| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VARJENJE JEKLENIH KONSTRUKCIJ
Gregor Toplak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje potek in razvoj varjenja skozi zgodovino.Predstavljena sta delitev in označevanje konstrukcijskega jekla v gradbeništvu.Prikazani so grafični simboli označevanja ter opisane so izvedbe in uporaba kotnih, čelnih in čepastih ter zvarov z zaobljenimi robovi.V nadaljevanju so opisani postopki varjenja z mehansko, električno in kemično energijo. Kot zadnje so opisane napake v zvarih in zagotavljanje kakovosti z različnimi metodami testiranja zvarov.
Keywords: gradbeništvo, varjenje, vrste zvarov, konstrukcijska jekla, načini varjenja, napake zvarov, testiranje zvarov.
Published: 05.10.2016; Views: 1822; Downloads: 335
.pdf Full text (4,42 MB)

2.
Zagotavljanje kakovosti varilskih del pri mostnem dvigalu
Niko Klančič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem skozi proces izdelave glavnih nosilcev mostnega dvigala analiziral zagotavljanje kakovosti varilskih del. Za zagotovitev predpisane kakovosti varilskih del se proces zagotavljanja kakovosti prične ob prejemu tehniške dokumentacije projektantskega biroja ter se nadaljuje do predaje mostnega dvigala kupcu v skladu z regulativo in dobro prakso. Posebna pozornost tega diplomskega dela je posvečena praktičnemu izvajanju zagotavljanja kakovosti varilskih del.
Keywords: zagotavljanje kakovosti, MAG–varjenje, konstrukcijska jekla, neporušne preiskave zvarnih spojev.
Published: 06.09.2016; Views: 603; Downloads: 47
.pdf Full text (5,91 MB)

3.
Varivost jekel za trezorje
Marjan Šuman, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je bila analizirana varivost jekel, namenjenih za trezorje. Eksperimentalno smo zvarili več soležnih zvarov na jeklih X5CrNi18-10 in kotnih zvarov na kombinaciji jekel S235 JR-N in X120Mn12 ter S235 JR-N in Hardprim C45. Samo na sočelnih zvarnih spojih so bili izvedeni natezni in upogibni preizkusi zvarov. Izmerjene so bile trdote in analizirana je bila mikrostruktura na svetlobnem mikroskopu, pri tem pa smo uporabili sočelne in kotne zvare.
Keywords: REO-varjenje, MAG-varjenje, konstrukcijska jekla, natezna trdnost, upogibna trdnost, mikrostruktura
Published: 12.05.2016; Views: 887; Downloads: 121
.pdf Full text (4,39 MB)

4.
Preiskava zvarnih spojev v podjetju Palfinger d.d.
Jernej Šlamberger, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo s porušno preiskavo analizirali zvarne spoje stebra žerjava podjetja Palfinger d.d.. Določili smo zvarne spoje, ki so najbolj obremenjeni, jih izrezali iz zvarjenca in metalografsko pripravili za makroskopsko in mikroskopsko analizo. Na nekaterih vzorcih smo preverjali trdoto. Pri preiskavi zvarnih spojev niso bile najdene kritične napake. Našli smo majhne pore in manjše zlepe. Trdote so sicer nekoliko presegale predpisane vrednosti, vendar še ni bilo kritično. Glavna poglavja v teoretičnem delu diplome so: MAG - varjenje, konstrukcijska jekla, napake zvarnih spojev, postopek metalografske priprave vzorcev, merjenje trdote po Vickersu in mikrostruktura zvara.
Keywords: MAG – varjenje, napake zvarnih spojev, konstrukcijska jekla, metalografska priprava vzorcev, trdota po Vickersu, mikrostruktura zvara
Published: 17.06.2014; Views: 1165; Downloads: 330
.pdf Full text (7,67 MB)

5.
TRŽENJSKA STRATEGIJA ZA IZBRANO PODJETJE
Anže Markun, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika raziskali in opredelili jeklarski trg podjetij, ki se ukvarjajo z izdelavo jeklarskih izdelkov, ter njihovo trgovino. Preučevali smo območje podsaharske Afrike, še posebej pa smo se orientirali na Zambijo. Iz različne literature in virov smo na splošno opisali trženje in trženjske strategije. Pojasnili smo, kako naj se podjetje pozicionira na trgu in opozorili na prednosti in nevarnosti na jeklarskem trgu podsaharske Afrike. Nato smo izvedli empirični del naloge z opisom raziskovanega območja. Opisali smo blagovne znamke podjetja Acroni d.o.o. in predstavili podjetje Acroni d.o.o., ter izdelke, ki jih proizvajajo. Iz vidika tveganj ob vstopu na zambijski trg je pomembno dejstvo, kdo se bo lotil trženjskih aktivnosti direktno v Zambiji. Po nekaterih dobrih izkušnjah podjetja Acroni, na ostalih tujih trgih (predvsem Združene države Amerike, Indija) je najboljša možnost, izbira lokalnega posrednika, ki ima direkten vpogled na tržišče in se spozna na lokalno poslovno okolje. To je ena izmed rešitev za zmanjšanje začetnega tveganja ob vstopu na zambijski trg.
Keywords: Trženje, trženjska strategija, jeklarski trg, konstrukcijska jekla
Published: 02.10.2013; Views: 2203; Downloads: 393
.pdf Full text (1,15 MB)

6.
Študij razpokljivosti v hladnem v večvarkovnem varu, grajenem s postopkom varjenja pod praškom
Zdravko Praunseis, Masao Toyoda, 2000, review article

Abstract: Problematika varivosti malolegiranih konstrukcijskih jekel se kaže tudi v fenomenu razpokljivosti v hladnem. V raziskavi je namenjena posebna pozornost nastajanju razpok v hladnem v večvarkovnem strjenem varu. Razpokljivost v hladnem v strjenem varu preprečujemo s predgrevanjem, za zagotovitev ustrezne mikrostrukture, s sušenjem oplaščenih elektrod ali praškov in s pogrevanjem zvrnega spoja za izhajanje raztopljenega vodika. Ker predgrevanje pomeni visok strošek pri gradnji zvarjene konstrukcije, je potrebna natančna določitev ustrezne temperature predgrevanja. V raziskavi je predstavljena eksperimentalna določitev temperature predgrevanja večvarkovnega strjenega vara debeline 50 mm, pri kateri ne bo prišlo do pojava razpok v hladnem. Ugotovljeno je, da nastanejo prečne razpoke v hladnem v večvarkovnem strjenem varu, grajenem s polnjeno žico Filtub 128 po postopku varjenja pod praškom (EPP postopek)pri temperaturi predgrevanja, ki je nižja od 7O °C.
Keywords: varjenje, zvarni spoji, konstrukcijska jekla, razpokljivost v hladnem, večvarkovni var, temperatura predgrevanja
Published: 01.06.2012; Views: 1523; Downloads: 99
.pdf Full text (280,65 KB)
This document has many files! More...

7.
Implantna trdnost treh ogljikovih konstrukcijskih jekel
Tomaž Vuherer, Vladimir Gliha, Anton Vavpotič, 2003, professional article

Abstract: V predstavljenem delu smo študirali občutljivost treh jekel za pokljivost v hladnem pri uporabi implant-preizkusov. Ta vrsta pokljivosti se pojavi v varu ali v toplotno vplivanem področju v odvisnosti od tega, kateri del zvara je bolj kaljiv. Odločilni dejavniki za pojav pokljivosti v hladnem so vodik, kaljene strukture in zaostale napetosti. Trajna implantna trdnost je prag napetosti, pri kateri pri danih pogojih ne pride do pokljivosti v hladnem v grobozrnatem delu toplotno vplivanega področja preizkušanega jekla. To smo določili pri jeklih CrNiMoV, CrMoV in SUMITEN 80 P pri različnih pogojih. Pri tej raziskavi je zmanjšanje vlage v dodajnem materialu in predgrevanje močno povečalo implantno trdnost.
Keywords: konstrukcijska jekla, zvarni spoji, implant preizkus, implantna trdnost, hladna pokljivost, TVP, var
Published: 01.06.2012; Views: 1153; Downloads: 69
.pdf Full text (195,24 KB)
This document has many files! More...

8.
Vpliv protikorozijskih premazov na kvaliteto zvarov konstrukcijskega jekla
Marko Ferlež, 1992, undergraduate thesis

Keywords: konstrukcijska jekla
Published: 26.07.2007; Views: 1439; Downloads: 0

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica