| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Analiza konstrukcije vogelnika strehe pisarniškega kontejnerja
Jure Fakin, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se bomo osredotočili na numerično analizo strešnega vogelnika jeklene konstrukcije pisarniškega kontejnerja podjetja Arcont d. d. med dvigovanjem s prijemalom za kontejnerje in z dvižnimi kavlji. V obeh primerih dvigalni pripravi namestimo na strešne vogelnike, kjer se posledično pojavijo povečane napetosti, ki ne smejo preseči napetosti tečenja. Na začetku smo pripravili numerično analizo četrtinskega modela konstrukcije kontejnerja in na podlagi rezultatov prve analize pripravili pod-model strešnega vogelnika ter to mesto podrobneje analizirali. Na osnovi rezultatov numerične analize smo ugotovili, da je konstrukcija strešnega vogelnika ustrezna.
Keywords: Pisarniški kontejner, strešni vogelnik, trdnostna analiza, metoda končnih elementov, pod-model.
Published: 21.12.2020; Views: 192; Downloads: 0

2.
Uvajanje pulznega varjenja v proizvodnji in doseganje ravnih površin pri varjenju različnih debelin pločevine
Jaka Komplet, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo preučuje vpliv več vrst deformacij na skupno deformacijo celotnega izdelka. Izdelek je skladiščni kontejner, ki je narejen z ravnimi krovnimi površinami. Poudarek je na opazovanju deformacij, ki se pojavijo kot posledica varjenja oz. vnosa toplote. Z namenom zmanjšanja le-teh se uvede pulzno varjenje. Stremi se k zmanjšanju deformacij v tolikšni meri, da dodatna operacija ravnanja ni več potrebna. Za namen izračuna vnosa toplote se analizirajo parametri varjenja in hitrost varjenja. Predlagajo in izvedejo se tudi druge optimizacije z namenom zmanjšanja deformacij. Na koncu je izvedena analiza skladnosti elementov kontejnerja po varilskem standardu.
Keywords: Varjenje, MAG varjenje, pulzno varjenje, kontejner
Published: 15.09.2020; Views: 126; Downloads: 31
.pdf Full text (11,24 MB)

3.
Primerjava virtualnih strežnikov in Docker kontejnerjev za izvlečenje besedila dokumentov na primeru eArhiv Pošte Slovenije
Domen Hrastnik, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo predstavili področje virtualizacije strojne opreme. Opisali smo prednosti in slabosti uporabe strojne virtualizacije. V nadaljevanju smo opisali kontejnerske rešitve, ki so poseben tip virtualizacije strojne opreme. Opisali smo zgradbo in delovanje teh rešitev. Preučili smo prednosti in slabosti uporabe kontejnerskih rešitev. Pri kontejnerskih rešitvah smo posebej preučili platformo Docker. Zasnovali smo načrt eksperimenta, s katerim smo preizkusili performančne zmogljivosti virtualnega strežnika in Docker kontejnerja na realnem primeru izvlečenja besedila iz dokumentov za potrebe sistema eArhiv Pošte Slovenije. S postavljenimi metrikami smo lahko ocenili performančno ustreznost primerjanih rešitev za virtualizacijo strojne opreme.
Keywords: virtualizacija, kontejner, virtualni strežnik, izvlečenje besedila, Docker
Published: 13.11.2019; Views: 411; Downloads: 113
.pdf Full text (1,41 MB)

4.
Snovanje in konstruiranje vozička sanitarne opreme
Jakob Šadl, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Analizirana je bila logistika proizvodnje bivalnih kontejnerjev. Izpostavljen problem je logistični del pri montaži sanitarne opreme. Postavile so se zahteve, na podlagi katerih so bili narejeni koncepti. Z vrednotenjem se je izbrala ustrezna varianta. Za sprejemljivo varianto se je nadaljevalo snovanje. Glede na zasnovo se je izdelala tehniška dokumentacija, z uporabo katere se je izdelal voziček sanitarne opreme.
Keywords: voziček, sanitarna oprema, bivalni kontejner
Published: 25.09.2018; Views: 396; Downloads: 84
.pdf Full text (2,05 MB)

5.
KONTEJNERIZACIJA IN STORILNOST PRETVORNE MEHANIZACIJE NA KONTEJNERSKEM TERMINALU MARIBOR-TEZNO
Albina Šterlek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V začetnem delu diplomske naloge smo najprej želeli pojasniti kontejnerski transport; tako smo opredelili pojem kontejnerizacija in pojem kontejner. Ugotovili smo, da je s kontejnerskim transportom prevoz tovora najvarnejši, najhitrejši in najbolj ekonomičen. V tej povezavi so predstavljena manipulacijska sredstva s prekinjenim delovanjem, ki so primerna za manipulacijo s kontejnerji in kako se lahko izračuna njihov delovni učinek. V nadaljevanju so opisani kontejnerski terminal Maribor – Tezno in njegovi procesi dela. Ugotovili smo, da so tehnološki procesi dela kar dobro sestavljeni, manipulacijski procesi dela pa so pomanjkljivi zaradi prekratkega razkladalno - nakladalnega tira. Ker kontejner prehaja z enega transportnega sredstva na drugega, so predstavljeni tudi tovorni vagoni za transport kontejnerjev. Prav tako so podani predlogi za izboljšanje manipulacijskih procesov.
Keywords: kontejnerski terminal Maribor – Tezno, kontejnerizacija, kontejner, manipulacijska sredstva, storilnost pretovorne mehanizacije.
Published: 30.09.2016; Views: 1527; Downloads: 355
.pdf Full text (3,65 MB)

6.
Možnosti uvedbe stranskega nakladalca za potrebe distribucije in manipulacije kontejnerjev v podjetju Gorenje d. d.
Primož Omerzu, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava možnosti uvedbe stranskega nakladalnika v logistični proces podjetja Gorenje d. d. Opisane in predstavljene so značilnosti in trendi razvoja kontejnerskega transporta na splošno, poseben povdarek pa je posvečen analizi obsega in strukture kontejnerskega transporta v Sloveniji. Na osnovi podrobne analize kontejnerskega transporta podjetja Gorenje d. d. smo identificirali problematična področja in prikazali možnosti in prednosti uporabe tehnologije stranskega nakladalnika v intermodalne logistične procese tega podjetja. Dodatno smo izračunali možne prihranke, če bi se storitve izvajale z izbrano tehnologijo.
Keywords: stranski nakladalnik, kontejner, intermodalni transport, cestni prevoz, optimizacija, tehnologije
Published: 29.09.2016; Views: 650; Downloads: 62
.pdf Full text (3,61 MB)

7.
Kontejnerizacija in prevoz iz luke Rotterdam
Mojca Klemenčič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu prikažemo pomen kontejnerizacije, kje se uporablja, njene prednosti in slabosti, ki jih imajo uporabniki le-te. Osredotočili smo se na proučevanje kontejnerizacije v pomorskem prometu in predstavili pojem kontejner in kakšne ladje se uporabljajo v pomorskem prometu. Opisali smo vrste pomorskega prometa, kakšne ladje uporabljamo, njegove prednosti in slabosti. V praktičnem delu smo se osredotočili na Luko Rotterdam in opisali njen pomen za Evropo in jo primerjali z Luko Hamburg.
Keywords: kontejnerizacija, kontejner, pomorski promet, luka Rotterdam
Published: 23.06.2016; Views: 821; Downloads: 131
.pdf Full text (1,86 MB)

8.
OPTIMIZACIJA 20’ KONTEJNERJA ATOM BOX IP-2
Božo Kapun, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Inženirji se v razvoju veliko posvečajo kakovosti in funkcionalnosti izdelka, ki sta na prvem mestu. Prav zaradi tega imamo odgovor na veliko specifičnih vprašanj, ki nam jih postavijo kupci. Glede na počasno oživljanje jedrske energije in vse večje povpraševanje po prevozu radioaktivnih odpadkov, smo se v podjetju odločili, da optimiziramo specialni kontejner Atom Box, ki je namenjen skladiščenju in transportu radioaktivnih odpadkov. V diplomski nalogi je prikazan proces konstruiranja in načrtovanja optimizacije specialnega kontejnerja Atom Box IP-2. Prikazani so tudi statični izračun z ustrezno računalniško opremo ter primerjava izračunov s testiranjem kontejnerja v preizkuševalnici, namenjeni za testiranje kontejnerjev. V zaključku diplomske naloge je opisana pomembnost osebnega stika med prodajalcem in kupcem in hitrega prilagajanja, saj izdelki, ki so narejeni po naročilu kupca, zahtevajo številna dodatna pojasnila, da lahko podjetje uspešno prodira na trg.
Keywords: razvoj, radioaktivni odpadki, 20 ft. specialni kontejner, optimizacija, testiranje.
Published: 30.05.2016; Views: 503; Downloads: 58
.pdf Full text (3,58 MB)

9.
ZASNOVA NOVEGA ŠTUDENTSKEGA NASELJA V CELJU IZ MODULARNIH KONTEJNERJEV
Andrej Hribernik, 2015, master's thesis

Abstract: V Celju imamo številne fakultete in srednje šole. Čeprav je javna prometna povezava zelo dobra, kvalitetnega bivanja za študente in dijake ni. Občina Celje je zato namenila neizkoriščeno območje pred Fakulteto za logistiko za izgradnjo novega kampusa s športnim prostorom. Ogromno območje je vedno prazno in prikazuje klavrno podobo. Zaradi bližine številnih trgovin ter železniške in avtobusne postaje je območje zelo zanimivo za razvoj novega študentskega središča mesta. Vzpostavili bomo povezavo bivanja različnih generacij ter uredili infrastrukturo, ki bo obiskovalcem nudila dostop do izobraževalnih ter športnih vsebin. Stanovanjska struktura se spreminja in zahteva nove pristope, pri katerih se bomo osredotočili na skupino mladih in na njihove potrebe. Novo stanovanjsko območje bomo tako zasnovali na osnovi potreb mladih, analize njihovih vsakodnevnih opravil in oblikovali nizkocenovni prostor, ki je prilagodljiv na spreminjajoč se življenjski stil mladih. Osnova oblikovanja bo tako generičen nizkocenovni modularen koncept s prefabriciranim kontejnerskim sistemom in z vidno ločenim javnim, poljavnim ter zasebnim prostorom. Inovativen stanovanjski pristop kontejnerske gradnje nam bo omogočil ogromno prednosti, a hkrati tudi omejitev pri načrtovanju prostora. Na osnovi socioloških in prostorskih analiz bomo torej umestili primeren program za bivanje, učenje in kvalitetno preživljanje časa. Stanovanjske enote bomo zlagali kot lego kocke na trdni poljavni podlagi, ki bo umeščena v prostor in namenjena ne le mladim, temveč vsem, ki se aktivno izobražujejo.
Keywords: bivanje, študenti, dijaki, kampus, kontejner
Published: 15.12.2015; Views: 999; Downloads: 136
.pdf Full text (61,29 MB)

10.
Konstruiranje transportnega kontejnerja za razsuti in paletni tovor
Mitja Baumgartner, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Velike količine prepeljanega tovora v današnjem času predstavljajo rutino. Da bi lahko to zadovoljili in premagali ovire pri transportu razsutega in paletnega tovora, smo se v podjetju Container, d. o. o., usmerili k razvoju oz. izdelavi transportnega kontejnerja. Predstavljena diplomska naloga s konstrukcijskim zahtevkom analizira podobne izdelke, izdelane v podjetju, ter snovanje in konstruiranje transportnega kontejnerja za razsuti in paletni tovor. Namen in lastnosti glavnih podsklopov so predstavljene nazorno za lažje razumevanje. Računalniška analiza s pozitivnimi rezultati potrjuje upoštevanje smernic in konstrukcijskih zakonov pred izdelavo kontejnerja. S testiranjem kontejnerja v preizkuševalnici se pridobi certifikat, hkrati se ta uvrsti v mednarodno uporabo tako za železniški kot tudi cestni transport.
Keywords: konstruiranje, dimenzioniranje, transportni kontejner, razsuti tovor, paletni tovor
Published: 14.12.2015; Views: 738; Downloads: 123
.pdf Full text (4,92 MB)

Search done in 0.32 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica