| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
AVTOMATIZACIJA KOMPRESORSKE POSTAJE
Božo Krebs, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja realizacijo nadzora kompresorske postaje v laboratoriju za procesno vodenje. Razdeljena je na dva dela, in sicer na teoretični del, ki opisuje uporabljene komponente ter LON tehnologijo. V drugem delu diplomske naloge je predstavljena izvedba procesa. V diplomski nalogi je predstavljen koncept daljinskega vodenja in nadzora stanja kompresorja. Z LON tehnologijo smo omogočili nadzor nad kompresorjem. S pomočjo i.Lon strežnika se spremljajo stanja kompresorja, in sicer temperatura cilindra kompresorja, čas obratovanja in omogočen daljinski vklop ali izklop kompresorja. Realizacija daljinskega vklopa ali izklopa je izvedena z digitalnim modulom podjetja Echelon. Krmilje motorja je izvedeno s standardnim kontaktorjem podjetja Iskra in s pomožnim relejem. Vse to je postavljeno v kovinsko omaro, ki je nameščena na steno tik ob kompresorju. V laboratoriju pa je nameščena manjša omarica, v kateri se nahajajo strežnik in tipke za lokalni vklop ali izklop kompresorja. Za spremljanje parametrov na spletu je izdelana osnovna spletna stran ter opisan postopek realizacije. V diplomski nalogi so prikazane rešitve in konfiguracija potrebnih komponent za realizacijo nadzora kompresorske postaje.
Keywords: kompresor, daljinsko vodenje, Lon, avtomatizacija, i.Lon 1000, LonMaker
Published: 31.01.2012; Views: 1543; Downloads: 161
.pdf Full text (2,32 MB)

7.
TERMODINAMIČNI PRERAČUN VIJAČNEGA IN BATNEGA KOMPRESORJA
Bojan Zorko, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava termodinamični pregled procesa kompresije zraka v vijačnem in batnem kompresorju. Izračunane veličine so osnovane na izmerjenih vrednostih skozi večletno obdobje obratovanja in kažejo realno sliko delovanja takšnih kompresorjev. V termodinamičnem procesu pri obeh tipih kompresorjev prihaja do manjše razlike, ki pa je v prid batnemu kompresorju. Kljub temu zaključujem, da zaradi konstrukcijskih razlik, ki jih imata obravnavana primera, vijačni kompresor vseeno predstavlja boljšo izbiro za obravnavano aplikacijo.
Keywords: termodinamika, vijačni kompresor, batni kompresor, idealni kompresor, dizajn vijačnice, politropa, izkoristek kompresije, IA zrak, NEK, (Nuklearna elektrarna Krško)
Published: 09.11.2010; Views: 2982; Downloads: 268
.pdf Full text (18,75 MB)

8.
Optimalna izbira hladiv za potrebe delovanja visoko temperaturnih toplotnih črpalk in hladilnih naprav
Bojan Kulčar, 2011, dissertation

Abstract: Doktorska disertacija predstavlja način izbire optimalnega hladiva za potrebe delovanja visoko temperaturnih toplotnih črpalk v sistemih daljinskega ogrevanja stavb in priprave hladilne vode s hladilno napravo za namene hlajenja industrijskih procesov. Pri optimalni izbiri hladiva so upoštevane mednarodno priznane listine s področja varovanja okolja, termo-fizikalne lastnosti hladiv in obratovalni pogoji kompresorjev. Za potrebe ogrevanja so prikazane tri različne izvedbe visoko temperaturne toplotne črpalke in sicer; enostopenjska toplotna črpalka, dvostopenjska toplotna črpalka z razpenjalnikom in dvostopenjska toplotna črpalka s prenosnikom toplote. Pri vsaki izvedbi je določeno najugodnejše hladivo in izbor standardnega kompresorja. Podrobneje je prikazana izbira hladiva in velikost kompresorja za hladilno napravo za pripravo hladilne vode ter metoda preračuna zamenjave hladiva v obstoječi hladilni napravi za pripravo ledene vode. Predstavljen je tudi model določitve optimalnega razmerja mešanice dveh hladiv z namenom doseganja ugodnejših karakterističnih lastnosti toplotnih črpalk in hladilnih naprav. Za najugodnejšo izbrano hladivo pri posamezni varianti izvedbe toplotne črpalke je izdelana ekonomska analiza upravičenosti investicije v odvisnosti od temperature uparjanja hladiva. Predstavljen je tudi ekonomski učinek zamenjave ozonu škodljivega hladiva v hladilni napravi za pripravo ledene vode.
Keywords: ogrevanje, visoko temperaturna toplotna črpalka, hladilna naprava, hladivo, kompresor, grelno število, ekonomika
Published: 01.04.2011; Views: 3675; Downloads: 501
.pdf Full text (3,93 MB)

9.
DELNI ENERGETSKI PREGLED PODJETJA HENKEL SLOVENIJA, KI ZAJEMA KOMPRIMIRAN ZRAK, ELEKTRIČNO ENERGIJO IN HLAJENJE
Mitja Turk, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan delni energetski pregled podjetja za proizvodnjo kozmetičnih izdelkov Henkel Slovenija. Pregledano je bilo energetsko stanje podjetja s poudarkom na komprimiranem zraku, električni energiji in hlajenju. Izrisana je bila mreža medijev in naprav in izdelan seznam glavnih porabnikov. Skozi delo so predstavljene porabe energentov zadnjih treh let in rešitve učinkovitejše rabe energije. Delo upošteva navodila, ki jih podaja Priročnik za izvajalce energetskih pregledov. Pregled je bil izveden zaradi stroškov energije in želji po navedbi ukrepov o izboljšanju energetskega stanja v podjetju.
Keywords: Energetski pregled, komprimiran zrak, kompresorska postaja, kompresor, električna energija, električni porabniki, hlajenje.
Published: 13.10.2011; Views: 2005; Downloads: 184
.pdf Full text (2,31 MB)

10.
POSODOBITEV ELEKTRONSKEGA KRMILJA ATLAS COPCO CREPELLE BATNEGA KOMPRESORJA
Gregor Tompa, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil posodobiti zastarelo elektronsko krmilje batnega kompresorja. Diplomsko delo zajema namen uporabe ter opis kompresorjev glede na izvedbo in zgradbo. Podrobno je opisan tudi kompresor, ki je bil predmet posodobitve, njegov namen in njegovo vzdrževanje. Predstavljeno je stanje elektronskega krmilja pred posodobitvijo in slabosti starega krmilja, kakor tudi delovanje in zgradba novejših krmilnikov. Diplomsko delo opisuje tudi izvedbo zamenjave krmilja, programiranje in delovanje kompresorja po zamenjavi. Prav tako sta podrobneje opisana posodobljen meni na nadzornem panelu in rokovanje s kompresorjem po zamenjavi.
Keywords: batni kompresor, uporaba kompresorjev, elektronsko krmilje, krmilnik Simatic S7-300, nadzorni panel Simatic OP 177B, Step 7, WinCC flexible
Published: 05.06.2012; Views: 1470; Downloads: 169
.pdf Full text (4,32 MB)

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica