| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Pobiranje in odlaganje aluminijastih ulitkov balansirnega diska s kolaborativnim robotom in 2D kamero : diplomsko delo
Rene Furek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V trenutnem svetu prihaja v veliko podjetjih do povišanih stroškov delovne sile oz. v najslabšem primeru do njihovega pomanjkanja, zato je bil cilj diplomskega dela izvesti pobiranje in odlaganje aluminijastih ulitkov balansirnega diska s kolaborativnim robotom UR5e in 2D kamero. V diplomski nalogi smo izbrali delovno mesto iz podjetja Talum d.d., ki je najbolj primerno za kolaborativnega robota, naredili simulacijo robotiziranega procesa, ter načrtovali in izvedli industrijski proces v laboratoriju. Pri zaznavanju z 2D kamero je bil celoten proces voden s programskim okoljem MATLAB, s katerim smo prožili kamero, pridobili rezultate zajema, izračunali ustrezne robotske gibe ter jih nato preko TCP/IP vtičnice pošiljali na robotski krmilnik. Proces je bil pred izvedbo na pravem robotu v celoti simuliran v simulacijskem okolju RoboDK.
Keywords: kolaborativni robot, aluminijasti ulitki, 2D kamera, MATLAB, RoboDK, avtomatizacija
Published in DKUM: 04.03.2024; Views: 188; Downloads: 31
.pdf Full text (2,01 MB)

2.
Virtualna aplikacija igranja šaha s kolaborativnima robotoma : diplomsko delo
Anže Ostruh, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen razvoj virtualne aplikacije igranja šaha s kolaborativnima robotoma. Aplikacija ponuja tri načine igranja, ki ga določi uporabnik ob njenem zagonu. Odvisno od načina igranja, šahovske poteze generira človek ali šahovski motor preko nadzornega računalnika, kjer se izvaja šahovska aplikacija. Za vizualizacijo simulacije je uporabljeno programsko orodje RoboDK, ki je povezano z okoljem MATLAB. V programskem okolju MATLAB se izvaja celotni programski algoritem, ki omogoča kalibracijo lege šahovnice, preverjanje dosegljivosti posameznega robota in upravljanje ter nadzor obeh kolaborativnih robotov.
Keywords: digitalni dvojček, igranje šaha, kolaborativni industrijski robot UR, RoboDK, MATLAB
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 582; Downloads: 66
.pdf Full text (22,24 MB)

3.
Zasnova kolaborativne robotske aplikacije za proces montaže v industriji : diplomsko delo
Urban Kolman, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava zasnovo kolaborativne robotske aplikacije za montažo sklopa iz avtomobilske industrije. Razlog za vpeljavo kolaborativnih robotov v industrijsko okolje se skriva predvsem v optimizaciji proizvodnje iz ekonomskega vidika, kot same humanizacije dela. V diplomski nalogi je naprej predstavljen kolaborativni robot UR5 in njegovo programiranje. V nadaljevanju sledi prikaz ročnega procesa montaže in delna avtomatizacija obstoječega procesa, podkrepljena s časovno analizo posameznih korakov. S smiselno in utemeljeno porazdelitvijo nalog med robotom in človekom dosežemo učinkovito sodelovanje, obenem pa zmanjšamo možnost za človeške napake in izboljšamo produktivnost same aplikacije.
Keywords: kolaborativni robot UR5, robotska montaža, programiranje robota, RoboDK, virtualna robotska celica
Published in DKUM: 13.03.2023; Views: 990; Downloads: 191
.pdf Full text (6,53 MB)

4.
Uporaba kolaborativnega robota UR10-e za testiranje elektronskih vezij : diplomsko delo
Timi Temlin, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Delo zajema opis ter sestavo robotske celice z uporabo kolaborativnega robotskega sistema UR10-e (Universal Robots), ki se uporablja za testiranje funkcionalnega stanja elektronskih vezij. Opisani so tudi posamezni sklopi celice ter algoritem robotskega programa. Zavedamo se, da robot ne potrebuje hrane, pijače in ostalih vitalnih potrebščin, katere človek potrebuje za nemoteno delovanje. Ta celica nam tako torej omogoča neprekinjeno avtomatsko delovanje ter testiranje vezij brez poseganja človeške sile. Uspešno testirane elektronske sklope robot odlaga v konfekcionirni stroj, ki jih zapakira in pripravi za nalaganje na SMD liniji. Slabe elektronike se odlagajo v »rdečo cono«. Človeška pomoč v robotski celici se uporablja pri manipulaciji elektronskih sklopov na vhodu in izhodu celice. Robotska celica je ustrezno zaščitena iz vidika varnosti, saj imamo nameščene fizične pregrade, senzorje ter varnostni skener
Keywords: kolaborativni robot, UR10, testiranje tiskanih vezij, avtomatizirani sistemi, pametna kamera, robot, varnostni skener
Published in DKUM: 26.10.2022; Views: 640; Downloads: 70
.pdf Full text (4,06 MB)

5.
Varnost kolaborativne robotske aplikacije za proces montaže v industriji : diplomsko delo
Rok Knupleš, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljena kolaborativna robotska celica (aplikacija) je lahko kolaborativna zato, ker zagotavlja varnost operaterju pri sodelovanju z robotom. Aplikacija zajema montažo sklopa iz avtomobilske industrije. Aplikacija je bila realizirana na kolaborativnem robotu UR5 v Laboratoriju za industrijsko robotiko na UM FERI. Načrtovali pa smo še industrijsko aplikacijo s kolaborativnim robotom UR5e. Ta robot velja za izboljšano verzijo robota UR5 ter vsebuje veliko več varnostnih konfigurabilnih funkcij. Za zagotovitev varnosti operaterja smo preučili standarda ISO 10218-1 in ISO 10218-2 ter tehniško specifikacijo ISO/TS 15066.
Keywords: kolaborativni robot UR5, kolaborativna aplikacija, varnost, standard, tehniška specifikacija
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 524; Downloads: 90
.pdf Full text (4,21 MB)

6.
Vpeljava kolaborativnega robota v podjetje Dukin : diplomsko delo
Nejc Kuzma, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo raziskovali možnosti vpeljave kolaborativnega robota v podjetje Dukin, d.o.o. ter opravili laboratorijski preizkus z realnim robotom na določeni tehnološki operaciji. V delu so opisani kolaborativni roboti glede na njihov razvoj in industrijske aplikacije. Za potrebe podjetja smo pregledali proizvajalce kolaborativnih robotov in analizirali ponudbo teh naprav na tržišču. V praktičnem delu smo opravili preizkus s kolaborativnim robotom Universal Robot UR10e pri tehnološki operaciji vrtanja in ob tem analizirali možne uporabe v podjetju. Ob koncu smo prikazali rezultate realnega preizkusa in predstavili ekonomsko primerjavo delovne ure robota in delavca.
Keywords: kolaborativni robot, UR10e, vpeljava, vrtanje
Published in DKUM: 06.07.2022; Views: 877; Downloads: 104
.pdf Full text (2,74 MB)

7.
Vpeljava kolaborativnih robotov za aplikacije industrijskega varjenja : diplomsko delo
Dejvid Gal, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je raziskati funkcionalnosti in zmožnosti ter morebitne zakonske omejitve treh robotskih rok (Universal Robots UR10e, Fanuc CRX 10iA/L in Fanuc ARC Mate 100iD) in podati končno poročilo glede specifikacij vseh treh robotov na osnovi izvajanja vnaprej določenih gibov. Glavni kriteriji ocenjevanja robotskih rok so hitrost, natančnost, ponovljivost, zanesljivost, kvaliteta gibov in prilagajanja, navsezadnje pa tudi tehnični in varnostni predpisi tako doma kot tudi v tujini. Na koncu diplomske naloge je podano poročilo, kjer smo se na podlagi vnaprej določenih zahtev opredelili za najprimernejšo robotsko roko. Izdelali smo tudi cenovno analizo delovne ure robota in delavca.
Keywords: Kolaborativni robot, robotska roka, programiranje, varjenje
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 973; Downloads: 158
.pdf Full text (4,66 MB)

8.
Robotska manipulacija objektov v prostoru z uporabo 2D strojnega vida : magistrsko delo
Klemen Zaponšek, 2021, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga predstavlja uporabo strojnega vida v avtomatiziranih robotskih procesih. S pomočjo tega imajo roboti možnost vizualnega zaznavanja objektov, simbolov, karakterjev, barv in to delo lahko opravljajo hitro in neizčrpno. Tako lahko roboti samodejno in dinamično manipulirajo z objekti, s katerimi so predhodno manipulirali po točno določenem zaporedju in trajektorijah. Cilj naloge je izdelava preprostega in prilagodljivega sistema 2D stojnega vida, ki robotu s preprosto primi in spusti aplikacijo, pošilja informacije o zaznanem objektu, preko katerih nato robot prosto ležeč objekt v prostoru zgrabi in ga loči v predviden zalogovnik. Pri nalogi sta bila uporabljena kolaborativna robota podjetja Universal robot z oznako UR3 in UR5. Za namen zajema in obdelave slike ter komunikacije z robotskima sistemoma pa je bil uporabljen programski paket LabVIEW z Vision Assistant in Vision Acquisition dodatkom. Uporabljeni sta še industrijski kameri podjetja Basler različnih dimenzij. Od tega je bila večja kamera vpeta fiksno v prostoru, manjša pa na vrhu robotske roke. Za primerjavo se je uporabila tudi enostavna USB endoskopska kamera, ki je bila zaradi majhnih dimenzij prav tako pritrjena na vrhu robotske roke. V tem se boste seznanili z navodili za izdelavo robotske aplikacije s strojnim vidom v programskem paketu LabVIEW.
Keywords: Strojni vid, robotski sistemi, kolaborativni robot, detekcija orientacije, LabVIEW, industrijska kamera
Published in DKUM: 04.10.2021; Views: 1197; Downloads: 250
.pdf Full text (3,69 MB)

9.
Določanje lege objektov s strojnim vidom za robotsko manipulacijo v namenski aplikaciji : diplomsko delo
Žan Rotovnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je s pomočjo industrijske kamere najprej določiti orientacijo in nato pozicijo določenega objekta ter ta podatka uporabiti v aplikaciji z dvema kolaborativnima robotoma. Prednost kolaborativnih robotov je v tem, da omogočajo sodelovanje s človekom in je zato njihova uporaba v industriji v porastu. V kombinaciji s strojnim vidom oziroma z industrijsko kamero je sistem mogoče nadgraditi na precej visoko stopnjo avtonomnosti, kar pa je želja in cilj večine uspešnih podjetij v svetu. V diplomski nalogi je predstavljeno programiranje robotov in industrijske kamere, povezava in vzpostavitev komunikacije med komponentami ter simulacija sistema v računalniškem programu.
Keywords: robotizacija, kolaborativni robot, strojni vid
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 957; Downloads: 119
.pdf Full text (1,78 MB)

10.
Analiza kolaborativnega robota UR za procesne naloge : magistrsko delo
Alen Kolman, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je predstavljena analiza kolaborativnega robota podjetja Universal Robots pri uporabi v procesnih aplikacijah. Na začetku je predstavljen robot in povezava z računalnikom, ki omogoča daljinsko vodenje in analizo gibanja. Sledi analiza različnih vrst ukazov in izločitev najustreznejših za izvedbo, s ciljem zagotavljanja osnovnih lastnosti procesnih nalog: konstantna hitrost in čim boljše sledenje želeni trajektoriji. Analiza ukazov je na koncu podkrepljena z izvedbo dveh procesnih aplikacij, s čimer dokažemo primernost robota UR3 za izvedbo procesnih nalog. Delo je bilo opravljeno v Laboratoriju za industrijsko robotiko na UM FERI.
Keywords: kolaborativni robot UR3, procesna aplikacija, daljinsko vodenje robota, CAD/CAM programiranje, UR Script, Python, MATLAB
Published in DKUM: 29.11.2019; Views: 2076; Downloads: 248
.pdf Full text (6,23 MB)

Search done in 0.97 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica