tovorni kontejnerji, obračalna naprava, izdelava, tehniška dokumentacija, Innoduler, d. o. o.
Published in DKUM: 29.09.2021; Views: 814; Downloads: 74
.pdf Full text (3,24 MB)

4.
Vzpostavitev in analiza kontejnerjev docker za gostovanje storitev : diplomsko delo
Žan Fingušt, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V današnjih dneh računalništva je večina aplikacij, ki jih uporabljamo, v ozadju podprta z zalednim delom sistema. Takšna zaledja je potrebno gostovati na strežnikih, ki morajo biti varni, zanesljiv in zmogljivi, predvsem pa mora njihova zmogljivost biti dobro izkoriščena. Cilj diplomskega dela je vzpostaviti sistem, primeren za gostovanj kontejnerjev Docker, raziskati programski paket Docker, kot orodje za razvoj in gostovanje takšnih storitev ter s praktičnimi primeri preizkusiti njegove funkcionalnosti. Docker namreč zelo učinkovito uporablja strojne vire v primerjavi z drugimi pristopi in ponuja veliko funkcionalnosti, s katerimi nam olajša naše delo.
Keywords: gostovanje, kontejnerji, Docker, Linux
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 837; Downloads: 151
.pdf Full text (4,67 MB)

5.
Razvoj nuklearnega kontejnerja atom z notranjo svinčeno zaščito : diplomsko delo
Gašper Borut Skrbinšek, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Kontejnerizacija je sistem tovornega prometa, ki temelji na transportu blaga z jeklenimi multimodalnimi kontejnerji. Predstavlja globalno metodo transporta z najnižjimi stroški. Multimodalni transport lahko opredelimo kot pretok blaga s kontejnerjem kot glavno transportno enoto, ki omogoča transport večje količine tovora hkrati, ščiti blago v notranjosti in je primeren za vse možne prometne poti. V ta sklop spadajo tudi kontejnerji za transport radioaktivnih odpadkov, imenovani nuklearni kontejnerji. Spadajo v skupino modificiranih kontejnerjev. Za varovanje okolja in ljudi pred radioaktivno vsebino morajo dobro tesniti in preprečiti radioaktivno sevanje v okolico. Tesnjenje je zagotovljeno s posebno EPDM gumo, za preprečitev sevanja okolico pa so potrebni dekontaminacijski premazi po površinah kontejnerja. Nuklearni kontejnerji morajo imeti zadosti togo konstrukcijo in pritrdilne priključke za tovor, da ne pride do trajnih deformacij površin kontejnerja in premikanja vsebine. Za zagotavljanje tega je potrebno opraviti vrsto analiz, ki potrdijo da je kontejner varen in se ga lahko uporablja v različnih načinih prevoza. V diplomske delu je predstavljena kontejnerizacija v splošnem, vsi potrebni podatki za razvoj nuklearnih kontejnerjev, ki jih konstruirajo in proizvajajo v podjetju Container d.o.o. in statična analiza kontejnerja s svinčenim oklepom proti radioaktivnemu sevanju.
Keywords: kontejnerizacija, nuklearni kontejnerji, svinčeni oklep, statična analiza
Published in DKUM: 05.10.2020; Views: 816; Downloads: 89
.pdf Full text (4,28 MB)

6.
Združitev železniških kontejnerskih terminalov Maribor Tezno in Celje
Jakob Šimnic, 2020, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo predstavlja kontejnerska terminala Maribor Tezno in Celje, ki se soočata s težavami na področju stroškov, infrastrukture, kapacitete, manipulacij, dokumentov, izvajalcev dela in vzdrževanja terminala. V prvem delu so podane teoretične osnove o terminalih s poudarkom na kontejnerskih terminalih. V osrednjem delu je s pomočjo izbrane literature in znanja, pridobljenega v času praktičnega usposabljanja, predstavljena ter opisana analiza obstoječega stanja železniških kontejnerskih terminalov Maribor Tezno in Celje. Sledi kritična analiza s primerjavo omenjenih kontejnerskih terminalov. Cilj diplomskega dela je podati predlog izboljšave obeh železniških kontejnerskih terminalov in predstaviti možnost njune združitve. Končni rezultat pokaže, da združitev obravnavanih kontejnerskih terminalov ni edina rešitev, vendar je najbolj optimalna.
Keywords: Slovenske železnice, železniški kontejnerski terminal, kontejnerji, delovanje, združitev.
Published in DKUM: 17.08.2020; Views: 896; Downloads: 96
.pdf Full text (1,41 MB)

7.
Kontejnerski transport posebnih vrst blaga
Matic Bešter, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: Kontejnerski transport je bistvena aktivnost logističnega sistema, ki omogoča čezmorskim potrošnikom pridobiti pravo blago, na pravem mestu, po konkurenčni ceni, v ustreznem stanju, ob pravem času in v pravi količini. Namen diplomske naloge je predstaviti proces organizacije transporta posebnih vrst blaga, in sicer temperaturno kontroliranega blaga ter blaga izven dimenzij in teže, s specialnimi kontejnerji z vidika logističnega strokovnjaka ‒ špediterja. Opišemo delo špediterja ter njegovo znanje in sposobnosti. Predstavimo tudi razloge za dražji transport posebnih vrst blaga s specialnimi kontejnerji, probleme z dokumentacijo ter morebitne izboljšave in nadaljnji razvoj logistične organizacije tovrstnega dela. V raziskovalnem delu naloge smo z metodo nestrukturiranega intervjuja poskušali pridobiti splošni pregled o logistični organiziranosti špediterja. Za intervjuvanca smo izbrali direktorico operative ladijskega izvoznega oddelka v mednarodnem podjetju. Ugotavljamo, da je ključno za vsa logistična podjetja pri organizaciji transporta posebnih vrst blaga zmanjševanje stroškov ter izboljšanje procesov in postopkov, dobri odnosi z vsemi vpletenimi in povečanje učinkovitosti poslovanja. To dosežemo z učinkovito izmenjavo informacij – z uporabo ustreznega logističnega informacijskega sistema. Mednarodno poslovanje je v razcvetu, naročil proizvajalcev za transport blaga je vedno več, obenem se proizvajalci tudi zavedajo, da je dobra logistična organiziranost ključnega pomena za poslovni uspeh in konkurenčno prednost.
Keywords: transport, posebne vrste blaga, specialni kontejnerji, logistično podjetje, špediter, proizvajalec, potrošnik
Published in DKUM: 08.05.2019; Views: 1347; Downloads: 145
.pdf Full text (1,28 MB)

8.
Konstruiranje novega stroja za čiščenje zvarov PVC okvirjev
Matevž Žunič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V želji po hitrejši proizvodnji, boljši kakovosti izdelkov in predvsem preprečitvi poškodb, smo se v podjetju Arcont IP d.o.o. odločili za konstruiranje novega stroja za čiščenje zvarov PVC okvirjev. Nekatere rešitve smo našli v svoji proizvodnji, pri strojih, ki opravljajo podobno funkcijo. Pri konstruiranju smo uporabili programska paketa AutoCAD in Solidworks. Za izdelavo stroja se nismo odločili, ampak smo zbirali ponudbe po Sloveniji. Z novim strojem lahko dela vsak delavec, kar prej ni bilo mogoče, saj so bile potrebne odlične ročne spretnosti.
Keywords: konstruiranje, pnevmatika, čiščenje zvarov, PVC, bivalni kontejnerji
Published in DKUM: 23.09.2016; Views: 1075; Downloads: 226
.pdf Full text (1,99 MB)

9.
10.
Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica