| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 582
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Dvižni stol
Klemen Kokol, 2022, master's thesis

Abstract: Prikazan je razvoj dvižnega stola, ki je v pomoč predvsem mehanikom, vzdrževalcem in vsem, ki so pri svojem delu izpostavljeni neugodnim telesnim položajem. Stol omogoča prehod iz sedečega v ležeči položaj brez večjega uporabnikovega napora. Stolu smo, v skladu z metodami konstruiranja, določili ustrezne pogone in mehanizme, ki bodo učinkovito opravljali prehod iz sedečega v ležeč položaj. S pomočjo numeričnih analiz smo obravnavali kritične dele konstrukcije in tako izvedli celoten potek konstruiranja dvižnega stola od idejnih variant do funkcionalnega 3D modela dvižnega stola in pripadajoče dokumentacije.
Keywords: Dvižni stol, pripomoček, konstruiranje, mehanizem, metoda končnih elementov, parametrična računalniška analiza
Published in DKUM: 01.12.2022; Views: 19; Downloads: 1
.pdf Full text (4,27 MB)

2.
REKONSTRUKCIJA NOSILNE KONZOLE PLUGA OPV 1000
Matej Brglez, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu sem rekonstruiral glavno nosilno konzolo za obračalni variabilni plug za oranje. Podjetje se je za rekonstrukcijo odločilo zaradi nenehnih sprememb, ki so sčasoma postale nesmiselne in neestetske. Glavne dimenzije konzole sem moral ohraniti, saj se plug in priklop nista spremenila. Pri konstruiranju sem bil pozoren tudi na to, da jo lahko izdelamo z manj varjenja, da tako privarčujemo tudi pri času izdelave. Znotraj zaključnega dela sem izvedel tudi preračun sil pri oranju in pri obračanju pluga, na osnovi katerih sem naredil tudi numerični trdnostni preračun napetosti in pomikov.
Keywords: konstruiranje, numerični preračun, kmetijska mehanizacija
Published in DKUM: 30.09.2022; Views: 88; Downloads: 25
.pdf Full text (3,04 MB)

3.
Konstruiranje progresivnega orodja za preoblikovanje pločevine za avtomobilsko industrijo
Žan Dvoršak, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Progresivna orodja so ena izmed najpogostejših orodij, za izdelavo manjših, serijskih izdelkov, v avtomobilski industriji. Konstruiranje takšnih orodij je precej zahtevno in zahteva veliko teoretskega, praktičnega znanja, truda ter časa. V diplomski nalogi so na kratko opisana progresivna orodja in predstavljen izdelek, za katerega je potrebno izdelati progresivno orodje po zahtevah naročnika. V prvih poglavjih je opisano kako se lotimo izdelave metodnega plana za izdelavo orodja. Temu sledi kratka razlaga uporabljenih preoblikovalnih metod in kako izračunamo potrebne sile v orodju. Na koncu pa so podrobneje opisani posamezni pomembni deli iz orodja, ki je bilo konstruirano.
Keywords: Konstruiranje, progresivno orodje, izračuni, preoblikovanje pločevine
Published in DKUM: 29.09.2022; Views: 112; Downloads: 20
.pdf Full text (5,55 MB)

4.
Konstruiranje prednjega traktorskega nakladalnika
Rok Gračnar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene osnovne izvedbe prednjih traktorskih nakladalcev z njihovimi prednostmi. Predstavljeni so problemi, ki so se pojavili med konstruiranjem, in njihove rešitve. V nadaljevanju so predstavljeni potek konstruiranja prednjega traktorskega nakladalca za traktor Lamborghini tip R2.66 in potrebni izračuni. Modeliranje in numerične analize so izvedene s pomočjo programa Solidworks. Predstavljeni so rezultati in splošne ugotovitve.
Keywords: prednji traktorski nakladalnik, konstruiranje, Solidworks, metoda končnih elementov
Published in DKUM: 29.09.2022; Views: 56; Downloads: 19
.pdf Full text (11,93 MB)

5.
Numerična simulacija odrezavanja gredic
Gorazd Fortin, 2022, master's thesis

Abstract: Za potrebe naročila podjetja SIJ Ravne Systems je bilo treba skonstruirati škarje za rezanje gredic v vročem in pripadajoči valjčni progi. Od tega je naš del obsegal konstrukcijo sestavov noža, ki sta bila koncipirana in snovana po delih in razdelana v razdelavi. Pripravljeni so bili materialni modeli uporabljenih materialov, izvedeni sta bili termična in eksplicitna simulacija za validacijo konstrukcije sestavov noža in poleg ostalih rezultatov so bile pri tem pridobljene največje sile, ki delujejo na škarje v procesu rezanja. Pripravljene so bile tudi sestavne in delavniške risbe delov sestavov noža in v zaključku, po razmisleku glede na izpolnjevanje zahtev zahtevnikov, je bila ugotovljena ustreznost konstrukcije sestavov noža in rezultatov simulacij.
Keywords: rezanje v vročem, gredica, škarje, sestav noža, materialni model, konstruiranje, termična simulacija, eksplicitna simulacija
Published in DKUM: 27.09.2022; Views: 115; Downloads: 14
.pdf Full text (5,63 MB)

6.
Vpenjalno orodje za testiranje nosilnosti navtične opreme
Nejc Ratajc, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bo opisan postopek zasnove, konstruiranja, ter izdelave namenskega orodja. Orodje se bo uporabljalo za testiranje navtičnih izdelkov, natančneje palubnikov, ki so namenjeni za varnostne privezovalne točke na plovilih. Potrebna je bila raziskava problematike, ter izdelava vpenjalnega orodja, katero bo v svoji življenjski dobi sposobno izdelati veliko število preizkusov brez, da bi med tem prišlo do deformacij vpenjalnega orodja. Za vpenjalno orodje je bila najprej izdelana numerična analiza v namenskem programskem orodju. Analiza pridobljenih rezultatov je nato služila za odpravo pomanjkljivosti zasnovanega vpenjalnega orodja. Potrebno je bilo izdelati tudi tehniško dokumentacijo po pravilih tehniškega risanja, s pomočjo katere se je vpenjalno orodje v podjetju tudi izdelalo . Izdelanih je bilo nekaj različic vpenjalnega orodja. Testiranje prvih različic je pripeljalo do izboljšav. Vpenjalno orodje je na ta način pripravljeno za redno uporabo v kontroli kakovosti izdelkov v proizvodnji.
Keywords: navtična oprema, palubniki, natezni preizkus, konstruiranje, vpenjalno orodje, testiranje, nosilnost
Published in DKUM: 22.09.2022; Views: 48; Downloads: 14
.pdf Full text (2,50 MB)

7.
Konstruiranje stroja za sestavljanje izdelkov
Mitja Tomaš, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan problem ročne montaže izdelkov, ki ga je bilo potrebno avtomatizirati. Opisan je celoten proces od analize problema, snovanja stroja, njegovega modeliranja, izdelave, testiranja in reševanja nastalih problemov, do uporabe končnega stroja.
Keywords: Konstruiranje, modeliranje, sestavljanje, Tesnila GK d.o.o.
Published in DKUM: 22.09.2022; Views: 73; Downloads: 18
.pdf Full text (5,65 MB)

8.
Konstruiranje priprave za odrez palic
Rok Supi, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje problem zamudnega odrezovanja palic, ki služijo za zaščito okna v podjetju Arcont d.d. ter konstruiranje priprave za odrez palic kot rešitev tega problema. Podrobno je prikazan proces konstruiranja posameznih komponent priprave. Predstavljeno je delovanje priprave, konceptne rešitve in proces dimenzioniranja nekaterih obremenjenih delov priprave.
Keywords: priprava, odrez, striženje, konstruiranje
Published in DKUM: 19.09.2022; Views: 60; Downloads: 16
.pdf Full text (3,72 MB)

9.
Konstruiranje novega manipulatorja za transport transportnih zabojnikov v podjetju container d.o.o.
Aleš Mohar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Cilj naloge je bil izdelati novo transportno napravo za transport kontejnerjev oznake ISO, JUMBO in ostalih nestandardnih kontejnerjev. Lotili smo se razvoja in konstruiranja nove transportne naprave prav iz vidika omejitve prostora in delovnega procesa v lakirnici. Raziskali smo tržišče s transportnimi napravami, preverili njihove zmogljivosti dvigovanja, zmožnost umestitve transportne naprave v prostor lakirnice in delovni proces. Eden glavnih razlogov proti nakupu nove transportne naprave na trgu je omejitev prostora in nezmožnost dvigovanja različnih širin kontejnerjev. Obstoječa transportna naprava ne omogoča varnega dvigovanja kontejnerjev različnih širin, zaradi česar prihaja v delovnem procesu do neprimernih tehnik ravnanja z njo. Pri iskanju rešitev smo si pomagali s pregledom trga in ponudb transportnih naprav. Poleg pregleda trga smo za snovanje transportne naprave uporabili metoda dialoga in metodo 635. V procesu razvoja in konstruiranja smo izdelali 3D model, izvedli trdnostno analizo in izdelana potrebna tehniška dokumentacija. Cilj diplomske naloge je bil uspešno dosežen.
Keywords: Transportna naprava (manipulator), konstruiranje, numerična analiza, MKE, PTC Creo, Container d.o.o, ISO, JUMBO, kontejner.
Published in DKUM: 19.09.2022; Views: 46; Downloads: 24
.pdf Full text (2,99 MB)

10.
Konstruiranje transportnega sistema s fleksibilno verigo
Erik Rihter, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje transporterja s fleksibilno verigo s poudarkom na konstruiranju Al. nosilnega profila. Na začetku diplomskega dela so predstavljeni različni načini transporta v krivine, v izbranem podjetju in na tržišču. Nato je v diplomskem delu podrobneje predstavljen transporter s fleksibilno verigo. Opisani so sestavni deli, prednosti in slabosti ter delovanje fleksibilnega transporterja. Nato je predstavljen proces razvoja novega Al. nosilnega profila, kot glavnega nosilca fleksibilnega transportnega sistema. Na koncu diplomskega dela je predstavljena celotna konstrukcija fleksibilnega transportnega sistema. Diplomsko delo je zaključeno s sklepom o opravljenem delu.
Keywords: transport, fleksibilni transporterji, vodenje transporta v krivine, konstruiranje aluminijastega nosilnega profila, izbira fleksibilne verige
Published in DKUM: 14.09.2022; Views: 63; Downloads: 0

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica