| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Razvoj sistema za testiranje funkcionalnosti avtomobilskih svetil
Jure Lednik, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje razvoj testnega sistema za testiranje avtomobilskih svetil. Najprej predstavi najpogosteje uporabljene komunikacijske protokole avtomobilske industrije. Za tem predstavi regulativne zahteve, ki se navezujejo na avtomobilske luči. Na koncu pa opišemo izdelavo in predstavimo uporabo razvitega testnega sistema.
Keywords: komunikacijski protokoli, testiranje nadzorna škatla
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 507; Downloads: 34
.pdf Full text (2,81 MB)

2.
Komunikacijski protokoli za realno-časovne več-igralske igre : diplomsko delo
Nik Volgemut, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Moderne računalniške igre ponujajo večigralnost preko spleta za vse več igralcev. Pri tem uporabljajo kar se da optimizirane komunikacijske protokole. V diplomskem delu se dotaknemo zgodovine večigralnosti v igrah, vrst večigralskih iger in predstavimo implementacije protokolov za 3 izbrane igre – Minecraft, Runescape in World of Warcraft. Predstavimo, kako protokoli vzpostavijo povezavo med odjemalcem in strežnikom in kako definirajo pakete za prenos informacij. Na koncu diplomskega dela s pomočjo eksperimenta predstavimo, kako se komunikacijski protokoli obnesejo ob večjih obremenitvah
Keywords: več-igralske igre, komunikacijski protokoli, Runescape, Minecraft, World of Warcraf
Published in DKUM: 13.10.2023; Views: 532; Downloads: 50
.pdf Full text (2,06 MB)

3.
Načrtovanje in integracija neodvisnih podsistemov hišne avtomatizacije : diplomsko delo
Tomaž Pevec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi bo predstavljena različna oprema in tehnologija za integracijo neodvisnih podsistemov hišne avtomatizacije s krmilnikom, ki poleg klasičnih rešitev podpira tudi povezovanje naprav IoT. Podsistemi, kot so razsvetljava, senčenje, HVAC, varnost, multimedija, se med seboj razlikujejo po zahtevah in lastnostih v delovanju, zato ni smiselno uporabiti enake opreme za njihovo avtomatizacijo. Lahko se odločimo za cenejšo, ki omogoča enakovredno delovanje z vso potrebno funkcionalnostjo. Njihova integracija s pomočjo različnih komunikacijskih protokolov bo shematsko predstavljena, nekateri primeri integracije bodo prikazani na primeru dobrih praks. Izpostavljene bodo prednosti in slabosti klasičnih sistemov avtomatizacije v primerjavi z novejšimi IoT tehnologijami.
Keywords: pametni dom, integracija, IoT, komunikacijski protokoli, varnost
Published in DKUM: 17.10.2022; Views: 481; Downloads: 33
.pdf Full text (2,82 MB)

4.
Varnostni protokoli pri registratorjih časa
Gregor Berčič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V sodobnem času je na voljo veliko komunikacijskih protokolov in načinov za prenos podatkov iz točke A do točke B. V diplomski nalogi smo jih opisali in ugotovili, kako delujejo. Na podlagi realnega podjetja smo naredili raziskavo o komunikacijskem vmesniku, ki ga uporabljajo njihove naprave, in ugotovili, da je večina naprav še vedno na zastarelem protokolu Wiegand, namesto na OSDP. Naredili smo tudi primerjavo med programsko opremo za beleženje evidence delovnega časa in ugotavljali, katera dodatna oprema je najprimernejša za souporabo. To smo preverili na primeru treh fiktivnih različno velikih podjetij.
Keywords: komunikacijski protokoli, Wiegand, OSDP, evidenca delovnega časa, registratorji časa
Published in DKUM: 26.08.2022; Views: 468; Downloads: 45
.pdf Full text (1,95 MB)
This document has many files! More...

5.
Spletno upravljanje s pametno hišo : diplomsko delo
Matic Repič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu smo razvili spletno aplikacijo namenjeno nadzoru pametne hiše, ki je preprosta za uporabo in sloni na implementaciji prosto dostopne centralne točke Eclipse Mosquitto in komunikacijskem protokolu MQTT. Za implementacijo spletne aplikacije smo uporabili programsko ogrodje Ionic s katerim smo dosegli možnost uporabe aplikacije na več različnih platformah. Za implementacijo strežniškega dela smo uporabili ogrodje Express.js. V sklopu diplomskega dela smo predstavili tudi koncept interneta stvari v sklopu koncepta pametne hiše.
Keywords: pametna hiša, internet stvari, komunikacijski protokoli, spletna aplikacija
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 79768; Downloads: 167
.pdf Full text (4,49 MB)

6.
Projekt hišne avtomatizacije pri obnovi dvorca Kulmer
Matija Hrupački, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo predstavlja projekt hišne avtomatizacije pri obnovi dvorca Kulmer. Pripravljen je zagonski elaborat, v katerem so pojasnjeni cilji projekta avtomatizacije, aktivnosti, tveganja, projektna organizacija in potrebna dokumentacija za začetek njegovega izvajanja. Podan je opis komunikacijskih protokolov, ki se uporabljajo pri povezovanju sistemov ogrevanja, hlajenja, prezračevanja, razsvetljave in tehniške zaščite. Poleg tega so opisani vgrajeni sistemi in oprema ki se vgrajuje v objekt. Pojasnjeni sta tudi integracija in vizualizacija naprav v sistemu samodejnega krmiljenja stavbe (BMS).
Keywords: projekt, BMS, avtomatizacija objektov, komunikacijski protokoli, KNX, M-Bus, Modbus, zagonski elaborat
Published in DKUM: 06.10.2017; Views: 1334; Downloads: 236
.pdf Full text (6,90 MB)

7.
Model za izbiro komunikacijskih protokolov pri razvoju rešitev za internet stvari
Denis Pocak, 2017, master's thesis

Abstract: Izzivi interneta stvari so najpogostejši razlog za neučinkovito delovanje rešitev. Za izvedbo teh so pomembni komunikacijski protokoli, ki delujejo na aplikacijskem nivoju. V magistrskem delu smo raziskali potencialne komunikacijske protokole (AMQP, CoAP, MQTT in XMPP). Uporabili smo metodo sistematičnega pregleda literature ter zbrali splošne podatke, kakor tudi podatke o izzivih (interoperabilnost, odkrivanje, povezovanje, poraba energije in varnost) interneta stvari. Na podlagi teh smo oblikovali ocenitveni model, v katerem smo komunikacijske protokole ocenili in podprli izbiro primernega glede na zahteve rešitve. Ugotovili smo, da se je za natančnejšo izbiro potrebno osredotočiti samo na tiste lastnosti komunikacijskih protokolov, ki jih rešitev zahteva.
Keywords: internet stvari, komunikacijski protokoli, aplikacijski nivo
Published in DKUM: 13.07.2017; Views: 1508; Downloads: 177
.pdf Full text (3,06 MB)

8.
IZVEDBA SISTEMOV V PAMETNIH ZGRADBAH Z INDUSTRIJSKIMI GRADNIKI
Robert Pečnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje, kako lahko avtomatiziramo prostor ali hišo s pomočjo industrijskih gradnikov krmilnika Omron CP1L in zaslona na dotik Omron NQ3 na način pametnih zgradb. V projektu je prikazano osnovno programiranje s programom CX programer in opis določenih elementov programa za potrebe krmiljenja svetlosti luči s pomočjo krmilnika. Za celoten projekt smo izdelali električni vezalni načrt s programom AutoCAD.
Keywords: pametne zgradbe, komunikacijski protokoli, programirljiv logični krmilnik, krmiljenje razsvetljave.
Published in DKUM: 13.09.2016; Views: 1528; Downloads: 129
.pdf Full text (2,25 MB)

9.
PREGLED, ANALIZA IN PRIMER UPORABE TEHNOLOGIJ INTERNETA STVARI
Bojan Hadjar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Internet stvari predstavlja eno od najbolj rastočih področij informacijske družbe, kjer z uvajanjem novih tehnologij ustvarja globalno omrežje medsebojno povezanih naprav. V diplomskem delu smo pregledali in analizirali več komunikacijskih protokolov nižjega in aplikacijskega nivoja, ki predstavljajo osnovo za učinkovito izmenjavo podatkov med napravami v sistemu Interneta stvari. Drugi pomemben vidik je obdelava podatkov, zato smo pregledali programske rešitve s področja domače avtomatizacije, ki omogočajo učinkovito delovanje in upravljanje priključenih naprav. V okviru diplomskega dela smo tudi izdelali krmilno napravo in programski vtičnik za domači avtomatizacijski sistem. Pri tem smo izbrali tehnologije na osnovi izvedene analize in primernosti za uporabljeno strojno opremo avtomatizacijskega sistema.
Keywords: internet stvari, komunikacijski protokoli, avtomatizacijski sistemi, krmilne naprave, Arduino, Raspberry Pi, OpenHAB, MQTT
Published in DKUM: 13.09.2016; Views: 1899; Downloads: 254
.pdf Full text (1,75 MB)

10.
RAZVOJ KOMUNIKACIJSKEGA PREHODA S PODPORO MODERNIH PROTOKOLOV ZA SISTEME SCADA
Jani Dolinar, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje zasnovo in razvoj programske opreme razširitvenega modula za PLK, ki služi kot komunikacijski prehod med enoto PLK in oddaljenim nadzornim sistemom. Razširitveni modul je namenjen za nadzor in vodenje geografsko razpršenih procesov, kot so npr. aplikacije v energetski industriji. Razširitveni modul je razvit v Linux okolju in za komunikacijo uporablja protokole IEC60870-5 in DNP3, ki so posebej prilagojeni za komunikacijo z razpršenimi procesi. V magistrskem delu so predstavljene teoretične osnove sistemov daljinskega vodenja, pripadajočih komunikacijskih tehnologij in osnove Linux operacijskega sistema, ki so potrebne za razumevanje delovanja razširitvenega modula. Po postavitvi teoretičnih temeljev je predstavljena funkcionalnost, uporaba in osnovna zasnova programske arhitekture razširitvenega modula.
Keywords: Daljinsko vodenje, komunikacijski protokoli, PLK, Linux, vgrajeni sistemi
Published in DKUM: 05.07.2016; Views: 1808; Downloads: 146
.pdf Full text (1,95 MB)

Search done in 3.38 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica