| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Kolesarjenje na območju Mestne občine Ptuj
Uroš Cajnko, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava kolesarjenje v Mestni občini Ptuj. Najprej so v uvodnem poglavju predstavljene prednosti kolesarjenja s poudarkom na okoljskem vidiku. V nadaljevanju je predstavljen kolesarski promet v Republiki Sloveniji ter njegova navezava na kolesarske poti v Mestni občini Ptuj. Predstavljene so tudi smernice razvoja kolesarskega omrežja. Prav tako so predstavljene najnovejše ureditve kolesarskega prometa iz tujine, njihovi izvedeni ukrepi in predstavljeni rezultati, na podlagi katerih bi lahko podobno načrtovali kolesarsko omrežje tudi v Mestni občini Ptuj. V jedru diplomskega dela so predstavljene značilnosti obstoječega stanja kolesarskih površin v Mestni občini Ptuj, ločeno za mestni in zunajmestni kolesarski promet. Analizirane so pomembnejše kolesarske ureditve in podani predlogi ter konkretni ukrepi za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti oziroma izboljšanje trenutnega stanja. Predstavljeni so tudi ukrepi za spodbuditev večje uporabe kolesa kot vsakodnevnega prevoznega sredstva. V zadnjem poglavju smo se posvetili še razvoju kolesarskega turizma v Mestni občini Ptuj, analizirali trenutno stanje ter predlagali izboljšave k večjemu razmahu kolesarskega turizma v Mestni občini Ptuj.
Keywords: kolesarjenje, kolesarski promet, Mestna občina Ptuj, kolesarski turizem
Published: 10.10.2012; Views: 1424; Downloads: 192
.pdf Full text (7,24 MB)

2.
NAČRTOVANJE DALJINSKIH KOLESARSKIH POVEZAV NA PRIMERU POVEZAVE PODČETRTEK - SLIVNIŠKO JEZERO
Mihela Čokelc, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o daljinskih kolesarskih povezavah, načinu poteka načrtovanja le-teh in o turističnem kolesarstvu, ki bi moralo pridobiti na pomenu, saj je ena izmed najhitreje rastočih gospodarskih panog. V začetku so predstavljene osnove kolesarstva, od infrastrukture do storitev, ki so potrebne, da dosežemo celoten kolesarski produkt pripravljen za trženje. V nadaljevanju se osredotočimo na same daljinske povezave, kjer pridemo do ugotovitve, kako pomembno je sodelovanje vseh akterjev za boljše, hitrejše in učinkovitejše delovanje na razvoju kolesarstva. Daljinske kolesarske povezave sovpadajo s turističnem kolesarstvom, ker so to največkrat povezave, po katerih poteka kolesarjenje, ki ima pomen turističnega kolesarstva. Na kratko je predstavljena prav ta zvrst kolesarjenja in kolo, ki je v pomoč pri premagovanju vzponov, t.i. e-kolo. Na koncu je na praktičnem primeru vzpostavitve kolesarske povezave Podčetrtek-Slivniško jezero prikazana pomembnost sodelovanja, ki ima skozi celotno delo največji poudarek.
Keywords: daljinske kolesarske povezave, kolesarski turizem, načrtovanje
Published: 01.07.2015; Views: 589; Downloads: 77
.pdf Full text (2,34 MB)

3.
PRILOŽNOSTI ZA RAZVOJ KOLESARSKEGA TURIZMA V DESTINACIJI DEŽELA CELJSKA
Lidija Aškerc, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Trend aktivnega preživljanja prostega časa in zdravega načina življenja se kaže v povečanju zanimanja za trajnostne oblike turizma, kamor sodi tudi kolesarski turizem. V diplomskem delu smo zato raziskali obstoječo ponudbo s področja kolesarjenja in kolesarskega turizma v vseh 21 občinah znotraj destinacije Dežela Celjska. V teoretičnem delu sta predstavljena pojma turistična in kolesarska turistična destinacija ter njune poglavitne značilnosti. Prav tako je opredeljen tudi pojem kolesarski turizem, njegove prednosti in zvrsti. Predstavljeni so še profili kolesarskih turistov in kolesarski standardi. V praktičnem delu so najprej predstavljene glavne značilnosti in nosilci turizma destinacije Dežela Celjska, sledi analiza obstoječe kolesarske infrastrukture, specializiranih kolesarskih nastanitev ter podpornih storitev kolesarske destinacije. Analizirali smo še odgovore anketiranih kolesarjev, ki smo jih ustrezno komentirali in jih prikazali s pomočjo tabel. V sklepnem delu so povzete ugotovitve analiz ter predstavljeni predlogi za razvoj kolesarskega turizma v destinaciji Dežela Celjska.
Keywords: turistična destinacija, kolesarjenje, kolesarski turizem, Dežela Celjska
Published: 27.10.2016; Views: 880; Downloads: 39
.pdf Full text (1,05 MB)

4.
KOLESARSKI TURIZEM KOT DEJAVNIK RAZVOJA TURIZMA V SLOVENIJI
Miha Ivankovič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Kolesarski turizem kot dejavnik turizma v destinaciji ima veliko možnosti za razvoj tako na področju infrastrukture, kot tudi na področju turistične ponudbe in nastanitvenih objektov primernih za kolesarje. Takšna oblika turizma še vedno pridobiva vse več privržencev vseh starostnih skupin, ki se odločajo za različne oblike kolesarjenja. Na področju turizma gre predvsem za krajše ali daljše kolesarske izlete po urejenih asfaltiranih poteh ali poteh v naravi, kolesarjenje po urejenih in za to namenjenih parkih, med turistično ponudbo pa lahko štejemo tudi različne prireditive in tekmovanja tako na lokalni, regionalni in državni ravni. V diplomski nalogi bomo predstavili osnove destinacijskega managementa, definirali pojma kolesarski turizem in turistična destinacija. Prav tako bomo opisali različne vrste kolesarjenja, predstavili kolesarsko infrastrukturo in kolesarske poti. Namen diplomske naloge je pripraviti predlog tematske krožne kolesarske poti na območju občin Celje, Vojnik, Dobrna, Žalec in Laško, ter izdelati priporočilo kako ta regionalni kolesarski produkt povezati z obstoječo kolesarsko-turistično ponudbo Slovenije. V empiričnem delu bomo predstavili tematsko krožno kolesarsko pot in kraje skozi katere poteka trasa kolesarske poti. Našteli bomo tudi glavne znamenitosti posameznih krajev ter vključili subjektivno mnenje o stanju kolesarske infrastrukture v občinah. Pri SWOT analizi se bomo dotaknili prednosti in priložnosti kolesarske poti med občinami in hkrati slabosti ter nevarnosti, ki spremljajo razvoj tega proizvoda. Del empiričnega dela predstavlja analiza ankete, s katero smo želeli pridobiti informacije, ki so pri izbiri kolesarskih poti posameznikom pomembne. Pridobljene informacije in podane predloge bomo upoštevali pri realiziranju krožne tematske kolesarske poti. Sklepni del bo predstavljal sintezo teoretičnega dela in ugotovitev analize anketnih vprašalnikov. Prav tako bo zajemal predloge za izboljšanje obstoječe kolesarske infrastrukture in možnosti trženja ter promocije krožne tematske kolesarske poti.
Keywords: destinacijski management, kolesarski turizem, kolesarska infrastruktura, vrste kolesarjenja, krožna tematska kolesarska pot
Published: 04.11.2016; Views: 479; Downloads: 88
.pdf Full text (2,09 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica