| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
TEHNIŠKI DAN V FUNKCIJI PREUČEVANJA VREMENA IN USTVARJALNEGA DELA
Ina Zalokar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Temo, izbrano v okviru predmeta didaktika tehnične vzgoje, sem teoretično, empirično ter praktično obdelala na primeru izvedenega tehniškega dne. V teoretičnem delu sem na osnovi analize in interpretacije strokovne literature predstavila tehniko v osnovnošolskem obdobju, njene značilnostih in dneve dejavnosti, zlasti cilje, načrtovanje ter izvajanje tehniških dni. Opisala sem naloge in strategije vzgojno-izobraževalnega dela, s poudarkom na konstrukcijski nalogi, ki sem jo izvedla v praktičnem delu. Predstavila sem operativne cilje, temeljne standarde znanja in minimalne standarde znanje prvega triletja, ki se opirajo na temo vremena. V zaključnem poglavju teoretičnega dela pa sem podala informacije o vremenu, ki so bile pomembne za izvedbo tehniškega dne. V empiričnem delu so predstavljeni cilji in namen raziskave, metodologija dela, načini zbiranja ter obdelave podatkov. Zastavljene hipoteze sem v večini potrdila in ugotovila veliko stopnjo ujemanja načrtovanih predpostavk s preverjenimi v okviru izvajanja raziskave. Namen praktičnega dela je bilo izdelovanje izdelkov na temo vremena. Uporabili smo gradiva, ki so prijazna za otroka. Predstavljen je potek tehniškega dne, materiali, orodja ter preprosta tehnika obdelave za vsak izdelek. Sledijo pripete fotografije, ki nam malo približajo dogajanje v razredu med izdelovanjem.
Keywords: tehnika, tehniški dan, konstrukcijska naloga, ustvarjanje, vreme.
Published: 11.11.2010; Views: 2346; Downloads: 190
.pdf Full text (15,09 MB)

2.
POVEZOVANJE, IZVAJANJE IN VREDNOTENJE USTVARJALNEGA DELA V OKVIRU TEHNIŠKEGA DNEVA
Janja Horvat, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu POVEZOVANJE, IZVAJANJE IN VREDNOTENJE USTVARJALNEGA DELA V OKVIRU TEHNIŠKEGA DNEVA sem se opredelila na izvedbo tehniškega dneva v osnovni šoli. Tehniški dan sem izvedla z učenci šestega razreda. Poudarek je bil na konstrukcijski nalogi in izdelovanju modelov iz konstrukcijskih zbirk Fischertechnik.
Keywords: tehniški dan, tehnika in tehnologija, konstrukcijska naloga, konstrukcijska zbirka, prestavno razmerje
Published: 09.11.2010; Views: 2900; Downloads: 139
.pdf Full text (11,45 MB)

3.
IZDELOVANJE UPORABNIH IZDELKOV V OKVIRU KONSTRUKCIJSKEGA UČNEGA DELA IN MEDPREDMETNE KORELACIJE PRI TEHNIKI IN TEHNOLOGIJI
Blanka Zdravković, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Varovanje okolja kot odgovornost in dolžnost vsakega posameznika pripomore ne le k boljši kvaliteti bivanja individuuma temveč tudi družbe kot celote. Prav zato, ker je potrošniška miselnost ljudi danes tako v porastu, se vedno bolj uveljavlja ideja o varovanju okolja ter povratku nazaj k naravi ter k temeljnm človekovim vrednotam. Ideja moje diplomske naloge pa ni le reševanje pereče problematike, kot je odpadni material po navadi obravnavan, temveč videti problem kot izziv, k njemu na pozitiven način tudi pristopiti, ter iskati rešitve skozi ustvarjalno izražanje, kar nas ne pripelje le do rešitve problema temveč tudi do notranje samoizpolnitve. V okviru moje diplomske naloge so učenci iz materialov, kjer prevladuje odpadna embalaža, izdelali šest vrst glasbil: ropotuljo, boben, lovski rog, triangel, zvončke ter steklenične orglice. S tem so podaljšali uporabno vrednost odpadnega materiala ter doživeli občutek notranjega zadovoljstva, kot je razvidno iz priloženega posnetka.
Keywords: odpadni material, glasbila, ustvarjalno izražanje, konstrukcijska naloga, tehnika in tehnologija
Published: 02.01.2013; Views: 1377; Downloads: 170
.pdf Full text (2,76 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica