| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Pridelava in distribucija kokaina za evropski trg
Matija Miklavčič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Pridelava in distribucija kokaina za evropski trg predstavljata eno večjih groženj Evropski uniji na področju varnosti in zdravja. Problematika tihotapljenja kokaina med seboj povezuje organe pregona po celem svetu, saj trgovina kokaina med organiziranimi kriminalnimi skupinami deluje na transnacionalni ravni. Eden glavnih problemov je širjenje trga kokaina. Trg se širi zaradi povečevanja nasadov koke, zaradi povečanega povpraševanja uporabnikov ter zaradi bolj donosnih procesov izdelave kokaina. Cilj diplomskega dela je bil ugotoviti, ali v Evropi trg kokaina v zadnjih letih raste, ali se je kvaliteta kokaina na ulici dvignila in ali širjenje trga kokaina ustvarja povezave med organiziranimi kriminalnimi skupinami tujih držav. Diplomska naloga je bila ustvarjena na podlagi pregleda poročil pristojnih organov pregona in znanstvenih člankov. Delo zajema zgodovinski pregled droge kokain, trende gojenja koke in opise proizvodnje kokaina, načinov transportiranja in poznanih poti, pregled uporabe kokaina v Evropi, bojevanje proti trgovanju s kokainom ter primere zasegov na slovenskem ozemlju. Prepoznavanje nevarnosti in razsežnosti trga s kokainom države po vsem svetu vodi v vedno bolj koordinirano mednarodno sodelovanje. Za omejitev pridelave kokaina bo potrebnih še mnogo mednarodnih akcij in izmenjave podatkov, kar bo zagotovilo večjo svetovno varnost ter manjše finančne in zdravstvene posledice.
Keywords: diplomske naloge, kokain, organizirane kriminalne skupine, tihotapljenje, trg kokaina
Published: 25.09.2020; Views: 144; Downloads: 24
.pdf Full text (794,71 KB)

2.
Tihotapljenje preko gibraltarske ožine
Matija Urankar, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Gibraltarska ožina združuje Atlantik ter Sredozemsko morje in. ravno zaradi povezave teh dveh oceanov je ozemlju dal dodatno vrednost, saj je kontrola ozemlja ob prelivu pomenila tudi kontrolo trgovine. S prihodom Britancev na Gibraltarsko skalo je geopolitično ozračje postalo zeo napeto, kar je vidno še danes. Preliv povezuje dva kontinenta, Evropo in Afriko in ravno ta geografska lega in povezava med dvema kulturama je največji razlog za razmah trgovskih povezav, legalnih in ilegalnih. Medtem ko je Severo-zahodna Afrika z manjšimi izjemami dokaj mirna, je proti jugu zgodba drugačna saj gre za območja politične korupcije, revnega prebivalstva in nasilja, tako da je gibraltarska ožina tako povabljiva tranzicijska cona za tihotapljenje ljudi. Dandanes legalna trgovina zaradi mirnosti območja ni ogrožena, kar gre v prid tudi nezakonitemu prometu z belim blagom, tu gre za tihotapljenje migrantov in trgovino z ljudmi. Tihotapijo se tudi droge, predvsem kanabis in hašiš, ki izvirata iz Maroka. V zadnjih desetletjih se tihotapi tudi kokain – južnoameriški karteli si namreč kokaina več ne upajo tihotapiti direktno v Evropo, vendar ga tihotapijo v Maroko, kjer se ga iz ladijskih kontejnerjev preloži v manjše, hitre čolne, in preko gibraltarske ožine pretihotapi na enak način kot kanabis. Medsebojni problemi evropskih držav, nestabilnost Maroka dodatno olajšujejo tihotapljenje preko preliva. Tako je dandanes eden izmed večjih kriminalnih problemov v Evropi tihotapljenje preko gibraltarskega preliva, v tako imenovanem Jugo-Zahodnem žarišču. Glavni razlog za nastanek tihotapljenja ljudi je ponavadi slabo ekonomsko stanje v državi izvora, zato ga je težko preprečiti. Različne organizacije predlagajo različne rešitve. Tihotapljenje droge se rešuje na dva načina, izobraževanje mladih in zmanjševanje škode v Evropi, saj so le-te ponavadi končni uporabniki in nadzor meje, letališč, pristanišč, z organi kazenskega pregona.
Keywords: diplomske naloge, tihotapljenje, gibraltarska ožina, gibraltarski preliv, hašiš, kokain
Published: 09.04.2019; Views: 522; Downloads: 52
.pdf Full text (1003,51 KB)

3.
Vplivi globalne trgovine z drogo na države proizvajalke in porabnice
Maja Teskač, 2018, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo na osnovi analize znanstvene in strokovne literature proučuje razsežnosti globalne trgovine z drogo, njene transportne poti in distribucijo dobička. Z metodo analize in sinteze so obravnavani glavni dejavniki širjenja globalne trgovine z drogo in njeni vplivi na države proizvajalke in porabnice. Skozi proces globalnega trgovanja z drogo so proučevani neenakost, distribucija dobička in razmerja moči med vključenimi akterji. Na koncu so analizirani odnosi in razmerja moči med izvornimi in ciljnimi državami. Ugotovljeno je, da globalna trgovina z drogo vpliva na destabilizacijo gospodarstva, politike in civilne družbe tako v državah proizvajalkah kot glavnih državah porabnicah. Prav tako je ugotovljeno, da med akterji, vključenimi v proces trgovanja z drogo, vlada visoka stopnja družbene neenakosti, nesorazmerij moči in neenakomerne distribucije dobička. To velja tako za odnose znotraj držav kot tudi za odnose med izvornimi in ciljnimi državami. Nadalje je ugotovljeno, da je globalna trgovina z drogo determinirana s pojmom neenakosti, ki predstavlja hkrati njen vzrok in posledico. Na koncu so za potrebe nadaljnjega raziskovanja ponujeni možni predlogi omejevanja globalne trgovine z drogo.
Keywords: organizirani kriminal, globalna trgovina z drogo, kokain, heroin, družbena neenakost, distribucija dobička, globalizacija.
Published: 14.01.2019; Views: 561; Downloads: 78
.pdf Full text (1,45 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica