| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Sprotno ocenjevanje stanja prenapetostnih odvodnikov v elektroenergetskem omrežju : doktorska disertacija
Vid Vončina, 2021, doctoral dissertation

Abstract: V doktorski disertaciji sta predstavljena zasnova in razvoj naprave za sprotno ocenjevanje stanja prenapetostnih odvodnikov brez iskrišč. Naprava je namenjena vgradnji na ozemljitveni del prenapetostnega odvodnika in uporabi pod napetostjo. Zaradi nedostopnosti in večjih razdalj do vgradnega mesta prenapetostnega odvodnika je naprava opremljena s komunikacijskim sistemom, ki omogoča pošiljanje podatkov meritev prenapetostnih odvodnikov ne glede na lokacijo. S pomočjo dobljenih meritev celotnega uhajavega toka prenapetostnega odvodnika je s pomočjo predstavljenega algoritma, ki izkorišča razmerje med celotnim uhajavim tokom in uporovno komponento uhajavega toka, možno določiti stanje prenapetostnega odvodnika. Po interpretaciji je meritve možno posredovati preko prenosa podatkov na strežnik in kasneje do pristojnih vzdrževalnih služb v kontrolnem centru.
Keywords: uhajavi tok, metaloksidni prenapetostni odvodnik, uporovna komponenta uhajavega toka, daljinsko in sprotno ocenjevanje
Published in DKUM: 10.02.2022; Views: 515; Downloads: 79
.pdf Full text (4,04 MB)

2.
Optimizacija konfiguratorja vzmeti za tečaje v gospodinjskih aparatih : magistrsko delo
Nejc Zalokar, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi bom predstavil optimizacijski problem, katerega smo do sedaj reševali s pomočjo Excel tabela, saj sem sodeloval pri razvoju nove generacije tečajev oz. kinematične komponente za kuhalne aparate. Optimizacijo smo izvedli z genetskimi algoritmi, ki so namenjeni reševanju obsežnih optimizacijskih problemov. Sama naloga je razdeljena na dva dela. V prvem delu je predstavljen tečaj, kako deluje in njegov namen. Nato sem se osredotočil na dva algoritma, ki sem ju sestavil, in rezultate, ki jih je algoritem izračunal. Drugi del naloge je bil namenjen dimenzioniranju vzmeti. Od vseh znanih vzmeti sem se poglobil v vijačne vzmeti, ki jih tudi uporabljamo. Dodal sem preračun vijačne vzmeti, ki sem ga implementiral v program. Ta nam služi za hitro oceno karakteristike vzmeti, ki smo jo določili s pomočjo genetskega algoritma. Algoritem ki sem ga izdelal dobro rešuje optimizacijski problem, in je hkrati univerzalen, kar pomeni, da nam bo dobro služil tudi pri drugih generacijah tečajev. Preračun vzmeti nam daje dobro oceno, ali bo vzmet sploh mogoče izdelati hkrati pa oceno ali bo delovanje povzročalo težave.
Keywords: kinematična komponenta, kuhalni aparati, optimizacija, vzmet, tečaj
Published in DKUM: 11.11.2020; Views: 481; Downloads: 48
.pdf Full text (1,44 MB)

3.
Analiza uslužnega vodenja s čustveno, trajnostno in normativno komponento pripadnosti na primeru izbranega podjetja
Matej Čer, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga preučuje povezavo uslužnega vodenja s pripadnostjo. Uslužno vodenje je pristop, ki na vodenje gleda z vidika vodje in njegovih vedenj. Poudarja, da vodje izražajo skrb do sledilcev, pri čemer jih negujejo in izkazujejo empatijo. V obdobju hitrih družbenih sprememb predstavlja pomemben dejavnik konkurenčnosti pripadnost, ki pomeni mobilizacijo potenciala in sposobnosti zaposlenega, da ta doseže cilje organizacije. Zaposleni, ki upoštevajo uslužno vodenje, opravljajo obveznosti nad osnovnimi zahtevanimi ravnemi in pripomorejo k delovanju organizacije kot celote. Tematika uslužnega vodenja in pripadnosti je aktualna tudi zaradi finančnih vplivov, ki jih imata uslužno vodenje in pripadnost na poslovanje organizacije. Namen naloge je razširiti znanje o uslužnem vodenju in prispevati h globljemu razumevanju pričujočega konstrukta v povezavi s čustveno, trajnostno in normativno pripadnostjo. Glavni cilj pričujoče naloge je analizirati povezavo uslužnega vodenja s čustveno, trajnostno in normativno komponento pripadnosti na primeru izbranega podjetja. Korelacijska analiza je pokazala negativno povezavo uslužnega vodenja s pripadnostjo, kar je v nasprotju s prevladujočo teorijo in pričakovanji, zato smo z namenom poglobljenega raziskovanja preučevanega pojava uporabili še kvalitativni metodi opazovanja raziskovalno razvojnega tima in dveh operativnih timov ter strukturiranega intervjuja. Rezultati kvalitativne analize kažejo na pozitivno povezavo med konstruktoma uslužnega vodenja in pripadnosti. Možne razloge za razkorak med ugotovitvami kvantitativne in kvalitativne analize vidimo v potencialni različni percepciji konstruktov uslužnega vodenja in pripadnosti na strani vodij in respondentov. Z magistrsko nalogo prispevamo na več področjih. Tako glede konstrukta uslužnega vodenja kot tudi pripadnosti še ni konsenza glede opredelitve in operacionalizacije, zato vidimo teoretični prispevek naloge v sintezi opredelitev konstruktov uslužnega vodenja in pripadnosti. Empirični prispevek je v obliki preverjenih hipotez na preučevanem podjetju. V okviru praktičnega prispevka izvedemo diskusijo s priporočilom za preučevano podjetje.
Keywords: uslužno vodenje, čustvena, trajnostna in normativna komponenta pripadnosti
Published in DKUM: 08.09.2016; Views: 1144; Downloads: 217
.pdf Full text (1,29 MB)

4.
POSODOBITEV SPLETNEGA PORTALA E-GRADIV FAKULTETE ZA LOGISTIKO
Zoran Kajba, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu opišemo posodobitev portala Blend.Fl iz sistema za upravljanje vsebin Joomla 1.0 na verzijo 2.5. Portal Blend.Fl vsebuje komponente za delo z elektronskimi gradivi. Opišemo sistem za upravljanje vsebin Joomla in njegove razširitve, kjer smo implementacijo komponent dodatno preučili in prikazali. Predstavimo tudi komponenti sistema e-gradiv in njuno delovanje. Komponenti sta namenjeni urejanju poglavij in gradiv, namenjenih študentom Fakultete za logistiko, v povezavi s hibridnim izobraževanjem.
Keywords: Joomla, Blend.Fl, komponenta, CMS, LMS
Published in DKUM: 14.11.2013; Views: 1459; Downloads: 146
.pdf Full text (1014,62 KB)

5.
ANALIZA KRHKIH IN ŽILAVIH PRELOMOV HETEROGENIH ENERGETSKIH KOMPONENT
Marko Mlakar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Prelomi heterogenih energetskih komponent največkrat vodijo do nenadnih porušitev energetskih konstrukcij (tlačne posode, cevovodi, mostovi, itd..), ki ogrožajo varnost ljudi, okolja in povzročajo veliko ekonomsko škodo. Zaradi navedenega je nujna natančna in sistematična analiza jeklenih prelomnih površin in pripadajočih heterogenih energetskih komponent tako imenovanih zvarnih spojev. V nalogi so izvedene metalografske in fraktografske raziskave prelomnih površin z optičnim in elektronskim mikroskopom z namenom analize iniciacijskih krhkih in žilavih prelomov, odklonov smeri razpoke in mikrostrukture na konici razpoke.
Keywords: energetska komponenta, zvarni spoji, krhki in žilavi lom, konica razpoke
Published in DKUM: 08.08.2013; Views: 1787; Downloads: 227
.pdf Full text (4,43 MB)

6.
ANALIZA OBSTOJEČIH RAZŠIRITEV V SISTEMU JOOMLA
Zmagoslav Šalamun, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu ocenjujemo in opisujemo obstoječe razširitve za odprtokodni sistem za upravljanje vsebin Joomla. Uporabili smo samo obstoječe in brezplačne razširitve, ki smo jih naložili z uradne spletne strani Joomla Extensions Directory. Razširitve smo ocenili s pomočjo večparametrskega odločitvenega modela. Obstajajo številni brezplačni sistemi za upravljanje vsebin; mi smo se odločili za Joomlo, saj je lani ponovno zmagala na The Open Source CMS. Ugotovili smo, da obstaja za Joomlo več kot 5000 razširitev. Nekatere imajo dobro tehnično podporo in hiter razvoj, druge pa so bistveno slabše tehnično podprte. Ugotavljamo, da postajajo številne razširitve plačljive ali pa jih lahko s spleta naložimo brezplačno le z zelo okrnjenimi funkcijami. Pri razširitvah za Joomlo je največji problem nihanje kakovosti razširitev.
Keywords: sistemi za upravljanje vsebin, CMS, dinamična spletna stran, Joomla, razširitve, komponenta, modul, vtičnik, predloga, večparametrski odločitveni model
Published in DKUM: 26.11.2012; Views: 5902; Downloads: 181
.pdf Full text (3,87 MB)

7.
Asociacijska analiza nekaterih genov vključenih v regulacijo aktivacije T celic pri bolnikih s kronično vnetno črevesno boleznijo
Andrej Sovec, 2011, master's thesis/paper

Abstract: Kronično vnetna črevesna bolezen (KVČB) je kompleksna genetska bolezen. Dva glavna tipa KVČB sta Crohnova bolezen (CB) in ulcerozni kolitis (UC). Za Crohnovo bolezen je značilno, da je vnetje razširjeno po celotni prebavni cevi, pri ulceroznem kolitisu pa je omejeno na debelo črevo in danko. Namen magistrskega dela je bil s podatkovnimi zbirkami genske ontologije in ustreznimi bioinformatskimi orodji ugotoviti najpomembnejše biološke procese in poti, v katerih sodelujejo geni, ki so jih v asociacijskih študijah statistično značilno povezali s KVČB; ugotoviti, v katerih molekularnih funkcijah sodelujejo ti geni in katere celične komponente sestavljajo proteini, ki jih kodirajo ti geni; s podatkovnimi zbirkami genske ontologije poiskati gene, ki so vključeni v biološki proces Regulacija aktivacije T celic in jih analizirati kot kandidatne gene za asociacijsko študijo pri slovenskih bolnikih s KVČB. S pomočjo podatkovne zbirke HuGE Navigator smo izdelali seznam 180 genov, ki so jih v asociacijskih študijah na podlagi polimorfizmov posameznega nukleotida (SNP) statistično značilno povezali s KVČB, in ga uporabili za identifikacijo najpomembnejših bioloških procesov, molekularnih funkcij, celičnih komponent in bioloških poti v patogenezi KVČB. S pomočjo podatkovnih zbirk genske ontologije (DAVID 6.7, Gene Ontology, KEGG in BioCarta) in ustreznih bioinformatskih orodij ter seznama KVČB genov smo najprej identificirali 380 bioloških procesov, 18 molekularnih funkcij, 10 celičnih komponent in 15 bioloških poti v KEGG in 12 bioloških poti v BioCarti. Med njimi smo v nadaljnji raziskavi z uporabo istih podatkovnih zbirk in bioinformatskih orodij kot najpomembnejše v patogenezi KVČB identificirali 12 bioloških procesov, 2 molekularni funkciji, 2 celični komponenti in 10 bioloških poti. Z uporabo podatkovnih zbirk Gene Ontology in HuGE Navigator smo v biološkem procesu Regulacija aktivacije T celic izbrali 5 kandidatnih genov in 2 izmed njih, IL10 in IL12A, na podlagi SNP-jev (rs3024505 in rs17810546), statistično značilno povezali, P<0,05, s fenotipskimi podtipi slovenskih bolnikov s KVČB.
Keywords: Kronično vnetna črevesna bolezen (KVČB), Gene Ontology (GO), DAVID 6.7, biološki proces, biološka pot, molekularna funkcija, celična komponenta, asociacijska študija, BioCarta, KEGG, HuGE Navigator, ulcerozni kolitis (UC), Crohnova bolezen (CB)
Published in DKUM: 06.01.2012; Views: 3165; Downloads: 324
.pdf Full text (1,77 MB)

8.
JOOMLA! ANALIZA PROBLEMOV IN IMPLEMENTACIJA LASTNIH GRADNIKOV
Jaka Kužnik, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V zadnjih letih smo priča porastu uporabe brezplačnih sistemov za upravljanje vsebin. Zaradi svojih prednosti je odprtokodni sistem Joomla! eden izmed najzmogljivejših in najpopularnejših sistemov za upravljanje s spletnimi vsebinami na svetu. V diplomskem delu je ta sistem natančno predstavljen, natančno so opisani tudi triki in uporabni nasveti, ki nam olajšajo delo z Joomlo!. Ker je Joomla! izdelana kot odprtokodni sistem se na kratko dotaknemo tudi njene licence. V diplomi se prav tako soočamo s posameznimi razširitvami Joomle!, njihovo uporabo in implementacijo. V zadnjem delu diplomskega dela je prikazan tudi primer izdelave lastnih gradnikov, s katerimi si lahko z malo znanja programiranja popolnoma prilagodimo izgled, kot tudi funkcionalnost spletnega mesta. Omejeni smo predvsem z lastno kreativnostjo.
Keywords: Joomla!, sistem za upravljanje spletnih vsebin, dinamična spletna mesta, razširitve, predloga, komponenta, modul, vtičnik, GNU General Public License.
Published in DKUM: 16.11.2011; Views: 2228; Downloads: 262
.pdf Full text (5,85 MB)

9.
ANALIZA GLAVNIH KOMPONENT
Barbara Dobravc, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena multivariantna statistična metoda imeno- vana analiza glavnih komponent. V začetnem delu so zajeti osnovni pojmi linearne algebre. Nato so predstavljeni osnovni pojmi statistike, ki so potrebni pri vpeljavi analize glavnih komponent. Poleg tega so podane tudi predstavitve večrazsežnih podatkov. V osrednjem delu je predstavljena sama analiza glavnih komponent, ki je ena izmed pomembnejših multivariantnih statističnih metod. Teoretični del je podkrepljen s primeri in dodani so tudi gra…fični prikazi.
Keywords: analiza glavnih komponent, glavna komponenta, kovariančna matrika
Published in DKUM: 28.06.2011; Views: 3845; Downloads: 539
.pdf Full text (1,22 MB)

10.
CNC IZDELAVA VISOKOKVALITETNIH KOMPONENT ZA MOTORNA KOLESA
Simon Marčič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V ZDA so se pred približno dvema desetletjema začela razvijat podjetja, ki so ob razvoju CNC tehnologij začela izdelovati stružene ter rezkane izdelke za motorna kolesa. Te komponente so bile seveda bistveno kvalitetnejše od tistih, ki so jih proizvajalci motornih koles vgrajevali na serijske motorje, saj so le ti odliti. Danes postajajo CNC komponente vse bolj priljubljene in jih lahko zasledimo na skoraj vsakem dirkalnem terenskem motornem kolesu. V pričujočem delu je prikazan primer izdelave nekaterih komponent od njihovega snovanja pa vse do izdelave le teh. Ob tem so predstavljene tudi njihove zahteve in tržna analiza ter poslovni načrt za podjetje, ki se ukvarja z njihovo izdelavo ter prodajo. Takšno podjetje sem nedavno tudi ustanovil. Podobnih podjetij v Evropi praktično ni zato menim da je to moja poslovna priložnost.
Keywords: CAD/CAM sistem, CNC programiranje, 5 osni CNC stroj, rezkanje, motorno kolo, nosilec vilic, aluminijasta komponenta
Published in DKUM: 06.09.2010; Views: 3185; Downloads: 696
.pdf Full text (1,82 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica