| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
NERAZCEPNI BIKVADRATNI POLINOMI, KI SO RAZCEPNI PO POLJUBNEM MODULU p
Jasmina Kline, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan problem razcepnosti bikvadratnih polinomov s celoštevilskimi koeficienti. V prvem poglavju so predstavljeni pojmi in rezultati s področja teorije kongruenc, ki so potrebni za nadaljnjo obravnavo. V drugem poglavju so vpeljani pojmi in rezultati s področja polinomov z racionalnimi koeficienti, v tretjem poglavju pa polinomske kongruence na množici vseh polinomov s celoštevilskimi koeficienti. Osrednji del diplomskega dela je namenjen obravnavi bikvadratnih polinomov, ki so nerazcepni v Z[x], vendar so razcepni po modulu p za vsako praštevilo p. V zadnjem poglavju so obravnavani taki nerazcepni bikvadratni polinomi, ki so razcepni po modulu n za vsako naravno število n>1.
Keywords: bikvadratni polinom, kongruenca, polinom, kvadratni ostanek, Legendrov simbol
Published: 18.11.2010; Views: 1554; Downloads: 154
.pdf Full text (880,27 KB)

2.
CATALANOVA ŠTEVILA, PRAŠTEVILA IN PRAŠTEVILSKI DVOJČKI
Marina Golob, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so obravnavane povezave med Catalanovimi števili, praštevili in praštevilskimi dvojčki. Prvo poglavje je namenjeno vpeljavi osnovnih pojmov in rezultatov, ki se uporabljajo skozi diplomsko delo. Predstavljeni so Wilsonov izrek, Eulerjev izrek ter mali Fermatov izrek. Glavna tema diplomskega dela je obravnavana v drugem poglavju. Prvi del tega poglavja je namenjen binomskim koeficientom in Catalanovim številom. Vpeljemo tudi pojem Catalanovega psevdopraštevila, pojem Wieferichovega praštevila in predstavimo zvezo med tema pojmoma in pojmom psevdopraštevila. V drugem delu so obravnavani praštevilski dvojčki. Tretji del je namenjen povezavi med praštevili in različnimi kombinatoričnimi problemi, četrti del pa srednjemu binomskemu koeficientu v povezavi s Catalanovimi psevdopraštevili.
Keywords: Catalanovo število, kongruenca, praštevilo, Wieferichovo praštevilo, psevdopraštevilo, Catalanovo psevdopraštevilo, praštevilski dvojček, binomski koeficient.
Published: 23.11.2012; Views: 1430; Downloads: 185
.pdf Full text (955,68 KB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica