| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Izdelava mobilnega hleva za ekološko rejo kokoši nesnic
Matej Oblak, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo zajema izdelavo mobilnega hleva za rejo kokoši nesnic po ekoloških smernicah, ki bo opremljen z vsemi potrebnimi elementi in bo izpolnjeval vse predpise za ekološko rejo kokoši nesnic. V prvem delu naloge je predstavljena zamisel in povod za izdelavo takšnega objekta. V naslednjem delu naloge so nanizani predpisi, ki veljajo za ekološko rejo, kakor tudi načini reje kokoši. Prav tako so prikazane različne izvedbe mobilnih hlevov, ki glede na potrebe rejca vsebujejo različno število kokoši, posledično pa so različnih oblik in velikosti. V poglavju metode dela je predstavljen potek izdelave mobilne kurnice. Želja je bila čimbolj približati in prikazati storjeno delo in napredek. Vsebuje vse pomembne stopnje izdelave, kakor tudi tiste, ki so predvsem za ekološki način reje predpisane ali zgolj priporočene.
Keywords: ekološko, kokoši, kurnica, nesnice, mobilne
Published: 03.03.2015; Views: 2679; Downloads: 545
.pdf Full text (3,39 MB)

2.
Fenotipske lastnosti potomcev križanja štajerske in pritlikave vijandotske kokoši v zgodnjem stadiju razvoja
Uroš Fijavž, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: V začetku leta 2015 smo križali štajersko kokoš s pritlikavo vijandotsko kokošjo na kmetiji Fijavž v Vitanju. Opazovali smo lastnosti, ki so se pojavljale pri potomcih križanja v zgodnjem stadiju razvoja, od prvega dne izvalitve piščancev do starosti enega meseca. Ker smo pri križanju uporabili dve pasmi z osebki različnih barv, smo dobili barvno zelo različne piščance. V križanje smo vključili štajerske kokoši v jerebičasti barvi in kokoši pritlikave vijandotske kokoši v srebrni, zlati ter rumeni barvi. Oblikovali smo pet skupin s po štirimi kokošmi in petelinom druge pasme. Prve štiri skupine so tako imele po štiri 'štajerke' in 'vijandotskega' petelina, peta skupina pa 'štajerskega petelina' in kokoši pritlikave vijandotske pasme. Pri piščancih smo po izvalitvi opazovali barvo puha in nog ter določili telesno maso. To smo ponovili pri en mesec starih piščancih. Ugotovili smo, da se barva perja, vizualni izgled kokoši, pozna operjenost petelinčkov in greben v večji meri dedujejo po vijandotskih kokoših, velikost, barva nog, priuhek, rep in čopek pa po štajerski kokoši.
Keywords: pasme kokoši, barva perja, križanje, greben, masa piščancev
Published: 28.09.2015; Views: 1489; Downloads: 124
.pdf Full text (1,12 MB)

3.
OCENJEVANJE KAKOVOSTI JAJC GLEDE NA SISTEM REJE
Valentina Puhan, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Kmetija, ki se odloči za rejo kokoši, za prodajo jajc, lahko sama izbira način sistema reje. To je lahko ekološka, pašna, talna ali baterijska reja. Vsaka reja ima svoje prednosti in svoje slabosti, ki se odražajo na kakovosti jajc, ki se med seboj razlikujejo po svojemu videzu (lupini – njeni trdnosti, obliki in barvi, ter po videzu in barvi rumenjaka) ter po svoji vsebini (okus vsebine, prisotnost mesnih peg). S primerjavo jajc, ter z obdelavo pridobljenih podatkov v programu DEX, smo ugotovili, da so jajca iz proste in talne reje boljša hrana, vendar pa niso vsa jajca teh dveh rej najkvalitetnejša po obliki, masi, barvi lupine in trdnosti lupine; da je rumenjak iz ekološke reje bledo rumen, kar označuje na slabo kakovost jajc; in da kokoši iz baterijske reje dajejo slabša jajca, kot pa jajca iz drugih rej.
Keywords: večkriterijska analiza, kokoši, reja, jajca, kakovost jajc
Published: 09.06.2017; Views: 489; Downloads: 64
.pdf Full text (1,10 MB)

4.
Analiza ekonomske upravičenosti različnih načinov prehrane nesnic
Sabina Selič, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Pri reji kokoši nesnic govorimo o pridelavi za namene prehranskega trga. Na prodajnih policah se srečujemo z obsežno ponudbo takšnih in drugačnih pakiranj jajc z različnimi oznakami in različnimi cenami. Namen diplomskega dela je na osnovi raziskovanja v podjetju, ki prideluje širok asortiman izdelkov (pakiranih jajc), ugotoviti vzroke za različna pakiranja po različnih cenah na maloprodajnih policah. V diplomskem delu obravnavano podjetje je Meja Šentjur, d. d., ki združuje vse načine reje kokoši nesnic: baterijska, hlevska, reja kokoši na prostem in ekološka reja kokoši nesnic. Prav tako pridelujejo jajca z dodatki in certificirana jajca. Omenjeno podjetje smo analizirali v posamezni pridelavi jajc tako s proizvodnega kakor tudi s stroškovnega vidika. Sklepanje je potekalo na osnovi rezultatov analiz, ki se kažejo predvsem v ekonomski upravičenosti posameznega jajca. Različna pakiranja jajc na prodajni polici imajo za seboj različne proizvodnje in s tem tudi različne stroške. Prav tako imajo različne (tudi po različnih cenah) dobavitelje prehrane za kokoši nesnice. V nalogi se dotaknemo še vpliva cene prehrane na končno ceno jajca. Obravnavali smo različne načine reje kokoši in ugotovili vzroke za različne cene jajc iz različnih načinov reje. Jajca, ki se ponašajo z določenimi certifikati, so tudi dražja, saj se pri pridelavi teh jajc pojavljajo tudi stroški, ki jih pri drugih pakiranih jajcih ni. Jajca z dodatki so jajca kokoši nesnic, ki so krmljena z obogateno prehrano kokoši, ta pa je dražja od klasične prehrane kokoši nesnic. Prehrana kokoši nesnic je največji in strateški strošek pri pridelavi jajc, od katere je nato odvisna cena jajc.. Kokoši nesnice v različnih načinih reje pojedo različno količino krme, prav tako je v vseh načinih reje kokoši nesnic ista krma, razen pri ekološki. Posledično se to odražana cenah; jajca baterijske reje so najcenejša tako za pridelovalca kakor tudi nato za kupca. Pri različnih dobaviteljih prehrane za kokoši nesnice iste kakovosti je smotrno izbrati najcenejšega, ker bo s tem tudi pridelava jajc cenejša. Kakovostna prehrana kokoši nesnic in ugodna cena le-te sta ključ do uspeha v pridelavi jajc in konkurenčnosti na trgu oziroma pri trgovcih.
Keywords: jajca, prehrana za kokoši, jajca z dodatki, certificirana jajca
Published: 11.07.2017; Views: 690; Downloads: 55
.pdf Full text (680,19 KB)

5.
Uporaba termogravimetrične analize pri določanju lastnosti jajčnih lupin glede na način vzreje kokoši
Sabina Jurak, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo določili vsebnost Ca, Mg in P v jajčni lupini. Namen magistrskega dela je bil preučiti, ali imata način vzreje kokoši in vrsta perutnine (prepelice in race) vpliv na mineralno sestavo jajčne lupine. S statističnim programom R smo primerjali vsebnosti Ca, določenega s titracijo in plamensko atomsko absorpcijsko spektrometrijo (FAAS), z izgubo mase, izmerjeno s termogravimetrično analizo (TG). V raziskavo smo vključili pet jajc iz ekološke, proste, hlevske in baterijske reje kokoši nesnic, ki so bile iste pasme in starosti ter pet prepeličjih, račjih in sedemnajst nekvalificiranih jajc. Jajcem smo fizično odstranili beljak, rumenjak in notranji membrani. Lupine smo pri 100 °C posušili do konstantne mase in jih zmleli v fini prah. Vsebnost CaCO3 smo določili s titracijo. Vzorec smo raztopili v 1 M HCl in presežek kisline titrirali s standardno raztopino NaOH (0,1 M). Pred meritvami vsebnosti Ca, Mg in P smo naredili kislinski razklop vzorcev. Koncentracije Ca in Mg smo izmerili z AAS in P z merjenjem absorbance rumeno obarvanega kompleksa pri valovni dolžini 406 nm. Pri merjenju izgube mase s TG smo uporabili temperaturno območje od 30 °C do 900 °C. Način reje kokoši ni imel značilnega vpliva na vsebnost Ca v jajčni lupini. Značilne razlike opazimo med vrstami perutnine in pri nekvalificiranih jajcih. Značilno najnižja vsebnost Ca je bila v jajčni lupini prepeličjih jajc. Najvišja vsebnost Mg je bila v lupini prepeličjih jajc in najnižja v lupini račjih jajc. Povprečne vrednosti P v jajčnih lupinah se statistično razlikujejo glede na vrsto perutnine. Najvišja vsebnost je v lupini prepeličjih jajc. Statistična primerjava vsebnosti CaCO3, ki smo jo določili s titracijo, in izmerjene izgube mase je pokazala, da je napaka, ki jo naredimo, če vsebnost CaCO3 v jajčni lupini izračunamo iz izgube mase, ki jo izmerimo s TG v temperaturnem območju od 550 °C do 900 °C, 0,1 %.
Keywords: termogravimetrična analiza, jajčna lupina, način reje kokoši nesnic, kalcijev karbonat, atomska absorpcijska spektrometrija.
Published: 14.03.2019; Views: 230; Downloads: 28
.pdf Full text (2,62 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica