| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Energetski pregled valjarne v podjetju Metal Ravne d.o.o.
Blaž Lahovnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga je energetski pregled valjarne podjetja Metal Ravne d.o.o. Pri nalogi sem skušal slediti metodologiji izvedbe energetskih pregledov ter priročniku za energetske upravljavce. Vemo, da poraba energentov predstavlja velik strošek podjetju. Zato je smiselno, da poskušamo z energetskim pregledom racionalizirati in zmanjšati stroške.
Keywords: energetski pregled, raba energentov, razsvetljava, komprimiran zrak
Published: 22.09.2016; Views: 548; Downloads: 105
.pdf Full text (2,91 MB)

2.
Rekonstrukcija tlačnega cevovoda za komprimiran zrak v podjetju Forstek d.o.o.
Andrej Poberžnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo razčlenili problematiko podjetja Forstek d.o.o., ki ima težave z dobavo komprimiranega zraka oziroma premajnim tlakom pri končnem porabniku ter previsoko temperaturo v kompresorski postaji. Preverili smo tudi, ali lahko na obstoječo tlačno posodo priključimo dodatne porabnike. Po opravljenih izračunih za padec tlaka v cevovodu, preverjanju ustreznosti tlačne posode in prezračevanja kompresorske postaje, so se v podjetju odločili za rekonstrukcijo cevovoda, zamenjavo tlačne posode in kompresorjev. Po teh ukrepih proizvodnja zopet deluje optimalno.
Keywords: komprimiran zrak, padec tlaka, dimenzioniranje cevne mreže
Published: 13.09.2016; Views: 692; Downloads: 143
.pdf Full text (2,11 MB)

3.
Optimiranje distribucije zraka v pnevmatskem omrežju obrata Droge Kolinska
Marjana Stiplovšek, 2012, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen problem prevelike porabe količine komprimiranega zraka, ki je nastal zaradi izgub znotraj pnevmatskega omrežja, v proizvodnem obratu Droga Kolinska v Rogaški Slatini. Prevelike izgube komprimiranega zraka znotraj pnevmatskega omrežja nastajajo zaradi slabega tesnjenja na celotnem pnevmatskem omrežju in povzročajo večjo obremenitev kompresorske postaje, povečanje stroškov električne energije in povečanje stroškov vzdrževanja. Delo vsebuje predstavitev kompresorske postaje, obstoječe težave in izvedene ukrepe, ki bodo izboljšali delovanje kompresorske postaje in s katerimi bomo dosegli optimizacijo distribucije komprimiranega zraka. Za ugotavljanje kritičnih mest netesnosti v pnevmatskem omrežju in za določanje količine izgub komprimiranega zraka smo uporabili metodo odkrivanja puščanj z uporabo ultrazvočnega detektorja. Po določitvi kritičnih mest, na katerih nastajajo največje izgube komprimiranega zraka, smo se odločili za zamenjavo le-teh komponent pnevmatskega omrežja in temu primerno izdelali nov načrt kurativnega in preventivnega vzdrževanja. Z zmanjšanjem izgub smo dosegli manjšo porabo električne energije, razbremenili kompresorsko postajo, posledično zmanjšali dolgoročne stroške vzdrževanja in optimirali distribucijo komprimiranega zraka.
Keywords: kompresorska postaja, pnevmatsko omrežje, optimiranje distribucije komprimiranega zraka, komprimiran zrak, ultrazvočni detektor puščanj
Published: 05.07.2012; Views: 1833; Downloads: 478
.pdf Full text (2,40 MB)

4.
ENERGETSKI PREGLED PODJETJA SCHIEDEL D.O.O. PREBOLD
Aleksander Plaskan, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava energetski pregled podjetja Schiedel d.o.o., ki se ukvarja s proizvodnjo gradbenih materialov. Analizirano je bilo energetsko stanje podjetja v preteklih štirih letih in izdelan natančen popis vseh porabnikov energije. Na podlagi te analize je kot povzetek izdelan predlog ukrepov za učinkovitejšo rabo energije v podjetju.
Keywords: energetski pregled, učinkovita raba energije, energenti, ogrevanje, klimatizacija, komprimiran zrak, razsvetljava
Published: 15.02.2012; Views: 2172; Downloads: 227
.pdf Full text (2,92 MB)

5.
DELNI ENERGETSKI PREGLED PODJETJA HENKEL SLOVENIJA, KI ZAJEMA KOMPRIMIRAN ZRAK, ELEKTRIČNO ENERGIJO IN HLAJENJE
Mitja Turk, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan delni energetski pregled podjetja za proizvodnjo kozmetičnih izdelkov Henkel Slovenija. Pregledano je bilo energetsko stanje podjetja s poudarkom na komprimiranem zraku, električni energiji in hlajenju. Izrisana je bila mreža medijev in naprav in izdelan seznam glavnih porabnikov. Skozi delo so predstavljene porabe energentov zadnjih treh let in rešitve učinkovitejše rabe energije. Delo upošteva navodila, ki jih podaja Priročnik za izvajalce energetskih pregledov. Pregled je bil izveden zaradi stroškov energije in želji po navedbi ukrepov o izboljšanju energetskega stanja v podjetju.
Keywords: Energetski pregled, komprimiran zrak, kompresorska postaja, kompresor, električna energija, električni porabniki, hlajenje.
Published: 13.10.2011; Views: 2198; Downloads: 201
.pdf Full text (2,31 MB)

6.
OPTIMIZACIJA STROŠKOV PROIZVODNJE S STALIŠČA PORABE ENERGENTOV V OBRATU MEKOM ROGATEC IN MEKOM BISTRICA OB SOTLI
Avgust Berk, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga zajema analizo porabe stisnjenega zraka,elektrike,plina in vode.Operativno delo je potekalo na zbiranju,urejanju in razvrščanju podatkov po posameznih energentih v obratu Mekom Rogatec.Podane so šipke točke(izgube)porabe posameznih energentov.Prikazani so konkretni ukrepi, s katerimi so bili ti prihranki energentov dejansko doseženi v praksi.Vzporedno s to nalogo je potekal tudi projekt zmanjšanja in urejanja, to je ločenega zbiranja vseh komunalnih odpadkov v takšnem obratu.
Keywords: Nacionalni energetski program Slovenije, učinkovita raba energije, energenti, električna energija, zemeljski plin, voda, komprimiran zrak, stroški proizvodnje.
Published: 12.07.2010; Views: 2341; Downloads: 233
.pdf Full text (12,38 MB)

7.
ANALIZA OSKRBE KOMPRIMIRANEGA ZRAKA ZA POTREBE PROIZVODNJE
Mitja Kerčmar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Pri hkratnem testiranju strojev v podjetju in ob delovanju laserja,ki je nov proizvodnji del podjetja se je pojavila problematika, da ena kompresorska postaja ni zadostovala za oba dela. Prišlo je do pomanjkanja zraka na enem ali drugem delu proizvodnje. Zaradi tega smo se v podjetju odločili, da se kupi še ena kompresorska postaja za pripravo stisnjenega zraka. To pa zato, da bi zagotovili zadosten pretok in kvaliteto zraka. Potrebno je bilo dimenzionirati kompresorsko postajo. S postavitvijo novih komponent kompresorske postaje in premestitvijo obstoječe na drugo lokacijo smo izpolnili vse zastavljene cilje in rešili problematiko.
Keywords: pnevmatika, komprimiran zrak, dimenzioniranje kompresorske postaje, razvod stisnjenega zraka
Published: 02.07.2010; Views: 2144; Downloads: 499
.pdf Full text (3,41 MB)

8.
9.
10.
Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica