| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Optimiranje distribucije zraka v pnevmatskem omrežju obrata Droge Kolinska
Marjana Stiplovšek, 2012, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen problem prevelike porabe količine komprimiranega zraka, ki je nastal zaradi izgub znotraj pnevmatskega omrežja, v proizvodnem obratu Droga Kolinska v Rogaški Slatini. Prevelike izgube komprimiranega zraka znotraj pnevmatskega omrežja nastajajo zaradi slabega tesnjenja na celotnem pnevmatskem omrežju in povzročajo večjo obremenitev kompresorske postaje, povečanje stroškov električne energije in povečanje stroškov vzdrževanja. Delo vsebuje predstavitev kompresorske postaje, obstoječe težave in izvedene ukrepe, ki bodo izboljšali delovanje kompresorske postaje in s katerimi bomo dosegli optimizacijo distribucije komprimiranega zraka. Za ugotavljanje kritičnih mest netesnosti v pnevmatskem omrežju in za določanje količine izgub komprimiranega zraka smo uporabili metodo odkrivanja puščanj z uporabo ultrazvočnega detektorja. Po določitvi kritičnih mest, na katerih nastajajo največje izgube komprimiranega zraka, smo se odločili za zamenjavo le-teh komponent pnevmatskega omrežja in temu primerno izdelali nov načrt kurativnega in preventivnega vzdrževanja. Z zmanjšanjem izgub smo dosegli manjšo porabo električne energije, razbremenili kompresorsko postajo, posledično zmanjšali dolgoročne stroške vzdrževanja in optimirali distribucijo komprimiranega zraka.
Keywords: kompresorska postaja, pnevmatsko omrežje, optimiranje distribucije komprimiranega zraka, komprimiran zrak, ultrazvočni detektor puščanj
Published: 05.07.2012; Views: 1833; Downloads: 478
.pdf Full text (2,40 MB)

2.
DELNI ENERGETSKI PREGLED PODJETJA HENKEL SLOVENIJA, KI ZAJEMA KOMPRIMIRAN ZRAK, ELEKTRIČNO ENERGIJO IN HLAJENJE
Mitja Turk, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan delni energetski pregled podjetja za proizvodnjo kozmetičnih izdelkov Henkel Slovenija. Pregledano je bilo energetsko stanje podjetja s poudarkom na komprimiranem zraku, električni energiji in hlajenju. Izrisana je bila mreža medijev in naprav in izdelan seznam glavnih porabnikov. Skozi delo so predstavljene porabe energentov zadnjih treh let in rešitve učinkovitejše rabe energije. Delo upošteva navodila, ki jih podaja Priročnik za izvajalce energetskih pregledov. Pregled je bil izveden zaradi stroškov energije in želji po navedbi ukrepov o izboljšanju energetskega stanja v podjetju.
Keywords: Energetski pregled, komprimiran zrak, kompresorska postaja, kompresor, električna energija, električni porabniki, hlajenje.
Published: 13.10.2011; Views: 2198; Downloads: 201
.pdf Full text (2,31 MB)

3.
4.
Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica