| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 24
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Kompozicija v slogu Josefa Matthisa Hauerja : magistrsko delo
Nina Pohleven, 2022, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je ustvarjati in razvijati ustvarjalnost ter poglobiti znanje o kompoziciji in njenih značilnostih v 20. in 21. stoletju. Ustvarjanje je načrtovano v slogu Josefa Matthiasa Hauerja. V teoretičnem delu je podano znanje o kompoziciji, inštrumentaciji in samem delu J. M. Hauerja. Poglobljeno je znanje iz glasbene teorije in glasbene estetike, ki pripomoreta tudi pri učenju in učiteljskem poklicu. V praktičnem delu magistrskega dela sta podani lastna kompozicija v Hauerjevem slogu in njena analiza. Slednji upoštevata teoretična izhodišča in odkritja.
Keywords: Josef Matthias Hauer, kompozicija, kompozicijska tehnika 20. stoletja, zlati rez, dvanajsttonska kompozicija
Published in DKUM: 28.07.2022; Views: 399; Downloads: 40
.pdf Full text (8,61 MB)

2.
Uglasbitev izbranih otroških pesmi Ferija Lainščka : magistrsko delo
Mojca Nežmah, 2021, master's thesis

Abstract: Pričujoče magistrsko delo je nastalo z namenom komponiranja in kritičnega ovrednotenja lastnih ustvarjalnih dosežkov. Sestavljeno je iz teoretičnega in praktičnega dela. Teoretični del je razdeljen na pet poglavij. V prvem proučujemo ustvarjalnost, definiramo ustvarjalni proces, osebo in produkt ter proučimo njen pomen in vpliv na glasbeno ustvarjanje. V drugem poglavju popišemo glasbeno teorijo. Zajema podrobno predstavitev vsebin od osnovnega zapisa glasbe do komponiranja melodije. V tretjem poglavju opisujemo otroško poezijo, obravnavamo njene vrste in predstavimo umetno otroško pesem. S četrtim poglavjem osvetlimo vsestranskega umetnika in pisca otroških pesmi, Ferija Lainščka, v zadnjem poglavju pa prikažemo in opišemo zgodovino, uporabnost ter vsestranskost programa MuseScore, uporabljenega za zapis avtorskih uglasbitev. V praktičnem delu naloge najprej predstavimo izbrana besedila otroških pesmi in jezikovno-slogovno analizo le-teh. Sledi osrednji projekt magistrskega dela, avtorske uglasbitve izbranih pesmi. Te so namenjene otroškemu pevskemu zboru. Zraven je zapisana klavirska spremljava in dodan inštrument (zvončki, prečna flavta, violončelo, violina, klarinet in palčke). Naslednje poglavje praktičnega dela zajema glasbeno-teoretične analize skladb. Analiza posamezne skladbe vsebuje analizo osnovne melodije, oblikovno in harmonsko analizo skladbe ter opis dodanih inštrumentov. Zadnji poglavji v nalogi predstavljata samorefleksija ustvarjalnega procesa in strokovna recenzija uglasbitev. Magistrsko delo tako ponuja teoretično ozadje komponiranja od prve note do končnega izdelka, skupka petih avtorskih skladb, ki skušajo besedila pesnika Ferija Lainščka približati najmlajši populaciji skozi glasbo.
Keywords: ustvarjalnost, glasbena teorija, kompozicija, otroška pesem, Feri Lainšček
Published in DKUM: 24.11.2021; Views: 742; Downloads: 121
.pdf Full text (3,94 MB)

3.
Dobava premoga kot energenta za proizvodnjo toplotne in električne energije v Javnem podjetju Energetika Ljubljana d.o.o.
Luka Ambrož, 2021, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena pot energenta – premoga, ki ga Javno podjetje Energetika Ljubljana d. o. o. v svoji enoti TE-TOL uporablja za proizvodnjo toplotne in električne energije. Opisana je pot premoga od rudnika v Indoneziji do Luke Koper ter do končnega uporabnika TE-TOL. Najprej je opisana transportna infrastruktura v premogovniku ter natovarjanje premoga na Capesize ladjo za razsuti tovor, ki premog pripelje v Luko Koper. Sledi opis raztovarjanja premoga na deponijo terminala za premog in železovo rudo, podrobneje pa je nato opisana pot premoga po železnici do TE-TOL. Izpostavljen je ključni problem pri dobavi premoga, in sicer ta, da Slovenske Železnice niso uspele zagotavljati ustrezne dinamike dobav, ki je bila zapisana v pogodbi. Razlog je nezgrajeni drugi tir proge med Luko Koper in Divačo in posledično prevelika obremenjenost obstoječe enotirne proge. V diplomskem delu so predstavljene pomanjkljivosti železniškega omrežja in možne rešitve za ustrezno dinamiko dobav premoga v TE-TOL. Najbolj optimalno rešitev predstavlja uporaba daljše vlakovne kompozicije z dobavo dvakrat dnevno, namesto krajše trikrat dnevno. Dolgoročno rešitev za pravočasno dobavo premoga v TE-TOL pa predstavlja le izgradnja drugega tira na odseku Koper–Divača.
Keywords: transport premoga, Capesize, TE-TOL, vlakovna kompozicija, železniško omrežje
Published in DKUM: 24.09.2021; Views: 712; Downloads: 56
.pdf Full text (4,79 MB)

4.
Studio III 2019-2020 : Maribor na Dravi - študentski projekti študijskega programa Arhitektura prve stopnje
2021

Abstract: Delo v Studio III temelji na celovitem povezovanju najširših humanističnih pogledov, tehničnih znanj in veščin z umetnostjo arhitekturnega oblikovanja ter na spodbujanju zavedanja o družbeni odgovornosti arhitektov v najširšem socialnem in kulturnem kontekstu. Praktično delo na konkretnem projektu je dopolnjeno s predavanji o kompleksnosti in metodah arhitekturnega načrtovanja. Posebnost dela pri Studiu III je oblikovanje misli z maketo kot prenos idej v materialno. Za razliko od dosedanje prakse, ko smo vsako leto obravnavali eno od potencialnih lokacij ob Dravi in vanjo umeščali izbrani program, smo v letošnjem Studiu III na osnovi teh naših raziskovalnih preizkusov urbanega potenciala posameznih lokacij ob Dravi in na osnovi drugih arhitekturnih pobud (npr. UGM in MAKS) ter usmeritev novejših realizacij, kot je na primer Medicinska fakulteta, izdelali idejne zasnove za celoten prostor ob mestnem delu reke Drave od Studenške brvi do dvoetažnega Meljskega mostu. Obravnavani prostor smo razdelili na deset med seboj povezanih lokacij. Vsako lokacijo je obravnavala ena ali dve skupini s po dvema študentoma oziroma študentkama in nanjo umestila lokaciji najbolj ustrezen program, usklajen z bližnjim kontekstom in celotnim naborom vseh desetih lokacij. Rezultat smo na koncu predstavili z atraktivno skupinsko sestavljeno maketo, ki je še bolj jasno izpostavila urbani potencial tega prostora.
Keywords: urbanizacija vzdolž reke Drave, arhitektura, pedagoški proces, razstava študentskih projektov, Maribor na Dravi, arhitekturna kompozicija
Published in DKUM: 26.03.2021; Views: 704; Downloads: 39
URL Link to file

5.
Prenova skladišča na primeru podjetja Adria Mobil d.o.o.
Ela Kastelec, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazana prenova skladiščenja v podjetju Adria Mobil, d. o. o. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela. V prvem, teoretičnem delu v uvodu podajamo poglede na pomen logistike, še posebej proizvodne logistike. V nadaljevanju podamo poglede na vlogo skladiščnega poslovanja kot sestavnega dela poslovne logistike v proizvodnem podjetju. Navedemo tudi pomen zalog in preidemo na procese skladiščenja. V praktičnem delu diplomskega dela predstavimo analizirano podjetje in opišemo obstoječe stanje, predvsem skladiščne manipulacije ter pomen informatizacije skladiščnega poslovanja. Na podlagi operativnih dokumentov prenove skladiščenja in intervjuja je bila izdelana kritična analiza skladiščnih procesov. V zaključku diplomskega dela podamo predloge za izvedbo prenove v oddelku pohištvenih elementov s poudarkom na novem načinu embaliranja pohištvenih elementov in za oskrbovanje delovnih mest z vlakovno kompozicijo.
Keywords: logistika, skladiščno poslovanje, oskrba, informatizacija, embaliranje, vlakovna kompozicija
Published in DKUM: 14.12.2020; Views: 856; Downloads: 0

6.
Problematika železniških pragov : projektna naloga
Klemen Meh, 2020, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi so predstavljeni rezultati sinhronizacije dveh različnih meritev (merilne tehtnice ter meritve kinematičnih in mehanskih parametrov odziva praga). Raziskava predstavlja majhen prispevek k CRP projektu, ki se ukvarja z izdelavo inovativnega železniškega praga. Ukvarjali smo se z vrednotenjem zunanje obtežbe na enem merilnem mestu na progi Divača−Koper. Končni rezultat raziskave je grafična predstavitev sinhroniziranih rezultatov dveh meritev. Ugotovili smo, da se sinhronizirane meritve ujemajo s splošnimi zakonitostmi dinamike konstrukcij pri diskretnih sistemih z več prostostnimi stopnjami, kjer maksimumi količin ne nastopajo vsi v istem času. Posledično največja obtežba na prag nastopi v situacijah, ko obravnavani prag prevzame večino obtežbe osi.
Keywords: vlakovna kompozicija, tirnica, železniški pragovi, degradacija tolčenca, dinamične obremenitve, relaksacija tirne grede
Published in DKUM: 01.09.2020; Views: 1032; Downloads: 267
.pdf Full text (2,31 MB)

7.
Vpliv likovne kompozicije na zaznavanje oglasnih sporočil v tiskanih medijih
Blaž Verhnjak, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Nasičenost vizualnih sporočil v našem vsakdanjem okolju iz leta v leto narašča. V diplomskem delu nas zato zanima, kako likovna kompozicija v poplavi medijev vpliva na zaznavanje oglasnih sporočil. Teoretični del obsega spoznavanje vizualne komunikacije, oglasnega sporočila, vloge zaznavanja in poznane uporabe likovnih kompozicij v oglasnih sporočilih. V raziskovalnem delu raziskujemo vpliv likovne kompozicije na zaznavanje sporočil z računalniško obdelavo in s pomočjo spletne ankete. Pri tem smo se omejili na tiskani oglas izbrane avtomobilske znamke. S pomočjo raziskave smo ugotovili, kakšen vpliv ima likovna kompozicija oglasa na pritegovanje bralčeve pozornosti.
Keywords: vizualna komunikacija, oglasno sporočilo, zaznavanje, likovna kompozicija
Published in DKUM: 26.10.2017; Views: 1943; Downloads: 143
.pdf Full text (7,21 MB)

8.
Kompozicijske možnosti arhitekturne fotografije zunanjih prostorov
Valentina Tožbar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Zaključno delo obravnava kompozicijske možnosti arhitekturne fotografije zunanjih prostorov z raziskavo treh področij, tehnik nadzora kompozicije. V okviru položaja fotografiranja, časa zajema in okvirja fotografije so predstavljene uveljavljene tehnike in predlogi za njihovo uskladitev. Vsak sklop predstavi dejavnike posameznega področja, ki pomenljivo vplivajo na kompozicijo in opozori na morebitne težave. Nadalje ponudi rešitve, katerih ustreznost presodi fotograf glede na okoliščine fotografiranja. V zadnjem delu analizira pojavnost različnih kompozicijskih tehnik na uspešnih fotografijah zunanjih prostorov tekmovanja The Arcaid Images Architectural Photography Awards.
Keywords: arhitekturna fotografija, kompozicija, analiza tekmovanja
Published in DKUM: 31.08.2017; Views: 1394; Downloads: 144
.pdf Full text (3,47 MB)

9.
Morfološka in slogovna analiza sodobobnega popularnega ameriškega, evropskega in japonskega stripa
Ivan Prevedan, 2016, master's thesis

Abstract: Namen tega magistrskega dela je raziskati stripe kot edinstven medij. Vsak strip je sestavljen od vizualnega dela in literarnega dela, ki skupaj tvorita nekakšno zgodbo. Za dobro razumevanje stripa je potrebno definirati vse vizualne in literarne dele in njihove medsebojne vezi. Stripi imajo svoj vizualni jezik ki se razlikuje odvisno od kulture in geografske lokacije avtora. Zaradi tega se bo delala analiza stripov s področja ameriškega, evropskega in japonskega trga. Glede na rezultate analize, se bodo različni elementi stripa delili v skupine po geografski lokaciji in po žanrih, da bi vzpostavili kateri elementi prevladujejo v te dve kategoriji.
Keywords: strip, analiza, kompozicija, razporeditev, zgodba, branje
Published in DKUM: 27.10.2016; Views: 2093; Downloads: 164
.pdf Full text (7,43 MB)

10.
KOMPOZICIJA KRAJINSKE FOTOGRAFIJE V MEDIJIH
Barbara Borovnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V življenju se vsak dan zavedno ali nezavedno srečujemo s fotografijo pokrajine, upodobljeno na razglednicah, na ohranjevalnikih zaslona, fotografijah in še kje. Pokrajina nas obdaja kamorkoli gremo, zato je njeno upodabljanje že od nekdaj zelo razširjeno. V diplomski nalogi je velik poudarek na kompoziciji fotografije, saj je komponiranje elementov ena od ključnih veščin pri fotografiranju. Pri fotografiranju pokrajine je zelo pomembno, da najdemo pravo ravnovesje med elementi na sliki, saj tako dosežemo, da fotografija deluje enotno. Krajinska fotografija približa gledalcem pokrajine in kraje, ki jih še niso videli. Da fotografija deluje gledalcu privlačno, moramo upoštevati kompozicijska pravila in izbrati ustrezen pristop.
Keywords: kompozicija, kompozicijska pravila, krajina, objava v medijih
Published in DKUM: 20.10.2016; Views: 1602; Downloads: 181
.pdf Full text (2,06 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica