| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 35
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Primerjava učinkovitosti in varnosti simetričnih kodirnikov v programskem okolju C++ : diplomsko delo
Tadej Mušič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Kodiranje podatkov ni samo moderna stvar. S težavo varnega prenosa podatkov se je že ubadal rimski general Cezar, ki je z preprosto zamenjavo črk izumil enega izmed prvih kodirnih algoritmov. Danes so algoritmi kompleksnejši, saj morajo kodirati večje število podatkov, zato se je uveljavilo celotno področje razvijanja in optimiziranja kodirnikov. V tem diplomskem delu smo raziskali varnost in učinkovitost osmih simetričnih kodirnikov. Izdelali smo program, ki meri hitrost in zmogljivost na štirih bločnih (AES, RC6, ARIA, IDEA) in štirih pretočnih (Salsa(8/12/20), ChaCha(8/12/20), Rabbit(withIV/noIV), HC128/256) simetričnih kodirnikih. Analiza teorije in rezultatov meritev, je potrdila višjo hitrost pretočnih kodirnikov ter da imajo bločni in pretočni kodirniki primerljivo stopnjo varnosti, kadar delujejo v njihovi najoptimalnejši konfiguraciji.
Keywords: simetrični kodirniki, bločni kodirniki, pretočni kodirniki, kodiranje
Published in DKUM: 07.06.2023; Views: 314; Downloads: 27
.pdf Full text (1,47 MB)
This document has many files! More...

2.
Primerjava dinamičnega programiranja in požrešne metode pri optimizaciji brezizgubnega stiskanja avdia s prileganjem krivulj : diplomsko delo
Luka Železnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je najprej opravljen pregled brezizgubnih algoritmov za stiskanje avdia, nato pa sledi prestavitev nove lastne metode, ki temelji na prileganju daljic in Bézierovih krivulj 2. reda avdiosignalu. Opisani sta dve inačici algoritma, zasnovani s strategijama požrešne metode in dinamičnega programiranja. Sledi še primerjava obeh inačic med seboj in z obstoječimi brezizgubnimi algoritmi.
Keywords: računalništvo, algoritem, Bézierova krivulja, Riceovo kodiranje, prilagodljivo binarno zaporedno kodiranje
Published in DKUM: 20.10.2022; Views: 515; Downloads: 27
.pdf Full text (1,46 MB)

3.
Brezizgubno stiskanje rastrskih slik z napovedjo iz slik, stisnjenih z izgubami : diplomsko delo
Tomaž Klobučar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo izdelali sistem za brezizgubno stiskanje slik. Navedli smo bistvene lastnosti standarda JPEG 2000. Opisali smo metode stiskanja BASC, Golombovo kodiranje in aritmetično kodiranje. Implementiran sistem prejme rastrsko sliko, ki jo stisne z izgubnim načinom formata JPEG 2000, jo dekodira in izračuna razlike med njima. Razlike nato stisne z metodo BASC, Golombovim kodiranjem ter aritmetičnim kodiranjem. Sistem smo testirali z različnimi slikami in rezultate primerjali s formatoma PNG ter JPEG 2000 v brezizgubnem načinu.
Keywords: Golombovo kodiranje, metoda BASC, aritmetično kodiranje, JPEG 2000, rastrske slike, stiskanje podatkov
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 761; Downloads: 118
.pdf Full text (1,25 MB)

4.
Brezizgubno in skoraj brezizgubno stiskanje rastrskih slik, temelječe na filtrih PNG : diplomsko delo
David Kovač, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavimo algoritem brezizgubnega in skoraj brezizgubnega stiskanja rastrskih slik. Algoritem najprej napove vrednosti z uporabo filtrov PNG nad celotno sliko in s pomočjo hevristične funkcije izbere najprimernejšega. Nato uporabimo transformaciji BWT in MTF, ki nam podatke pripravita v obliko, ki je bolj stisljiva. Na koncu pridobljene podatke stisnemo še z uporabo Huffmanovega kodiranja. Velikost izhodnih datotek na koncu primerjamo s formatoma PNG in GIF.
Keywords: stiskanje podatkov, rastrska slika, transformacija MTF, transformacija BWT, Huffmanovo kodiranje
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 635; Downloads: 60
.pdf Full text (1,23 MB)

5.
Stiskanje črnobelih slik s tehniko ujemanja blokov : diplomsko delo
Patrik Mihalić, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu zasnujemo in implementiramo algoritem za stiskanje črnobelih slik s tehniko ujemanja blokov, ki temelji na delu in ideji Storerja in Helfgotta ter algoritma LZ77. Slednji temelji na slovarju, uporabimo pa ga za stiskanje vhodne slike, pri čemer izvedemo štiri različne metode tvorbe slovarja. Izhodne žetone stisnemo s Huffmanovim kodiranjem in shranimo kot bitni niz. Rezultate primerjamo z obstoječim algoritmom PNG in standardom JBIG.
Keywords: kodirnik, algoritem LZ77, tvorba slovarja, Huffmanovo kodiranje
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 616; Downloads: 24
.pdf Full text (1,48 MB)

6.
Uporaba prefiksnih kod za stiskanje Hammingove kode
Valentin Kerman, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Medtem ko se vsebolj zanašamo na prenos podatkov preko raznovrstnih komunikacijskih omrežij, postaja pomembno tudi učinkovito preverjanje njihove pravilnosti. V ta namen uporabljamo kode za odkrivanje in popravljanje napak, ki pa v podatke vnašajo redundanco in posledično zmanjšujejo gostoto informacije. To diplomsko delo se osredotoča na možnosti povečanja gostote zapisa z uporabo prefiksnih kod. V ta namen smo preučili več načinov stiskanja podatkov in preverili njihovo učinkovitost pri stiskanju Hamingove kode. Z rezultati smo pokazali, da takšen pristop omogoča zmanjšanje potrebne količine podatkov, vendar je slednje zelo odvisno od vhodnega niza.
Keywords: Popravljanje napak, Hammingovo kodiranje, Shannon-Fano algoritem, Huffmanov algoritem
Published in DKUM: 21.11.2018; Views: 1212; Downloads: 122
.pdf Full text (1,03 MB)

7.
Stiskanje risanih slik
Aljaž Jeromel, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu opišemo postopek in implementacijo novega algoritma za stiskanje risanih slik. Algoritem deluje tako, da sliko najprej razbije na povezana območja, za vsako območje izračuna verižno kodo obrobe, nato pa nize teh verižnih kod pretvori in stisne s transformacijami BWT, MTF in RLE. Na koncu nad tako stisnjenimi podatki poženemo aritmetično kodiranje. Algoritem zelo dobro deluje nad visoko kakovostnimi slikami manjše velikosti. V primerjavi s formatom PNG smo dobili tudi do 98 % boljše rezultate.
Keywords: stiskanje slik, verižne kode, transformacije nizov, aritmetično kodiranje
Published in DKUM: 18.08.2017; Views: 1816; Downloads: 288
.pdf Full text (1,01 MB)
This document has many files! More...

8.
Kakovost digitalnega videa pri prenosu prek šumnega kanala (kodek na osnovi DCT in DWT)
Matjaž Fras, Peter Planinšič, 2008, original scientific article

Abstract: Članek opisuje vpliv kvantizacijske stopnice na kakovost digitalnega videa pri transformacijskem kodiranju videosignala. Transformacijsko kodiranje smo izvedli enkrat s pomočjo diskretne kosinusne transformacije (DCT) in drugič z diskretno valčno transformacijo (DWT). Kodeka DCT in DWT smo implementirali v programskem paketu Matlab-Simulink. Simulirali smo vpliv kvantizacije na kakovost videosignala, prav tako pa smo proučili kakovost sprejetega digitalnega videosignala pri prenosu prek šumnega kanala. Če odmislimo pojav blkovnega efekta pri DCT-kodeku in efekt razmazanja pri DWT-kodeku, zaradi kvantizacije, se pri prenosu digitalnega (kodiranega) videa preko prenosnega kanala poslabša njegova kakovost zaradi prisotnosti šumov. Pri DCT-kodeku je šum prenosnega kanala vplival na celoten kodiran blok, pri DWT-kodeku pa le na okolico slikovnih elementov.
Keywords: videosignal, zgoščevanje podatkov, digitalni video, kakovost videosignala, kodek, transformacijsko kodiranje, kvantizacija, šumni kanal
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1251; Downloads: 37
URL Link to full text

9.
Binary coding of algebraic Kekulé structures of catacondensed benzenoid graphs
Damir Vukičević, Petra Žigert Pleteršek, 2008, original scientific article

Abstract: Algebraična Kekuléjeva struktura končnega katakondenziranega benzenoidnega grafa s ▫$h$▫ šestkotniki je podana z binarno kodo dolžine ▫$h$▫. Postopek je obrnljiv in sicer lahko iz binarne kode rekonstruiramo algebraično Kekuléjevo strukturo.
Keywords: matematika, kemijska teorija grafov, benzenoidni ogljikovodiki, benzenoidni grafi, Kekuléjeve strukture, Randićeve strukture, 1-faktor, binarno kodiranje, mathematics, chemical graph theory, benzenoid hydrocarbons, benzenoid graph, Kekulé structures, algebraic Kekulé structures, Randić structures, 1-factor, binary coding
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1170; Downloads: 98
URL Link to full text

10.
PLATFORMA ZA PROGRAMSKO NASTAVLJIVI RADIO
Matjaž Boldižar, 2013, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu sta opisana razvoj in delovanje platforme za programsko nastavljivi radio. Platforma nam omogoča hitro preizkušanje različnih kombinacij frekvenc, pasovne širine, modulacije in kodiranja brezžičnega prenosa. Za osnovo platforme je bil izbran programsko nastavljiv radio USRP-2920 podjetja National Instruments, ki omogoča delovanje na frekvenčnem pasu od 50 MHz pa do 2,2 GHz. Celotna platforma omogoča pošiljanje in sprejemanje podatkov na izbrani frekvenci, modulaciji in z izbranim kodiranjem. Realizirana platforma je namenjena hitremu razvoju in testiranju prenosa informacij po radijskem spektru.
Keywords: Digitalne modulacije, signali, radio, komunikacija, kodiranje, program
Published in DKUM: 24.09.2013; Views: 2013; Downloads: 226
.pdf Full text (43,34 MB)

Search done in 3.89 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica