| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Primerjava funkcionalnega izida po poškodbi sprednje križne vezi
Anja Košič, 2019, master's thesis

Abstract: Izhodišča, namen: Koleno je eden izmed osnovnih sklepov, ki omogočajo gibanje in premikanje, zaradi nenehnih obremenitev je izpostavljeno poškodbam. Posledica poškodbe sprednje križne vezi je zmanjšana funkcija kolena, omejitve pri vsakodnevnih aktivnostih in nezmožnost športnih aktivnosti, zato je pogosto potrebno kirurško zdravljenje in/ali dolgotrajna rehabilitacija. Cilj po poškodbi je vrnitev k aktivnostim brez omejitev in bolečin. Namen raziskave je bil pridobiti in predstaviti subjektivno oceno stanja kolenskega sklepa po končanem zdravljenju pri pacientih, ki so utrpeli poškodbo sprednje križne vezi. Raziskovalna metodologija in metode: Za teoretična izhodišča, pregled in analizo literature smo uporabili deskriptivno metodo dela. Empirični del naloge predstavlja na kvantitativni metodologiji temelječa raziskava. Zbiranje podatkov je potekalo s pomočjo anketnih (IKDC in Lysholm) vprašalnikov. V raziskavi, ki je potekala od septembra 2018 do decembra 2018, smo anketirali 100 pacientov, ki so utrpeli poškodbo sprednje križne vezi. Dobljene podatke smo statistično obdelali in analizirali s pomočjo računalniških programov Microsoft Office Excel 2016 in IBM SPSS 25.0. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da se pogosteje poškodujejo moški (70%). Pred poškodbo je bilo športno aktivnih 95% posameznikov, glavni vzrok za poškodbo je bila prav športna aktivnost (73%). Po zaključenem zdravljenju se je odstotek aktivnih posameznikov znižal, vendar je ostalo športno aktivnih 78% anketirancev. Največ težav so navajali pri aktivnostih, ki vključujejo skoke, doskoke ter spremembo smeri gibanja. Razprava in zaključek: Poškodbe sprednje križne vezi so zaradi izjemnih zahtev v športu vse pogostejše. Pomembno je čimprejšnje zdravljenje, rehabilitacija in multidisciplinarna obravnava posameznika, saj lahko le tako dosežemo varno vrnitev k predpoškodbenim aktivnostim.
Keywords: kolenski sklep, poškodbe, rehabilitacija, sprednja križna vez, športna aktivnost, zdravljenje.
Published: 06.03.2019; Views: 855; Downloads: 167
.pdf Full text (1,35 MB)

2.
Pacient s poškodbo križnih vezi
Anja Košič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: koleno je sklep, ki je zaradi zapletene zgradbe najbolj kompleksen sklep v človeškem telesu. Postavljen je med najdaljšima kostema v telesu in zato izpostavljen delovanju velikih sil, posledica tega je, da je eden izmed najpogosteje poškodovanih sklepov v človeškem telesu. Sklep delimo glede na sestavo na tri dele, sestavljen je iz kosti, struktur znotraj sklepa in struktur zunaj sklepa. Za razumevanje delovanja kolenskega sklepa je nujno, da poznamo anatomijo in biomehaniko delovanja. Kadar je poškodovana katera izmed struktur v kolenu, nam lahko povzroča težave. Poškodba križnih vezi vpliva na kakovost življenja ljudi ter njihovo aktivnost. Poškodbo lahko zdravimo konservativno ali operativno. Začetek zdravljenja pa pomeni hkrati tudi že začetek rehabilitacije, ki je pri takšni poškodbi še kako pomembna. Raziskovalna metodologija: v diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. V teoretičnem delu diplomskega dela smo predstavili anatomijo in fiziologijo oz. delovanje kolenskega sklepa, poškodbo križnih vezi, možnosti zdravljenja in rehabilitacijo po poškodbi. V raziskovalnem delu diplomskega dela smo analizirali anketni vprašalnik, ki so ga prostovoljno izpolnili pacienti, ki so utrpeli poškodbo križnih vezi. Zbrane podatke smo obdelali in analizirali s pomočjo računalniških programov Microsoft Office Word in Excel. Rezultati: z anketnim vprašalnikom smo ugotovili, da se poškodba križnih vezi pogosteje pojavi pri mlajši in srednji starostni skupini prebivalstva, ki je športno aktivna. Vzrok za nastanek poškodbe je najpogosteje izvajanje športne aktivnosti. Največkrat se kot znak poškodbe pojavijo oteklina, bolečina, nezmožnost iztegnitve in krčenja kolena, pri več kot polovici poškodovanih je bila ugotovljena hkratna poškodba več struktur v kolenu. Zanimivo je, da se je pred poškodbo s športom ukvarjalo več kot tri četrtine sodelujočih v raziskavi, po poškodbi le še slaba polovica. Pri vseh sodelujočih je rehabilitacija po poškodbi vezi trajala več kot mesec dni. Poškodba križnih vezi spada med zahtevnejše poškodbe, pri kateri je rehabilitacija takoj po operativnem posegu in tudi kasneje zelo pomembna. Večina pacientov po poškodbi nadaljuje z rehabilitacijo v zdravilišču. Sklep: za paciente je bistvenega pomena, da so v fazi rehabilitacije pripravljeni aktivno sodelovati, saj je kakovost življenja po poškodbi odvisna od dobre operativne oskrbe in pripravljenosti posameznika v postopku nadaljnje rehabilitacije. Pacienti se morajo naučiti živeti v okviru lastnih zmožnosti ter ohranjati svoje zdravje tako, da preprečujejo ponovno poškodbo.
Keywords: poškodba, križne vezi, kolenski sklep, zdravstvena nega, rehabilitacija
Published: 27.09.2016; Views: 1898; Downloads: 258
.pdf Full text (1,01 MB)

3.
4.
SIMULACIJA OPERATIVNEGA POSEGA IMPLANTACIJE POPOLNE KOLENSKE ENDOPROTEZE
Eva Očko, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo analizirali simulacijo vstavitve popolne kolenske endoproteze: Edheads – Virtual Knee Replacement Surgery (www.edheads.org). Posamezne faze simulacije smo primerjali z realno operacijo kolenske endoproteze, ki smo si jo ogledali v kliničnem okolju. Sam potek simulacije se ujema z realnim operacijskim posegom. Razlika, ki smo jo našli, je v tem, da imamo pri realnem posegu na voljo večjo izbiro instrumentov, katerih poimenovanje pa je enako. Identificirali smo ključne učne točke – učne cilje, ki jih simulacija prikazuje: pregled posameznih faz posega, seznanjenost s posameznimi instrumenti, uporaba instrumentov znotraj posameznih faz. Uporaba simulacijskega postopka nam omogoča prikaz postopkov operacijskega posega vstavitve kolenske endoproteze in pripravo na operativni poseg že pred samim posegom.
Keywords: perioperativna zdravstvena nega, kirurški instrumenti, kirurški varnostni kontrolni seznam, kolenski sklep, endoproteze.
Published: 06.01.2012; Views: 2339; Downloads: 272
.pdf Full text (2,49 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica