| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 26
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Razvoj kolekcije kopalk in več-funkcionalnih dodatkov za kopalno modo
Marcela Kolarič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu smo predstavili kolekcijo kopalk in več-funkcionalnega izdelka, ki temelji na zgodovini, prikazani kot razvoj kopalne mode v različnih zgodovinskih obdobjih. Spoznali smo se z različnimi konteksti, oblikami, materiali, kroji in tehnološkimi novostmi, ki so se spreminjali čez čas. Izrisani modeli kopalk temeljijo na inspiracijskem panoju, ki definira nabor izbranih poletnih barv, ki nas asociirajo na svežino letnega časa. V kolekciji enodelnih in dvodelnih kopalk so uporabljeni idejni vzorci. Za vizualni vtis smo kombinirali tehnike šivanja, tiskanja in pletenja, saj smo ugotovili, da kopalk s temi motivi ni na tržišču ali pa se uporabljajo v zelo majhnem deležu. Izdelane modne skice smo nadgradili s konstrukcijskimi skicami, na podlagi katerih je možno realizirati skico v krojne dele. Kot dodatek h kopalni modi smo še oblikovali več-funkcionalni modni dodatek, ki smo ga posebej opredelili in predstavili na načine, ki nam jih izdelek lahko nudi.
Keywords: razvoj, kopalke, kolekcija, kopalna moda, več-funkcionalni dodatki
Published: 26.04.2019; Views: 684; Downloads: 56
.pdf Full text (3,25 MB)

2.
Oblikovanje in razvoj modnih pokrival
Špela Jerebic, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo modna pokrivala. Posebno pozornost namenjamo anketnemu vprašalniku, na podlagi katerega je oblikovana unikatna kolekcija pokrival. Pokrivala spadajo med modne dodatke, ki v vseh časovnih, geografskih in družbenih okvirjih dopolnjujejo človekov oblačilni videz. V teoretičnem delu smo opisali zgodovino in način nošenja pokrival. Raziskali smo, kako danes ljudje dojemajo pomen pokrival, ter kakšno vlogo ima pokrivalo za vsakega posameznika v družbi. V praktičnem delu smo se odločili anketirati osebe, ki nosijo pokrivala ter njihove želje. Iz ankete smo izvedeli, da ljudje prisegajo na standardna pokrivala, ter da so enostavna in preprosta za uporabo. Na podlagi rezultatov ankete smo oblikovali kolekcijo pokrival s ščitnikom, ki obeležujejo turistične točke Maribora in izdelali prototip enega izmed kolekcije pokrival.
Keywords: pokrivala, modna pokrivala, anketa o modnosti pokrival, kolekcija pokrival, zgodovina pokrival, načini nošenja pokrival
Published: 13.09.2018; Views: 786; Downloads: 73
.pdf Full text (3,10 MB)

3.
Vpliv gotske subkulture na sodobno modo
Ines Kos, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom »Vpliv gotske subkulture na sodobno modo« opisuje vpliv subkultur na sodobno modo, raziskuje gotsko subkulturo in predstavi njene glavne značilnosti. Osredotočeno je na umetnost v subkulturi ter povezavo le-te z gotsko oblačilno kulturo. V praktičnem delu je prikazan postopek izdelave prototipne kolekcije, za katero inspiracija je gotska subkultura na splošno. Postopek izdelave vsebuje modno in tehnične skice, prikazuje postopek modeliranja in na kratko opiše tehnološki postopek krojenja in šivanja. Diplomsko delo se zaključuje s predstavitvijo izdelane prototipne kolekcije skozi modno fotografijo, ki je prikazana v katalogu, ki je priloga k diplomski nalogi.
Keywords: gotska subkultura, oblačilna kultura, prototipna kolekcija, modeliranje, modna fotografija, korzet, krilo
Published: 07.07.2017; Views: 651; Downloads: 78
.pdf Full text (3,42 MB)

4.
Razvoj kolekcije moderne obutve iz polsti - Valenk
Miha Zornik, 2017, master's thesis

Abstract: Valenki so ruski polsteni volneni škornji z dolgo tradicijo, njihov namen je zaščita pred mrazom in udobje. Videz škornjev ni bil primarnega pomena, zato so valenki kljub udobju nezanimivi za moderne ženske, ki sledijo trendom. S sledenjem modnih trendov prihaja do teženj po novih, zanimivih produktih, atraktivnih oblik in barv. V našem magistrskem delu so bile preučene uporabnice po stanfordski metodologiji v fazah empatije, definicije, ideacije, prototipiranja in testiranja. Tako smo prišli do spoznanj in rezultatov, ki so nas usmerjala v oblikovanje ženske kolekcije modernih valenkov.
Keywords: obutev, polsteni škornji, kolekcija, moderno, uporabnice
Published: 22.06.2017; Views: 545; Downloads: 47
.pdf Full text (7,15 MB)

5.
TRIRAZSEŽNO MODELIRANJE CILJNO ZASNOVANIH KOLEKCIJ NAKITA
Klavdija Karlovčec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje vključevanje slovenske etnološke dediščine in narodne motivike v oblikovanje kolekcij nakita, ki so hkrati zasnovane tako, da ustrezajo ciljnim skupinam. Obdelana je zgodovina kitenja, materiali, strokovni izrazi in slogani,. Na podlagi tega so oblikovane tri kolekcije, ena do prototipne faze, slogan, logotip in promocijski material. Opisane so osnove modeliranja in grafičnega oblikovanja ter razlika med klasično in sodobno izdelavo prototipa. Rezultat je kolekcija in podoba, ki naj zvišuje nacionalno zavest, poleg tega pa se kažejo nove možnosti na področju oblikovanja protokolarnih daril.
Keywords: nakit, materiali, kolekcija, ciljno oblikovanje, modelirniki.
Published: 13.10.2011; Views: 1302; Downloads: 207
.pdf Full text (4,26 MB)

6.
KOLEKCIJA VOLUMINOZNIH OBLAČIL IZ PREDHODNE ŠTUDIJE FORM PAPIRNIH TRAKOV NA MODNI LUTKI
Vesna Ferlič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo temelji na oblikovanju kolekcije voluminoznih oblačil izhajajoče iz študije oblikovanja papirnih trakov na modni lutki. Poudarek je na eksperimentiranju oblik s papirnimi trakovi, ki sem jih razvila in oblikovala v funkcionalno oblačilo, katerega sem ga predstavila v modni skici. Iz eksperimentalnih študij papirnih trakov sem razvijala štiri kolekcije oblačil. Iz štirih modelov eksperimentalne študije, sem razvila šest skic kolekcije. Za to kolekcijo sem uporabila volnene materiale. Kolekcijo jeans-žamet sem iz štrih modelov eksperimentalne študije sem razvila v prav tako šest skic kolekcije. Večerna kolekcija je nastala iz štirih eksperimentalnih modelov v pet skic kolekcije, uporabila sem satenast material. Eksperimentalno kolekcijo pa sem razvijala iz enega eksperimentalnega modela, ter prikazala še več možnosti za razvoj oblačila. Rezultat študij so kolekcije, ki predstavljajo funkcionalno oblačilo.
Keywords: oblikovanje, kolekcija, modna skica
Published: 06.10.2011; Views: 1634; Downloads: 94
.pdf Full text (5,68 MB)

7.
MODELIRANJE KROJEV ZA KOLEKCIJO OBLIKOVALKE IRENE ROJS
Tatjana Zel, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega kolekcijo, ki jo j oblikovala Irena Rojs. Kolekcijo sestavlja pet modelov. Pripravila sem konstrukcijski opis modelov, ki vsebuje skico modela in opis vseh glavnih značilnosti le tega. Rezultat diplomskega dela so kroji, ki sem jih skonstruirala za to kolekcijo.
Keywords: kolekcija, Paul Klee, modeliranje oblačil, pletenin, tkanine, konstruiranje oblačil, temeljni kroji
Published: 15.10.2009; Views: 3000; Downloads: 196
.pdf Full text (23,26 MB)

8.
9.
10.
Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica