| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Kreacije skozi prizmo japonske : diplomsko delo
Monika Kuharič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava modo na Japonskem in v Sloveniji. Predstavljeni so znani modni oblikovalci zadnjih let iz obeh držav in ulična moda na Japonskem ter v Sloveniji. Izvedena je primerjava modnih slogov obravnavanih oblikovalcev z namenom poiskati morebitne podobnosti ali razlike v državah s ciljem oblikovati kolekcijo oblačil, katere razvoj sloni na vtisih s potovanja po Japonski, njeni arhitekturi in naravi, ki jo obkroža. Kolekcija sestoji iz osmih modelov, namenjenih vsakodnevni nošnji, ob pravi kombinaciji oblačil in dodatkov pa tudi za svečane in/ali večerne priložnosti, ki so prikazane z izdelanim modelom iz kolekcije.
Keywords: modni oblikovalci, moda na Japonskem in v Sloveniji, japonska in slovenska ulična moda, konstrukcija oblačil
Published in DKUM: 18.09.2019; Views: 1086; Downloads: 89
.pdf Full text (5,74 MB)

2.
Modeliranje oblačil iz usnjenih ostankov
Suzana Ivanuša, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bom predstavila možnosti uporabe ostankov usnja in iz njih izdelala izdelek, ki bo zasnovan tako, da bo uporaba ostankov čim večja. S tem se bo posredno povečal izkoristek materiala in preprečilo onesnaženje okolja. Pri tem bom pazila na kvaliteto novega izdelka. Rezultat diplomskega dela bo lastna, sodobna, ženska, nosljiva in hkrati glamurozna usnjena jakna.
Keywords: usnje, ostanki usnja, napake, konstrukcija oblačil, modeliranje oblačil.
Published in DKUM: 04.10.2016; Views: 1017; Downloads: 66
.pdf Full text (2,78 MB)

3.
Primerjava temeljnih krojev moških hlač konstruiranih z različnimi konstrukcijskimi sistemi
Katja Sahernik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni dva nemška, angleški in italijanski konstrukcijski sistemi. Podani so načini merjenja telesnih mer, izračuni proporcionalnih mer in konstruiranje temeljnega kroja moških hlač za posamezni sistem. Prikazana je tudi primerjava temeljnih krojev moških hlač konstruiranih po merah testne osebe nemškega, angleškega in italijanskega konstrukcijskega sistema z nemškim konstrukcijskim sistemom imenovanim System M. Müller & Sohn.
Keywords: konstrukcijski sistem, konstrukcija oblačil, moške hlače, telesne mere.
Published in DKUM: 03.04.2014; Views: 1653; Downloads: 194
.pdf Full text (7,22 MB)

4.
3D RAČUNALNIŠKO KONSTRUIRANJE OBLAČIL
Nataša Košir, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes, ko je napredek tehnologije na vrhuncu, se tudi v tekstilni industriji srečujemo z naprednimi tehnologijami, ki poenostavljajo izdelavo oblačil in manjšajo stroške oblačil. V diplomski nalogi smo raziskali prednosti in slabosti programske opreme Optitex 3D Flattening. Ta programska oprema nudi možnost konstruiranja krojev oblačil na 3D parametričnem modelu telesa. V uvodnem delo diplomske naloge so predstavljeni programi, ki se ukvarjajo s 3D konstruiranjem, podane so osnove 2D in 3D konstruiranja krojev oblačil, zajete in predstavljene so lastnosti takšnega konstruiranja. V praktičnem delu je prikazan potek 3D konstruiranja krojev nedrca, majice in korzeta na 3D parametričnem modelu telesa. Prednost takšnega konstruiranja je predvsem v hitrosti, s katero lahko določeno oblačilo skonstruiramo in lahko pridemo do realnega pogleda na oblačilo še preden oblačilo sešijemo. Slabost 3D konstruiranja krojev oblačil z modulom 3D Flattening je, da ni mogoče konstruirati ohlapnih oblačil, ampak samo oblačila, ki se tesno prilegajo telesu oz. 3D parametričnem modelu telesa. 3D konstruiranje krojev oblačil je bilo oteženo na težko dostopnih področjih modela telesa, npr. pod roko, čeprav program omogoča povečavo in vrtenje modela okrog določene točke. S tem programom konstruirani krojni deli nimajo lepih ravnih linij, zato je potrebno veliko popravkov teh linij. Ta težava se lahko odpravi z izurjenostjo konstruktorja. Programska oprema OptiTex nudi hiter vpogled v videz oblačila še pred njegovo izdelavo, to pa nam omogoča hitro popravljanje morebitnih napak in zmanjša stroške izdelave oblačil.
Keywords: 3D konstruiranje, 2D konstruiranje, konstrukcija oblačil, računalniško konstruiranje, OptiTex, telesni skener
Published in DKUM: 16.10.2013; Views: 1814; Downloads: 258
.pdf Full text (3,45 MB)

5.
RAZVOJ VIRTUALNE KOLEKCIJE ŽENSKIH OBLEK
Jana Štor, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Izdelava kolekcije oblačil je dolgotrajen postopek dela. Danes nam virtualno prototipiranje omogoča enostavnejši in hitrejši razvoj kolekcij oblačil. Samemu oblikovalcu omogoča, da na virtualnem modelu telesa ocenjuje prileganje krojev in videz oblačila ter ocenjuje ustreznosti tekstilije brez konkretne izdelave prototipa oblačila. Eden izmed računalniških programov za tovrstno delo je programski paket OptiTex PDS, s pomočjo katerega je v diplomskem delu izdelana virtualna kolekcija ženskih oblek. Diplomsko delo obravnava razvoj virtualne kolekcije ženskih oblačil s poudarkom na računalniškem modeliranju krojev in kombiniranju oblačil z vidika usklajevanja barv ter velikosti in položaja vzorcev tekstilij na simuliranih oblačilih.
Keywords: oblačila, konstrukcija in modeliranje oblačil, virtualno prototipiranje, parametrični maneken, programska oprema OptiTex
Published in DKUM: 13.10.2011; Views: 2320; Downloads: 157
.pdf Full text (2,78 MB)

6.
KONSTRUKCIJA IN GRADIRANJE ŽENSKE JAKNE TER NJUNA PRIMERJAVA
Barbara Jeromel, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena konstrukcija in gradiranje ženske jakne v različnih velikostnih številkah po nemškem konstrukcijskem sistemu System M. Müller & Sohn. V nadaljevanju je podana primerjava in rezultati med konstruiranimi ter med konstruiranimi in gradiranimi ženskimi jaknami.
Keywords: konstrukcija oblačil, konstrukcijski sistem, ženska jakna, telesne mere, gradiranje.
Published in DKUM: 11.10.2010; Views: 3236; Downloads: 257
.pdf Full text (3,34 MB)

7.
ANALIZA VIDEZA OTROŠKE OBLEKE
Renata Brinjevec, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je podrobneje predstavljen celoten proces izdelave treh po dizajnu in konstrukciji enake otroške-dekliške obleke, ki se razlikujejo po različnih vrstah uporabljenih tkanin. Cilj naloge je analiza izdelave oblačila, tj. tehnoloških postopkov izdelave, ki so konstrukcijsko enaka, vendar zaradi vrste uporabljenega materiala različno tehnološko izvedena. Za model svojega izbranega modela sem vzela Asjo, svojo štiri letno hčerko. Vpliv lastnosti materiala na končni videz oblačila je bil analiziran z vidika parametrov drapiranja, mehanskih lastnosti in vizualnih ocen.
Keywords: Konstrukcija oblačil, tehnologija izdelave oblačil, videz oblačila, lastnosti tkanine.
Published in DKUM: 03.03.2010; Views: 2571; Downloads: 147
.pdf Full text (4,24 MB)

8.
PRIMERJAVA KONSTRUKCIJSKIH SISTEMOV ZA KONSTRUIRANJE TEMELJNEGA KROJA ŽENSKE OBLEKE
Suzana Gregorčič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podana primerjava temeljnih krojev in videza ženskih oblek narejenih po merah testne osebe nemškega, italijanskega, angleškega in ameriškega konstrukcijskega sistema z nemškim konstrukcijskim sistemom imenovanim System M. Müller & Sohn. Primerjava je predstavljena s pomočjo nemodeliranih temeljnih krojev ženske obleke po posameznem konstrukcijskem sistemu in fotografijami, dobljenimi z izdelavo nemodeliranih ženskih oblek po merah testne osebe posameznega konstrukcijskega sistema. Podani so načini merjenja telesnih mer, izračuni proporcionalnih mer, tabele mer, označevanje velikostnih številk in konstruiranje temeljnega kroja ženske obleke za posamezni konstrukcijski sistem.
Keywords: konstrukcijski sistem, konstrukcija oblačil, ženska obleka, telesne mere
Published in DKUM: 03.06.2009; Views: 3258; Downloads: 292
.pdf Full text (29,35 MB)

9.
Modeliranje in izdelava kostumov za premiero filma "Vinopiri" : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Suzana Rengeo, 2008, undergraduate thesis

Keywords: konstrukcija oblačil, ženska oblačila, modeliranje oblačil, tehnološki postopki
Published in DKUM: 04.02.2009; Views: 2706; Downloads: 348  (1 vote)
.pdf Full text (2,74 MB)

10.
Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica