| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Mikroplastika v živilih : magistrsko delo
Taja Falnoga, 2025, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je bil s sistematičnim pregledom literature analizirati vsebnost mikroplastike v različnih skupinah živil in oceniti prehransko izpostavljenost človeka. Najvišje vsebnosti mikroplastike so bile zaznane v sušenih ribah (44,54 ± 9,70 delca/g), morskih algah (15,15 ± 16,42 delca/g) in kozicah (11,22 ± 8,72 delca/g). Med rastlinskimi živili je izstopal sladkor s povprečno vrednostjo 291 delcev/100 g. Analiza prehranske izpostavljenosti je pokazala veliko variabilnost ocen letnega vnosa mikroplastike, ki se giblje od nekaj sto do več deset tisoč delcev na leto na osebo, odvisno od vrste živila, količine zaužitja in geografske regije. Posebno skrb vzbujajo živila, ki jih uživamo v celoti (školjke, kozice), in živila, ki prihajajo v stik z embalažo (sol, sladkor, formule za dojenčke), saj predstavljajo pomemben vir mikroplastične kontaminacije. Zaradi metodološke neenotnosti med študijami, različnih merskih enot in pomanjkanja standardiziranih analiz je primerjava podatkov omejena, kar dodatno otežuje oceno tveganja za zdravje ljudi.
Keywords: mikroplastika, varnost živil, kontaminacija, izpostavljenost človeka.
Published in DKUM: 10.10.2025; Views: 0; Downloads: 13
.pdf Full text (1,22 MB)

2.
Validacija mikrobiološke metode preizkušanja kakovosti primarne ovojnine : magistrsko delo
Laura Gruškovnjak, 2025, master's thesis

Abstract: Embalaža zdravila je zelo pomembna pri njegovi proizvodnji. Pomaga zaščititi notranjost zdravila in ohraniti njegovo kakovost. Bistveno je, da je embalaža funkcionalna in izpolnjuje vse potrebne kriterije skozi celotno življenjsko dobo izdelka. Med transportom embalaža služi kot ščit, ki ščiti vsebino pred morebitnimi poškodbami zaradi mehanskega pritiska in okoljskih dejavnikov. Obstaja več različnih vrst embalaže za farmacevtski izdelek, ki so razvrščene kot primarna, sekundarna in terciarna. Uporabljena primarna ovojnina v proizvodnji zdravil ne sme sproščati toksikoloških pomembnih snovi v formulacijo zdravila, zato je pomembno, da je le-ta ustrezne mikrobiološke kakovosti. Mikrobiološka kontaminacija zdravil in bioloških zdravil namreč povzroča takojšnje škodljive učinke na zdravje, vključno z obolevnostjo in umrljivostjo ter dolgoročne škodljive učinke, kot so rak, avtoimunske in druge bolezni. Raven mikrobne kontaminacije v nesterilnih farmacevtskih produktih se lahko dopušča, saj se upoštevajo kriteriji sprejemljivosti, določenih v uradnih zbornikih kot so farmakopeje. Ustrezno mikrobiološko kakovost izdelka dokažemo z različnimi metodami, ki pa morajo biti ustrezno validirane pred njihovo uporabo. Validacija analitskih metod je ključni postopek v farmacevtski, biotehnološki in živilski industriji, ki zagotavlja kakovost in varnost izdelkov. Cilj validacije analitske metode je dokazati, da je metoda primerna za predvideni namen. V magistrski nalogi smo izvajali validacijo postopka za mikrobiološko preizkušanje kakovosti primarne ovojnine uporabljene za zaščito nesterilne aktivne učinkovine. Validacija postopka se je izvajala v farmacevtskem podjetju, v sklopu uvedbe nove primarne ovojnine. Sestavljena je iz štirih korakov (razvoj metode, izdaja validacijskega protokola, verifikacija metode in izdaja validacijskega poročila). Metodo smo uspešno validirali in se tako lahko uporablja pri zaščiti nesterilne aktivne učinkovine v obliki prahu.
Keywords: primarna ovojnina, validacija analitskega postopka, mikrobiološka kontaminacija, farmacija
Published in DKUM: 28.03.2025; Views: 0; Downloads: 19
.pdf Full text (2,63 MB)

3.
Obremenjenost površin in pripomočkov v zdravstvenih ustanovah z virusom sars-cov-2
Benjamin Habinc, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Bolezen COVID-19, ki jo povzroča okužba z virusom SARS-CoV-2 predstavlja nevarnost za posameznike vseh starostnih skupin in je javnozdravstven problem 21. stoletja. Virus SARS-CoV-2 se lahko prenaša neposredno preko okuženih respiratornih kapljic ali posredno preko okuženih medijev, kot so okužene površine in predmeti. Namen sistematičnega pregleda literature je predstaviti katere površine in pripomočki so najbolj kontaminirani z virusom SARS-CoV-2. Metode: Sistematični pregled literature je bil izveden po smernicah PRISMA v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL, MEDLINE in SAGE. V pregled so bili vključeni članki v angleškem in slovenskem jeziku, objavljeni do marca 2022. Vsebinska analiza je bila narejena za pridobitev in prikaz glavnih ugotovitev sistematičnega pregleda literature. Rezultati: Skupno je bilo identificiranih 1840 virov, v končno analizo je bilo vključenih 20 zadetkov, ki temeljijo na kvantitativni metodologiji. Pri pregledu rezultatov smo ugotovili, da le v treh identificiranih raziskavah niso zaznali prisotnosti virusa SARS-CoV-2 na površinah in pripomočkih v zdravstvenih ustanovah. Virus SARS-CoV-2 je najpogosteje prisoten na kljukah vrat, pipah, delovnih telefonih in tipkovnicah, bolnišničnih posteljah in klicnih napravah. Diskusija in zaključek: Virus SARS-CoV-2 je najpogosteje prisoten na površinah in pripomočkih, ki so v neposredni bližini pacientov in ki se jih dotika veliko število posameznikov v bolnišnicah, ter tako predstavljajo možnost za nadaljnje širjenje okužbe. Poudarek na higieni rok in doslednem razkuževanju površin je izrednega pomena pri zaustavitvi nadaljnjega prenosa virusa SARS-CoV-2. Prav tako morajo zdravstveni delavci pridobiti znanje na katere površine v zdravstvenih ustanovah morajo biti pozorni v okviru zmanjševanja možnosti prenosa okužbe.
Keywords: SARS-CoV-2, zdravstvene ustanove, površine, predmeti, pripomočki, kontaminacija
Published in DKUM: 19.12.2022; Views: 858; Downloads: 238
.pdf Full text (759,66 KB)

4.
Poznavanje smernic za odvzem vzorcev hemokultur med medicinskimi sestrami na urgentnih oddelkih
Mark Kelc, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Hemokulture so temeljna diagnostična metoda za odkrivanje povzročiteljev sepse, zlasti na urgentnih oddelkih. Kontaminacija vzorcev krvi predstavlja velik problem, saj vodi v nepotrebne zaplete pri pacientih in veča stroške zdravstvene oskrbe. Namen diplomskega dela je proučiti na dokazih utemeljen in strokovno pravilen odvzem krvi za hemokulture ter z raziskavo ugotoviti poznavanje sodobnih smernic pravilne izvedbe tega posega med medicinskimi sestrami v kliničnem okolju. Metode: V teoretičnem delu diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo, s pregledom domače in tuje literature. V okviru empiričnega dela smo izvedli presečno opazovalno raziskavo, z metodo anketiranja. Raziskava je vključevala 64 medicinskih sester urgentnega centra ene izmed slovenskih bolnišnic. Rezultati: Pri odvzemu krvi za hemokulture 51,6 % anketirancev uporablja sterilne rokavice in 48,4 % anketirancev nesterilne rokavice. V 87,5 % primerih je najpogosteje uporabljen antiseptik za razkuževanje pacientove kože 2 % klorheksidin. V vsako stekleničko priporočeno količino krvi 8–10 ml odvzame 43,8 % anketirancev. Velik delež (40,6 %) anketirancev meni, da nima dovolj znanja s področja odvzemov krvi za hemokulture, 85,9 % anketirancev si želi dodatnega strokovnega izobraževanja s tega področja. Razprava in sklep: Ugotavljamo, da imajo anketirane medicinske sestre dobro znanje s področja odvzemov krvi za hemokulture, a obstajajo določene vrzeli v njihovem znanju. Predlagamo redna izobraževanja s tega področja za zaposlene medicinske sestre, saj strokovno pravilno izveden poseg pozitivno vpliva na učinkovito, kakovostno in varno zdravstveno obravnavo pacienta.
Keywords: krvna kultura, odvzem krvi, kontaminacija, urgenca, znanje
Published in DKUM: 21.07.2021; Views: 1864; Downloads: 372
.pdf Full text (1,89 MB)

5.
Neupoštevanje brezglutenske diete pri mladostnikih s celiakijo
Sara Vidovič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Celiakija je imunsko pogojena sistemska bolezen, ki jo povzročajo gluten in sorodni prolamini pri genetsko občutljivih posameznikih in je karakterizirana s prisotnostjo raznolikih kombinacij od glutena odvisnih manifestacij, specifičnih protiteles značilnih za celiakijo, HLA-DQ2 ali HLA-DQ8 in enteropatijo. Stroga izključitev glutena za vse življenje, tako imenovana brezglutenska dieta predstavlja edino varno in učinkovito zdravljenje. Čeprav je to zdravljenje zelo uspešno predstavlja težave pacientom v družinskem, socialnem in delovnem kontekstu, kar posledično poslabša njihovo kakovost življenja. Namen: Namen zaključnega dela je raziskati neupoštevanje brezglutenske diete pri mladostnikih s celiakijo. Raziskovalne metode: V zaključnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo dela, ki je povezana s filozofijo pozitivizma. Podatke smo dobili na osnovi anketnega vprašalnika. S pregledom in povzemanjem literature smo pripravili 21 vprašanj zaprtega tipa, ki se nanašajo na kršenje brezglutenske diete pri celiakiji. Rezultati: Raziskava je pokazala, da večina mladostnikov ne krši brezglutenske diete. Mladostniki, ki pa grešijo pri brezglutenski dieti, pa večinoma grešijo zaradi tega, ker nimajo težav kadar uživajo prehrano, ki vsebuje gluten ter zato, ker je prehrana z glutenom boljšega okusa. Težave, ki se pojavljajo pri mladostnikih, ki ne upoštevajo brezglutenske diete, so bolečine v trebuhu, napet trebuh, driska, bruhanje, prebavne težave, slabost, omotičnost, glavobol, utrujenost in srbečica. Diskusija in zaključek: Iz rezultatov sklepamo, da veliko mladostnikov krši pri brezglutenski dieti, ker nimajo težav, kadar ne upoštevajo brezglutenske diete ter zato, ker je prehrana z glutenom boljšega okusa.
Keywords: gluten, imunski sistem, protitelesa, upoštevanje, zapleti, kontaminacija.
Published in DKUM: 07.05.2019; Views: 1720; Downloads: 184
.pdf Full text (2,11 MB)

6.
REGRESIJSKI MODELI REZULTATOV ANALIZ ZA KVALITETO KOPALNIH VODA
Doroteja Bukovec, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo ocenjevali mikrobiološko kakovost kopalnih voda plaže Talamanca na otoku Ibiza. Poudarek je na rezultatih analiz kopalne sezone za leto 2014, v obdobju od aprila do oktobra in primerjava od leta 1999 do 2014. Plažo Talamanca smo primerjali s preostalimi plažami Ibize in Formentere ter ugotavljali možne vzroke mikrobiološkega onesnaževanja. V laboratoriju za javno zdravje Ibize in Formentere so se izvajali preizkusi in analize na podlagi rezultatov analiz črevesnih enterokokov in E. coli. Obravnavali smo pojavnost koncentracij bakterij črevesnih enterokokov in E. coli. Na plaži Talamanca smo primerjali rezultate dveh vzorčnih točk Sinbad in Argos, kjer smo opazili razlike med obema točkama. V območju Sinbad smo opazili dobro korelacijo med vrednostmi obeh poizkusov (koncentracija E. coli in enterokokov), medtem ko v robnem območju Argos smo opazili, da je koncentracija enterokokov mnogo večja kot E. coli. Razdalja vzorčenja med obema točkama je približno 1000 m in s tem sklepamo, da ima območje Sinbad v neposredni bližini izliv kanalizacije. Prisotnost E. coli in črevesnih enterokokov za določanje kakovosti kopalnih voda ne povzroča nevarnosti, če ne presega mejne vrednosti.
Keywords: kopalne vode, mikrobiološka kakovost, fekalna kontaminacija, E. coli, enterokoki
Published in DKUM: 06.01.2016; Views: 1630; Downloads: 111
.pdf Full text (2,24 MB)

7.
Microbiological hazards in fresh leafy vegetables and herbs : meeting report
2008

Abstract: Problems linked with pathogens in fresh produce, including the associated public health and trade implications, have been reported in a number of countries worldwide. Furthermore, from 1980 to 2004, the global production per annum of fruit and vegetables grew by 94% and they are a critical component of a healthy diet. Reported outbreaks associated with leafy vegetables and herbs have been notable for the wide geographical distribution of the contaminated products, the high numbers of consumers exposed and thus the large number of cases. This meeting addressed the pathways for contamination, survival and persistence of microbiological hazards associated with leafy vegetables and herbs, and the potential management options from primary production through to the consumer.--Publisher's description.
Keywords: živilska mikrobiologija, sveža zelenjava, zelišča, kontaminacija
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1104; Downloads: 34
URL Link to full text

8.
Development of criteria for acceptable previous cargoes for fats and oils : report of a joint FAO/WHO technical meeting, Bilthoven, Netherlands 7-9 November 2006
2007, proceedings

Abstract: Edible fats and oils from vegetable, animal and marine sources have been traded and shipped for thousands of years, as they forman important part of the human diet. Increasing global food trade has meant that the geographical source of these commodities has been broadening steadily. The availability of sea-going vessels reserved for the transport of foodstuffs is insufficient to serve the continuing trade in oils and fats intended for human consumption. A practical solution has been adopted by the industry and involves the bulk transport of fats and oils in vessel tanks that are not exclusively reserved for the transport of foodstuffs. Efforts are ongoing to ensure cargoes of fats and oils are not contaminated with previous cargoes. The Codex Alimentarius Commission has adopted a recommended international code of practice for the storage and transport of edible fats and oil in bulk. An integral part of this code will be the Codex List of Acceptable Previous Cargoes. This Technical Meeting was convened to establish criteria for substances to be included in the Codex List of Acceptable Previous Cargoes.--Publisher's description.
Keywords: olja, kontaminacija živil, transport, tovorne ladje, maščobe
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 804; Downloads: 67
URL Link to full text

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica