| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Ustvarjalnost in motivacija za učenje mlajših deklic na področju košarke
Lejla Pamić, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je raziskati vpliv ustvarjalnih in standardnih vaj na mlajše selekcije deklic in najti razlike med njimi. Cilj je ugotoviti, ali bi bilo potrebno spremeniti način učenja mlajših selekcij deklic pri košarki, kar se lahko prenese tudi na učenje za šolo, s tem pa bi lahko poiskali nove načine učenja v šolah. V Sloveniji veliko deklic trenira košarko in velikokrat pride do situacije, da se vaje ponavljajo in jim košarka postane monotona, zato niso dovolj pozorne na to, kaj morajo narediti. Skozi delo smo raziskovali, katera vrsta učenja bolje vpliva na mlajše selekcije deklic pri košarki in kako bi lahko to vplivalo na treninge ali učenje v prihodnosti. Ugotovili smo, da je pomembna mešanica vaj, tako standardnih kot ustvarjalnih. Pri standardnih vajah smo ugotovili, da imajo deklice večjo koncentracijo, a manjšo motivacijo, pri ustvarjalnih vajah pa velja obratno, kar pomeni večjo motivacijo in manjšo koncentracijo. Zato je pomembno, da pri vajah za največjo učinkovitost uporabljamo tako standardne kot ustvarjalne načine.
Keywords: košarka, učenje, motivacija, ustvarjalnost, deklice
Published in DKUM: 24.11.2023; Views: 155; Downloads: 17
.pdf Full text (759,65 KB)

2.
Pomen strnjene vadbe za razvoj osnovnih košarkarskih spretnosti in teoretičnih znanj v četrtem razredu osnovne šole : magistrsko delo
Nika Brišnik, 2023, master's thesis

Abstract: V naši raziskavi je bil glavni cilj pripraviti program strnjene vadbe osnovnih košarkarskih prvin, ga izvesti z učenci četrtega razreda ter evalvirati njihovo teoretično in praktično znanje pred izvedbo, takoj po koncu in tri mesece po izvedeni strnjeni vadbi. V raziskavo je bilo vključenih 12 učencev četrtega razreda Osnovne šole Vransko Tabor. Izvedli smo program strnjene vadbe, ki se je izvajal dvakrat tedensko po eno šolsko uro z učenci, ki izven rednega šolskega programa ne trenirajo košarke. Pred, takoj po koncu in tri mesece po zaključku programa smo evalvirali učenčevo teoretično in praktično znanje o osnovnih košarkarskih prvinah. Teoretično znanje smo preverili s pomočjo vprašalnika, praktično znanje pa smo preverili s pomočjo vnaprej napisanih kriterijev in opazovanja. Na podlagi izvedbe smo učence razvrstili v tri kategorije, in sicer slabo, srednje ali odlično. Pridobljene rezultate smo obdelali s statističnim programom IBM SPSS Statistics, kjer smo uporabili Friedmanov preizkus in Wilcoxonov post hoc test. Rezultati so pokazali, da se je teoretično in praktično znanje izvajanja osnovnih košarkarskih prvin, natančneje vodenje žoge, soročna podaja in met na koš, pri merjencih statistično pomembno izboljšalo takoj po koncu izvajanja programa in se je ohranilo tudi tri mesece po zaključku programa.
Keywords: gibalne sposobnosti, mala košarka, učenci, športna vzgoja
Published in DKUM: 15.06.2023; Views: 285; Downloads: 42
.pdf Full text (2,73 MB)

3.
Metodika poučevanja vodenja žoge pri mladih košarkarjih in košarkaricah : diplomsko delo
Nino Lepej, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Namen zaključnega dela je predstaviti izkušnje, ki sem jim pridobil skozi enajstletno košarkarsko kariero in petletno trenersko kariero načrtovanja, organiziranja in izvajanja vadbenega procesa mlajših dečkov in deklic. Trenerske izkušnje sem krepil s pomočjo knjig, elektronskih gradiv, seminarjev in z mentorji. Cilj naloge je natančno opisati osnove pridobivanja znanja pri vodenju žoge ter osvetliti osnovne značilnosti in vsebine vadbenega procesa. Predstaviti želim osnovne vaje za vodenje žoge, ki so primerne v določenih obdobjih mladih košarkarjev in košarkaric, in metodična načela, ki jih moramo pri tem upoštevati. Predvsem pa želim, da diplomsko delo v današnji poplavi informacij pomaga trenerjem in bodočim trenerjem pri uporabi tehnik vodenja žoge in pri vključevanju le-teh v načrtovanje, organiziranje, izvedbo in spremljanje vadbenega procesa.
Keywords: košarka, vodenje žoge, rokovanje z žogo, poučevanje
Published in DKUM: 07.04.2023; Views: 496; Downloads: 52
.pdf Full text (18,22 MB)

4.
Uporaba tehnologije za vpliv na izid v športu : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Dani Zugan, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena tehnologija v športu in njen vse večji vpliv ter razvoj. Natančneje sta predstavljena baseball in ameriški nogomet oz. njuni profesionalni ligi v Združenih državah Amerike, kjer je brez tehnologije praktično že nemogoče dosegati vrhunske rezultate, ki prinašajo ogromne zaslužke. Tak napredek je tako igralcem kot gledalcem ponudil popolnoma nov pogled na šport in ga naredil še bolj množično dostopnega. Zaradi tudi vse boljših kamer na igriščih lahko igralci analizirajo vsak svoj gib v vsakem danem trenutku iz več zornih kotov, kar seveda prinaša boljše rezultate. Toda določeni akterji v športu so se odločili, da bi tehnologijo izkoristili na nelegalen način in se tako še bolj okoristili. Pridobivanje informacij o taktiki s pomočjo lastnega znanja in izkušenj na igrišču ni proti pravilom oziroma velja tako početje za izjemno iznajdljivo. Toda uporaba tehnologije za pridobitev take prednosti v realnem času na igrišču je strogo prepovedana. Meja dovoljenega pri uporabi tehnologije še ni natančno določena, hkrati pa so tudi kazni neprimerno nizke glede na to kakšno prednost lahko to prinese. Prav baseballski klub Houston Astros in klub ameriškega nogometa New England Patriots sta svoje moderne video sisteme izkoristila ne samo za lastni napredek na igrišču, temveč tudi za vohunjenje nasprotnih ekip. Oba kluba sta v tistem obdobju dosegala vrhunske rezultate. Na vrhunskem nivoju so razlike med ekipami majhne in vsaka nelegalno pridobljena informacija lahko tako pomaga na igrišču in prinese odlične rezultate. Še posebej v Združenih državah Amerike klubi v vrhu kujejo ogromne dobičke, boljši rezultati jih tako samo še povečajo.
Keywords: diplomske naloge, košarka, goljufije, tehnologija, MLB video sistem, športne stave, Houston Astros
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 1039; Downloads: 82
.pdf Full text (1,79 MB)

5.
Praktične izkušnje pri poučevanju košarkarske igre in njenih elementov v starostni kategoriji najmlajših dečkov (U11) v košarkarskem društvu "I team" Šentilj
Patrik Rošker Breg, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je predstaviti izkušnje, ki smo jih v zadnjih štirih letih pridobili pri načrtovanju, poučevanju in izvajanju vadbenega procesa v starostni kategoriji najmlajših dečkov v Košarkarskem društvu I team Šentilj. V diplomskem delu smo v teoretičnem delu najprej opisali košarko in metodiko poučevanja košarkarske igre in njenih elementov. Opisali smo razvojne značilnosti otrok, razvoj motoričnih sposobnosti in košarkarske elemente, ki jih poučujemo v starostni kategoriji najmlajših dečkov. V praktičnem delu smo predstavili izkušnje pri poučevanju košarkarske igre in njenih elementov, podrobneje pa smo predstavili vsebine vadbenega procesa, vaje, ki jih uporabljamo v vadbenem procesu, in praktične izkušnje pri igranju tekem starostne kategorije najmlajših dečkov.
Keywords: košarka, poučevanje, košarkarski elementi, praktične izkušnje, mala košarka
Published in DKUM: 05.02.2021; Views: 701; Downloads: 39
.pdf Full text (1,30 MB)

6.
Podatkovno rudarjenje pri iskanju najkoristnejšega posameznika košarkarske lige nba : diplomsko delo
Jaša Kšela, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje uporabo različnih metod podatkovnega rudarjenja, kot pomoč pri iskanju najkoristnejšega igralca ameriške profesionalne košarkarske lige NBA. Podatkovna baza je bila ustvarjena s pomočjo spletnega luščenja. Izluščene podatke smo nato vizualno predstavili in s pomočjo izvedenih metod strojnega učenja nad njimi poizkušali napovedati prihodnjega najkoristnejšega posameznika. Metode smo na koncu med seboj primerjali.
Keywords: podatkovno rudarjenje, košarka, strojno učenje, NBA, šport
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 775; Downloads: 60
.pdf Full text (993,75 KB)

7.
Vloga in naloge pomočnika trenerja pri analizi igre nasprotnika in pripravi članske košarkarske ekipe na tekmo
Jan Šentjurc, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Namen zaključnega dela je predstaviti izkušnje pridobljene pri opravljanju vloge pomočnika trenerja v članskih moštvih Košarkarskega kluba Šentjur in Košarkarskega kluba Sixt Primorska, kjer sem deloval v zadnjih treh letih. Glavni namen diplomskega dela je predstaviti vlogo in naloge pomočnika trenerja v članskem moštvu pri pripravi na košarkarsko tekmo, pomen in vrednost analize nasprotnikove igre (taktike v obrambi, taktike v napadu, statistike in individualnih predispozicij posameznih igralcev).
Keywords: košarka, trener, pomočnik trenerja, analiza, Košarkarski klub Šentjur, Košarkarski klub Sixt Primorska.
Published in DKUM: 06.08.2020; Views: 847; Downloads: 60
.pdf Full text (3,88 MB)

8.
Izbor metod pri razvoju moči mladih košarkarjev
Goran Zelenko, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Izbor metod pri razvoju moči mladih košarkarjev sem podrobneje opisal moč. Ta je skupaj s koordinacijo tista gibalna sposobnost, ki najbolj vpliva na razvoj mladega košarkarja in košarkarske igre same. Košarka se je skozi zgodovino razvijala predvsem zaradi teh dveh sposobnosti. Vadba moči v vrhunskih košarkarskih klubih postaja stalna praksa.
Keywords: moč, košarka, razvoj gibalnih sposobnosti, vadba moči
Published in DKUM: 18.11.2019; Views: 844; Downloads: 75
.pdf Full text (4,44 MB)

9.
Izkušnje pri treniranju deklic prve triade osnovne šole v ženskem košarkarskem klubu cinkarna celje
Domen Drobne, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Namen zaključnega dela je predstaviti izkušnje, pridobljene pri treniranju deklic prve triade osnovne šole v Ženskem košarkarskem klubu Cinkarna Celje, kjer delo trenerja opravljam zadnjih pet let. V nalogi sta opisana oba programa, ki jih za to starostno kategorijo izvajamo v klubu. Glavni namen zaključnega dela je predstaviti pomen dela z najmlajšimi v športu, saj se vse preveč treniranje otrok enači s treniranjem odraslih. Delo z otroki v športu ima svoja pravila, svoje metode ter svoje veselje.
Keywords: mala košarka, elementarne igre, Ženski košarkarski klub Cinkarna Celje.
Published in DKUM: 29.01.2019; Views: 1144; Downloads: 145
.pdf Full text (2,96 MB)

10.
Izbor metod pri razvoju eksplozivne moči mladih košarkarjev
Domen Plohl, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo podrobneje opredelili eksplozivno moč košarkarjev in metode za razvoj eksplozivne moči. Posebej smo želeli razložiti vpliv pliometrične metode za razvoj eksplozivne moči pri mladih košarkarjih. Predstavili smo tudi en primer treninga, ki smo ga izvedli v pripravljalnem obdobju po prvem testiranju. V empiričnem delu naloge smo opravili 2 meritvi, kjer smo uporabili 5 testov za ugotavljanje eksplozivne moči. Ti testi so skok v daljino z mesta, skok v višino z mesta, met medicinke izpred prsi sede, met medicinke nad glavo stoje ter šprint na 20 metrski razdalji. Po prvem merjenju smo ugotovili začetno (inicialno) stanje merjencev (košarkarji KK Ruše) v eksplozivni moči rok in nog. V drugem merjenju smo ugotavljali končno (finalno) stanje merjencev pri eksplozivni moči prej omenjenih segmentov telesa. Na osnovi analize razlik dobljenih rezultatov prvega (začetnega) in drugega (končnega) merjenja smo lahko ugotavljali napredek posameznega igralca v eksplozivni moči. Preko merjenj smo ugotovili, da so igralci bili zelo uspešni in napredovali v vseh petih testih, kar pripomore k temu, da je igra omenjenega moštva hitrejša in učinkovitejša. Opravljena diplomska naloga je koristna, saj smo pridobili nove informacije o razvoju igralcev, predvsem o tem, kako je napredek v eksplozivni moči mladih košarkarjev KK Ruše vplival na uspešnost v njihov igri. Dobljena spoznanja omogočajo še uspešneje načrtovanje in programiranje procesa treniranja tudi v prihodnje.
Keywords: Mladi košarkarji, eksplozivna moč, košarka, pliometrija
Published in DKUM: 20.11.2018; Views: 1440; Downloads: 204
.pdf Full text (3,78 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica