| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Prometno - varnostna analiza s primeri ureditve križišča v Čakovcu : magistrsko delo
Lara Fažon, 2022, master's thesis

Abstract: Predmet obravnave magistrskega dela je prikaz prometno-varnostne analize križišča. Pregled prometne varnosti je izveden na primeru štirikrakega, nesemaforiziranega križišča v Čakovcu na Hrvaškem. V magistrskem delu bomo prikazali ugotovljene pomanjkljivosti na obravnavanem štirikrakem križišču in podajanje primernih rešitev za njihovo odpravljanje, podatke o prometu, vertikalno in horizontalno prometno sigralizacijo in analizo prometnih nesreč. Glede na zahtevane dimenzije, prednosti in pomanjkljivosti vsakega križišča, smo se odločili, da bi najljoša izbira bila semaforizirano križišče.
Keywords: prometna varnost, semaforizirano križišče, turbo krožno križišče, krožno križišče s pritisnjenimi pasovi za desne zavijalce, konfliktne točke
Published in DKUM: 22.09.2022; Views: 479; Downloads: 67
.pdf Full text (4,80 MB)

2.
Prometno-varnostna analiza s predlogom rekonstrukcije križišča v bližini naselja Hrastovsko
Damir Crnčec, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu bo narejena prometno-varnostna analiza s predlogom rekonstrukcije križišča v bližini naselja Hrastovsko. Razloženo bo izvajanje prometno-varnostnega pregleda (RSI), ki služi za določanje vseh morebitnih pomanjkljivosti, zaradi katerih prihaja/lahko pride do nastanka prometnih nesreč. Na podlagi prometno-varnostnega pregleda ali podatkov o prometnih nesrečah se predlagajo ukrepi z namenom izboljšanja prometne varnosti. Najpogostejša mesta (konfliktne točke), na katerih prihaja/lahko pride do prometnih nesreč, so križišča. Konfliktne točke v območju križišča je potrebno urediti s pomočjo ustreznih ukrepov za izboljšanje prometne varnosti. V nekaterih primerih se zaradi nevarnosti ali neprepustnosti obstoječih križišč predlaga sprememba oblike križišča. Izbira optimalne ureditve križišča se določa na podlagi več kriterijev, ki bodo navedeni in razloženi v magistrskem delu. Predstavljena bodo teoretična izhodišča, ki se bodo nanašala na obravnavani primer štirikrakega križišča, ki se nahaja v bližini naselja Hrastovsko. Izvedeni bosta projektno-varnostna in prometnotehnična analiza obstoječega stanja, na podlagi katerih bodo izdelane variante rekonstrukcije obravnavanega križišča.
Keywords: prometno-varnostni pregled (RSI), konfliktne točke, nivojska križišča, optimalna ureditev križišč, rekonstrukcija križišča, voziščna konstrukcija
Published in DKUM: 15.12.2017; Views: 1283; Downloads: 172
.pdf Full text (14,97 MB)

3.
PRIMERJAVA REZULTATOV PROMETNO-VARNOSTNE ANALIZE KANALIZIRANIH IN NEKANALIZIRANIH 4-KRAKIH NIVOJSKIH KRIŽIŠČ
Alen Neskić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga vsebuje primerjalno prometno varnostno analizo dveh rekonstruiranih ne kanaliziranih križišč v kanalizirana nivojska križišča. Glede na to, da za nastanek prometnih nesreč pride najpogosteje v križiščih, študija v diplomski nalogi temelji na primerjavi prometno varnostne analize v štiri krakih križiščih. S kanaliziranjem križišča zreduciramo prometne nesreče z zmanjšanjem konfliktne površine in z bolj jasno postavljenimi teoretičnimi konfliktnimi točkami in eliminiranjem ostalih možnih konfliktih točk. Zato smo se v raziskovalnem delu diplomske naloge osredotočili analizirati, kako vplivajo kanalizirani prometni tokovi na zmanjšanje prometnih nesreč. Na podlagi opravljenih analiz so bili predlagani ukrepi za izboljšanje stanja.
Keywords: kanaliziranje prometnih tokov, prometno varnostna analiza, konfliktne točke
Published in DKUM: 30.09.2016; Views: 1294; Downloads: 139
.pdf Full text (4,50 MB)

4.
ANALIZA VPLIVA IZGRADNJE TURBO KROŽNIH KRIŽIŠČ NA POTEK IN VARNOST PROMETA
Vojko Gotlin, 2013, master's thesis

Abstract: Turbo krožna križišča so začeli graditi z namenom zmanjševanja števila konfliktnih točk, ki jih ima »običajno« dvopasovno krožno križišče. Število konfliktnih točk se pri turbo krožnih križiščih zmanjša zaradi načina vodenja motoriziranih udeležencev na območju turbo krožnega križišča. Prav način vodenja motoriziranih udeležencev igra pomembno vlogo pri povečevanju pretočnosti in prometne varnosti vseh udeležencev v prometu ter preprečevanju najhujših prometnih nesreč. V magistrski nalogi je predstavljen vpliv izgradnje turbo krožnih križišč na potek in varnost prometa. V analizo so zajeta vsa turbo krožna križišča v Sloveniji, ki nudijo podatke o prometnih nesrečah po izgradnji, torej tista, ki so bila zgrajena leta 2011 ali prej. Podatki o prometnih nesrečah so zajeti za obdobje treh let pred rekonstrukcijo in za enako obdobje po rekonstrukciji oz. za obdobje vsaj enega leta.
Keywords: cestni promet, krožno križišče, turbo krožno križišče, konfliktne točke, prometna varnost.
Published in DKUM: 27.11.2013; Views: 1714; Downloads: 199
.pdf Full text (5,34 MB)

5.
ANALIZA NIVOJSKEGA KRIŽIŠČA IN PREDLOGI REŠITEV Z UPORABO SIMULACIJSKEGA MODELA
Dejan Stević, 2012, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena analiza nivojskega križišča in predlogi rešitev z uporabo simulacijskega modela. Za izvedbo simulacije in s tem pridobitev relevantnih rezultatov je bilo potrebno analizirati trenutno stanje obravnavanega križišča in opraviti štetje prometa. Magistrsko delo vsebuje ključne podatke o priključkih in nivojskih križiščih v urbanih okoljih, analizo trenutnega stanja obravnavanega križišča, izvedbo simulacijskega modela v programu Sidra intersection ter predlog ukrepov za izboljšanje kapacitete križišča. Sledi primerjava rezultatov pridobljenih s kapacitetno analizo ter izbor optimalne variante na osnovi simulacijskega modela.
Keywords: nivojsko križišče, konfliktne točke, konfliktna površina, projektno-tehnični elementi, simulacijski model, kapacitetna analiza
Published in DKUM: 21.01.2013; Views: 1866; Downloads: 292
.pdf Full text (4,34 MB)

6.
VARNOST V KROŽNIH KRIŽIŠČIH
Peter Kolbl, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen zgodovinski razvoj krožnih križišč v svetu in v Sloveniji. Predstavljeni in analizirani so dejavniki, ki vplivajo na prometno varnost. Prikazani so najpogostejši tipi krožnih križišč, lastnosti, prednosti, pomanjkljivosti ter število konfliktnih točk v njih. S stališča varnosti je bila narejena primerjava varnosti klasičnega štirikrakega križišča s enopasovnim krožnim križiščem, enopasovnega z dvopasovnim krožnim križiščem, dvopasovnega z turbo-krožnim križiščem in turbo-krožnega križišča s krožnim križiščem s pritisnjenimi voznimi pasovi za desne zavijalce. Analizirana in predstavljena je varnostna situacija krožnih križišč v mestu Ljutomer (krožno križišče LJUTOMER 1 in krožno križišče LJUTOMER 2).
Keywords: cestni promet, varnost v krožnih križiščih, konfliktne točke
Published in DKUM: 04.11.2010; Views: 3263; Downloads: 389
.pdf Full text (7,27 MB)

7.
PROMETNA VARNOST V KROŽNIH KRIŽIŠČIH IN KROŽNA KRIŽIŠČA V OBČINI ŠENTJUR
Milan Sebič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: To diplomsko delo vsebuje osnovne podatke o krožnih križiščih in prometni varnosti v njih. V prvem delu je opisana zgodovina krožnih križišč v Sloveniji in v svetu. V nadaljevanju so predstavljeni osnovni pojmi krožnih križišč in njihova delitev. Nato se osredotočamo na varnost v krožnih križiščih ter konfliktne točke. Primerjana so trikraka ter štirikraka klasična in krožna nesemaforizirana križišča. V zaključku so predstavljena krožišča v Šentjurju ter varnost v njih.
Keywords: promet, krožno križišče, varnost v krožnem križišču, konfliktne točke
Published in DKUM: 08.10.2010; Views: 3053; Downloads: 355
.pdf Full text (10,39 MB)

8.
PRIMERJAVA RAVNI PROMETNE VARNOSTI NIVOJSKIH KRIŽIŠČ S STALIŠČA KONFLIKTNIH TOČK IN KONFLIKTNIH SITUACIJ
Peter Bezjak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena primerjava nivojskih križišč s stališča konfliktnih točk in konfliktnih situacij. V primerjavo so zajeta posebej trikraka in posebej štirikraka klasična nesemaforizirana in krožna križišča. V prvem delu so opisane naloge cestnih nivojskih križišč in prometni tokovi v križiščih ter operacije med prometnimi tokovi. V nadaljevanju so opisani konflikti med motoriziranimi udeleženci v prometu in motoriziranimi ter nemotoriziranimi udeleženci v prometu. Opisa
Keywords: prometna varnost, nivojska križišča, konflikti, konfliktne točke, konfliktne situacije
Published in DKUM: 09.02.2009; Views: 4054; Downloads: 688
.pdf Full text (14,70 MB)

9.
Search done in 4.51 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica